PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa SB-900

barlogpl
07-10-2015, 15:28
Witam,
Moja ok 7letnia lampa zaczyna nie błyskać tak mocno jak powinna. Czasem w ogóle nie błyśnie.
Pewnie chodzi o żarnik tak więc moje pytanie brzmi:
Gdzie mogę oddać/wysłać lampę do dobrego serwisu gdzie zrobią to solidnie, a i nie skoszą ze mnie jak za zboże? :)
Jestem z okolic Bydgoszczy w razie oddania osobiście. w razie wysylki to wiadomo bez znaczenia :P

Pozdrawiam Rafał

pioterkow
07-10-2015, 21:53
Witam,
Gdzie mogę oddać/wysłać lampę do dobrego serwisu gdzie zrobią to solidnie, a i nie skoszą ze mnie jak za zboże? :)
Możesz np. tutaj: www.nikonservice-berlin.de Nie będzie tak tanio jak u pana Ziutka z pseudo-serwisu ale napewno profesjonalnie i rzetelnie.
Sprawdziłem na sobie kilkakrotnie z D2X i D3X i lampami SB.
7 letnia lampa??? Myślę że przekroczyłeś próg trwałości założony przez marketingowców o co najmiej 4 lata...
Smutne ale prawdziwe - iedyś sprżęt był na lata. Dziś też jest "na lata" - na dwa lata... ;)

pingwinGTS
07-10-2015, 23:08
Hah. Miałem podobne obawy o swoja sb900. Tez raz blysnela, raz nie. Lampka(przycisk) potwierdzajaca naladowanie lampy przestalo oznaczac ze mozna ja wyzwolic. Trzeba bylo jeszcze troche odczekac. Jak się okazalo akumulatory ktore uzywałem starzaly się bardziej od lampy i kupno nowych załatwiło sprawe całkowicie! Blyska za kazdym razem! Polecam wiec najpierw wyposazyc się w nowe akumulatory i nie z hipermarketu gdzie niewiadomo ile lezaly tylko z jakiegos mniejszego sklepu i zrobić test.

pioterkow
07-10-2015, 23:17
Polecam wiec najpierw wyposazyc się w nowe akumulatory i nie z hipermarketu gdzie niewiadomo ile lezaly tylko z jakiegos mniejszego sklepu i zrobić test.
Dokładnie od tego powinieneś zacząć zanim zaczniesz myśleć o serwisach. Aku z różnych marketowych i innych dziwnyc źródeł działają... czasem lepiej czasem gorzej. Zrób test na nowych bateriach i jeśli będzie działać to postaw Koledze piwko za dobrą radę... ;)

boeing
07-10-2015, 23:21
a jak jednak nie aku to uderzaj do TOPa..

barlogpl
11-10-2015, 15:18
Akumulatory mam nowiuśkie czarne eneloopy pro, które polecono mi na grupie samopomoc fotograficzna z FB :) Trochę nie rozumiem tej lampy, bo na weselu mi szwankowała i ładowala się zbyt długo i nie doświetlała tak jak powinna, ale w wolniejszych warunkach czyli w studio daje radę. Co to może być za przyczyna, bo w takim razie raczej nie palnik?? Znajomy fotograf polecał mi jakiś serwis z Warszawy, który za ok 200-300zł wymienia te palniki, ale nie pamiętał nazwy serwisu i polecał samemu poszukać ;x trzeba za raz do Niemiec ją wysyłać? :P

pioterkow
11-10-2015, 16:06
trzeba za raz do Niemiec ją wysyłać? :P
Nie trzeba - Twoja decyzja :)
Pytałeś o profesjonalny serwis dlatego podałem Ci taki z którym mam osobiście pozytywne doświadczenia.
Nigdy nie miałem z nimi żadnych problemów.

Obelix
11-10-2015, 16:56
Wymiana palnika jest o tyle nieprzyjemna że aby zrobić to właściwie to trzeba calutką lampę rozebrać, a nie tylko samą górę. Palnik można nabyć na aukcjach za 30 zł plus wysyłka, więc cena naprawy wynosząca 300 zł wydaje się być mocno przesadzona.
A skoro piszesz że lampa długo się ładuje to ewidentnie winnym jest palnik. Sugeruję zaprzestać jej używania, bo zdarzało się już że palniki eksplodowały powodująć uszkodzenie odbłyśnika.

puciek
11-10-2015, 16:58
W sb900 wystarczy rozebrać górę. Nie trzeba całej lampy wybebeszać.

TOP67
11-10-2015, 17:04
Trzeba tylko pamiętać o rozładowaniu kondensatora ;)

Co do ceny, to 150 zł wydaje się rozsądną kwotą.

barlogpl
12-10-2015, 01:41
150 zł wydaje się rozsądną kwotą.

No tylko GDZIE za tą cenę? :D

boeing
13-10-2015, 00:34
@ barlogpl

pisz na PW do osoby która podała Ci tę cenę.. Już wcześniej Ci odpowiedziałem żebyś pisał do TOPa (TOP67)..