Przepraszam, jeżeli zawalam forum postem czy tym podobne, ale to moja pierwsza wypowiedź tutaj
Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad zakupem jakiegoś nowego, fajnego obiektywu, dzięki któremu mogłabym wyciągnąć parę nowych rzeczy.
Początkowo zastanawiałam się nad czymś jasnym, ze stałym światłem. W oko wpadły mi dwa obiektywy: 35 mm f/1.8 G AF-S DX i 50 mm f/1.4 G AF-S. Ten drugi w szczególności polecał mi jeden ze znajomych, jednak chcę poznać opinię większej publicznościJednak od kilku dni chodzi mi po głowie obiektyw zupełnie innego typu. Coś z szybkim i dobrym autofocusem, w miarę jasnego i możliwie taniego. Zajmuję się przede wszystkim fotografią psów (m.in. na zawodach, więc chyba byłabym skłonna do czegoś powyżej 50mm, w celu uniknięcia stratowania), oraz natury, zwłaszcza staram się uwieczniać "zwykłe" obrazki dnia codziennego w nieco innym świetle, przedstawiającym je jako coś niezwykłego (ech, jak to poetycko brzmi :P).
Przyznam, że mam mały dylemat. Moglibyście opowiedzieć mi coś więcej na temat tych obiektywów, bądź ewentualnie doradzić coś równie fajnego?
Aktualnie mam Nikona D3100, do tego skromny zestaw kit + Sigma 70-300 mm f.4-5.6 i szukam czegoś, co wypełniłoby dobrze mój ekwipunek
Z góry proszę o zrozumienie i nie hejtowanie. Nie uważam się za osobę nie wiadomo jak zaznajomioną z światem fotografii i obiektywów, jednak swoją wiedzę posiadam, więc proszę o łagodne odpowiedzi i wyjaśnienia![]()
Pozdrawiam!
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami