Zobacz pełną wersję : czyszczenie matówki D610
grzegorzdz72
15-10-2015, 15:52
Witam !
Mam na matówce (Nikon D610) jakiegoś syfa, dmuchanie gruszką nie pomogło. Pytanie takie. Czy serwis wyczyści mi ją w ramach gwarancji (ważna do końca tego roku) czy taka usługa jest odpłatna mimo gwarancji na sprzęt, a jeśli tak to jaki jest jej koszt ?
pozdrawiam
grzegorzdz72
Raczej odpłatna nawet na gwarancji, w D5000 kosztowało to 80 zł.
kwiatek88
15-10-2015, 18:28
Jest lepsze rozwiązanie! Zamawiasz w serwisie Nikona oryginalną matówkę- cena śmiesznie niska (do 7100 kosztuje 13,45 PLN). Niestety, wysyłają tylko kurierem za pobraniem i doliczają 25 PLN. Razem i tak mniej niż usługa czyszczenia. Wymiana banalnie prosta, pełno filmików w sieci. Wiem z własnego doświadczenia, wymieniłem dwa miesiące temu. Na czyszczenie musiałbym wysyłać puszkę do serwisu.
hostman22
15-10-2015, 19:47
"wydmuchanie" puchy ;) w niektórych serwisach jest za free. Dopiero mycie matrycy itp jest płatne. Ja czyszczę przy pomocy odkurzacza :)
Nawet jeśli serwis powie, że zrobią to bezpłatnie to pod żadnym pozorem im nie wysyłaj aparatu. Tam nie mają zielonego pojęcia o tym jak się z matówkami obchodzić.
2x czyścili mi matówkę (sami, bez pytania, ani prośby z mojej strony) i 2x pierwsze co musiałem zrobić, po przyjściu aparatu, to wyczyścić matówkę, bo była w gorszym stanie niż przed wysyłką do serwisu.
Poza tym samodzielne czyszczenie matówki jest bardzo proste - wyciągnąć ją z aparatu (trzyma ją mały drucik) i uważać, aby nie wyleciała podkładka, wymyć, wypłukać, itp. Najlepiej w alkoholu, dobrze wysuszyć, założyć matówkę.
Do mycia i zakładania matówki najlepiej użyć pęsety.
Odradzam samodzielne czyszczenie matówki. Niech sobie tam bedzie syfek.
Matowka nie jest juz teraz ze szkła. To tworzywo. Niektore rozpuszczalniki mogą ją zniszczyć.
Odradzam samodzielne czyszczenie matówki. Niech sobie tam bedzie syfek.
Matowka nie jest juz teraz ze szkła. To tworzywo. Niektore rozpuszczalniki mogą ją zniszczyć.
Dokładnie. Ja bym w ogóle odpuścił sobie jakiekolwiek mycie matówki. W ten sposób załatwiłem matówkę w Pentaksie K-30. Lepiej wyjąć, dmuchnąć gruchą na matówkę i w miejsce w którym się znajdowała i włożyć. Trzeba jeszcze uważać, żeby nie wyleciał drucik, który trzyma ją na miejscu, bo wkładanie go jest uciążliwe. Na szczęście nowa matówka kosztuje grosze (do d7100 dokładnie 1100 groszy) :)