Zobacz pełną wersję : Przekręt?
arkonsik
08-10-2015, 18:41
Nikon ostatnio wprowadził cashback. Po jego wprowadzeniu cena w jednym ze sklepów wzrosła z 3249 do 3499. Gdy w komentarzu zapytałem o to - został on usnięty. Spróbowałem ponownie, wówczas słowo cena i zł były już zakazane. Dowód zakazanych słów w załączniku. Może jeszcze ktoś zapyta o magiczna podwyżkę wraz ze wprowadzeniem cashback :
http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/bd50b61f894659d7
Ostatnio zaobserwowałem to samo.
Od jakiegoś czasu śledzę ceny kilku obiektywów i body na ceneo, porównując oferty sklepów gdyż planuje zakupy w najbliższym czasie.
Musze potwierdzić, że od wprowadzenia cashback przez Nikona, ceny obserwowanych przeze mnie sprzętów stale rosną.
Pierwsze pomyślałem, że może nasza waluta się osłabia do euro i dolara jednak wahania kursowe nie uzasadniają takich zmian cen.
Czyżby to sprzedawcy podnieśli swoje marże?
Ceny sugerowane są od dystrybutora i nie można schodzić poniżej bo inaczej nie otrzyma się w dobrych cenach towaru, ogólnie chore jest to że marże są astronomiczne i sprzedawca chcący zdobyć klienta nie może o niego walczyć obniżając cenę :(
Ja się dziwie że sklepy ze sprzętem foto nie walczą o klienta jak inni gdzie z ceny nie zejdą ale dadzą "bon" na zakup towaru w sklepie, dlatego jak kupiłem laptopa ostatnio za 2800zł to dostałem zniżkę 200zł na zakup akcesoriów u nich, nadal wydałem 2800zł, nadal sklep zarobił na mnie, a pozbył się laptopa i masę pierdołów, których nikt nie kupuje w takich sklepach bo są drogie, jak np karty pamięci, myszki, klawiatury, torby itp.
arkonsik
09-10-2015, 15:11
ale w innych sklepach ceny nie wzrosły aż tak, albo i w ogóle. Znów usunęli pytanie dotyczące ceny, słowa chyba dalej zastrzeżone. Może ktoś spróbuje zapytać :-)
Z moich obserwacji wynika że ceny wzrosły we wszystkich sklepach internetowych, które oferowały sprzęt który mnie interesował.
Ja wstrzymuje sie z zakupami aż ceny wrócą na właściwy poziom.
Mnie rozbawiła promocja ostatnio w euro rtv, laptop był w tamtym miesiącu w cenie 2799zł, w tym miesiącu jest w promo za 3199zł -400zł !! :lol:
arkonsik
11-10-2015, 11:18
wlaśnie ten sklep mocno kombinuje
zbyszekD7000
11-10-2015, 11:49
Magiczne słowo PROMOCJA ;)
To działa, a kto nie śledzi cen ten płaci frycowe, w takich czasach żyjemy.
Zapytaj się wprost na fb nikona.
idiotyzm ze strony sklepow bo to nie one placa cashback tyko bezposrednio nikon
Wiecie jak w bananowej republice polandu robi się promocje? Dotychczasowa cena staje się promocyjną a powyżej dopisuje się cenę wyższą i przekreśla...
blaise1973
20-10-2015, 08:18
Nie wiesz, co zrobić? Zamiast słów "zł" i "cena" użyj synonimów: "koszt zakupu", "PLN", "wzrost kosztu zakupu", "nieuzasadniona podwyżka" itd. :)
przemas-J
21-10-2015, 09:52
Też zauważyłem taka tendencje przygotowuje się do zakupu D750 nie dawno w jednym ze sklepów kosztował 7250 dziś już 7400.
Chyba sobie odpuszczę cały ten cyrk i kupie w innym terminie.