PDA

Zobacz pełną wersję : Podmianka matówki do D50

joni
15-05-2007, 23:48
Ten post jest niejako ciągiem dalszym innego wątku o podmianie matówek do D50 na taką z mikrorastrem i klinem.

Moje pytanie jest następujące: czy istnieje możliwość podmiany matówki w D50 na matówkę z analogowego SLRa. Otóż znalazłem całą paletę matówek z mikrorastrem do starszych nikonów (http://www.shopping.com/xDN-photographic_accessories--brand_nikon-price_range_0_20-body_replacement_parts~PG-1), ale nie mogę znaleźć informacji o ich wymiarach. Czy istnieje możliwość włożenia starszej matówki do nienajmłodszego (ale jednak) D50? Ceny oscylują w okolicach 10 baksów za sztukę, co przy minimum 150 baksach za Katz Eye wydaje się BARDZO interesujące.

pzdr
Marcin

ulv
16-05-2007, 01:33
Hmm.. problemem jest w tym przypadku to rozmiar matówki, bo te od dslr są dużo mniejsze ze względu na rozmiar klatki, konieczne więc byłoby piłowanie. Czytałem jednak gdzies w sieci o dostosowaniu przez gościa matówki z F3 do D70 (D50), czyli da się. Ja mam chińską z klinami i mikrorastrem i działa super :-D

Pozdrawiam
Ulv

joni
16-05-2007, 09:37
Ja mam chińską z klinami i mikrorastrem i działa super :-D

Można wiedzieć gdzie kupiłeś taką matóweczkę i wiela kosztowała? Byłby to temat wielce interesujący...

ulv
16-05-2007, 15:34
Na ten przkład na ebay.de dostaniesz je. Sprzedający to virtualvillage-de, cena ok 30 Eur.

Pozdrawiam
Ulv

madburn
16-05-2007, 16:18
oczywiscie ze da sie dopasowac - tylko trzeba miec albo frezarke CNC lub zwykla i dociac na wymiar matowki z d50
zdajsie rozmiar kola CW bedzie wiekszy - i moze nie podswietlac punktow AF (jesli woole beda naniesione)
ale sie da