PDA

Zobacz pełną wersję : Obiektyw do D3100

mj224
20-10-2015, 21:19
Przepraszam, jeżeli zawalam forum postem czy tym podobne, ale to moja pierwsza wypowiedź tutaj :D
Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad zakupem jakiegoś nowego, fajnego obiektywu, dzięki któremu mogłabym wyciągnąć parę nowych rzeczy.
Początkowo zastanawiałam się nad czymś jasnym, ze stałym światłem. W oko wpadły mi dwa obiektywy: 35 mm f/1.8 G AF-S DX i 50 mm f/1.4 G AF-S. Ten drugi w szczególności polecał mi jeden ze znajomych, jednak chcę poznać opinię większej publiczności ;) Jednak od kilku dni chodzi mi po głowie obiektyw zupełnie innego typu. Coś z szybkim i dobrym autofocusem, w miarę jasnego i możliwie taniego. Zajmuję się przede wszystkim fotografią psów (m.in. na zawodach, więc chyba byłabym skłonna do czegoś powyżej 50mm, w celu uniknięcia stratowania), oraz natury, zwłaszcza staram się uwieczniać "zwykłe" obrazki dnia codziennego w nieco innym świetle, przedstawiającym je jako coś niezwykłego (ech, jak to poetycko brzmi :P).
Przyznam, że mam mały dylemat. Moglibyście opowiedzieć mi coś więcej na temat tych obiektywów, bądź ewentualnie doradzić coś równie fajnego?
Aktualnie mam Nikona D3100, do tego skromny zestaw kit + Sigma 70-300 mm f.4-5.6 i szukam czegoś, co wypełniłoby dobrze mój ekwipunek ;)
Z góry proszę o zrozumienie i nie hejtowanie. Nie uważam się za osobę nie wiadomo jak zaznajomioną z światem fotografii i obiektywów, jednak swoją wiedzę posiadam, więc proszę o łagodne odpowiedzi i wyjaśnienia :)
Pozdrawiam!

MstrG
20-10-2015, 22:12
Sigma 50-150mm f/2.8 HSM II?
Przy pieskach stabilizacja i tak Ci się nie przyda, a masz ciekawy zakres ogniskowych.
Niestety do dostania tylko jako używany.

TOP67
20-10-2015, 22:48
Popieram. To bardzo fajny obiektyw. Jasny, szybki, ostry i niewielki. Tylko nie kupuj wersji OS, która jest dwa razy większa. Alternatywnie Sigma 70-200/2.8 II. Obydwie poniżej 2 tys. za zadbane egzemplarze.