Zobacz pełną wersję : Nowy komp: Aple czy Standard
Niestety z moim kompem coś nie halo, więc przyszedł pomysł na nową stację graficzną ;). Komp ma służyć tylko do pracy w PS, i Pinacle Studio; odłączony od internetu - to będzie stacja robocza a nie rozrywka :).
No i pytanie do Tych co siędzą w kompach, bo niestety mam dylemat; czy iść w Mac Pro z konfiguracją:
1.
6-rdzeniowy 3,5 GHz z 12 MB pamięci podręcznej L3
64 GB (4 x 16 GB) pamięci DDR3 ECC 1866 MHz
Pamięć masowa flash 256 GB z magistralą PCIe
Dwa procesory GPU AMD FirePro D700, każdy z 6 GB pamięci VRAM GDDR5
za 27.640
Czy jednak zostać na platformie Win i zestwić coś takiego:
2. Specyfikacja:
Intel Core i7 5960X 8 Core , Extreme Edition @ 4,3Ghz
ASUS X99-E WS WorkStation LGA2011 v3
64GB DDR4 Kingston ECC 2133Mhz Quad Channel
nVidia PNY Quadro K5200 8GB DDR5
512GB SSD Samsung 850 PRO
2x 1T SSD Samsung 850 PRO w RAID
DVD-BluRay ASUS
Obudowa Fractal R5 Titanium
Cooler Thermalright SilverArrow IB-E
MODECOM CR-524 3.0 czytnik kart
za 23.000PLN
Tak jak pisałem, komp bez dostępu do Netu.
Uhm, wyszło szydło z worka ;)
Sam musisz sobie odpowiedzieć czy wolisz skrzydełko czy nożkę i bez netu obecnie nie aktuwujesz wiekszości programów.
Uhm, wyszło szydło z worka ;)
Sam musisz sobie odpowiedzieć czy wolisz skrzydełko czy nożkę i bez netu obecnie nie aktuwujesz wiekszości programów.
Wiem, że nie aktywuję; ale po aktywacji już mi net będzie zbędny bo stary komp zostaje do netu i na forum :). Ale ja pracuję na PS6, CC jakoś mi nie służy :(.
Do tego niestety wszystkie programy mam na Win, przy zmianie systemu muszę kupić od nowa :(, za to Mac kusi.
Do tego nie pracowałem nigdy na Mac'u i nie wiem czy się przestawię ;)
Nie musisz kupować wszystkiego. Licencję CS6 możesz przenieść między patformami (raz tylko), helpdesk Adobe jest bardzo pomocny przy tym. Co masz jeszcze z programów pod Win czego nie masz pod OS X? Capture One działa niezależnie od systemu na tej samej licencji.
Poza tym na ogryzku możesz odpalić Winde na drugiej partycji.
Na Maca przestawisz sie po maksimum tygodniu klepania w klawisze. A co cię tak ciągnie to OSX i Apple oczywiscie poza chęcią spróbowania nowego?
Fakt , że ja uzywam laptopa ale po kilku latach uzywania Apple nie zostałem fanboyem jabcoka. A nawet robię dywersje na tyłach ogryzków co i w tej chwili czynię.
Nie musisz kupować wszystkiego. Licencję CS6 możesz przenieść między patformami (raz tylko), helpdesk Adobe jest bardzo pomocny przy tym. Co masz jeszcze z programów pod Win czego nie masz pod OS X? Capture One działa niezależnie od systemu na tej samej licencji.
Poza tym na ogryzku możesz odpalić Winde na drugiej partycji.
Niestety, ale już nie zciągnę ze swokego profilu w Adobe nic poza CC :(. Jest historia, ale bez możliwości ściągnięcia. Wszystkie dodatkowe wtyczki ( NIK, Alien Skin, OnOne, AutoPano, PtLens, ProPoster, Portrait Professional Studio64, PhotoZoomPro5 ).
Do tego program Pinacle studio 19 i parę innych
- - - - kolejny post - - - - - -
A co cię tak ciągnie to OSX i Apple oczywiscie poza chęcią spróbowania nowego?
Fakt , że ja uzywam laptopa ale po kilku latach uzywania Apple nie zostałem fanboyem jabcoka. A nawet robię dywersje na tyłach ogryzków co i w tej chwili czynię.
Opinie o bezawaryjności systemu, niestety Win 7 po aktualizacji do 10 wysypał mi kompa po raz drugi i stawianie systemu i jego bue do końca stabilność już mnie wkurza. Po czytaniu różnych for właśnie doszedłem do wniosku: jak Win to bez neta.
Rozumiem , tylko że bez sieci to za chwile (bo i dzis to też juz upierdliwe) nie da się pracowac na interesującym cię sofcie. Mi trend reprezentowany przez CC nie podoba się , ale widzę , że niemal wszyscy liczaćy sie gracze idą coraz częściej tą drogą.
Rozumiem , tylko że bez sieci to za chwile (bo i dzis to też juz upierdliwe) nie da się pracowac na interesującym cię sofcie. Mi trend reprezentowany przez CC nie podoba się , ale widzę , że niemal wszyscy liczaćy sie gracze idą coraz częściej tą drogą.
Zostawię sobie ten co mam do biegania po necie i ewentualnych zakupów.
Wszystko masz pod windę, wygodnie ci tak pracować, kup stację na win za 23k, dołóż jeszcze jeden SSD żeby zrobić RAID i transfery do 1GB/s, 1GB pojemności da ci też wygodne trzymanie na ssd tego nad czym obecnie pracujesz żeby ładowało się szybko w ps czy pinnacle. Sprzedaj obecną maszynkę i dołóż różnicę w kasie którą wydałbyś kupując maca pro żeby kupić sobie imaka do surfowania po necie, forum, ogólnie dla codziennego użyku. No i dla fejmu jak klient przyjdzie.
Będziesz miał maszynę na win do pracy i imaka z osx na co dzień. Wilk syty i owca cała :)
Wszystko masz pod windę, wygodnie ci tak pracować, kup stację na win za 23k, dołóż jeszcze jeden SSD żeby zrobić RAID i transfery do 1GB/s, 1GB pojemności da ci też wygodne trzymanie na ssd tego nad czym obecnie pracujesz żeby ładowało się szybko w ps czy pinnacle. Sprzedaj obecną maszynkę i dołóż różnicę w kasie którą wydałbyś kupując maca pro żeby kupić sobie imaka do surfowania po necie, forum, ogólnie dla codziennego użyku. No i dla fejmu jak klient przyjdzie.
Będziesz miał maszynę na win do pracy i imaka z osx na co dzień. Wilk syty i owca cała :)
Jest to jakieś ( podoba mi się ) rozwiązanie :)
Borat1979
18-10-2015, 19:57
Bez sensu przepłacać za maca żeby mieć kompa do netu. Druga sprawa to wkurzające użytkowanie dwóch rożnych systemów.
Ale on będzie pracował tylko na jednym, więc nie będzie problemu z migracją danych i tym ze systemy są różne. Nie ma wtedy żadnych konfliktów programowo/sprzętowych bo do pracy ma osobną maszynę, do netu drugą. Co do opłacalności - imaka do netu kupi juz za 2-3k, a za 3k ma nawet 27" używkę, wszystko w jednej obudowie, mało miejsca zajmuje i wygląda świetnie, ma tez ekran ips. No i zaspokoi ciekawość z osx, być moze nawet dzięki temu łatwiej kiedyś przejdzie na japco :)
Żaden mi się specjalnie nie podoba ( abstrahując od ceny i tego, że to bardzo wydajny sprzęt ). O Mac Pro już dyskutowaliśmy na tym forum - ja nadal uważam, że to kiepskie rozwiązanie dla osoby potrzebującej sensownej stacjo roboczej.
1. Po co RAID z 1TB SSDków ? Żeby uzyskać lepszą prędkość ? Nie widzę tutaj nigdzie dysku SSD na PCIe. Przy takiej cenie zestawu to moim zdaniem spory brak.
2. Czy ważniejsza jest dla Ciebie prędkość pojedynczego rdzenia, czy łączna moc obliczeniowa rdzeni? Jeżeli to drugie, to może warto spojrzeć na rozwiązania serwerowe, 2 bądź 4 socketowe ( te ostatnie raczej się nie zmieszczą do sensownej obudowy ) ? Zawsze jest możliwość kupienia teraz 1 procesora i dokupienie następnego za pewien czas.
Reszta wyborów to kwestia subiektywna - wybrałbym inną płytę główną, Noctuę na procesor i pewnie inne pamięci.
wszystko w jednej obudowie, mało miejsca zajmuje i wygląda świetnie
Szczególnie świetnie jak łapie żółty zafarb czy kurz na matrycy :P Ja bym jednak wybrał maca mini, jeżeli ktoś koniecznie musi spróbować i podpiął go do jakiegoś sensownego monitora, nawet biurowego ( jak EW2436W z których korzystam ).
Żaden mi się specjalnie nie podoba ( abstrahując od ceny i tego, że to bardzo wydajny sprzęt ). O Mac Pro już dyskutowaliśmy na tym forum - ja nadal uważam, że to kiepskie rozwiązanie dla osoby potrzebującej sensownej stacjo roboczej.
1. Po co RAID z 1TB SSDków ? Żeby uzyskać lepszą prędkość ? Nie widzę tutaj nigdzie dysku SSD na PCIe. Przy takiej cenie zestawu to moim zdaniem spory brak.
2. Czy ważniejsza jest dla Ciebie prędkość pojedynczego rdzenia, czy łączna moc obliczeniowa rdzeni? Jeżeli to drugie, to może warto spojrzeć na rozwiązania serwerowe, 2 bądź 4 socketowe ( te ostatnie raczej się nie zmieszczą do sensownej obudowy ) ? Zawsze jest możliwość kupienia teraz 1 procesora i dokupienie następnego za pewien czas.
Reszta wyborów to kwestia subiektywna - wybrałbym inną płytę główną, Noctuę na procesor i pewnie inne pamięci.
Szczególnie świetnie jak łapie żółty zafarb czy kurz na matrycy :P Ja bym jednak wybrał maca mini, jeżeli ktoś koniecznie musi spróbować i podpiął go do jakiegoś sensownego monitora, nawet biurowego ( jak EW2436W z których korzystam ).
No w między czasie trochę się zmieniło:
1. dysk SSD G.SKILL Phoenix Blade 480GB i
2. zamiast PNY Quadro K5200 weszła PNY Quadro K4200
Co do płyty, to lubię Asusa, pamięci to temat otwarty. Co do jeden kontra 2 lub więcej procków - wybieram 1. Te 2 dyski w Raid to tylko cache, może faktycznie jeden wystarczy.
Masz juz na plycie zlacze m.2 x4 dajace transfer 32Gb/s, wiec kup tylko dysk m2 a nie jakis wytwór ktory tak naprawde jest 4 dyskami sata polaczonymi w raid, zlutowanymi na plytce i wsadzonymi w pcie. Samsung 950evo zaraz wchodzi do sprzedaży, cena okolo 2000, co przy 3200 za gskilla jest znacznie lepsza oferta.
Michal_C
19-10-2015, 13:09
Tadek, a pracujesz na jeden czy 2 monitory. Zawsze słyszałem, ze na OSX 2 monitory to spoko a na Win to problem.
Tadek, a pracujesz na jeden czy 2 monitory. Zawsze słyszałem, ze na OSX 2 monitory to spoko a na Win to problem.
Na jednym i chciałbym przy nim zostać :); bo to EIZO CG301
B_Marcin
19-10-2015, 23:30
Twoje pieniądze Twoja sprawa, ale jednak chcę zabrać głos.
Czy na prawdę potrzebujesz maszynki za taką kwotę?
Ok, nie znam specyfikacji Twojej pracy, może rzeczywiście potrzebujesz, ale mogę śmiało powiedzieć, że komp za 23kpln będzie 5 max 10% szybszy od takiego za 11kpln.
Przecież sprzęt komputerowy z tych wszystkich 'zabawek' się najszybciej starzeje. Poczytaj test na pclabie sprzętu typowo w PS, tam różnice w klasie top są dla mnie (słowo klucz) nieopłacalne. To nie jest wybór d4s vs d810 gdzie różnice pod konkretne zastosowania są spore. Za trzy lata taka konfiguracja będzie warta ile? 4kpln?
Same ssd które teraz są horrendalnie drogie bo nowe, za te kilka lat kupi się za ułamek dzisiejszej ceny.
Pewnie większość z nas pracuje na i5/i7 + 16/32gb i ma się dobrze, ale pewnie wymagania masz większe. Osobiście wolałbym kupić teraz coś za 11kpln a za 3lata zmienić i tak bym na tym lepiej wyszedł, niż teraz kupić taką jednostkę.
Sam sobie odpowiedz czy warto (o ile już tego nie zrobiłeś).
Wtrącić tylko chciałem, nie musisz odpowiadać.
wiec kup tylko dysk m2 a nie jakis wytwór ktory tak naprawde jest 4 dyskami sata polaczonymi w raid, zlutowanymi na plytce i wsadzonymi w pcie.
A myślisz, że jak dyski na m.2 PCIe osiągają takie prędkości ? To też są grupy kości połączone w "RAID". Złącze to m.2 ale szyna to PCIe.
Ogólnie, te Samsungi nie powalają jeżeli chodzi o prędkość, szczególnie zapisu, ale cena zapowiada się dość dobrze w tej klasie sprzętu.
1. Te 2 dyski w Raid to tylko cache, może faktycznie jeden wystarczy.
Jaki RAID ? I czemu RAID ?
Twoje pieniądze Twoja sprawa, ale jednak chcę zabrać głos.
Czy na prawdę potrzebujesz maszynki za taką kwotę?
Skoro piszesz "Twoje pieniądze Twoja sprawa" to może jednak nie zaglądaj do portfela ? ;) Zrozumiałbym, gdybyś napisał "maszynki o takiej wydajności", ale dyskusja o pieniądzach nie bardzo moim zdaniem przystoi w tym kontekście.
ale mogę śmiało powiedzieć, że komp za 23kpln będzie 5 max 10% szybszy od takiego za 11kpln.
Generalnie nie zgodzę się. Szczególnie jeżeli weźmiemy pod uwagę karty graficzne o wysokiej wydajności i 8 rdzeniowe procesory.
Poczytaj test na pclabie sprzętu typowo w PS, tam różnice w klasie top są dla mnie (słowo klucz) nieopłacalne.
Nie czytaj tekstów na pclabie. Redaktorzy są często słabi merytorycznie, a artykuły bardzo często są tendencyjne, żeby nie napisać sponsorowane. To jest kiepski portal.
Za trzy lata taka konfiguracja będzie warta ile? 4kpln?
Więcej.
Same ssd które teraz są horrendalnie drogie bo nowe, za te kilka lat kupi się za ułamek dzisiejszej ceny.
A przez te kilka lat co ? Pracować na wolnych dyskach? To kwestia tego, jak bardzo szanujesz swój czas i swoją wygodę, albo na ile je wyceniasz. W tej chwili ceny dysków SSD na SATA, ale także dysków SSD na PCIe są na tyle przystępne, że zupełnie nie rozumiem czemu uważasz, że są horrendalnie drogie.
Osobiście wolałbym kupić teraz coś za 11kpln a za 3lata zmienić i tak bym na tym lepiej wyszedł, niż teraz kupić taką jednostkę.
To pokaż, co byś złożył za 11k PLN.
Z mojego punktu widzenia, patrząc jak "starzeją" się podstawki klasy "profesjonalnej" czy też dla "entuzjastów" ( 1366, 2011 ), opłaca się zainwestować w rozwiązanie z tej półki. Zazwyczaj Komputer kosztujący 2-3 krotność komputera topowego w klasie konsumenckiej będzie wydajniejszy niż komputery klasy konsumenckiej przez kilka generacji ( lat ). Widzieliśmy to wcześniej z 1366: i7-970 ( i modelami wyższymi ), tak samo jak z modelami procesorów na 2011.
Pracuję w domu na i7-920 @4.0 GHz kupionym ładne parę lat temu, za dwukrotność konstrukcji opartej o procesor klasy konsumenckiej. Może nie jest to najwyższa półka, bo były jeszcze i7 EE ( które o ile dobrze kojarzę, w teście na wydajność PS zostały dopiero niedawno zdetronizowane :P ), ale dość podobna sytuacja. Nie jest on już w tej chwili w stanie konkurować z topowymi konsumenckimi konstrukcjami, ale dopiero po 6 latach pracy zacząłem poważnie myśleć o upgrade. Czy się opłacało? moim zdaniem tak.
Jaki RAID ? I czemu RAID ?
RAID'u nie będzie
Mam do czynienia (pobieznie) ze stacjami CAD/graficznymi od Della i moim zdaniem, jak ktos potrzebuje komputera do pracy a nie zabawy, to pieniadze nie maja znaczenia. Montaz filmow fullHD czy 4k, rendering w CAD/3D Studio wymaga poteznych mocy obliczeniowych.
Dla niedowiarka ile kosztuje sprzet profi, poszukaj uzywanego Maca Pro z 2011/2012. Zdziwisz sie ile one sa nadal warte. To samo tyczy sie stacji graficzych innych producentow.
Starczy popatrzeć na ceny kart graficznych Nvidia Quadro nowych, używanych, starych modeli, etc. Również ceny topowych procesorów wcale nie spadają tak szybko.
pioterkow
20-10-2015, 10:41
Niestety z moim kompem coś nie halo, więc przyszedł pomysł na nową stację graficzną ;). Komp ma służyć tylko do pracy w PS, i Pinacle Studio; odłączony od internetu - to będzie stacja robocza a nie rozrywka :).
No i pytanie do Tych co siędzą w kompach, bo niestety mam dylemat; czy iść w Mac Pro z konfiguracją:
6-rdzeniowy 3,5 GHz z 12 MB pamięci podręcznej L3
64 GB (4 x 16 GB) pamięci DDR3 ECC 1866 MHz
Pamięć masowa flash 256 GB z magistralą PCIe
Dwa procesory GPU AMD FirePro D700, każdy z 6 GB pamięci VRAM GDDR5
Mam 2 "japka" w wersji PRO - jeden z końca 2013r (srebrna wieża) i najnowszą "popielniczkę" ;)
W tym nowym (popielniczka) jest konfiguracja podobna do Twojej:
2.7GHz 12-core with 30MB of L3 cache
64GB (4x16GB) of 1866MHz DDR3 ECC
1TB SSD
Dual AMD FirePro D700 GPUs with 6GB of GDDR5 VRAM
Sprzęt używany wyłącznie do pracy - pakiet Adobe Cs6, Phase One, DxO Optics Pro 10.
Obrabiam na tym często bardzo duże pliki - skany 4x5" ze slajdów na Hasselblad Flex X5, pliki z Hassela H5D-60, pliki z D3X i Leica Monochrome (24Mpx).
W Photoshopie na kilku warstwach robią się to bardzo duże pliki - wszystko płynnie działa.
Nigdy nie miałem problemów ze sprzętem, nigdy nic mi się nie zawieszało nie było żadnych "error" itp.
Moim zdaniem jeśli chcesz sprzęt do pracy i masz na to 30 tys. PLN to kup Apple.
Będziesz zadowolony i nie bój się przesiadki - przyzwyczaisz się w tydzień do tego systemu :)
Niestety, tanio nie jest ;)
Dlatego tyle przemyśleń i czytania, czytania i coraz głupszy jestem. Jedno co wiem, to że ma być jeden procek;
ale płyta się już zmieniła na ASRock X99 Extreme11 bo ona obsługuje zarówno i7 jak i Xeon. Będę miał wtedy możliwość wymiany procka, a to się również wiąże z ilośćią pamięci; bo o ile przy i7 max to 64G Ramu to przy Xeonie 128G Ramu.
Mam 2 "japka" w wersji PRO - jeden z końca 2013r (srebrna wieża) i najnowszą "popielniczkę" ;)
W tym nowym (popielniczka) jest konfiguracja podobna do Twojej:
2.7GHz 12-core with 30MB of L3 cache
64GB (4x16GB) of 1866MHz DDR3 ECC
1TB SSD
Dual AMD FirePro D700 GPUs with 6GB of GDDR5 VRAM
Wszystko fajnie, tylko że w PL taki sprzęt to już 46.000PLN a nie 30.000.
Za 46.000 To bym brał Xeona 2699 V3 z 18'stoma wątkami ;)
RobertMiernik
20-10-2015, 13:26
Jakiś czas temu złożyłem sobie taki zestaw i do tej pory jedyne zauważalne spowolnienie (kilkadziesiąt sekund) zauważyłem w przypadku składania panoram (4 rzędy po 4 zdjęcia). Poza tym wszystko płynnie i miodnie.
Mocno zastanawiałem się nad X99 ale okazało się, że w praktyce różnica jest kilku procentowa a nowe procesory znów będą podobno miały inne podstawki, więc to też ślepa ścieżka (bo nad możliwością upgrade'u w przyszłości się zastanawiałem) dlatego zostałem przy 4790 i wodzie, dzięki czemu w teście jakiś czas temu do 5GHz bez problemu dobiłem - na razie nie potrzebuję ale za jakiś czas najwyżej przekręce procka i dokupię drugą kartę co za dwa lata da mi dwa kolejne spokojnej pracy.
Zapłaciłem połowę Twojego budżetu, powyżej tej kwoty zmiany są niestety rzędu procentów na każde 10% wydanej kwoty - odpuściłem bo uznałem, że nie warto (przy założeniu, że nie robię wideo - jak jest Z montażem niestety nie wiem)
MSI Z97A GAMING 6, USB 3.1
i7-4790K
Corsair Hydro Series H110
EVGA GTX980Ti S.C.+ ACX+
HyperX DDR3 Savage 32GB/2400 (4*8GB) CL11
2x Crucial MX200 500GB
Tak sobie mysle, ze jakbym mial babrac sie w budowe komputera od zera, wolalbym kupic Maca Pro (5.1) w najtanszej kofiguracji (oby tylko dwuprocesorowej) i rozbudowal go do granic mozliwosci. Ale lubie czasem pogrzebac w bebechach i moglaby to byc fajna zabawa.
Albo nawet taniej MacPro 4.1 i flash to 5.1 a potem reszta zabawy. Co prawda, nie potrzebuje maszyny co porafi policzyc molekuly bialka w 2 sekundy a bylby to projekt ot tak dla zabawy.
RobertMiernik
20-10-2015, 14:01
yy... babranie ograniczyło się do telefonu do sklepu i odbioru osobistego bo to w Warszawie było...
Robert, ja muszę złożyć zestaw od nowa ( reanimacja starego do poziomu użytkowego jest bez sensu bo: wymiana płyty to LGA 1366 ciężko znaleźć coś poniżej 1800PLN, grafikę też muszę kupić nową bo padła. ). Dlatego ze starego po jakiś cienkich kosztach sprawi się pudło do netu; a nowy chcę zrobić już na jakiś czas i ma być to tylko i wyłącznie maszyna do grafiki i obróbki video bez zbędnych dupereli; ale ma być szybka i stabilna :).
Stary mi służył 5 lat i nie narzekałem; do teraz :(.
RobertMiernik
20-10-2015, 14:22
Tak, tak ja też od nowa, stary stoi w piwnicy, ktoś chce? Dalej czas w teście PSa ma na pudle... ;)
całość
Nie ma czegoś takiego jak za mocny komputer. Im mocniejszy się kupi tym dłużej posłuży do płynnej pracy bez zamuły. Dziś się obrabia na co dzień FHD, za dwa lata będzie 4k, a pózniej pewnie jeszcze większy format. To samo z PS - jeden obrabia pliki z d700, inny z hasselblada H5D na wielu warstwach. Jak kogoś stać na sprzęt za 25k to tylko się cieszyć.
Jesu, za kazdym razem bol odbytu, bo ktos wydaje xxx zł na kompa.
Jego sprawa. Oby sluzyl.
RobertMiernik
20-10-2015, 16:34
Aeon oczywiście, że jest coś takiego jak za szybki komputer, nie bierzesz pod uwagę ceny - pogratulować jednak:
Rozpatrywałem dwie konfiguracje X99 i 4790, różnica między nimi w cenie to 1500 zł (na 11000) a różnica w szybkości kilka procent 3-5 zależy od testu. Dla mnie 3% nie było warte dołożenia 10% do ceny, niestety im wyżej tym każdy kolejny procent wydajności pociąga za sobą rząd wielkości większą zmianę ceny.
Dlatego komputer wydajniejszy od mojego o 10% będzie kosztował dwa, trzy razy więcej
Dlatego też obiektywy FF kosztują 10k a te średnioformatowe 25
Dalej Boeing 777 kosztuje mniej niż F22 itp
Pewnie, że gdyby wszystkie kosztowały po 7 zł to każdy by wolał Tianhe ale to nie w tym stuleciu raczej...
Właśnie problem w tym, że ja już nie chcę grzebać w kompie jak kiedyś :(. Aktualizacja procka, za chwilę płyta + procek i inne pamięci; za chwilę karta. Chcę wydać ( wiem że dużo kasy, no ale ..... ;) ) i zakończyć zabawę na długi czas.
Dlatego nastąpiła zmiana płyty, bo daje mi możliwość wyboru pomiędzy i7 a Xeonem; do tego pamięć 64 lub 128G, reszta pozostaje bez zmian. Gdyby Xeon E-5 2699-V3 był w przystępniejszej cenie to pewenie nie byłoby tematu; ale.....
Dziękuję wszystkim za rady, bo jak widzicie przydały się; jednak ostateczna decyzja zależna jest ode mnie :).
Więc pozostaję przy windzie i jedyny dylemat to: czy XeonÂŽ E5-2697 v3 (35M Cache, 2.60 GHz), czy jednak Intel Core i7-5960X Extreme Edition, socket LGA2011-V3, 64bit, 3.0GHz, 20MB.
PS. jak ktoć coś to proszę - temat otwarty do dyskusji, a wszystkie uwagi mile widziane; może tylko nie rozmawiajmy o pieniądzach ;)
Aeon oczywiście, że jest coś takiego jak za szybki komputer, nie bierzesz pod uwagę ceny - pogratulować jednak:
Rozpatrywałem dwie konfiguracje X99 i 4790, różnica między nimi w cenie to 1500 zł (na 11000) a różnica w szybkości kilka procent 3-5 zależy od testu. Dla mnie 3% nie było warte dołożenia 10% do ceny, niestety im wyżej tym każdy kolejny procent wydajności pociąga za sobą rząd wielkości większą zmianę ceny.
Dlatego komputer wydajniejszy od mojego o 10% będzie kosztował dwa, trzy razy więcej
Dlatego też obiektywy FF kosztują 10k a te średnioformatowe 25
Dalej Boeing 777 kosztuje mniej niż F22 itp
Pewnie, że gdyby wszystkie kosztowały po 7 zł to każdy by wolał Tianhe ale to nie w tym stuleciu raczej...
To jest nieopłacalny komp, a nie za szybki :)
velaskez
20-10-2015, 17:28
Tadziu, o pieniądzach nikt nie mówi ;) Na pewno nie ja :mrgreen:
Montujesz wideo, bierz Xeona. 14 rdzeni zjada to i7 na śniadanie, komfort pracy będzie wyższy.
To moze kup gotowca, np Dell T7810/T7910 Workstation
velaskez
20-10-2015, 17:34
To moze kup gotowca, np Dell T7810/T7910 Workstation
Dobrze gada! Już nigdy nie schylisz się pod biurko, ani nie zdejmiesz obudowy. Po prostu podniesiesz telefon, memory #5, i przyjadą z pomocą.
Dobrze gada! Już nigdy nie schylisz się pod biurko, ani nie zdejmiesz obudowy. Po prostu podniesiesz telefon, memory #5, i przyjadą z pomocą.
Ale ja tak mam:) i teraz. Tylko najgorsze jest to, że wysypuje się kiedy jest potrzebny, a nie wtedy kiedy sobie pierdoły robię ;).
A tak z ciekawości zapytam... Co Pan robi w tym pinnacle ze potrzeba az takiej mocy? Biorąc pod uwagę fakt ze programy wykorzystując grafikę nakładają efekty w ułamku sekundy nawet na moim leciwym i5 3550, jedyne co moze przyśpieszyć to sam export czyli render do wynikowego pliku... Idąc dalej, montuję film kilka dni, exportuję go jakieś 1-2h w zalezności od długości raz na te kilka dni. Opłaca się Panu dla exportu krótszego taki sprzęt kupować? Czy robi Pan coś jeszcze co wymaga az takiej mocy?
Z renderem 30min filmu fullHD z 3D Studio (drobny model stacji wysokiego napiecia z dzisiatkami drobnych modeli 3D) nawet 10 maszyn 12 procesorowych nie radzi sobie szybciej niz 2 dni. Zaprzegamy je do liczenia zawsze przez weekend.
Chociaz w firmie mamy wsparcie Della, to z niebieskimi ekranami w moim lapku nie poradzili sobie. Ten typ tak ma i juz.
Zauwaz, ze nawet jak sam zlozysz maszyne, czy zloza Ci spece to i tak nie masz gwaracji, ze nie bedzie sypac sie w najmniej oczekiwanych momentach (czytaj: po zassaniu latek do Win).
pioterkow
20-10-2015, 19:20
Właśnie problem w tym, że ja już nie chcę grzebać w kompie jak kiedyś :(. Aktualizacja procka, za chwilę płyta + procek i inne pamięci; za chwilę karta. Chcę wydać ( wiem że dużo kasy, no ale ..... ;) ) i zakończyć zabawę na długi czas.
Jeśli nie chcesz grzebać w kompie to kup najlepszy zestaw na jaki masz budżet. Jeśli ma być to sprzęt do pracy i masz na tym zarabiać to wydatek się*szybko zwróci.
Ja jednak bym Ci proponował*Apple - trochę modeli przerobiłem przez ponad 20 lat pracy na japku i nigdy ten sprzęt mnie nie zawiódł.
Nie było zawieszeń, łatek, sratek i innych bzdur. Nie pędzę za nowościami - mam starszy OsX i wszystko stabilnie działa.
Życzę udanego wyboru. :)
Wilk składa filmy w pinnacle, nie rendery w 3D Studio. Ponawiam pytanie bo mnie to ciekawi - co robisz Wilku że taka moc jest potrzebna żeby przerobić 3-4 lata, czy nawet 5?
velaskez
20-10-2015, 21:15
Wilk składa filmy w pinnacle, nie rendery w 3D Studio. Ponawiam pytanie bo mnie to ciekawi - co robisz Wilku że taka moc jest potrzebna żeby przerobić 3-4 lata, czy nawet 5?
Co za różnica. Jak Cię stać to się nie rozdrabniasz :mrgreen:
Niby tak, tylko wiesz, w pewnych zastosowaniach nie odczujesz praktycznie różnicy dopłacenia do kompa tych np 15 000. Za to by sobie kupił drugi CG301 :D
Jak to nie będzie różnicy, a +100 na dzielni? :D
No dobra odpowiem trochę przewrotnie, ale: fotografia to moje hobby i nigdy na niej nie zarobiłem złamanego centa, ale to znaczy że nie mam focić moich kochanych samolotów Nikkorem AF-S 500mm f/4 E FL ED VR ? Owszem mogłem kupić ( nie ujmując nikomu ) T150-600, S150-600, no i teraz ( akurat go kupię :) ) N200-500. Poza foto bawię się w filmy ( też hobbystycznie ). Do PS i Pinacla chcę kupić ( tak hobby ) sprzęt, co by robił bardzo szybko ( bo człowiek im starszy to ma mniej czasu i się spieszy ) no i stabilnie.
PS. Aeon88 wiem, że wyglądam staro ;), ale czuję się młodo :). Na forum zawsze była zasada per ty i niech tak zostanie :).
Na hobby sprzedaje się ostatnią koszulę ;) trochę jak harazd :D Inni wydają na fury i panienki, a Ty na brzęczące pudło, ale o forsie i gustach nie dyskutuje się. :D
No to ten co wybrałeś będzie robił szybko :P bardzo szybko. Pozdrawiam! :)
Dołożę swoje fanatyczne 0,03PLN: Się kupuje MP i się zapomina o tym, że gdzieś na stole czy pod stołem stoi komputer. KOMPLETNIE się zapomina. Nic się nie przymula, nie kręcą się żadne kółka ani klepsydry, nie ma "problemów własnych". W zasadzie nic się nie dzieje. Jak mówią fanboje - "po prostu działa". Rzecz niespotykana w Win, gdzie co jakiś czas trzeba zajmować się "czynnościami konserwacyjnymi". Windziarze powiedzą, że oczywiście nie, system działa 5 lat bez reinstalacji, ale dopiero po przesiadce człowiek czuje że rzeczywiście nic nie musi robić. Aż nudno. Ponadto OSX daje fenomenalną zdolność poprawnego wyświetlania niezależnie od aplikacji, przestrzeni materiału i przestrzeni monitora. Potrafi w locie przełączyć wyświetlanie po przeniesieniu czegokolwiek na inny monitor, zgodnie z jego profilem. W Win to jest Science Fiction.
Reasumując, jeśli jest budżet, kupować MP i nie zawracać sobie głowy składaniem jakiegoś ścierwa.
Szczególnie tą bezproblemowość widać w wątku obok, gdzie od pewnego czasu problemów z Apple jest coraz więcej. Widać też po forach tematycznych dotyczących sprzętu Apple - ilość zgłaszanych problemów i narzekań w ciągu ostatnich 2-3 lat dramatycznie wzrosła.
A tych mistycznych "czynności konserwacyjnych" nie kojarzę. Nie powiem, że jakikolwiek system jest idealny i że nie ma błędów, bo nie jestem ignorantem w tej kwestii i za dużo w życiu widziałem problemów, ale daleki jestem również od określania sprzętu z najwyższej desktopowej półki ścierwem.
Przykro mi, ale popielniczka applowa jest horrendalnie droga, nieproporcjonalnie do możliwości. Nie można jej rozbudować, jest zintegrowanym systemem, a podpięcie do niej większej ilości dysków oznacza po pierwsze korzystanie z thunderbolta, po drugie leżące dyski na stole. Podpięcie w przyszłości kolejnego dysku SSD na PCIe ? Nie. Podpięcie w przyszłości kolejnej karty Quadro? Nie. Dodanie RAMu, powyżej 64GB? Nie.
Z ciekawości, gdyby porównywać Mac Pro z workstation ( którym nie jest ), czy jest możliwość dokupienia NBD, on site, 5y do niego ?
Dajmy sobie spokój z tym fanatyzmem. Kolega Wilk pracował na tego typu komputerze wcześniej, był zadowolony i temat poszedł dość szybko w stronę sensownego sprzętu nie applowego. Zrozumiałbym, gdyby ktoś zaproponował jakąś konkretną stację roboczą, bo tutaj faktycznie jest miejsce na pójście w tą stronę, czy nawet konkretną konfigurację Mac Pro, ale jak dyskutujemy o sprzęcie na jakimś poziomie i ktoś przychodzi z wypowiedzią " kup Maca Mac dobry na wszystko" to nie brzmi to dla mnie przekonująco.
@Wilk
Czy zrozumiałem dobrze, pytasz się czy lepszy jest i7 5960X który kosztuje ok 5000 PLN czy może E5-2697 v3 który kosztuje ok 13000 PLN ? ;) i7 Będzie lepszy tylko w kwestii OC, czyli po OC będzie miał lepszą wydajność per rdzeń, być może sporo. Myślę, że 4.2 tutaj może być do osiągnięcia bez większego stresu, powyżej tego, sporo zależy od sztuki. Jednak kupując Xeona, który może być w konfiguracji 2 procesorowej pomyślałbym o płycie z 2 socketami.
No a Win10 jest bezbledny :D
Jak ktos pracuje z jednym monitorem, nie ma znaczenia co kupi Win PC czy japco. Jak juz wchodzi w rachube drugi monitor, sprawa komplikuje sie i jedynie japco albo hackintosh da mozliwosc pracy tandemu Win - OSX.
Na pare lat jednak wydalbym ok 4tys na MacPro 4.1 lub 5.1 (srebrnego grata) i pobawil sie w modernizacje do bolu. Jak skoncze inne dwa male projekty hobbistyczne, to chyba tak zrobie.
Co do dwóch procków to ta płyta http://www.hotfix.pl/dwuprocesorowa-plyta-asus-z10pe-d8-ws-n9934.htm + 2x 5960X załatwiła by sprawę, dwa procki to 9000 czyli nadal 4k taniej niż jeden E5 a działały by szybciej bo zegar mają znacznie wyzszy i wyjdzie więcej rdzeni (16 vs 14 w Xeonie). Tak w ogóle to te Xeony też można dwa wsadzić :D więc jak stanieją to po odsprzedaży i7mek można by wsadzić Xeony i mieć 28 rdzeni heh :P Wilk chce 1 proc, być może pinnacle nie wspiera architektury wieloprocesorowej i zostałby z wydajnością jednego, stąd ukierunkowanie na jeden procesor byle jak najmocniejszy.
PS.. AA zagalopowałem się, i7 nie można montować podwójnie. Trzeba by wsadzić tam zamiast jednego E5 14core dwa Xeony 8rdzeniowe z wyższym zegarem per rdzeń niż wspomniany E5 i ceną w okolicy 4-6k/procek. Niestety Xeony mają zegary z d...y i coś powyżej 2.6GHz kosztuje 9,4k pln (2,9GHz) :P http://www.intel.pl/buy/pl/pl/catalog/components/boxedprocessors/sort,price-d/page,1/
PS. W sumie to idąc dalej tym tropem nasuwa się konfig Asus 2procesorowy + 2x E5-2660 V3 10 rdzeni 2.6GHz po 6800zł sztuka, czyli 13600 dwa procki, w sumie 20 rdzeni fizycznych :)
Byłem zdecydowany na jeden; bo nie wiem czy Win &PRO no ewentualnie w przyszłości Win 10PRO obsługuje 2 procki na jednej płycie. Kiedyś miałem Win 2000PRO i to był system prawie idealny ;) o ile Win może być idealny; no i chciałbym taki system tylko co by obsługiwał media jakim jest video i dźwięk - do pinacla. Bo PS sobie spokojnie na tym systemie hulał, co prawda PS2 ale zawsze :).
W pieniądzach ( ponoć nie gadamy o nich ) za MP to jest do kupienia stacja 2XXeon 2699 V3 36 rdzeni ;), 128G Ramu itp.
Zaczynając temat myślałem o "swojej" specyfikacji kontra maksymalnie doposażony iMac Pro. Zaczynamy niebezpiecznie zmierzać w złym kierunku ;)
PS.. AA zagalopowałem się, i7 nie można montować podwójnie.
Brawo, już miałem skomentować :P
Xeony nie mają taktowania z "d...y". To są serwerowe procesory, do rozwiązań trochę innych niż komputer zwykłego kowalskiego. linia Xeonów jest zupełnie inna niż linia i7 i rządzi się swoimi prawami. Wybór między nimi to tak naprawdę wybór między rzędami wielkości jakie się chce wydać. Jak wchodzi się w Xeony to kupowanie 1 socketowej płyty jest zazwyczaj średnim pomysłem. Procesory serwerowe w swojej większości preferują ilość rdzeni nad ich szybkość ( bardzo ogólnie mówiąc ). Jeżeli korzystamy z oprogramowania które się sprawdzi na wielu rdzeniach i ilość rdzeni jest dla nas ważna - to wybór Xeona jest dobrym wyborem. Niestety, bardzo kosztownym. Jeżeli jednak zależy nam też na wysokim taktowaniu poszczególnych rdzeni, to podany tutaj i7 jest niezłym kompromisem ceny i wydajności. 8 Rdzeni które można rozpędzić do 4.0GHz to wydajność i7-4790K x2 ( mniej więcej, biorąc pod uwagę większą przepustowość pamięci i odrobinę więcej cache ), a jednocześnie więcej PCIe Lanes, co będzie mieć znaczenie przy rozbudowie o GPU czy dyski SSD. No i nie rujnuje człowieka jak 14 rdzeniowy Xeon ;)
No a Win10 jest bezbledny
Oczywiście, że nie jest. Jest z nim sporo problemów, które nota bene są dość szybko poprawiane ( w dużej części ). Przypominam jednak, że jest młodym systemem i dopiero za rok będzie można mówić o tym, że dojrzał.
Na pare lat jednak wydalbym ok 4tys na MacPro 4.1 lub 5.1 (srebrnego grata) i pobawil sie w modernizacje do bolu.
Mac Pro 5.1 to Westmere albo Nehalem. Modernizacja do bólu to 2x X5670. Nie uważam, że to były złe procesory, wręcz przeciwnie, ale ich epoka już minęła. Ciekaw jestem, ile Cię wyniesie maszyna taka jak MAc Pro 5.1 z 64GB RAM ( Przypominam, DDR3 1333Mhz ), 2x 6 rdzeni + Quadro.
W pieniądzach ( ponoć nie gadamy o nich ) za MP to jest do kupienia stacja 2XXeon 2699 V3 36 rdzeni , 128G Ramu itp.
Zupełnie w oderwaniu od tematu pieniędzy też nie możemy rozmawiać, ale rozmawiamy o opłacalności w porównaniu do sprzętu a nie zaglądamy Ci do kieszeni :P
Zaczynając temat myślałem o "swojej" specyfikacji kontra maksymalnie doposażony iMac Pro. Zaczynamy niebezpiecznie zmierzać w złym kierunku
Moim zdaniem Twoja specyfikacja podana na początku jest dobrym punktem wyjściowym. Jeżeli nie wykorzystujesz wielu rdzeni przy pracy na co dzień, a po tym co piszą koledzy w tym wątku wnioskuję, że nie, to 8 rdzeniowy procesor powinien być w zupełności zadowalający. dodanie większej ilości rdzeni to odjęcie możliwości OC, a co za tym idzie obniżenie zegarów procesora, oraz podniesienie poprzeczki cenowej prawie dwukrotnie. Ten CPU który podałeś jest procesorem który powinien posłużyć kilka ładnych lat w Twoich zastosowaniach na satysfakcjonującym Cię poziomie ( odnoszę się do klasy sprzętu jaki miałeś wcześniej ) o ile nie wydarzy się jakiś przełom w technologii, ale przed tym nic Cię nie uratuje ;). Zapas PCIe Lanes masz ( 16 GPU + 4 SSD ), sloty są, RAMu włożysz do 64GB. No i ten ostatni punkt jest ważny - czy w perspektywie czasu wystarczy Ci 64GB RAM? Jeżeli nie, to nie masz za bardzo wyjścia tylko wybierać Xeona.
Byłem zdecydowany na jeden; bo nie wiem czy Win &PRO no ewentualnie w przyszłości Win 10PRO obsługuje 2 procki na jednej płycie
Win 10 Pro obsługuje 2 procesory. Win 8 Pro również. Jeżeli chcesz więcej, to niestety ale 2x Licencja na Windows Server 2012 Standard ( na 4 CPU ) ;)
Win8 z pewnością obsługuje wiele procesorów. PS też, pinnacle nie wiem, możesz sprawdzić. Ale jeśli tak to po przeglądnięciu całej oferty intela do kwoty 13k procek + 2-2.5k płyta najkorzystniej wychodzi asus + 2x Xeon E5 2660 V3. Masz dwa procki, 20 rdzeni fizycznych po 2.6GHz, 40 logicznych. I możliwość wsadzenia 18rdzeniowego potwora x2 w przyszłości, jak by Cie kiedyś naszło.
Tu masz tabelkę z E5 z opcją dwuprocesorową (modele 2XXX). http://ark.intel.com/pl/products/family/78583/Intel-Xeon-Processor-E5-v3-Family#@Server Po lekkim dołożeniu dolarów możesz też wsadzić 2670 V3, 12 rdzeni/proc, 7000zł/sztuka. Czyli dokładasz tysiaka do zakładanych 13k, bierzesz płytę asusa zamiast asrock i masz 24 rdzenie zamiast 14. Taktowanie 2670 to już 2.3GHz/rdzeń, 2660 miał 2.6Ghz i 10 jaj.
Tak czy siak, opcja znacznie mocniejsza niż jeden E3 2697 V3 a kasa praktycznie taka sama.
Sugeruję brać pod uwagę, że ceny Xeonów nie spadają w czasie aż tak, żeby za te 3-4 lata można było relatywnie tanio wrzucić 2 topowe Xeony 18 Rdzeniowe. Jednocześnie, im więcej rdzeni tym wolniejsze zegary, za to Turbo działa na więcej rdzeni ( ogólnie mówiąc ). Moim zdaniem w stacji roboczej już 12 rdzeni to sporo i jest potrzebne tylko do bardzo wyspecjalizowanych zadań. Zazwyczaj, jeżeli ma się bardzo duże obliczenia, które trzeba wykonywać na 20+ rdzeniach, robi się to na osobnym serwerze/klastrze obliczeniowym, gdzie wkłada się najbardziej cost effective rozwiązania i nie martwi tym, że komputer wyje przez całą noc a może parę dni.
Aeon88 zastanów się, jak ta ilość rdzeni przełoży się na praktyczną pracę. O ile uważam, ze szybki 8 rdzeniowy procesor, dysk SSD na PCIe i quadro przełożą się na zauważalną, nawet za kilka lat różnicę w pracy, to czy komputer z 20 wolniejszymi rdzeniami da uzasadnioną różnicę ? Zależy od workflow, ale wątpię, czy Wilk spędza aż tak dużo czasu nad rzeczami które jednostajnie, przez okres zauważalny dla człowieka ( więcej niż 1s ) obciążają 20 rdzeni, czy tam 36. Na pewno czasami jest jakaś batchowa robota typu epxort do JPEG, czy dłubanie przy filmie, ale wydaje mi się, że w tym przypadku to nie uzasadnia zwiększenia kosztów kilkukrotnie wyższych ( i dojście do wartości małego samochodu osobowego ).
OK, to jest pomysł. Właśnie nie wiedziałem czy Win da sobie radę z dwoma prockami.
Pytanie, czy bierzemy pod uwagę OC.
Jeden podkręcony do 4.0GHz i7-5960X będzie konkurował z jednym E5-2670V3. A jednocześnie przez to, że moc obliczeniowa pojedynczego rdzenia będzie większa w niektórych zastosowaniach będzie on szybszy i przyjemniejszy w pracy.
Wilk chce kupić najszybszy sprzęt przy założonym budżecie. Gdyby myślał o opłacalności w jego zadaniach (obróbka foto i hobbistyczne montowanie filmów) doszlibyśmy do wniosku że jeden i7 6700k sobie poradzi przez te parę lat. Bo sobie poradzi. Jak już Wilk chce wydać 25k na skrzynkę, to 2 xeony 2660 lub 2670 to najszybsza opcja. i7 który podałeś będzie konkurował z jednym xeonem (choć głównie w grach gdzie wysoki zegar się przydaje, w programach typu PS/Premiere/Pinnacle już pewnie mniej), ale w budzie będą dwa xeony a nie jeden. i7 dwóch nie zamontuje, bo się nie da. i7 który podałeś to ta sama platforma co xeony, również ddr4 quad channel, bebechy w kompie będą te same, więc pozostałe koszty będą identyczne. Więc albo wyda 13k na dwa xeony albo 5k na i7. Podsumowując, albo wyda 25k i ma 24 rdzenie / 20 rdzeni po 2.6GHz albo wyda 17k i będzie miał jednego i7 z 8 jajami. Przy takim wydatku to jest 50% wzost w cenie a conajmniej 100% wzrost w wydajności. Także z punktu widzenia kogoś kto chce tyle kasy wydać na sprzęt xeony na dłuższą metę się bardziej opłacają.
Wilk chce kupić najszybszy sprzęt przy założonym budżecie.
No właśnie, jaki jest ten założony budżet? Na początku było to 23k za komputer z tym i7. Rozwiązanie z Xeonami o którym mówisz, to dołożenie ok 9K PLN na same procesory ( 7K PLN sztuka, vs 4.5k PLN ) do tego budżetu :). Jasne wzrost wydajności ( CPU ) będzie ok x2 ( pi razy oko, bez wdawania się w szczegóły, jak to, że zrównoleglenie też kosztuje programistycznie ). Jeżeli rozmawiamy o całości i budżecie na całość, to patrzmy na komputer jako całość. Może zamiast podbijać koszt stacji CPU, lepiej dodać mocniejsze GPU ? Podbicie 2x mocy GPU da sporo więcej ( w aplikacjach które dobrze wykorzystują GPU ) niż podbicie mocy CPU x2. Czemu w którymś momencie nastąpiła zmiana na niższą kartę Quadro ?
Ja się staram trzymać początkowego budżetu, dla teraz teraz jestem za opcją z 1 procesorem ( a obracam się w rynku serwerów, więc naturalne jest dla mnie podejście "MOAR Cores! MOAR CPUs!" :P ). I nie, nie będzie wygrywał tylko w grach, których nie brałem nawet pod uwagę. Inna sprawa, że w grach będzie definitywnie lepszy.
Najpierw piszesz o założonym budżecie, a później mówisz jak by go nie było. Dla tego doradzanie innym w sprawie sprzętu komputerowego jest ciężkie - perspektywa opłacalności i znaczenia wydatków jest dla każdego zupełnie inna. Ja staram się postawić mniej więcej w perspektywie Wilka, ekstrapolując z własnych doświadczeń, ale zakładam, że budżet też ma znaczenie - takie odniosłem wrażenie z tego wątku. Gdyby budżet był tak bardzo z gumy i takie małe miał znaczenie, to Wilk kupiłby popielniczkę od Apple i nawet nas nie pytał o zdanie, choćby po to, żeby ją wypróbować, a potem sprzedać i kupić normalny komputer :P
Budżet jaki by nie był zakładał zakup procka za 13k (E5 2697 V3) i płytę za około 2k. Proponowane dwa xeony są w tej samej cenie lub tysiak droższe. Reszta bebechów pozostaje w kompie taka sama, więc tu nie ma nad czym debatować i straszyć, że komputer to nie tylko CPU, bo to każdy wie.
Niech Wilk sam zdecyduje, więcej opcji niż wymieniono w tym wątku w tej kasie za bardzo nie ma.
Budżet jaki by nie był zakładał zakup procka za 13k (E5 2697 V3) i płytę za około 2k.
No właśnie zastanawiam się czemu ten CPU się po drodze pojawił, bo to było zwiększenie budżetu właśnie o 9-10k.
Niech Wilk sam zdecyduje, więcej opcji niż wymieniono w tym wątku w tej kasie za bardzo nie ma.
Jest. Słabszy CPU, mocniejsze GPU, może nawet 2 sztuki. W wielu zastosowaniach będzie nieporównywalnie szybszy.
Mac Pro 5.1 to Westmere albo Nehalem. Modernizacja do bólu to 2x X5670. Nie uważam, że to były złe procesory, wręcz przeciwnie, ale ich epoka już minęła. Ciekaw jestem, ile Cię wyniesie maszyna taka jak MAc Pro 5.1 z 64GB RAM ( Przypominam, DDR3 1333Mhz ), 2x 6 rdzeni + Quadro.
Wlasnie sprawdzilem, MacPro4.1 jakies 600 funciak, X5670 jest po 80-90 funtow za sztuke, Qiadro w zaleznosci od wersji od 60 do 200 funtow, pamieci 64GB do 300 funtow. W sumie daje to jakies 1300 funtow w sumie.
W wielu zastosowaniach będzie nieporównywalnie szybszy.
W foto i filmie nie będzie. W filmie wystarczy jedna mocna karta z CUDA/OpenCL żeby programy nakładały efekty w czasie rzeczywistym, z możliwością ich edycji również w czasie rzeczywistym nawet podczas płynnego odtwarzania. Mój R7870 2GB za 350zł to potrafi. To samo PS, to do czego jest wykorzystywana karta nie wymaga sli/crossfire, nie będzie 2x szybciej. SLI się przydaje kiedy exportujesz wideo ze zmianą rozdzielczości, klatkarzu czy innych ustawień wymagających konwertowania. To jest jedyny moment kiedy skorzysta z SLI. Samo nakładanie efektów wykorzystujących grafikę jest błyskawiczne już na jednej dobrej karcie.
To nie do końca jest SLI czy Xfire. Przypominam, że karty nie są wykorzystywane do wyświetlania grafiki, ale do wykonywania mocno zrównoleglonych obliczeń. Poza tym, nie musi to wcale być druga karta, może to być po prostu mocniejsza karta, niż ta która została wybrana.
W foto i filmie nie będzie.
Przecież sam to za chwilę podważasz. Eksportowanie dużego materiału video w 4K wykorzysta tyle mocy ile będzie. Rendering do Video też, ale przyjmijmy, że to jest grafika 3D. W foto - przy exporcie batchowym, o ile wspiera to program również będzie różnica.
Nie mówimy tutaj o prostym nakładaniu efektów na jednej warstwie, bo to obsłuży każdy sensowny komputer szybko. Mówimy o sprzęcie o wydajności która o kilka rzędów wielkości wychodzi poza tego typu zadania. Np. praca z bardzo złożonymi efektami i dużą ilością warstw na dużych plikach. Może panoramy ?
Starasz mi się udowodnić, że więcej mocy obliczeniowej GPU nie jest potrzebne, a doradzasz więcej rdzeni które mają mieć większą moc CPU - nie do końca rozumiem czemu. Wnioskuję z tego, że uważasz, że więcej wolniejszych rdzeni ( vs mniej szybszych ) jest ważniejsze niż szybsza GPU ?
No to wróćmy ;) do przemyśleń.
Na początku był pomysł i jakiś założony budżet; ale to są zmienne :) więc budżet trochę urósł.
Podstawowe wątpliwości były odnośnie procka - jeden czy 2; i7 czy Xeon. To się wiązało z ilością RAM'u. No i pytanie powstało czy przypadkiem 128 w pewnych sytuacjach nie spowolni kompa w stosunku do 64. Bo opróżnienie jego to też czas.
Najważniejsze dla mnie jest stabilność, awaryjność i prostota. Co do prostoty - dlatego upadł pomysł na MAC'a bo nie chcę się uczyć kompa od nowa.
Co do gier-nie rozważamy całkowicie tego tematu. Skończyłem gry na poziomie Commodore 64 :).
Co do karty - zamiana - pomysł na ewentualne wstawienie 2x4200 ( w przyszłości ) zamiast jednej 5200 za to cenowo i tak na + dla 2 kart.
No to załóżmy budżet 25.000PLN - taki logiczny.
Starasz mi się udowodnić, że więcej mocy obliczeniowej GPU nie jest potrzebne, a doradzasz więcej rdzeni które mają mieć większą moc CPU - nie do końca rozumiem czemu. Wnioskuję z tego, że uważasz, że więcej wolniejszych rdzeni ( vs mniej szybszych ) jest ważniejsze niż szybsza GPU?
Tak. Bo GPU przyda się przy eksporcie, czyli renderze, czyli raz na kilka dni. Podczas odtwarzania i nakładania efektów program daje radę robić to szybko na jednej dobrej karcie, nawet jak jest tych efektów dużo. Zresztą premiere pro np nie potrafi wykorzystać 2 kart graficznych przy nakładaniu efektów, tylko eksport korzysta z mocy wszystkich kart w systemie (przynamniej tak było do niedawna, może coś się zmieniło). Za to jest masę rzeczy, np w premiere, które nie wykorzystują karty graficznej a będą używane częściej niż raz na parę dni. Dlatego więcej rdzeni zrobi robotę bardziej odczuwalną, niż słabszy procek z mocniejszą kartą. Tym bardziej że premiere do wszystkiego co ma w ofercie potrafi zaciągnąć wszystkie proce i wszystkie rdzenie.
Ja znam premiere, nie pinnacle. Wilk sobie sprawdzi jak program wykorzystuje proca a jak grafikę i co mu się bardziej przyda, w końcu wie najlepiej nad jakimi plikami pracuje, z jakimi efektami, i najlepiej sprawdzi co mu się przyda. Być może i7 + 2GPU będą lepsze, dla mnie na premierze niekoniecznie, stąd dążenie do jednej mocnej grafiki + max wydajny procek/dwa.
RobertMiernik
21-10-2015, 12:49
Mam i używałem do niedawna stacji roboczej HP z dwoma Xeonami, mimo że taktowanie niższe niż aktualne procesory i7 w teście PSa (a do tego chcesz używać) wypadł dużo lepiej niż szybsze maszyny.
Do PSa dwa wolniejsze procesory są zdecydowanie i bez wątpliwości lepsze niż jeden.
Do PSa dwa wolniejsze procesory są zdecydowanie i bez wątpliwości lepsze niż jeden.
dzięki - to lubię :)
pioterkow
21-10-2015, 13:22
Ponieważ wypowiedziałem się w tym wątku jako wieloletni użytkownik Apple (od 6100 do "popielniczki") to czytam sobie ten wątek i chylę czoła przed Waszą wiedzą sprzętowo-techniczną. Poważnie.
Dla mnie komputer ma być szybki, niezawodny i po wyjęciu z pudła i instalacji programów - ma działać stabilnie i szybko. I nie obchodzi mnie to co się dzieje w środku.
Jak czytam o tych różnych opcjach które opisujecie, możliwościach, konfiguracjach to naprawdę trzeba być pasjonatem żeby to wszystko ogarnąć.
Poza tym jestem chyba jakimś wielkim szczęściarzem bo nie mam pojęcia np. o błedach Adobe i innych o których mówicie. Wszystko działa bez zarzutu.
Co do "popielniczki" - to faktycznie mocno zamknięty sprzęt. Ja zdecydowanie wolałem starego MacPRO z końca 2013r gdzie mogę upchnąć 4 dyski i jeden SSD na system.
Przy "kubełku" to tylko zewnętrzne wchodzą w grę - fakt na Thunderbolt ale jednak stoi na biurku dodatkowe pudełko.
Wilk325 - najlepiej przetestuj osobiście taki sprzęt. Ja będę w Polsce od 13 listopada - jakbyś wybrał się do Waw to możemy się umówić i popracujesz sobie na moim japku
Zobaczysz czy Ci pasuje prędkość itp. Obsługi systemu nauczysz się w jeden dzień.
Pozdrawiam. Piotrek
Wilk325 - najlepiej przetestuj osobiście taki sprzęt. Ja będę w Polsce od 13 listopada - jakbyś wybrał się do Waw to możemy się umówić i popracujesz sobie na moim japku
Zobaczysz czy Ci pasuje prędkość itp. Obsługi systemu nauczysz się w jeden dzień.
Pozdrawiam. Piotrek
Dzięki, pewnie skorzystam :)
Ale tego nikt nie kwestionuje, że więcej mocy obliczeniowej jest lepsze niż mniej ;) Tak samo powiem, że 4 będą lepsze niż 2 ^^ Kwestia tego, co jest potrzebne.
No i pytanie powstało czy przypadkiem 128 w pewnych sytuacjach nie spowolni kompa w stosunku do 64. Bo opróżnienie jego to też czas.
Tylko przy zamykaniu, jeżeli będziesz miał włączone czyszczenie pamięci operacyjnej przy zamykaniu komputera.
Co do karty - zamiana - pomysł na ewentualne wstawienie 2x4200 ( w przyszłości ) zamiast jednej 5200 za to cenowo i tak na + dla 2 kart.
Kurcze, sugerowałbym poczekać na Quadro na Maxwell...
Dlatego więcej rdzeni zrobi robotę bardziej odczuwalną, niż słabszy procek z mocniejszą kartą
To zależy od tego co się robi. Bardzo możliwe, że 90% czasu różnice będą niezauważalne nawet ze słabszą GPU i słabszym CPU. Pytanie do kolegi Wilka jak wygląda jego praca na komputerze, co robi najczęściej i co go najbardziej obciąża. Dopiero wiedząc to można powiedzieć co będzie miało wpływ zauważalny na pracę. Uważam, że wydawanie 14000 PLN z 25 na CPU nie jest uzasadnione. Zostaje 11K na resztę. 2K płyta, 3.5K Quadro, 2K na 64GB RAM, zostaje 3500PLN na SSDki, obudowę, zasilacz, cooler, etc. Trochę mało.
Przy składaniu zestawu za takie pieniądze, trzeba wyprofilować obciążenie i zdecydować, czy lepiej wystartować z większą mocą CPU czy GPU.
Pomysł z przetestowaniem Maca Pro bardzo dobry. Przetestujesz, a później, jak będziemy wiedzieć jaką on ma konfigurację, to powiemy Ci o ile mocniejszy jest komputer który tutaj za 25K PLN proponujemy ;)
Wersja z 24 rdzeniami będzie tak z 50-100% wydajniejsza jeżeli patrzeć tylko na CPU. Inna sprawa, że topowy Mac Pro ma 2 dość wydajne GPU, więc porównanie będzie tym ciekawsze.
możliwościach, konfiguracjach to naprawdę trzeba być pasjonatem żeby to wszystko ogarnąć.
Albo w tym pracować ;P
Cicho to był do mnie komplement ;P
Choroba ... zona pokaze mi drzwi, jak przytargam do domu MacaPro, to srebrne pudlo. Jest cierpliwa, ale sam zgodzilem sie pozbyc grzmota PC na rzecz miniacza. A kusi mnie coraz bardziej stworzenie jakiegos 12 jajecznego kompa.
To zależy od tego co się robi. Bardzo możliwe, że 90% czasu różnice będą niezauważalne nawet ze słabszą GPU i słabszym CPU. Pytanie do kolegi Wilka jak wygląda jego praca na komputerze, co robi najczęściej i co go najbardziej obciąża. Dopiero wiedząc to można powiedzieć co będzie miało wpływ zauważalny na pracę. Uważam, że wydawanie 14000 PLN z 25 na CPU nie jest uzasadnione. Zostaje 11K na resztę. 2K płyta, 3.5K Quadro, 2K na 64GB RAM, zostaje 3500PLN na SSDki, obudowę, zasilacz, cooler, etc. Trochę mało.
Przy składaniu zestawu za takie pieniądze, trzeba wyprofilować obciążenie i zdecydować, czy lepiej wystartować z większą mocą CPU czy GPU.
Oj nie pomagacie ;).
Wiem już że mało i kwota będzie musiała wzrosnąć do .... koniecznej :)
Ja się tylko boję, żeby za bardzo nie wzrosła - bardzo łatwo nam dokładać sprzęt z Twojej kieszeni, pytanie tylko, czy osiągniemy efekt optymalny ;)
Moim zdaniem, 2x 12 rdzeni nie jest Ci potrzebne, a prawie na pewno nie w tej chwili. Zasugerowałbym, żebyś w tym momencie kupił jeden, 12, czy też 14 rdzeniowy procesor. I jeżeli już, to droższy, niż ten który planowałeś, aby mieć jak najwyższe taktowanie ( Xeona nie podkręcisz, co chyba zakładałeś na początku ). I tak Twój pojedynczy rdzeń w turbo będzie wolniejszy od jednego rdzenia i7-4790K w turbo o kilkadziesiąt procent, a o trochę mniej od pojedynczego rdzenia i7 o którym mówiliśmy wcześniej - to jest minus rozwiązania z Xeonami ( powtarzam, żebyś na pewno był tego świadomy ;) ).Zamiast E5-2670V3 brałbym na Twoim miejscu E5-2680V3.
Kupisz 1 procesor, 12 rdzeniowy, z przyzwoitym taktowaniem, do tego 64GB RAM, 1 GPU Quadro K4200.
W momencie kiedy stwierdzisz, że jest za wolno, dorzucisz kolejny taki sam CPU, grafikę i kolejne 64GB RAM o ile będziesz miał taką potrzebę. Wydatek na ten moment będzie mniejszy, a będziesz mógł sprawdzić, czy jednak potrzebujesz czegoś więcej. E5-2687W v3 Nie znikną z rynku jeszcze długi czas, a ceny RAM czy Quadro będą raczej spadać ( Nowe Quadro na horyzoncie, większa popularyzacja DDR4 ). Oczywiście, musisz założyć zasilacz z zapasem i odpowiednio dużą obudowę. Polecałbym coś w stylu Corsair RM albo HX jako model wyjściowy, ale jako, że nie uwzględniłeś, zakładam, że masz swój typ na zasilacz, moc zasilacza moim zdaniem 800W+, jeżeli chcesz w przyszłości dodawać kolejną Quadro i sensowną ilość dysków.
No i trochę się znowu zamotałem :(. Czytam sobie: https://www.pugetsystems.com/labs/articles/Adobe-Photoshop-CS6-GPU-Acceleration-161/; gdzie są właśnie testy i7, jednego Xeona i dwóch dla PSCC i szok: "Biorąc pod uwagę, że posiadanie dwóch procesorów technicznie daje dwa razy więcej mocy obliczeniowej (i dwa razy większą przepustowość pamięci), to jest bardzo rozczarowujące, że będzie rzeczywiście zobaczyć niższą wydajność w Photoshopie z dwoma procesorami niż można zobaczyć tylko z jednym procesorem. Dlaczego taka sytuacja jest zupełnie dla nas tajemnicą. Doszliśmy z Adobe, aby zobaczyć, czy możemy uzyskać odpowiedź, ale do tej pory nie miał szczęścia odkrywanie dlaczego jest taki drastyczny spadek wydajności. Nasz najlepszy Domyślam się, że od Photoshop nie bardzo efektywne wykorzystanie dużej liczby rdzeni, konieczności przechodzenia przez łącze QPI (które w istocie łączy zarówno procesory razem) dodaje wystarczająco trafienia wydajności, aby całkowicie zrównoważyć ewentualne wyniki uzyskane przez posiadające więcej rdzeni CPU dostępne ,
Dobrą wiadomością jest to, że ten spadek wydajności stosuje się jedynie do działań, które są bardzo wielowątkowe. Pojedyncze lub lekko gwintowane działania (które większość Photoshop) wydają się być całkowicie nienaruszone. "
owszem, a coś się zmieniło?
Z reguły jak coś nie działa to to naprawiają, wątpię aby problem z QPI z 2012r nadal był w PS CC 2015. Zawsze można poczytać nowsze wątki na temat pracy w PS na dwóch prockach. Np Robert Ci pisał że miał, używał i PS działał bardzo dobrze.
Nie wiem czemu nie kupisz sobie gotowego zestawu Della czy HP czy też Fujitsu. Ja używam Della 5810 niemal dokładnie w takiej konfiguracji: http://www.kuzniewski.pl/p20206,dell-precision-t5810-ca013pt5810muws-xeon-e5-1650-v3-32-gb-ecc-1256-256-ssd-1000-hdd-quadro-k4200-dvd-windows-10-pro-lub-8-1-pro-lub-7-pro-pakiet-uslug-i-wysylka-w-cenie.html (Quadro 2200 zamiast 4200) i wyrabia się bez problemów nawet z trudniejszymi zadaniami niż zdjęcia. Jeżeli gdzieś wolniej pracuje, to jest to tylko kwestia programu (np. NX2), a nie braku rdzeni czy też pamięci. Rozbudowałem RAM z 16 do 32 i nie widzę jakiegoś znaczącego przyrostu szybkości. Zresztą w tej cenie co sobie założyłeś, to można kupić Della 7810 lub nawet HP 840 odpowiednio skonfigurowanego, bez potrzeby składania komputera od podstaw.
Z reguły jak coś nie działa to to naprawiają, wątpię aby problem z QPI z 2012r nadal był w PS CC 2015. Zawsze można poczytać nowsze wątki na temat pracy w PS na dwóch prockach. Np Robert Ci pisał że miał, używał i PS działał bardzo dobrze.
Ale tutaj tez system może mieć znaczenie. Ciekawe jak zachowują się systemy Unixowe/Linuxowe w takiej kofiguracji. Niby Win ma wbudowany mechanizm do zarządzania 2 procesorami od czasu Pentium Pro, ale nie miałem okazji przyglądać się jak programy typu PS potrafią je wykorzystać.
gALL daj spokój naprawdę sądzisz że na dzisiejszych dwuprocesorowych maszynach źle działa PS, Premiere, Ae, Pinnacle czy jakikolwiek inny program dla profesjonalistów? Kiedy branża na takich stacjach pracuje od lat? :) Czy tylko zauważyłes okazję do wciskania maka i skrzętnie korzystasz? :P
Ej? Wspomialem slowo na A? Jestem ciekawy jak inne systemy rozkladaja zadania miedzy watki i rdzenie. Wiem, ze ACAD/3D Studio pod Win 64bit czasem ma z tym problemy i silniej obciaza pierwszy procesor i watki o nizszym numerze.
Uzwa, to juz nie wolno zadac pytania o superkomputer? Zreszta czekam, az dostane ex-stacje robocza Della z 2011 na Xeonie x2 i Win7 do zaprzadniecia jej do 4 linuxowych maszyn wirtualnych oraz jednej maszyny na DOS :).
Aeon88: masz jakis kompleks I wyznajesz spiskowa teorie dziejow? Odstosunkuj sie z laski swojej.
Nie mam, jaja sobie robię, przecież nie chciałem Ci wdepnąć w odcisk, wyluzuj :)
To nie problem z samym QPI. Ogólnie, napisanie w takim kontekście o QPI bez rozwinięcia zalatuje trochę amatorką i chęcią popisania się znajomością kolejnego trzyliterowego skrótu.
Biorąc pod uwagę, że posiadanie dwóch procesorów technicznie daje dwa razy więcej mocy obliczeniowej (i dwa razy większą przepustowość pamięci),
Po pierwsze, ta dwukrotnie większa przepustowość pamięci nie powinna się w tym kontekście pojawić. Jest większa przepustowość pamięci, bo i są dwa procesory, każdy ma swój dostęp do pamięci ( bardzo duży skrót ). Jeżeli zwiększa się prędkość procesorów w systemie, to trzeba zwiększyć prędkość pamięci, żeby można było dostarczyć im odpowiednio szybko dane. Założenia QPI są taki, że każdy procesor posiada zintegrowany kontroler pamięci, więc jego prędkość się nie zmienia, co efektywnie, nie oznacza wcale permanentnego zwiększenia przepustowości pamięci x2 dostępnego dla każdego procesu.
Dwa razy więcej mocy obliczeniowej jest faktycznie, nie tylko technicznie. Problem, nie leży w sprzęcie, ale jak się z niego korzysta. Mając jakąś pracę do wykonania, materiał do przetworzenia, i Y procesorów, to musimy tą pracę podzielić na Y kawałków, a później, z Y kawałków złożyć. Im łatwiej podzielić i złożyć, tym mniejszy narzut. Jeżeli te kawałki są wciąż zależne od siebie i wymagają komunikacji pomiędzy procesami wykonującymi to ta komunikacja dodaje kolejny narzut, który bardzo ciężko zmierzyć. Jeżeli jeden procesor zapisuje do pamięci, która jest wykorzystywana przez inny procesor ( można nawet przyjąć, że rdzeń ), to zaczyna się zabawa z cache, w jednym miejscu modyfikujesz, inne procesory muszą o tym wiedzieć i mieć w swoim cache wersję aktualną, więc cache zamiast przyśpieszać dostęp do danych, będzie go spowalniać ( wtedy będzie lecieć sporo komunikacji po QPI ). Do tego dochodzi NUMA i spanning przestrzeni logicznej na pamięć podłączoną do różnych procesorów - jeżeli źle wątki trafią to dostep do części pamięci będzie wolniejszy.
Jak ktoś o QPI chce poczytać, to proponuję dokumentację Intela. Opis jest techniczny, ale nie jakoś super trudny: http://www.intel.com/content/www/us/en/io/quickpath-technology/quick-path-interconnect-introduction-paper.html
Zagadnienia związane z pracą wielu rdzeni, wielu procesorów i komunikacji między nimi, etc. są bardzo skomplikowane. Zarówno na poziomie software - zaczynając od OS do programów które pod jego kontrolą działają, jak i hardware - komunikacja między procesorami, komunikacja z pamięcią, podzespołami, etc.
Oczekiwanie, że po dołożeniu kolejnego procesora, wszystko przyśpieszy 2 krotnie jest generalnie pobożnym życzeniem. Wszystko oczywiście bardzo mocno zależy od wykonywanej pracy. Czasem, głównie przy rzeczach które wykonują się bardzo szybko, narzut wynikający z dodania kolejnych rdzeni może zniwelować cały zysk który osiągniemy większą mocą obliczeniową.
RobertMiernik
21-10-2015, 21:15
No i trochę się znowu zamotałem :(.
Ok, też kiedyś widziałem ten test, jednak praktyka pokazuje coś innego, nie wiem czy to kwestia wersji systemu/szopa ale w temacie o teście wydajności jest mój wynik, nie mogę znaleźć oczywiście ale pamiętam, że Twój zestaw był tylko coś koło 10% szybszy od mojego a mój pochodził z 2008 roku i miał dwa razy wolniejszy zegar
To nie problem z samym QPI. Ogólnie, napisanie w takim kontekście o QPI bez rozwinięcia zalatuje trochę amatorką i chęcią popisania się znajomością kolejnego trzyliterowego skrótu.
Masz rację. Wyszło tak dlatego, że w linku nie znalazłem tego opisu po ang a nie miałem czasu przed wyjściem szukać właściwego artykułu, więc dedukowałem z tego co wrzucił Wilk z translatora, a tam to dwuznacznie wygląda. Aha - i post jest z kwietnia 2015, więc w miarę aktualny, zmyliła mnie data postu z linka Wilka który był z 2012. Pośpiech zrobił swoje.
Nie chodziło mi o Ciebie tylko o podany cytat z artykułu do którego się odwoływałeś, a że akurat też się śpieszyłem do wyjścia to nie zdążyłem znaleźć właściwego artykułu i też nie wydedukowałem z niego co autor miał na myśli :)
Znalazłem artykuł i przyznam szczerze, że jego wyniki nie są dla mnie żadnym zaskoczeniem - dla tego sugerowałem szybsze rdzenie, ale w mniejszej ilości. Wbrew pozorom, niewiele aplikacji użytkowych dobrze potrafi korzystać z wielu potoków wykonania, więc procesory z bardzo dużą ilością rdzeni wciąż są użytkownikowi desktopa zazwyczaj niepotrzebne. Oczywiście, długi rendering czy encoding, zmiana rozdzielczości, wszystko co operuje na dużych ilościach danych ( minimum setki MB ), wszystkie długie batchowe procesy.
Our best guess is that since Photoshop does not utilize large numbers of cores very efficiently, having to go over the QPI link (which essentially connects both CPUs together) adds enough of a performance hit to completely offset any performance gained by having more CPU cores available.
Pozwoliłem sobie zacytować po angielsku, bo ma to trochę inna wymowę. Zgodzę się, że może sporo danych przechodzić przez QPI, w zależności od ułożenia pamięci, etc. Jednocześnie uważam, że największym problemem jest to, że PS w większości przypadków nie skaluje się dobrze na dużą ilość rdzeni. To co napisałem o cache i komunikacji z drugim procesorem ( efektywnie spowolnienie odwołań do pamięci ) może być przyczyn spowolnienia przy dodaniu kolejnego CPU. Chciałbym zobaczyć ten benchmark na 2 procesorach, ale z włączonym tylko jednym rdzeniem. Powiedziałoby to trochę więcej o problemie ;)
No dobrze, a sprawa gwarancji i niezawodności sprzętu? Bodajże na tym forum pojawiły się historie dwóch-trzech osób o padających MBP (za więcej niż 10 000 zł) tuż po upływie gwarancji. Koszty naprawy wynosiły 3/4 ceny nowego laptopa. Pojawiła się wtedy opinia, że sprzęt profesjonalny to taki, który ma długą gwarancję (a nie jakieś śmieszne dwa lata) i szybkie naprawy (Dell).
Aha - jestem applehejterem, który swego czasu zostawił tej firmie naprawdę dużo pieniędzy.
Dołożę swoje fanatyczne 0,03PLN: Się kupuje MP i się zapomina o tym, że gdzieś na stole czy pod stołem stoi komputer. KOMPLETNIE się zapomina. Nic się nie przymula, nie kręcą się żadne kółka ani klepsydry, nie ma "problemów własnych". W zasadzie nic się nie dzieje. Jak mówią fanboje - "po prostu działa". Rzecz niespotykana w Win, gdzie co jakiś czas trzeba zajmować się "czynnościami konserwacyjnymi". Windziarze powiedzą, że oczywiście nie, system działa 5 lat bez reinstalacji, ale dopiero po przesiadce człowiek czuje że rzeczywiście nic nie musi robić. Aż nudno. Ponadto OSX daje fenomenalną zdolność poprawnego wyświetlania niezależnie od aplikacji, przestrzeni materiału i przestrzeni monitora. Potrafi w locie przełączyć wyświetlanie po przeniesieniu czegokolwiek na inny monitor, zgodnie z jego profilem. W Win to jest Science Fiction.
Reasumując, jeśli jest budżet, kupować MP i nie zawracać sobie głowy składaniem jakiegoś ścierwa.
To jest jakiś żart, jak dobrze rozumiem ?
Jakie czynności konserwacyjne ? Jeśli jednostka ma być typowym "workstation" i nie będzie instalowana na niej tona gówna z internetu to daję gwarancję, że przez 5 lat będzie chodzić tak samo (o ile nie skopią czegoś aktualizacje (jeśli na nie będzie podłączana), ale tak samo jest w przypadku OSX).
Kółka i klepsydry... wybacz, ale mam wrażenie, że zatrzymałeś się w epoce Windows XP.
Co do samego zestawu, po kolei.
Jaka będzie rola Quadro ?
Na pewno 64GB RAM będzie wykorzystane ?
SSD w RAID ? To nie jest przesada tak trochę ?
Generalnie podzespoły wyglądają na wrzucone trochę "pierwsze lepsze z brzegu".
Ten Pinacle Studio nie wygląda znowu na jakiegoś zasobożernego potwora i zaawansowany program.
Każdy, kto przesiądzie się na nowy sprzęt ze starej stacji będzie zadowolony, powinno się przetestować jedno i drugie ;).
MP w droższych konfigach jest wyjątkowo nieopłacalny.
Autor tematu powinien napisać, co DOKŁADNIE będzie wykonywał na tej jednostce, bo dobieranie w ciemno konfiguracji to błąd.
Co do samego zestawu, po kolei.
Jaka będzie rola Quadro ?
Na pewno 64GB RAM będzie wykorzystane ?
Generalnie podzespoły wyglądają na wrzucone trochę "pierwsze lepsze z brzegu".
Ten Pinacle Studio nie wygląda znowu na jakiegoś zasobożernego potwora i zaawansowany program.
Autor tematu powinien napisać, co DOKŁADNIE będzie wykonywał na tej jednostce, bo dobieranie w ciemno konfiguracji to błąd.
1. Co można hobbystycznie robić w PS'ie?, Co można robić hobbystycznie w Pinacle ? - w pierwszym obrabiać zdjęcia, w drugim montować filmy ;).
2. Rola Quadro będzie taka, że ma to być karta nie do gier, a typowa do grafiki i tyle, albo aż tyle
3. Już wcześniej pisałem - RAID'u nie będzie
4. Jeżeli podzespoły są piersze lepsze to może napisze; jakie Ty byś wybrał te lepsze ;)
5. Co do RAM, może nie wykorzystam, ale lepiej go mieć niż ma zabraknąć.
Top i7 z 32GB ram, dowolne Quadro oraz 2x1TB SSD na PCIe zadowola Cie w pelni.
No dobrze, a sprawa gwarancji i niezawodności sprzętu? Bodajże na tym forum pojawiły się historie dwóch-trzech osób o padających MBP (za więcej niż 10 000 zł) tuż po upływie gwarancji. Koszty naprawy wynosiły 3/4 ceny nowego laptopa. Pojawiła się wtedy opinia, że sprzęt profesjonalny to taki, który ma długą gwarancję (a nie jakieś śmieszne dwa lata) i szybkie naprawy (Dell).
Aha - jestem applehejterem, który swego czasu zostawił tej firmie naprawdę dużo pieniędzy.
Możliwość rozszerzenia gwarancji do 5y, NBD, on site byłaby czymś co przemawiałoby za Mac Pro, tak jak przemawia za każdym sensownym workstation.
Było. O ile nie uważam, że to przesada, to lepszym rozwiązaniem dla poszukujących dużej wydajności jest SSD na PCIe.
Każdy, kto przesiądzie się na nowy sprzęt ze starej stacji będzie zadowolony, powinno się przetestować jedno i drugie ;).
Ciężko określić czy będzie zadowolony, to kwestie jednostkowe. Ważniejsze jest moim zdaniem to jaką różnicę odczuje, a to już bardzo zależy z jakiej stacji się przesiada.
Zima idzie, podobno sroga i Wilk szuka 1kW grzejnika pod biurko :). Grzejnika co nie tylko grzeje ale i PS obsluguje ;). Stad wymagania 2x Xeon + 2x Quadro :).
Faktycznie dupa z tym PS i wieloma rdzeniami. Jeśli tak rzeczywiście wygląda wydajność tego programu z użyciem nastu rdzeni to w Adobe nieźle zawalili. Pozostaje pytanie jak Pinnacle radzi sobie z dwoma prockami i 20jajami. Po odpowiedzi na nie pozostaje wybór czy kupić najmocniejszy i7, który wygląda na to że na dziś dzień będzie w PS szybszy od E5 branych pod uwagę do tej pory (nie wiem jak z pinnacle), czy jednak kupić jeden E5 z możliwością dołożenia drugiego w przyszłości... Jeśli pinnacle wykorzystuje bez problemu naście rdzeni wybrałbym opcję E5 bo:
- kupując i7 i płytę 1procesorową zamykam sobie opcję łatwego upgrade'u w przyszłości
- kupiłbym E5 z jak najmocniejszym zegarem zbliżonym do i7 5960X (i7 ma 3GHz) ale jednocześnie nie za kosmiczną cenę
- w PS taki E5 nie zamuli, mimo że np 2660 v3 jest 400Mhz wolniejszy od i7 poradzi sobie ze wszystkim podobnie
- w pinnacle jeśli program wykorzysta wszystkie jaja to będzie miał ich 10 czy 12, więc nadrobi 400MHz różnicy per jajo
- kupując jeden E5 zbliżony wydajnością do i7 zostaje opcja dokupienia drugiego, co można zrobić w dowolnym momencie i dołożyć kolejne 10/12 jaj czy nawet więcej
- reszta bebechów zostaje taka sama więc wybór E5 nie zwiększy kosztów poza kosztem samego procka, płyta pod E5 też będzie kosztowała okolice 2k tak jak płyta 1jajowa pod i7
Najbardziej racjonalnym wyborem byłby E5-2687W V3 mający zegar 3.1GHz i 10 rdzeni, więc per rdzeń jest szybszy od i7 5960X i ma ich więcej. Opcja tańsza 2660 V3, 400MHz mniej per rdzeń ale jest 10. Fakt, kosztuje 7-8k zamiast 4,5 za i7 ale jest szybszy o 1/4 w rzeczach dobrze wykorzystujących wszystkie jaja i daje możliwość rozbudowy. Także jeśli Wilku chcesz w przyszłości mieć opcję upgrade'u to E5 minimum 2,6GHz z 10 jajami lub więcej.
Kwestia też ile siedzisz w PS a ile w pinnacle. Jeśli montujesz film raz na dwa miesiące a zdjęcia obrabiasz codziennie to powyższa opcja będzie ok, jeśli ciągle coś montujesz to dla samego pinnacle można nadal myśleć o kupnie odrazu 2x E3 2660 lub 2680 jeśli możesz dołożyć $. 2670 to 2.3Ghz, trochę mało za tą kasę, tego procka bym pominął. PS też z wersji na wersję nie będzie sobie z jajami radził coraz gorzej tylko coraz lepiej, może przyszła wersja rozwiąże problem braku wykorzystania efektywnie większej ilości rdzeni.
Także najpierw poszukaj odpowiedzi jak pinnacle korzysta z nastu rdzeni, bo ich wykorzystanie to obecnie jedyne "za" żeby kupić E5 zamiast i7.
Top i7 z 32GB ram, dowolne Quadro oraz 2x1TB SSD na PCIe zadowola Cie w pelni.
Zadowoli, ale nie uraduje ;)
- - - - kolejny post - - - - - -
Kwestia też ile siedzisz w PS a ile w pinnacle. Jeśli montujesz film raz na dwa miesiące a zdjęcia obrabiasz codziennie to powyższa opcja będzie ok, jeśli ciągle coś montujesz to dla samego pinnacle można nadal myśleć o kupnie odrazu 2x E3 2660 lub 2680 jeśli możesz dołożyć $. 2670 to 2.3Ghz, trochę mało za tą kasę, tego procka bym pominął. PS też z wersji na wersję nie będzie sobie z jajami radził coraz gorzej tylko coraz lepiej, może przyszła wersja rozwiąże problem braku wykorzystania efektywnie większej ilości rdzeni.
Także najpierw poszukaj odpowiedzi jak pinnacle korzysta z nastu rdzeni, bo ich wykorzystanie to obecnie jedyne "za" żeby kupić E5 zamiast i7.
Zdecydowanie PS jest na pierwszym miejscu.
Pinacle jeszcze się nie doszukałem jak on wykorzystuje taktowanie a jak rdzenie; ale film można zmontować w dzień-za to nagrać w nocy.
RobertMiernik
22-10-2015, 12:34
Nie marudźcie tak strasznie, fakty niemierzalne mówią, że nigdy nie miałem wrażenia, że można szybciej a fakty mierzalne mówią, że:
Na moim czterolatku wychodzi 17 sekund - 0,7 od odpalenia = 16,3 sekundy
2x Xeon E5450 3.0GHz
20GB RAM
nVidia Quadro FX 3700
Win7
CS6
z tego wynika, że pamięć ( ilość ) ma znaczenie, bo:
u mnie - i7 3930K, ale 2x8GB ddr3 - wynik 16,5s
17,1 sek
i7-980x na 3,91 GHZ (12 watkow)
Ram 12GB
CS5
podejrzewam ze na CS6 byloby ciut szybciej.. no i procesor mam jeszcze nie podkrecony na maksimum a z tego co widze jest niezle jako ze doszedlem do 3,91 bez zmiany napiecia. Przy wspomnianym tescie nawet cs5 wykorzystuje wszystkie 12 watkow
17,6s
i5-3570K@4,2GHz (4 wątki)
8GB RAM
CS6
No właśnie jest problem żeby to info doszukać. W wersji 18 chwalili się że wprowadzili.... obsługę 64bit :D więc sądząc po braku danych na temat wielu procków ten program ich nie obsłuży. PS też jak widać kuleje na wielu rdzeniach. Piszesz że i7 zadowoli ale nie uraduje - tu mamy problem, bo kupisz kompa za 25k który będzie.... wolniejszy od takiego za 12k tylko dlatego że te programy nie obsłużą sprzętu który im zapodasz.
To jest lipa totalna. W sieci są testy w programach wykorzystujcych każdy MHz każdego jaja w każdym rdzeniu każdego procka, stąd horrendalne wyniki Xeonów, tym bardziej łączonych w pary. Niestety praktyka pokazuje że ciężko uraczyć takiego wzrostu wydajności na programach, z których będziesz korzystał. Powiem szczerze, że nie miałem pojęcia że PS tak źle sobie radzi z wieloma jajami i prockami. Stąd rady z początku rozmowy. Trzeba jednak zejść na ziemię i pomyśleć racjonalnie, inaczej jedyne z czego będziesz się cieszył, to z wydania 25k na pc, a nie z wydajności.
@Robert, żeby się nie okazało że kupi pc za 25k z 24 jajami i też będzie miał 16s. Bo na to się zanosi. Twój staruszek ma 8 jaj dość wysoko taktowanych, sądząc bo wynikach jak PS korzysta z wielu jaj Twój wynik nie dziwi. Miałeś dwa Xeony z HT i dużo ramu (więc ram nie był wąskim gardłem). PS wykorzystał to co umiał, skoro w nowszych konstrukcjach wynik jest podobny, to tylko potwierdza fakt że więcej nie umie wykorzystać.
Może ktoś ma peceta z dwoma nowszymi xeonami (conajmniej ivy bridge) i mógłby wykonać test?
- kupując jeden E5 zbliżony wydajnością do i7 zostaje opcja dokupienia drugiego, co można zrobić w dowolnym momencie i dołożyć kolejne 10/12 jaj czy nawet więcej
W konfiguracjach wieloprocesorowych wszystkie procesory muszą mieć takie same TDP, tyle samo rdzeni, takie same taktowanie, etc., etc. co sprowadza się do tego, że muszą być jednakowe.
Aeon88, cały czas zapominasz o tym, że i7 można podkręcić do 4.0 bez problemu i tutaj już zmieniają się proporcje sporo. W większości testów które widziałem, filtry w PS, akcje, etc. skalują się do 2-4 wątków. 2-4 rdzenie taktowane z prędkością 4.0GHz będą zauważalnie szybsze od 2-4 rdzeni taktowanych 3.1GHz.
Nie jedyna. Ilość RAM, ECC i kilka innych bajerów.
Najbardziej racjonalnym wyborem byłby E5-2687W V3 mający zegar 3.1GHz i 10 rdzeni, więc per rdzeń jest szybszy od i7 5960X i ma ich więcej.
Nie zgodzę się, że najbardziej racjonalnym. ;)
Nie zgodzę się, że najbardziej racjonalnym. ;)
Przy zakupie jednego E5, a nie ogólnie :) to jest wysoko taktowane 10 jaj to optimum dla tego co potrafi wykorzystać PS obecnie, a pozostaje możliwość rozbudowy. Wczoraj czytałem gdzieś artykuł że drugi procek musi być z tej samej linii (serii), nie musi być identyczny, jak znajdę to podeślę.
Masz Wilku:
W linku do tego testu są wyniki, które sugerują, że jakoś się to skaluje. Te wyniki są tylko i wyłącznie związane z konkretnym filtrem i to takim, któy na najszybszych komputerach wykonuje się dobre 6sekund. Byłym ostrożny z wyciąganiem bardzo ogólnych wniosków z tych wyników.
http://ksimonian.com/Blog/2010/02/24/improved-photoshop-benchmark-cpu-speed-test-for-both-mac-pc-free-radial-blur-filter-test/
Intel 2 X 12 Core Xeon E5-2695 2.4 GHz Windows 8.1 Pro CS6 64 bit 6.3 Seconds
Intel 2 X 8 Core Xeon E5-2470 2.3 GHz Windows 7 CS6 64 bit 8.3 Seconds
Intel 2 x 2.93 GHz 6 Core Xeon Westmere OS X 10.6 CS5 64 bit 9.3 Seconds
Intel 2 x Xeon X5690 3.46 GHz 6 Core Westmere Windows 7 CS5 9.7 Seconds
Intel i7-3930k 3.2 GHz Sandy Bridge overclocked to 4.8 GHz Win 7 64 bit CS5 64 bit 10.8 Seconds
Może nie będzie tak źle z tym PS :) Moje propozycje już znasz, pochwal się jak już kupisz co wybrałeś. Pozdrawiam :)
1. Co można hobbystycznie robić w PS'ie?, Co można robić hobbystycznie w Pinacle ? - w pierwszym obrabiać zdjęcia, w drugim montować filmy ;).
2. Rola Quadro będzie taka, że ma to być karta nie do gier, a typowa do grafiki i tyle, albo aż tyle
3. Już wcześniej pisałem - RAID'u nie będzie
4. Jeżeli podzespoły są piersze lepsze to może napisze; jakie Ty byś wybrał te lepsze ;)
5. Co do RAM, może nie wykorzystam, ale lepiej go mieć niż ma zabraknąć.
I typowo hobbystycznie chcesz przeznaczyć 25 kloców na stację roboczą ? Wybacz, ale nie widzę w tym NAJMNIEJSZEGO sensu.
Aż nadto do takich zastosowań będzie i7 6700k (o ile zamierzasz podkręcać) pod LGA1151, 16GB RAM, SSD i do tego może WD RED 2x2TB w NAS gdzieś w innym pokoju : )
Nie widzę również zastosowania Quadro. Złożyłeś konfig, który zadowoliłby nie jednego montera filmów.
Propozycja ode mnie
http://www.morele.net/inventory/info/VFYWpv/
Co prawda RAM brzydki, a kolorystycznie pasowałby tutaj Corsair AX, ale przydałyby się w tym momencie przedłużki w oplotach.
Oczywiście procesor na 6700k, ale aktualnie nie ma na morele. Do tego NAS z WD RED może w RAID1 ?
Aż mi przykro patrzeć na dwuprocesorowe konfiguracje pod takie zastosowania.
Rozumiem jeszcze zmianę na E5 i 2011v3 ale niektóre propozycje, które tutaj padły to przegięcie.
RobertMiernik
22-10-2015, 19:13
Widzisz, są ludzie którzy wolą Matiza bo i tak szybciej niż 90 na godzinę jeździć nie zamierzają, a są tacy, którzy wolą Nissana GTR.
Gdyby wszystko robić tylko tyle ile 'wystarczy' to byśmy nie latali, bo wystarczy jeździć/pływać, nie fotografowali, bo wystarczy malować, etc.
Kiedyś zrozumiesz, że na miarę to musi być skrojony garnitur a nie sprzęt ;)
Widzisz, są ludzie którzy wolą Matiza bo i tak szybciej niż 90 na godzinę jeździć nie zamierzają, a są tacy, którzy wolą Nissana GTR.
Gdyby wszystko robić tylko tyle ile 'wystarczy' to byśmy nie latali, bo wystarczy jeździć/pływać, nie fotografowali, bo wystarczy malować, etc.
Kiedyś zrozumiesz, że na miarę to musi być skrojony garnitur a nie sprzęt ;)
No tak, lepiej kupić 64GB RAM, bo może kiedyś się przyda, a wykorzystywać tylko 10-12. To ma sens.
Quadro, które zapewne nie zostanie użyte też się przyda, a co tam. Niech głuchy kupi sobie sprzęt audiofilski, tak to widzę.
Zestaw, który złożyłem jest moim zdaniem aż nadto do podanych zastosowań.
WYSTARCZY nawet i5 (6500 Skylake) i akurat to 16GB będzie ok, jeśli dobrze rozumiem amatorskie zastosowania.
RobertMiernik
22-10-2015, 19:31
Już w poprzednim komputerze miałem 32GB, teraz też tyle i to tylko dlatego, że 64 nie pociągnie płyta, zdziwiłbyś się ale często mam zużycie na poziomie dwudziestukilku. Ogólnie z RAMem jest niestety tak, że ile jest tyle można wykorzystać.
Obawiam się, że źle rozumiesz amatorskie zastosowanie, bo patrzysz ze swojego fotela.
Już w poprzednim komputerze miałem 32GB, teraz też tyle i to tylko dlatego, że 64 nie pociągnie płyta, zdziwiłbyś się ale często mam zużycie na poziomie dwudziestukilku. Ogólnie z RAMem jest niestety tak, że ile jest tyle można wykorzystać.
Obawiam się, że źle rozumiesz amatorskie zastosowanie, bo patrzysz ze swojego fotela.
Mógłbym wiedzieć, co takiego wykonujesz, że masz zużycie na poziomie 20GB RAM ?
Być może źle rozumiem, bo nie zostało to sprecyzowane.
RobertMiernik
22-10-2015, 20:02
Różne rzeczy, np moja przeglądarka standardowo zużywa minimum 2,5GB RAMu
poza tym lubię duże zdjęcia, panorama z kilkunastu zdjęć może mieć prawie 2GB, wystarczy kilka warstw i robi się naście giga z PSa
do tego są przecież inne aplikacje Ty odpalasz PSa wcześniej zamykając wszystkie aplikacje - ja nie.
Dodatkowo mój workflow przewiduje w przypadku szybkich tematów (zdjęcia z wyjazdu a nie z sesji) import do LR, obróbkę w LR, otwarcie w PS, obróbkę i eksport z LR dlatego często mam w PS otwartych kilkanaście/dziesiąt plików.
Dodatkowo mój workflow przewiduje w przypadku szybkich tematów (zdjęcia z wyjazdu a nie z sesji) import do LR, obróbkę w LR, otwarcie w PS, obróbkę i eksport z LR dlatego często mam w PS otwartych kilkanaście/dziesiąt plików.
Rozumiem, że do zastosowania mocno amatorskie. Profesjonalista zapewne otwiera minimum 80 fotek z PS, tak ?
Wymagania nie zostały sprecyzowane więc po co drążyć temat ? Zestaw i tak dałem w ciemno.
panorama z kilkunastu zdjęć może mieć prawie 2GB,
Co to za zdjęcia ?
Nawet, jeśli dam 32GB RAM do zestawu. Wciąż nie wiadomo, na co reszta, chociażby Quadro czy dwusocketowe kinfoguracje.
RobertMiernik
22-10-2015, 20:25
Co za różnica czy profesjonalista czy amator, nie chcę na potrzeby obrabiania zdjęć zamykać wszystkiego co mam aktualnie otwarte - Outlooka, przeglądarki, spotify, Worda, OneNote ani TotalCommandera.
Chcę sobie kliknąć minimalizuj i przejść do zdjęć. Otworzyć LR i PSa z taką ilością zdjęć jaką potrzebuję a nie jaką mi łaskawie zezwoli laptop. Szczególnie, że jak coś pójdzie nie tak, to PS nie pozwala zapisać pliku i tyle - wtedy już można sobie zamykać pozostałe programy ale PS i tak mówi, że nic z tego i nie da się zapisać - a wtedy kilka godzin majstrowania idzie w kosmos - i najlepszym dowodem na to, że 16 GB to za mało jest właśnie to, że takie komunikaty parę razy miałem... Właśnie dlatego w stacjonarce mam więcej.
A zdjęcia to jak pisałem panoramy - różne, krajobrazy, architektura - różne (mam na przykład koloseum z 4 rzędów po 8 zdjęć)
Outlooka, przeglądarki, spotify, Worda, OneNote ani TotalCommandera.
Oprócz przeglądarki to nie widzę, żeby jakakolwiek z tych aplikacja zjadała RAM.
Poczekajmy na wypowiedź autora tematu, może nieco rozjaśni się cała sytuacja.
RobertMiernik
22-10-2015, 20:42
Word aktualnie 300 MB, podobnie Outlook i OneNote - razem kolejny GB...
DonFG, ale czego Ty chcesz od autora tematu? Chce kupić kompa to sobie może nawet stację za 280 000 kupić, akurat jest na allegro. Jak go stać i chce mieć błyskawiczny sprzęt na lata to jego sprawa. To tak jak bym Ci powiedział nie kupuj ferrari mimo że Cię stać, bo 340km/h i tak nim pojedziesz może 2-3 razy w życiu, a pewnie i w ogóle. Kup sobie Matiza, bo średnio jeździ się 3x wolniej, a Matiz temu podoła przecież prawda?
Przecież było napisane w wątku już że takie ma hobby, takie ma ambicje, taki sprzęt chce, i tak naprawdę nic nikomu do tego.
@DonFG
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. U mnie 24GB RAM rzadko kiedy starcza, nim jeszcze otworzę PS. Wilk jest zdecydowany na 64GB+ RAM i przy tym pozostańmy.
PS.
O ile nie cierpię porównań komputerów z samochodami i wydajności z prędkością, to niestety ale muszę się z nimi w dużym, jak na mnie, stopniu zgodzić. Odpuść. Wiemy, że i7 będzie bardziej cost effective. Mustang też mniej pali z silnikiem eco boost...
I typowo hobbystycznie chcesz przeznaczyć 25 kloców na stację roboczą ? Wybacz, ale nie widzę w tym NAJMNIEJSZEGO sensu.
Aż nadto do takich zastosowań będzie i7 6700k (o ile zamierzasz podkręcać) pod LGA1151, 16GB RAM, SSD i do tego może WD RED 2x2TB w NAS gdzieś w innym pokoju : )
Nie widzę również zastosowania Quadro. Złożyłeś konfig, który zadowoliłby nie jednego montera filmów.
Zaczynając ten wątek szukałem porady odnośnie sprzętu :) i nadspodziewanie dużo ich otrzymałem za co bardzo dziękuję :). Sam też dzięki temu się wiele dowiedziałem w temacie oprogramowanie-sprzęt ;). Co do wydawania pieniędzy, nie szukałem rad w stylu "jest sens czy go nie ma" - uważam, że pieniądze są po to aby je wydawać; każdy za to ma prawo tak je wydawać jak chce. Bez komentarza ;).
Co do karty graficznej - mam już dosyć stosowania typowych i wcale nie tanich kart "dla graczy" do zastosowań zupełnie innych. Do tego potrzebuję karty o rozdzielczości 4096 x 2160 at 60Hz :).
No to czas podzielić się z Wami moim wyborem:
1.Obudowa - Lian Li PC-B16B
2. Zaszilacz - Corsair Professional Platinum Series AX860i 80+ Platinum Fully Modular
3. Płyta główna - Asus X99-E WS / USB 3.1, X99, DDR4, SATA3, USB 3.1, CEB
4. Procesor - Intel Core i7-5960X Extreme Edition, socket LGA2011-V3, 64bit, 3.0GHz, 20MB, 140W, TRAY
5. Chłodzenie procesora - NZXT KRAKEN X61 - 280mm chłodzenie wodne
6. Pamięć - Kingston ValueRAM DIMM 32GB DDR4-2133 Quad-Kit REG ECC X 2 komplety = 64GB
7. Wentylatory na chłodzenie pamięci - DOMINATOR CMXAF2 - akurat mam
8. Karta graficzna - Karta graficzna PNY NVIDIA Quadro M4000, niestety K4200 nie obsługuje rozdzielczości 4K
9. Chłodzenie karty graficznej - Lian Li BS-08A PCI Cooler 2x 120mm
10. Dysk twardy na system - gdyby był dostępny, chyba że się pojawi wkrótce Samsung 950 PRO M.2, 512 GB, Czytanie: 2500 MB/s, Pisanie: 1500 MB/s; jeżeli nie to będzie SSD Samsung M.2 2280 512GB PCI-e, Szybkość odczytu [MB/s]: 2150-Szybkość zapisu [MB/s]: 1550
11. Dysk twardy na cache PS'a i Pinacla - SSD Samsung 850 PRO ASAP 512GB SATA3
12. Magazyn dyskowy - 3 x Western Digital 3.5'', 3TB, SATA/600, 64MB cache - w RAID 5
13. Napęd optyczny - Pioneer BLU-RAY RECORDER WEW x16 SATA
14. Wbudowany czytnik kart pamięci - NZXT Aperture M, czytnik do zatok 5,25
15. Mysz - Logitech MX Master
16. Klawiatura i podkładka pod mysz
17. Regulator obrotów wentylatorów - NZXT Sentry 3 panel kontrolny dotykowy
No a teraz wyjaśnienie końcowe dotyczące rozdzielczości karty graficznej ;). Ktoś wcześniej wspomniał o kupnie drugiego monitora ;), nie chcę drugiego za to wymienię wysłużonego CG301W na CG318-4K.
To na tą chwilę tyle :). Jak coś zapomniałem albo jeszcze nie tak wymyśliłem (rozmawiamy o sprzęcie - tylko ;) ) to proszę o uwagi :).
Pomijam RAM, ale na co Quadro i 2TB SSD, gdzie pojedynczy (zakładam, że na system) jest wolniejszy niż ten, który podałem w zestawie ?
Dwusocketowce do amatorskiej obróbki foto to jest zwyczajnie głupota.
Jak go stać i chce mieć błyskawiczny sprzęt na lata to jego sprawa.
Stać mnie na trzy rolexy. Dwa na jedną rekę, a ostatnia sztuka na drugą. Jeden będzie mi służyć do sprawdzania godziny, drugi do minut, a trzeci będzie wskazywał sekundy.
Nie mam pomysłu na inne porównanie.
Istnieje pewna granica, po której przekroczeniu nie widać większego wzrostu wydajności.
Tyle ode mnie. W takim razie życzę miłego użytkowania, jeśli decyzja i tak zapada na tak drogie workstation :).
Nie mam pomysłu na inne porównanie.
a po co ludzie kupują: ferrari, lamborghini, aston martin - skoro nie wykorzystają ich możliwości. Owszem są tacy co sobie pośmigają - za to większość się tym buja - no, ale kto im zabroni.
Prosiłem, co by skończyć temnat kasy; tematem jest sprzęt a nie fanaberie kupującego ;).
Dwusocketowce do amatorskiej obróbki foto to jest zwyczajnie głupota.
To czy amatorskiej czy profesjonalnej, nie ma najmniejszego znaczenia, a określanie tego głupotą świadczy o Tobie. Możesz powiedzieć o zmniejszającym się przyroście mocy w stosunku do ceny, ale ocenianie czyichś wyborów w ten sposób jest co najmniej nieeleganckie.
5. Chłodzenie procesora - NZXT KRAKEN X61 - 280mm chłodzenie wodne
Będzie głośno.
11. Dysk twardy na cache PS'a i Pinacla - SSD Samsung 850 PRO ASAP 512GB SATA3
Przy tym rzędzie wydatków brałbym tylko dyski SSD na PCIe.
12. Magazyn dyskowy - 3 x Western Digital 3.5'', 3TB, SATA/600, 64MB cache - w RAID 5
RAID5 ? Po co ? Poza tym, nie widzę w tym zestawie kontrolera HW RAID
Będzie głośno.
Chcę uniknąć wielkiego "śmiglaka" wypełniającego połowę pudła i zasłaniającego radiatorami pamięć
Przy tym rzędzie wydatków brałbym tylko dyski SSD na PCIe.
O tym nie pomyślałem; ale faktycznie dobre rozwiązanie :)
RAID5 ? Po co ? Poza tym, nie widzę w tym zestawie kontrolera HW RAID
To ma być taki chwilowy ( roczny magazyn ). Już mi się parę dysków w życiu wysypało w RAID 0 i RAID 1 - zdjęcia poszły do ... z dwóch lat :(. Teraz w NAS'e mam 6 dysków w RAID 5 i wysypał mi się jeden; szybka wymiana i wszystko biega jak należy :). Myślałem o kontrolerze "płytowym".
Chcę uniknąć wielkiego "śmiglaka" wypełniającego połowę pudła i zasłaniającego radiatorami pamięć
Jasne, rozumiem, tylko informuję. Niestety, chłodzenia closed loop tego typu ( corsair H100i, etc. ) są zauważalnie głośniejsze, ze względu na wiatraki z wysokim ciśnieniem statycznym przepychającym duże ilości powietrza przez wąskie piny radiatora. Musisz być na to przygotowany. Pamiętaj też o dźwięku pochodzącym od pompy.
Na płycie nie ma kontrolera RAID. To co masz na płycie to ciągle software RAID - wszystkie obliczenia będą realizowane w software. To atrapa RAID, która głównie służy do tego, żeby OS widział dyski w RAID i nie musiał sam ich składać ( co się przydaje przy korzystaniu naraz z linuxa i windowsa na maszynie z software RAID... kto tak robi? nie wiem :P ). No może nie tylko do tego.
RAID nie służy zabezpieczeniu danych przed awarią - RAID służy zabezpieczeniu ciągłości pracy ( Pomijam RAID 0 ). Nie traktuj tego jako backupu. RAID 1 przetrwa awarię 1 dysku, więc jeżeli 1 Ci się wysypał, to 5, złożony z 3 dysków też by się wysypał.
Nie jestem zwolennikiem software RAID, zdarzyło mi się, że dysk odmówił współpracy, system się za późno zorientował ( i to dużo za późno ) i cały system padł.
6 Dysków w RAID 5? Nie lepiej 50? ;P
A Backup przy takich ilościach danych... może streamer? Ultrium5 da Ci 1.5GB na taśmę, tasmy wytrzymują długo i zawsze możesz zrobić kilka kopii danej taśmy ( taśmy są tanie ), jedną w domu, jedną w skrytce bankowej, jedną zakopaną w ogródku... ;)
A Backup przy takich ilościach danych... może streamer? Ultrium5 da Ci 1.5GB na taśmę, tasmy wytrzymują długo i zawsze możesz zrobić kilka kopii danej taśmy ( taśmy są tanie ), jedną w domu, jedną w skrytce bankowej, jedną zakopaną w ogródku... ;)
To ma być takie chwilowe archiwum, standardowe mam na 3 NAS'ach ; które już są :)
RobertMiernik
23-10-2015, 07:07
Nie wiem skąd te dane, mam h100 i jest absolutnie bezgłośny.
Kręciłem na H100i procki i porównywałem z NH-D14 i czymś jeszcze czego nie pamiętam ;)
H100i był głośny, szczególnie przy obciążeniu, głównie, przez szybkie wentylatory i ułożenie finów radiatora. Przy trybie "cichym" był głośniejszy od Noctuy, o ile było jakieś obciążenie a wydajność chłodzenia była poniżej NH-D14. W momencie kiedy obciążenie było niskie, wiatraki pracowały znacznie wolniej i nie był już aż tak agresywny, to fakt, ale przy ustawieniach auto, prawie zawsze w teście był głośniejszy. Oczywiście, nie siedziałem z miernikiem ( i chodzi mi teraz o urządzenie do pomiaru, nie Roberta ;) ) i nie mierzyłem dokładnie głośności, a jedynie porównywaliśmy ze znajomymi subiektywne odczucia ( a na to tez miała spory wpływ charakterystyka generowanego dźwięku. ).
RobertMiernik
23-10-2015, 11:58
Ogólnie jeśli mam zamkniętą obudowę to jedyny wiatrak, który słyszę to ten z tyłu na obudowie i od czasu do czasu z zasilacza. Reszta - nie wiem kiedy się włącza i czy aktualnie pracuje czy nie, dopiero rzut oka na diody pozwala to sprawdzić.
(Auto ssie, wiadomo... ale jest ładna konfiguracja z krzywą temperatury/obrotów i wszystko można ładnie wysterować)
velaskez
24-10-2015, 15:13
Mógłbym wiedzieć, co takiego wykonujesz, że masz zużycie na poziomie 20GB RAM ?
Być może źle rozumiem, bo nie zostało to sprecyzowane.
20GB? Mało? :-P
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://s7.postimg.org/uov7hr757/10244963_638434072896819_402294004_o.jpg)
Symulacja MES, przeglądarka, Word i kilkuset stronicowy dokument, Origin9Pro i czasem Excel. Można? Można ;)
Za kolegami też polecę H100, w moim wypadku nie jest głośniej niż normalnie.
Co do dysku może Intel 750 na PCIe?
sokrates
25-10-2015, 10:16
Odpowiem krótko, jeśli hajs się zgadza, nie oglądaj się za siebie tylko bierz Apple. Będzie Pan zadowolony ;-)
Jak od jakiegoś czasu przesiadłem się i nie żałuję. Lapka z windą wymieniłem na macbooka. Tablet androidowy na Ipada AIR2. I od tego czasu zupełnie nie zajmuję się problemami sprzętowo-systemowymi, tylko meritum sprawy.
Odpowiem krótko, jeśli hajs się zgadza, nie oglądaj się za siebie tylko bierz Apple. Będzie Pan zadowolony ;-)
Jak od jakiegoś czasu przesiadłem się i nie żałuję. Lapka z windą wymieniłem na macbooka. Tablet androidowy na Ipada AIR2. I od tego czasu zupełnie nie zajmuję się problemami sprzętowo-systemowymi, tylko meritum sprawy.
Pitu, pitu. Pomimo, ze mam japco, iPada nie trawie tak samo jak jajfona. W obecnym stanie El Capitan jest nieuzywalny dla fotografa, C1 nie dziala, jazda z Adobe CC. OSX 10.11 ma takie same problemy wieku dzieciecego jak Win10.
wiesz kto powiedział " wiem , że nic nie wiem"?
Wielu ludzi ma akurat takie wymagania co do systemu, potrzebuje takich jego funkcji i możliwości, które w OSX są, stąd zadowolenie z produktu. Nie można jednak wtedy uogólniać że OSX spełni wymagania każdego "skoro mi się widzi", bo nie spełni.
Jeżeli chodzi o mnie to decyzja co do systemu zapadła :). Będzie winda i pod nią sprzęt.
W większości sprzęt wybrany, no ale małe zmiany są konieczne z powodu braku niektórych komponentów :(.
1. zmiana karty grafiki ( brak N4000 Quadr ) więc zastępuje ją Fire Pro W7100
Ewentualnie o innych zmianach będę informował na bieżąco :)
Hej,
Mam pytanie w sumie od czapy, ale czy można gdzieś zobaczyć efekty Twojej pracy na takej mocnej maszynie?
Jakiś mocno zrobiony film na Vimeo w 4k, gigapanorama czy coś.
Hej,
Mam pytanie w sumie od czapy, ale czy można gdzieś zobaczyć efekty Twojej pracy na takej mocnej maszynie?
Jakiś mocno zrobiony film na Vimeo w 4k, gigapanorama czy coś.
Na takiej maszynie to na pewno nie - bo ona dopiero pójdzie do produkcji.
Poza zdjęciami, które wrzucam do sieci; to filmów w sieci brak. One dotyczą rodziny a to jest osobisty temat :).
ShutterStill
25-10-2015, 20:45
Ja polecam radeon 295x2.
W Premiere pro cc render takiego samego filmiku u kumpla na identycznym zestawie (i7 4770k + 32 ram + ssd, mobo też taka sama i psu) na rocznej quadro (nie pamiętam nr, mogę zapytać) trwał 2min 38s, a na moim 58s!
To ta na samej górze zestawienia :
http://www.benchmark.pl/ranking/gpu?tfd
Można dalej znaleźć w dobrej cenie na Amazon.
Pozdrawiam
Edit :
Zapytałem kumpla. On ma k6000
W większości sprzęt wybrany, no ale małe zmiany są konieczne z powodu braku niektórych komponentów :(.
Fuj, AMD... Ja bym na karty Od Nvidia na Maxwell jednak poczekał. Ta będzie pewnie miała sporo mniejszą moc od tego Quadro.
@ShutterStill
Weź też pod uwagę TDP, pobór mocy w spoczynku, pobór mocy w stresie oraz głośność. R9 295x2 jak to podwójna karta, będzie bardzo prądożerny i będzie generował masę energii cieplnej. To wbrew pozorom również ma znaczenie.
ShutterStill
26-10-2015, 02:01
Radeon 295x2 jest cichszy niż gtx 780 Gigabyte którego miałem wcześniej. Karta ma chłodzenie wodne, Temp 59st po 2h i obciążeniu 100%. Pobór mocy podobno większy ale moje rachunki za prąd nie wzrosły po zmianie karty.
GTX 780 oznacza model nie referencyjny i tutaj ciężko porównywać chłodzenie, ale pamiętajmy, że to karta z poprzedniej generacji, w innej kategorii cenowej. W testach jest podobnie głośny jak niektóre 970 ( ja mam odniesienie do Gigabyte G1 Gaming ).
Ogólnie rzecz biorąc 59 stopni przy obciążeniu 100%? W testach które widziałem miała sporo większe, więc ciężko mi w to uwierzyć.
ShutterStill
26-10-2015, 03:11
W poprzedniej obudowie i przy jednym wiatraku dochodziła do 64 stopni. Teraz w nowej budzie i przy push&pull nie widziałem na wykresie więcej niż 59. W domu mam zwykle 20st.
Co masz na myśli "dużo większe"?
Ja przed kupnem obejrzałem i przeczytałem chyba wszystko po polsku i angielsku i temp nie przekraczały 72st w syntetycznych testach trwających wiele godzin.
Dużo większe czyli od różnic rzędu 5 stopni i wyższych przy tych wielkościach temperatur i chłodzeniu wodnym. Przy chłodzeniu wodą taka różnica jest dla mnie bardziej znacząca niż chłodzeniu powietrzem. W większości testów widziałem temperatury z zakresu 65-70 stopni, co jest całkiem niezłym wynikiem dla karty która ma TDP 500W. Ogromne znaczenie dla temperatur i głośności będzie miał airflow w obudowie - podnoszenie temperatury w obudowie bardzo źle wpłynie na chłodzenie. Twoje 20st w domu pewnie ma znaczenie przy obniżeniu temperatry.
Temperatury rzędu 65 stopni osiągał tomshardware w 10 minutowym teście gamingowym, czyli na pewno mniej obciążającym niż syntetyczny. W syntetycznych wielogodzinnych testach sprawdza się w dużym stopniu to jak zachowuje się cały setup, z obudową i coolerem CPU włącznie.
ShutterStill
26-10-2015, 03:54
U mnie pomogła też zmiana noctua na H100i. Temperatura procesora jest na podobnym poziomie ale temp w obudowie znacząco spadła oraz obudowa z 20cm wiatrakiem na wysokości karty Corsair 500r i zamontowanie dodatkowych wiatraków Arctic.
velaskez
30-10-2015, 16:04
Jeżeli chodzi o mnie to decyzja co do systemu zapadła :). Będzie winda i pod nią sprzęt.
Ewentualnie o innych zmianach będę informował na bieżąco :)
Za Kurtzem...ja bym poczekał na M4000.
I błagam - na bieżąco. Gdzie się podział ekonet :mrgreen:
Ja polecam radeon 295x2.
W Premiere pro cc render takiego samego filmiku u kumpla na identycznym zestawie (i7 4770k + 32 ram + ssd, mobo też taka sama i psu) na rocznej quadro (nie pamiętam nr, mogę zapytać) trwał 2min 38s, a na moim 58s!
To ta na samej górze zestawienia :
http://www.benchmark.pl/ranking/gpu?tfd
Można dalej znaleźć w dobrej cenie na Amazon.
Pozdrawiam
Edit :
Zapytałem kumpla. On ma k6000
A miałeś włączone GPU rendering w obu programach? Czy jeden z was miał CPU ustawione :-P
ShutterStill
30-10-2015, 16:18
@velaskez
A miałeś włączone GPU rendering w obu programach? Czy jeden z was miał CPU ustawione :-P[/QUOTE]
Tak, ja miałem CPU tylko włączone...
velaskez
30-10-2015, 16:22
@velaskez
A miałeś włączone GPU rendering w obu programach? Czy jeden z was miał CPU ustawione :-P
To nie rozumiem tego porównania.
ShutterStill
30-10-2015, 16:29
Czego nie rozumiesz?
2 identyczne kompy z różnymi kartami graficznymi renderowały ten sam video clip z takim samymi ustawieniami z różnym rezultatem.
I błagam - na bieżąco. Gdzie się podział ekonet :mrgreen:
na bieżąco poprawione ;)
Shutter, chodzi o to, że na samym CPU to Ty powinieneś mieć wynik 2:38, nie kumpel. Z wykorzystaniem GPU render powinien iść znacznie szybciej niż na samym procesorze.
ShutterStill
31-10-2015, 00:51
Shutter, chodzi o to, że na samym CPU to Ty powinieneś mieć wynik 2:38, nie kumpel. Z wykorzystaniem GPU render powinien iść znacznie szybciej niż na samym procesorze.
Chyba nie załapałeś drwiny w pytaniu valaskeza i Buzki na końcu. Pewnie uważał, że taki wynik mój kumpel uzyskał z wyłączoną a akceleracją gpu (k6000), gdyż pewnie wynik wg niego powinien być lepszy od mojego radeon 295x2.
Stąd moja przewrotna odpowiedź.
Niech valaskez mnie naprostuje jeśli się mylę. [emoji12]
velaskez
03-11-2015, 18:11
Chyba nie załapałeś drwiny w pytaniu valaskeza i Buzki na końcu. Pewnie uważał, że taki wynik mój kumpel uzyskał z wyłączoną a akceleracją gpu (k6000), gdyż pewnie wynik wg niego powinien być lepszy od mojego radeon 295x2.
Stąd moja przewrotna odpowiedź.
Niech valaskez mnie naprostuje jeśli się mylę. [emoji12]
Nie rozumiem sensu porównywania kart, które dzieli 18 miesięcy pomiędzy ich premierami.
ShutterStill
03-11-2015, 19:08
Nie rozumiem sensu porównywania kart, które dzieli 18 miesięcy pomiędzy ich premierami.
(k6000)koniec Lipieca 2013 - (radeon)początek kwietnia 2014 - dla mnie to niecałe 9 miesięcy..
Porównanie zrobiliśmy bo kumpel się zaklinał, że jego quadro zje Radka na śniadanie. A że kompy mamy identyczne to miało to sens dla nas.
Tu się tylko podzieliłem wynikami. Jeśli dla kogoś nie ma to sensu to rozumiem. Mi posiadanie radeon 295x2 zaoszczędza mnóstwo czasu przy edycji.
@velaskez
Mi posiadanie radeon 295x2 zaoszczędza mnóstwo czasu przy edycji.
To jak Ci pomaga zaoszczędzić czas, skoro go nie używasz, bo używasz tylko CPU? Namieszałeś. Najpierw piszesz to:
Edit : Zapytałem kumpla. On ma k6000
potem to:
@velaskez
a na końcu jeszcze to:
Czego nie rozumiesz?
2 identyczne kompy z różnymi kartami graficznymi renderowały ten sam video clip z takim samymi ustawieniami z różnym rezultatem.
Przeczytaj to parę razy to zajarzysz gdzie się walnąłeś.
ShutterStill
03-11-2015, 23:03
Nigdzie się nie walnąłem!
Odpowiedziałem SARKASTYCZNIE że miałem wyłączone gpu na SARKASTYCZNE pytanie valaskeza i tyle. To ty miałeś przeczytać pytanie valaskeza i zinterpretować moja odpowiedź.
Takie same:
Kompy identyczne, identyczny klip video, gpu acceleration włączone w obu przypadkach.
Inne : karty graficzne i czas renderowania.
Częściej? Bez uśmieszków z przymrużeniem oka lepiej się czyta?
Jak by tak każdy post na forum trzeba było interpretować to na nic takie posty. Nie tylko ja jak widać uznałem że to nie sarkazm z Twojej strony. Pisanie czytelniej nie boli. Tym bardziej, że buźka to była, ale u Velsakeza w pytaniu, sugerująca że być może wcale to porównanie nie było fair (cpu vs gpu), Twoja odpowiedź żadnych buziek nie miała, więc jakim cudem ktoś to ma interpretować jako sarkazm? Może te 3 kropki miały mnie na to naprowadzić?
ShutterStill
03-11-2015, 23:40
Szkoda że nie wykorzystałeś energii na przeczytanie i zrozumienie mojego postu, gdzie tłumaczyłem test, zamiast doszukiwać się braku sensu w zdaniu, które było odpowiedzią na SARKASTYCZNE pytanie valaskeza. I tłumacze ci to kolejny raz (czyt. Post 147)
Panowie, odpuśćcie sobie, nie ma o co się przepychać. Szczególnie w Internecie czasem można się źle zrozumieć ze względu na formę przekazu. Czasem używając ironii, sarkazmu, etc. trzeba się zastanowić czy w kontekście będzie to dobrze odczytane przez odbiorców.
Wyniki tego testu nie są zbyt zaskakujące. Radeon to podwójna karta, a video jest jednym z rzeczy które dobrze działa na zwykłych gamingowych kartach. Ciekaw jestem jak z renderowaniem grafiki 3D i obliczeniami matematycznymi. Spodziewam się, że przy niektórych typach obliczeń matematycznych ( mówię o wyższym poziomie, wiem, że dla procesora wszystko jest obliczeniami :P ) ta różnica może być sporo mniejsza. Niemniej jednak czasem się trzeba zastanowić co da lepsze rezultaty w stosunku do ceny i Quadro nie zawsze musi takiego porównania wygrać.
Ciekaw jestem, czy zestaw już złożony i opinii właściciela.
Ciekawe jak by się na tym grało w minecrafta...
Jeszcze meczycie się i udowadniacie, że X jest lepsze od Y o 2 promile?
Kurtz: taka maszyna do Minecrafta? Na niej można rozbijac białka na atomy :)
velaskez
04-11-2015, 14:47
Kurtz: taka maszyna do Minecrafta? Na niej można rozbijac białka na atomy :)
No wlasnie nie do konca. Jak chcesz rozbijac bialka na atomy to nikt sie nie bawi w pojedyncze workstation, tylko stawia sie superkomputer.
Battlefront i Fallout 4 pojda na max detalach :mrgreen:
No wlasnie nie do konca. Jak chcesz rozbijac bialka na atomy to nikt sie nie bawi w pojedyncze workstation, tylko stawia sie superkomputer.
Dokładnie. Więc jednak maszyna do minecrafta ;)
Żeby kupować quadro k6000 za ponad 20 000 zamiast np 295x2 za 4k z groszami trzeba naprawdę wiedzieć po co się tą kartę kupuje, a przede wszystkim móc ją wykorzystać. Podejrzewam że to quadro w zastosowaniach do których został stworzony faktycznie zjada tego radeona na śniadanie. Z tym że nie są to z pewnością gry i tym podobne.
Ciekaw jestem, czy zestaw już złożony i opinii właściciela.
Ciekawe jak by się na tym grało w minecrafta...
Zestaw się składa, jak będzie to się pochwalę :) i wyglądem jak i wynikiem w PS.
Niestety, na to pytanie u mnie nie będzie odpowiedzi ;).
ShutterStill
24-12-2015, 15:29
Witam,
Czy te cudo już złożone?
Witam,
Czy te cudo już złożone?
tak :)
ale jak pisałem ono jest do zadań specjalnych i do takich nadaje się super. Nie robiłem testu forumowego, bo on nie będzie niczym zbędnym zaśmiecany tak jak i podłączeniem do netu oraz aktualizacjami Win czy jakimiś antywirusami. Jedyny problem to belka narzędziowa w PS przy pełnej 4K jest baaardzo małych rozmiarów. Niestety na drugi monitor brak miejsca na biurku bo 318 to wielkie bydle :). Za to praca i szybkość tego zestawu mnie powaliła, pomimo posiadania w starym nie najgorszych klocków.
W nowszych wersjach PS można powiększyć wszystkie ikony 2x.
ShutterStill
25-12-2015, 15:37
tak :)
ale jak pisałem ono jest do zadań specjalnych i do takich nadaje się super. Nie robiłem testu forumowego, bo on nie będzie niczym zbędnym zaśmiecany tak jak i podłączeniem do netu oraz aktualizacjami Win czy jakimiś antywirusami. Jedyny problem to belka narzędziowa w PS przy pełnej 4K jest baaardzo małych rozmiarów. Niestety na drugi monitor brak miejsca na biurku bo 318 to wielkie bydle :). Za to praca i szybkość tego zestawu mnie powaliła, pomimo posiadania w starym nie najgorszych klocków.
Nie dasz się namówić nawet na ten mały test z blurem? [emoji6] to tylko jedna akcja i jedno zdjęcie a dałoby pojęcie mocy procesora. Pytam bo sam zastanawiam się nad tym procesorem i płytą asus deluxe.
W nowszych wersjach PS można powiększyć wszystkie ikony 2x.
Gdzie to znaleźć?
Proszę o wskazówki bo na moim 34 calowym monitorze też menu małe..
P. S. Przepraszam za post pod postem. Nie mogę inaczej na tel..
Gdzie to znaleźć?
Proszę o wskazówki bo na moim 34 calowym monitorze też menu małe..
W starszych wersjach było w sekcji eksperymentalnej. Teraz jest gdzieś na początku. Nie mam teraz kompa przy sobie. Pamiętam, że można wybrać 3 wartości: auto, normalnie i high dpi.
A czy jest możliwe , że PS "wie" jaka jest aktualna rozdzielczość monitora i ta funkcja jest martwa przy pewnych (mniejszych) rozdzielczościach a zaczyna byc aktywna dopiero po podłączeniu monitora o odpowiedniej rozdzielczości?
Wydaje mi się, że technicznie możliwe, ale na ile prawdopodobne to nie wiem.
To access the scaling feature in CC 2015, select Preferences>User Interface and set the UI scaling pop-up to "200%" for HiRes displays.
In CC 2014, this feature can be found under Preferences>Experimental Features and enable "Scale UI 200%"
Tu też coś o tym piszą:
http://feedback.photoshop.com/photoshop_family/topics/sui_feedback
ShutterStill
25-12-2015, 18:48
To access the scaling feature in CC 2015, select Preferences>User Interface and set the UI scaling pop-up to "200%" for HiRes displays.
In CC 2014, this feature can be found under Preferences>Experimental Features and enable "Scale UI 200%"
Tu też coś o tym piszą:
http://feedback.photoshop.com/photoshop_family/topics/sui_feedback
Dziękuję
A czy jest możliwe , że PS "wie" jaka jest aktualna rozdzielczość monitora i ta funkcja jest martwa przy pewnych (mniejszych) rozdzielczościach a zaczyna byc aktywna dopiero po podłączeniu monitora o odpowiedniej rozdzielczości?
Tak. W pozycji Auto. Ale nie zawsze to działa poprawnie. Na małym tablecie Full HD przełączyło mi się w tryb 200%. Tylko potem nie mogłem tego wyłączyć, bo przycisk OK w menu był poza ekranem. Musiałem nacisnąć odpowiednią ilość razy TAB i Enter.
Oprócz skalowania całego interface, jest też możliwość zmiany wielkości liter w menu.
Ostatecznie stanęło na:
1. obudowa - Lian Li PC-B16B - bardzo cicha, w zasadzie nie słychać tych wiatraków :)
2. zasilacz - Corsair AX860 CP-9020044-EU
3. płyta główna - Asus X99-DELUXE/U3.1 X99 LGA 2011-3
4. Procesor - IntelŽ Core⢠i7-5960X Processor Extreme Edition
5. chłodzenie procka - Nzxt NZXT KRAKEN X61 - 280mm
6. karta graficzna - Sapphire FirePro W8100, 8GB GDDR5
7. dysk twardy na system - Kingston HyperX M.2 480GB
8. dysk na cache do PS - SSD HyperX Predator 240GB PCIe
9. dyski na dane - 2x 4T - Western Digital WD Black 4TB
10. pamięć - 64Gb (dedykowane do płyty ).
reszta to klawiatura, mysz, podkładka i monitor :)
ShutterStill
25-12-2015, 21:00
Piękny zestaw!
Czemu deluxe zamiast WS? Strasznie ciekawy jestem bo te 2 rozwiązałem i deluxe wybrałem.
Ale ja to że względu na wielkość bo zarówno WS jak i Rampage nie weszły by do mojej aktualnej obudowy.
P. S.
I nie potraktujesz jednego zdjęcia tą blurową akcją dla dobra ludzkości? ;)
Piękny zestaw!
Czemu deluxe zamiast WS? Strasznie ciekawy jestem bo te 2 rozwiązałem i deluxe wybrałem.
Ale ja to że względu na wielkość bo zarówno WS jak i Rampage nie weszły by do mojej aktualnej obudowy.
P. S.
I nie potraktujesz jednego zdjęcia tą blurową akcją dla dobra ludzkości? ;)
właśnie dlatego, WS to tylko serwerowa obudowa a ta nie dość że wielka to i niestety nie było takich cichych. Rampaga nie brałem pod uwagę, bo mam teraz, co prawda II ale ona już jest pod gry bardziej pomyślana.
Specjalnie dla Ciebie 7.3s :)
ustawienia PS to 45Gb RAM
Nie bardzo rozumiem wybór dysków...
Dysk SATA wsadzasz do m.2, które ma też interfejs PCI-e, dodatkowo za sam format m.2 dopłacasz haracz nic z tego nie mając.
Ja bym wziął ten dysk SATA w formacie 2.5", a szybki dysk wcisnął do M.2 - np Samsunga czy intela.
ShutterStill
26-12-2015, 11:45
Specjalnie dla Ciebie 7.3s :)
ustawienia PS to 45Gb RAM
Łał! dziękuję pięknie!
I to przy niepodkręconym procku? [emoji3]
Po nowym roku podobny zestaw będzie u mnie [emoji3]
Sam nie kupilbym laptopa Aple.
RobertMiernik
29-12-2015, 13:07
Sam nie kupilbym laptopa Aple.
Nie szkodzi, zawsze można iść z mamą, albo z kolegą...
Aple tez bym nie kupił :D
ShutterStill
30-12-2015, 01:06
Rampaga nie brałem pod uwagę
A czy deluxe ma taką funkcję w bios i jakie są wartości "level up" dla 5960x.
Byłbym bardzo wdzięczny jakby udało się sprawdzić.
Dzięki z góry.
http://www.kitguru.net/wp-content/uploads/2013/07/Extreme-Tweaker-8.jpg
Dzięki z góry.
jak wrócę do domu to sprawdzę.
ShutterStill
30-12-2015, 11:14
jak wrócę do domu to sprawdzę.
Dziękuję
Dzięki z góry.
nie, tak nie ma.
Jest za to możliwość w 5 krokach zmiany taktowania począwszy od 100MHz, 125, 150, 175, 200MHz
ShutterStill
30-12-2015, 16:37
nie, tak nie ma.
Jest za to możliwość w 5 krokach zmiany taktowania począwszy od 100MHz, 125, 150, 175, 200MHz
Dziękuję za sprawdzenie.
Ja często z tego korzystałem.. [emoji17]