Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Lampa SB-900

Domyślnie Lampa SB-900

Witam,
    Moja ok 7letnia lampa zaczyna nie błyskać tak mocno jak powinna. Czasem w ogóle nie błyśnie.
    Pewnie chodzi o żarnik tak więc moje pytanie brzmi:
    Gdzie mogę oddać/wysłać lampę do dobrego serwisu gdzie zrobią to solidnie, a i nie skoszą ze mnie jak za zboże?
    Jestem z okolic Bydgoszczy w razie oddania osobiście. w razie wysylki to wiadomo bez znaczenia :P

Pozdrawiam Rafał
    Ostatnio edytowane przez TOP67 ; 07-10-2015 o 19:13 Powód: ort.
    "Powiedziano, że coś tak małego jak trzepotanie skrzydła motyla...
    Może finalnie spowodować tajfun na połowie świata."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez barlogpl Zobacz posta
    Witam,
    Gdzie mogę oddać/wysłać lampę do dobrego serwisu gdzie zrobią to solidnie, a i nie skoszą ze mnie jak za zboże?
    Możesz np. tutaj: www.nikonservice-berlin.de Nie będzie tak tanio jak u pana Ziutka z pseudo-serwisu ale napewno profesjonalnie i rzetelnie.
    Sprawdziłem na sobie kilkakrotnie z D2X i D3X i lampami SB.
    7 letnia lampa??? Myślę że przekroczyłeś próg trwałości założony przez marketingowców o co najmiej 4 lata...
    Smutne ale prawdziwe - iedyś sprżęt był na lata. Dziś też jest "na lata" - na dwa lata...
    Leica M9 + MP + Summilux 35/1.4 ASPH + Noctilux 50/0,95

Domyślnie

Hah. Miałem podobne obawy o swoja sb900. Tez raz blysnela, raz nie. Lampka(przycisk) potwierdzajaca naladowanie lampy przestalo oznaczac ze mozna ja wyzwolic. Trzeba bylo jeszcze troche odczekac. Jak się okazalo akumulatory ktore uzywałem starzaly się bardziej od lampy i kupno nowych załatwiło sprawe całkowicie! Blyska za kazdym razem! Polecam wiec najpierw wyposazyc się w nowe akumulatory i nie z hipermarketu gdzie niewiadomo ile lezaly tylko z jakiegos mniejszego sklepu i zrobić test.
    COŚ TAM PSTRYKAM: FB , 500px ,

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pingwinGTS Zobacz posta
    Polecam wiec najpierw wyposazyc się w nowe akumulatory i nie z hipermarketu gdzie niewiadomo ile lezaly tylko z jakiegos mniejszego sklepu i zrobić test.
    Dokładnie od tego powinieneś zacząć zanim zaczniesz myśleć o serwisach. Aku z różnych marketowych i innych dziwnyc źródeł działają... czasem lepiej czasem gorzej. Zrób test na nowych bateriach i jeśli będzie działać to postaw Koledze piwko za dobrą radę...

Domyślnie

a jak jednak nie aku to uderzaj do TOPa..
    ---------
    Pozdarwiam,
    kolekcjoner słoików

Domyślnie

Akumulatory mam nowiuśkie czarne eneloopy pro, które polecono mi na grupie samopomoc fotograficzna z FB Trochę nie rozumiem tej lampy, bo na weselu mi szwankowała i ładowala się zbyt długo i nie doświetlała tak jak powinna, ale w wolniejszych warunkach czyli w studio daje radę. Co to może być za przyczyna, bo w takim razie raczej nie palnik?? Znajomy fotograf polecał mi jakiś serwis z Warszawy, który za ok 200-300zł wymienia te palniki, ale nie pamiętał nazwy serwisu i polecał samemu poszukać ;x trzeba za raz do Niemiec ją wysyłać? :P
    "Powiedziano, że coś tak małego jak trzepotanie skrzydła motyla...
    Może finalnie spowodować tajfun na połowie świata."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez barlogpl Zobacz posta
    trzeba za raz do Niemiec ją wysyłać? :P
    Nie trzeba - Twoja decyzja
    Pytałeś o profesjonalny serwis dlatego podałem Ci taki z którym mam osobiście pozytywne doświadczenia.
    Nigdy nie miałem z nimi żadnych problemów.

Domyślnie

Wymiana palnika jest o tyle nieprzyjemna że aby zrobić to właściwie to trzeba calutką lampę rozebrać, a nie tylko samą górę. Palnik można nabyć na aukcjach za 30 zł plus wysyłka, więc cena naprawy wynosząca 300 zł wydaje się być mocno przesadzona.
    A skoro piszesz że lampa długo się ładuje to ewidentnie winnym jest palnik. Sugeruję zaprzestać jej używania, bo zdarzało się już że palniki eksplodowały powodująć uszkodzenie odbłyśnika.

Domyślnie

W sb900 wystarczy rozebrać górę. Nie trzeba całej lampy wybebeszać.
    Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.

Domyślnie

Trzeba tylko pamiętać o rozładowaniu kondensatora

Co do ceny, to 150 zł wydaje się rozsądną kwotą.
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów