Zobacz pełną wersję : 13000 pln do wydania
Witam,
moj wysluzony Nikon D5000 przestal dzialac i w zwiazku z tym potrzebuje zakupic cos nowego. Odlozylem na ten cel kolo 13000 pln ale mam dylemat czy isc w pelna klatke (tutaj mysle o D610) czy pozostac przy DX i zakupic D7200. Szklarni nie mam zbyt wielkiej wiec w razie przejscia na Fx duzo nie strace. Posiadam Nikkora 35mm oraz 18-105 VR.
Bardziej sklaniam sie ku D610 poniewaz mysle rowniez o tym aby w przyszlosci troche zarobic na fotografii gdyz od czasu do czasu dostaje jakies zlecenia od znajomych lub firm ale z D5000 nie zawsze bylo rozowo i np slub w kosciele juz ciezko by mi bylo nim ogarnac. Wyczytalem na forum, ze niektorzy na serii D7xxx daja rade w takich zamknietych pomieszczeniach. Inna sprawa, ze nie chcialbym kupowac puchy tylko pod wzgledem robienia fotek na slubie poniewaz tez troche podrozuje i czasami z tego udzialu dostaje jakies pieniadze. Domyslam sie, ze nie ma czegos takiego aby byc zadowolonym z wszystkiego na raz wiec trzeba pojsc na jakis kompromis tym bardziej przy moim budzecie.
Zalozylem sobie tak:
FX:
- Nikon D610
- Sigma 24-70mm f/2.8 IF DG EX HSM
- cos do krajobrazu , jakies propozycje ?
Dx:
- Nikon D7200
- Sigma 10-20 mm f/3.5 EX DC HSM lub jakas propozycja ?
- cos dluzszego pomiedzy 17-70 mm
- cos do portretu typu Nikkor 85 mm f/3.5 AF-S DX
Z tego co jeszcze wyczytalem to godne uwagi obiektywy pod Dx to jeszcze Sigma 17-50 mm f/2.8 i Sigma A 18-35mm F1.8. Testy oraz fotki z tymi obiektywami tez wygladaja zachecajaco.
Znajomy mowi abym szedl w pelna klatke i wzial D610 oraz Nikkora 24-70 mm ale wtedy bede juz mial praktycznie po budzecie wiec to raczej odpada.
Bylbym wdzieczny za podpowiedz. Pozdrawiam.
Pozdrawiam
Jak już szaleć, to idź w FX. Zaraz pewnie przeczytasz żeby brać D750 :mrgreen: Ja tego nie napiszę, bo mam D610 i w zupełności mi wystarcza, a robię nim wszystko.
Sigmy 24-70 nie bierz - nie jest wybitna. Lepiej Tamrona 24-70VC. Z szerokich masz np. 16-35 f/4 - ale oba szkła do podróży nie bardzo, bo wielkie i ciężkie. Ewentualnie pomyśl nad spacerniakiem 24-120 f/4, a jako alternatywie UWA Nikonie 18-35.
Zakładając że wchodzisz w FX: jest jeszcze wyżej wspomniany Tamron 24-70/2.8 VC który w wielu testach wyprzedza nie posiadającego VR Nikkora, różnica w cenie znaczna. Polecam nie dlatego że sam posiadam tylko dlatego że jest to "obiektywnie" patrząc poważna alternatywa w stosunku do oryginału, według niektórych nawet od niego lepsza (w zakresie 70-200/2.8 Nikkor jest na ten przykład bezkonkurencyjny).
Biorąc kombinację 610/T 24-70 VC i zakładając że bierzesz nówki to mieścisz się poniżej 10k.
Albo używki, 610 z niskim przebiegiem to średnio 950 -1050 EUR, Tamron 600 lub lekko poniżej co w sumie daje poniżej 7k PLN i można wtedy kombinować nad 70-200...
Co do wyboru między DX a FX to taką decyzję musisz podjąć samemu bez zbytniego sugerowania się poradami, zrobić sobie własny rachunek za i przeciw i raz kozie śmierć wtedy....
Dx:
- cos do portretu typu Nikkor 85 mm f/3.5 AF-S DX
Przepraszam ale tu chyba coś ci sie pomyliło?
To jest ciemne szkło do macro, kryjące wyłacznie format DX. Jeden z najbardziej bezsensownych obiektywów nikona.
Do portretu to oczywiście 85/1.8 - jasne (mała GO), a i przyszłosciowo nadaje się pod FX. Lepiej AF-S, ale do D7xxx można podpinać też śrubokręty.
Jak chcesz coś do macro to masz kilka innych szkieł, np Nikkora 60/2.8 albo Tamrona ze światłem 2.0 - nada się i do portretu i do macro.
stachmuszel
01-11-2015, 08:04
Ja powiem krótko. Do reporterski kup FX, na wycieczki bezlustro. Tak mam i jest to imho najsensowniesze rozwiązanie.
hostman22
01-11-2015, 10:10
forsa z dotacji, że muszą być nówki?
Dziekuje Wszystkim za pomoc.
Po kolei :
Tak rzeczywiscie ten Tamron 24-70VC wyglada lepiej od Sigmy 24-70mm. I z tego co wyczytalem i widzialem na filmikach ma fajna stabilizacje obrazu do filmow a to dla mnie duzy plus.
Jacku_Z moj blad, pomylilem obiektywy. Oczywiscie chodzilo mi o 85/1.8 do portretow. Do macro nie potrzebuje obiektywu ale dzieki za podpowiedz.
Forsa nie jest z dotacji i nie zastanawiam sie tylko nad nowkami ale jak czlowiek czyta fora i widzi, ze tutaj cos chlapie olejem, tam cos z obiektywem sie dzieje to mam troche opor aby kupic cos uzywanego ale z drugiej strony moglbym bardzo zaoszczedzic, ze i by starczylo na jakas lampe albo inny obiektyw.
Ciezki orzech do zgryzienia ale chyba zaryzykuje i wezme D610 plus Tamron 24-70VC i poszukam jakiejs uzywki do krajobrazow. Czemu ? chyba dlatego, ze boje sie, ze wezme D7200 a po kilku miesiacach bede sobie plul w brode,ze nie wzialem pelnej klatki a mam slub do zrobienia.
lukaskov
01-11-2015, 13:04
Poczytaj jeszcze o D750 zanim kupisz D610. http://www.nikon.pl/promocje/ Cashback za D750 - 800zł. Tamron 24-70 będzie idealny na początek - później można rozbudować o stalki. Lampa? przy takim body nie jest konieczne chyba że chcesz się bawić w światła itp. Pamiętaj że będziesz musiał kupić szybką i pojemna kartę do aparatu.
..http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=264714 od TOP67
Jako posiadacz zestawu FX i szkieł 2.8 byłbym raczej ostrożny z bezapelacyjnym doradzaniem zakupu FX.
To co często umyka podczas podejmowania takiej decyzji to nie koszt a wielkość i masa. Nie mówię tylko o aparacie bo D6xx duże nie są ale o szkłach. Szkło FX a szczególnie 2.8 ma swoją wielkość i masę. Na jednym szkle się nie skończy.
Może i na jednym body się nie skończy więc wtedy nawet D6xx odczujesz.
Mówisz o podróżowaniu. Nie wyobrażam sobie byś na podróż zabierał plecak którego jedyną zawartością będzie zestaw foto a na FX i zestaw szkieł będziesz potrzebował albo dedykowany duży plecak lub jeszcze większy jeśli będzie miał służyć też na inne sprawy.
Na ślub zabranie i używanie FX problemu nie stanowi, to w końcu jeden wieczór plus ewentualnie sesja po weselu.
Podczas podróży proporcje się zmieniają i to ile jest na plecach zaczyna mieć duże znaczenie.
D7200 śluby też da się robić, nie rozumiem opinii że do ślubu to tylko FX.
Także przemysl również argument masy i wielkości.
To tyle od podróżującego od czasu do czasu użytkownika FX :-)
Na D610 też jest cashback - 500 PLN....
D610 nówka: 5500 PLN
Tamron 24-70VC (używka): 2600 PLN
Nikkor 70-200/2.8 VR II (używka): 5700 PLN
W sumie 13.800 PLN
Limit przekroczony o 8 stów ale to są ceny orientacyjne i jak dobrze poszukać to pewnie uda się urwać tu czy tam kilka złotych, w zamian masz zestaw full wypas/skalpel żyleta.
Karty pamięci, tu nie ma co oszczędzać, najlepsze 2x32GB to niecałe 3 stówy, przykład:
http://www.amazon.de/SanDisk-Extreme-Speicherkarte-Frustfreie-Verpackung/dp/B007PYBS8M/ref=sr_1_4?ie=UTF8&qid=1446378616&sr=8-4&keywords=sandisk+32gb
lukaskov
01-11-2015, 14:44
Kartę pamięci SanDisk Extreme SDHC 32GB 90MB/s kupisz już za 100 parę zł
Jeśli szukasz "uniwersalnego" zestawu to kup D7200 + obiektywy które wymienił TOP67 w swoim wątku + stałki np. 24/1.8G, 50/1.8G, 85/1.8G + lampa. Jeśli mimo wszystko szukasz FX to kup D610 + tamrona 24-70 i zestaw na wycieczki - bezlustrowca o którym pisał STACHMUSZEL
Powiem tak a raczej napisze :)
Z trzech puch D610, D7200 i D750 zdecydowanie najbardziej odpowiada mi ta ostatnia. Dlaczego ? Ano dlatego, poniewaz uwielbiam rowniez filmowac lustrzankami a widzialem co potrafi ta pucha pod tym wzgledem i bylem pod duzym wrazeniem. Podczas podrozy bardzo by mi sie to przydalo tylko cena troche odstrasza bo praktycznie D750 plus Tamron 24-70mm to juz kolo 10000. Jezeli chodzi o wage D610 czy D750 to mi osobiscie to az tak mocno nie przeszkadza takze ten minus pelnej klatki dla mnie odpada. Patrze, ze promocja Nikona cashback ma trwac do 31 stycznia 2016 wiec moze bym jeszcze dozbieral z jedna wyplate i kupil D750. W bezlusterkowce nie chce sie bawic, dzieki za ten pomysl ale to dla mnie definitywnie odpada. Zostaje tylko problem dobrego UWA pod FX. Moja decyzja jest taka, ze jesli uda mi sie dozbierac do konca cashbacku na D750 to wezme D750 a jak nie to wezme D7200 plus jakies 3 obiektywy.
No właśnie. Dobre UWA pod FX? A to zapewne 2-3 kolejne obiektywy do DX. A na dodatek wielkie to i ciężkie.
Jeśli musisz jakoś specjalnie zbierać kasę na D750 i liczyć kolejne miesięczne wypłaty, to odradzam, bo dobre obiektywy do FX to kolejne dość kosztowne zabawki.
lukaskov
02-11-2015, 17:50
"Witam, moj wysluzony Nikon D5000 przestal dzialac i w zwiazku z tym potrzebuje zakupic cos nowego. Odlozylem na ten cel kolo 13000 pln ale mam dylemat czy isc w pelna klatke (tutaj mysle o D610) czy pozostac przy DX i zakupic D7200."
"Podczas podrozy bardzo by mi sie to przydalo tylko cena troche odstrasza bo praktycznie D750 plus Tamron 24-70mm to juz kolo 10000"
"Patrze, ze promocja Nikona cashback ma trwac do 31 stycznia 2016 wiec moze bym jeszcze dozbieral z jedna wyplate i kupil D750."
to jak to jest? ;)
Lukaskov tak to jest, ze kupujac D750 plus Tamron 24-70mm moze mi juz nie starczyc na UWA :)
Sprawdziłem właśnie na allegrze.
D750 - 5900pln (6mieś. gwarancji)
N18-35G - 2550pln (Nowy + filtr UV)
T24-70 - 2700pln (gwarancja ponad 3 lata)
Lampa - 700pln (jakiś Voeloon, Metz, używane Sb600/700 czy coś w tym stylu)
Całość 11850pln. Z 13k zostaje ponad tysiąc na karty i inne duperele.
Dzieki Badol za porade!
Ostatecznie wszystko sobie podliczylem, posprawdzalem i moja ostateczna decyzja to :
- Nikon D750
- Samyang 14 mm f/2.8 IF ED UMC
- Tamron 24-70 mm f/2.8 Di VC
- Nikkor 85 mm f/1.8 G AF-S
Przy czym Nikkora 85mm nie bede kupowal od razu a raczej poczekam i zobacze czy tak bardzo bedzie mi go brakowalo i wtedy ewentualnie zdecyduje o jego zakupie.
Jeszcze raz bardzo wszystkim Dziekuje za pomoc. Jezeli ktos ma jakies wnioski odnosnie wybranego zestawu to Prosze napisac.
Pozdrawiam
nikoniarz
03-11-2015, 12:34
Gwarancja na Tamrona nie przechodzi z wlasciciela na właściciela, wiec reklamować bedzie musiała osoba ktora obiektyw rejestrowala.