Zobacz pełną wersję : Praca inżynierska
spiritus
18-10-2015, 22:09
Hej :)
Przede mną wybór tematu na pracę inżynierską. Kierunek studiów mechatronika.
Chciałbym napisać coś w połączeniu z fotografią. Może nie sprawy techniczne a bardziej sprzętowe. Macie jakieś pomysły na temat? Zastanawiałem się czy by coś nie wykminić z matrycami. Tylko do czego się tam można przyczepić? :D
Za promotora brałbym gościa co mieliśmy z nim sensorykę (o matrycach też właśnie było).
Próbował ktoś coś kiedyś w takim temacie pisać?
Po pierwsze - brawo, podoba mi się jak ktoś pisze inżynierkę zgodnie z własnymi zainteresowaniami (ja inżynierkę pisałem o kortach tenisowych, a teraz piszę magisterkę o zadaszeniu i mikroklimacie na kortach ;) )
Po drugie - najlepiej idź do promotora, zobacz na ile jest otwarty na takie pomysły, czy uczelnia ma sprzęt umożliwiający wykonanie badań, jak jest ogarnięty to Ci pomoże i będzie wiedział na co można sobie pozwolić.
Po trzecie - myślałem, że po mechatronice to można Transformersy budować. :D
velaskez
19-10-2015, 20:46
To może "Wykorzystanie matrycy światłoczułej do kontroli stanu przenośnika taśmowego". :razz: Chcesz konkretnie, masz kobyłę.
spiritus
19-10-2015, 21:19
ambitnie :D
ale dla mnie zbyt ambitnie :-P
Z gościem pogadam w czwartek
zbyszekD7000
19-10-2015, 22:30
Spiritus, zajmij się tematem brudzenia się matrycy i jak to wyeliminować, zbijesz majątek ;)
Spiritus, zajmij się tematem brudzenia się matrycy i jak to wyeliminować, zbijesz majątek ;)A na magisterce czujniki AF, eliminacja BF i FF, potem weźmiemy kogoś z inżynierii materiałowej żeby opracował klej do gum i po roku serwisy nikona padają :D
Może jakiś inteligentny, jak ktoś to ujal, Transformers, który wykonywalby zdjecie w okreslonych warunkach, np. rozpoznajac jakis obiekt? Ale tu sie tez klania sztuczna inteligencja...
Co ma sztuczna inteligencja do robienia zdjec w okreslonych warunkach? :shock:
spiritus zrob prace na temat uaj Canon ma niskie DR, a N/S ma wysokie ;)
Co ma sztuczna inteligencja do robienia zdjec w okreslonych warunkach? :shock:
Ano to, ze zeby wykonac zdjecie konkretnego obiektu musza wystapic okreslone warunki, a zeby maszyna mogla je zinterpretowac, to musi miec wiedze na temat tych warunkow i zestaw regul, ktore umie zastosowac gdy takowe sie pojawia - czyli de facto umiec podejmowac decyzje. To juz cechy sztucznej inteligencji.
(sorry za brak polskich ogonkow - keepass mi blokuje a juz nie chce restartowac przegladarki :D)
Sztuczna inteligencja to by byla jakbys kazal maszynie zrobic zdjecie konkretnego obiektu w okreslonych warunkach, a maszyna by poszla na piwo ;)
Kolega w ogóle wie coś na ten temat, że tak dowcipkuje? :D
Poza tym - nie wiem, czy to "jakbyś kazał" było do mnie, ale nie jestem chopem. :P
Generalnie wszystkie systemy uczące się działają na rozwiązaniach powiązanych stricte z działem 'sztuczna inteligencja'. Tak samo jak np. program, który rozpoznaje twarze na zdjęciach. Jemu się nie zadaje z góry, że taki i taki pikselek musi być w tym i tym miejscu, żeby stwierdzić, co jest na zdjęciu - musi spróbkować mnóstwo innych zdjęć z zadaną regułą (tu już chyba sieci neuronowe idą, ale nie pamiętam), żeby później móc spojrzeć na dowolną grafikę i stwierdzić "oho, tu może być twarz" - ale tą decyzję właśnie podejmuje już sam, na podstawie tego, co wie.
Gdyby było, jak mówisz, że maszyna podejmuje decyzję sama bez udziału inżynierii ("pierniczę algorytm, idę na piwo"), to byłby ogromny przeskok w dziejach techniki, a jak dotąd o tym cicho sza - chyba, że mnie coś ominęło na studiach. :D
Gdyby było, jak mówisz, że maszyna podejmuje decyzję sama bez udziału inżynierii ("pierniczę algorytm, idę na piwo"), to byłby ogromny przeskok w dziejach techniki, a jak dotąd o tym cicho sza - chyba, że mnie coś ominęło na studiach. :DNo, to nie byłaby już sztuczna inteligencja tylko prawdziwa. ;)
To ja może zaproponuję coś innego? Skanowanie 3d? Jest kamera/aparat, jest obrotowy stół, kładziemy na stole przedmiot, stolik się obraca, rejestrujemy obraz i uzyskujemy chmurę punktów. Jest trochę gotowego softu, na pracę inżynierską wystarczy opracować konstrukcję, trochę opisówki... Mój kolega niedawno, z powodzeniem, pisał inżynierkę na ten temat.
spiritus
24-10-2015, 07:10
To ja może zaproponuję coś innego? Skanowanie 3d? Jest kamera/aparat, jest obrotowy stół, kładziemy na stole przedmiot, stolik się obraca, rejestrujemy obraz i uzyskujemy chmurę punktów. Jest trochę gotowego softu, na pracę inżynierską wystarczy opracować konstrukcję, trochę opisówki... Mój kolega niedawno, z powodzeniem, pisał inżynierkę na ten temat.
Ooo to jest ciekawe :)
Pogadam z gościem za 2. tyg o tym bo w tym tygodniu gościa nie było.