PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Portret amatorski

Zona
05-10-2015, 11:55
Witam:)

pstrykam zdjęcia od jakiegoś czasu, ale dopiero niedawno zaczęłam używać funkcji dostępnych w moim aparacie (chciałabym po prostu nauczyć się w końcu fotografować, a nie tylko bezmyślnie pstrykać na Auto). Na razie metodą prób i błędów ustawiam ISO i GO, ale chciałabym powoli opanować więcej ustawień.

Problem tkwi w tym, że za bardzo nie wiem, od czego zacząć, nie wiem, czego brakuje moim zdjęciom (proszę się nie dziwić: na zdjęciach jest moja córka, a to mnie, jako matce, często wystarczy by zdjęcie oceniać jako cudne:).

Byłabym wdzięczna za ocenę najlepszego z moich zdjęć, które dotąd zrobiłam (bo zapewne jest na nim wiele błędów, których ja nie widzę) i podpowiedź nad czym warto / powinnam popracować w pierwszej kolejności. Wystarczą oczywiście hasła, ale będą wdzięczna jeśli będą one na tyle jasne bym mogła w Google odszukać sobie odpowiednie porady i przyswoić teorię:)
W obróbce w PS też jestem baaaardzo początkująca, na tym zdjęciu nieco operowałam suwakami + skorzystałam z gotowego wzorca jak poustawiać punkciki na krzywych RGB (wybaczcie, ale nie znam fachowej nazwy tej funkcji).

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/10/J4apor25C325B3wnanie_tenWPS-1.png
źródło (https://1.bp.blogspot.com/-RLDpJI-3fEU/VhI8APtLXwI/AAAAAAAAGBo/s9ZwQUw41vI/s1600/J4apor%25C3%25B3wnanie_tenWPS.png)

(od czasu kiedy powstało te zdjęcie nauczyłam się usuwać worki pod oczami, ale na tym je zostawiłam)

Czytałam na forum, że dobrze jest nie usuwać EXIF, jeśli chce się poddać zdjęcie pod ocenę. Odszukałam sobie poradę na ten temat, ale i tak nie udało mi się sprawdzić, czy w udostępnionym zdjęciu to jest (jak klikam prawym przyciskiem, to nie ma opcji "Właściwości", nawet po otworzeniu zdjęcia w nowej karcie). Wklejam więc poniżej to, co wydaje mi się, że jest tym magicznym EXIFem:)))

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/10/exif-2.png
źródło (https://1.bp.blogspot.com/-c9S_RlncusE/VhJIeNCvPKI/AAAAAAAAGB4/LjpeAOoBYPM/s320/exif.png)

Z góry bardzo dziękuję za pomoc!
Julka

Ned Stark
05-10-2015, 12:13
Moim zdaniem przyjemny portret. Szkoda, że córka patrzy gdzieś poniżej obiektywu, ale to taki szczegół. Oglądaj po prostu dużo zdjęć, może też jakaś książka by się przydała (mnie dała dużo "Fotografia bez tajemnic" Petersona, a do obróbki miałem chyba "Fotografię cyfrową" Kelbyego i prenumerata Practical Photoshop Polska).

lucek92
05-10-2015, 12:27
Portret bardzo przyjemny.

Jeśli chodzi o porady - najpierw zapoznaj się za co odpowiadają podstawowe parametry w aparacie i jak się tym sprzętem posługiwać żeby nie było sytuacji, że automat zgłupieje a Ty na manualu nie będziesz potrafiła zrobić zdjęcia. Jakaś książka może być dobrą opcją.

A w kwestii obróbki to absolutnie nie bierz gotowych ustawień z internetu tylko próbuj sama osiągnąć zamierzony efekt nieco eksperymentując.

Zona
05-10-2015, 14:23
no właśnie książki... Mam parę pozycji (Petersona też), ale od lat leżą bezużyteczne, bo ja nie znoszę uczyć się z książek (taki typ od zawsze). Nauczyłam się szyć bez nich (i bez kursów) korzystając na początku z podpowiedzi koleżanek i paru tutoriali, a potem po prostu próbowałam różnych rzeczy, i łudziłam się, że z fotografowaniem też tak się da. Że ktoś mi powie tak jak w szkole "Julka, masz problemy z "rz" i "ż", poczytaj sobie stosowne zasady ortograficzne", a nie jak na studiach "Tu macie zbiór wszystkich zasad ortografii. Na poniedziałek wszystkie mają być opanowane" :) :) :)

Ned Stark, dziękuję za podpowiedź, zwrócę na to uwagę przy następnej okazji (to moja wina, bo jej mówię "patrz na mnie", zamienię to na "patrz w obiektyw"). Staram się sporo zdjęć oglądać, te na forum też, szczególnie uwagi innych użytkowników są cenne, choć nie zawsze wszystko rozumiem:). Czy będzie wielkim nietaktem, jeśli w innych wątkach będę pytać o to, czego nie zrozumiałam?

lucek92, również dziękuję, spróbuję przełamać opór przed książkami. Gotowca znalazłam, bo szukałam, czy można zrobić w PSie coś podobnego jak filtry z Instagrama. I w sumie cieszę się, że szukałam, bo dzięki temu dowiedziałam się, że takie rzeczy można w ogóle zmieniać (a to otwiera pole do eksperymentów, o których napisałeś). A jakbyś musiał wymienić 3 najważniejsze rzeczy, które fotograf powinien ustawić w aparacie, to co to by było?

lucek92
05-10-2015, 14:43
Standardowo są to:

- czas otwarcia migawki,
- wartość przysłony
- czułość ISO

Na początek możesz pracować na trybach preselekcji, A (przysłona) lub S (czas migawki) - te tryby automatycznie dopasowują trzeci parametr aby odpowiednio naświetlić zdjęcie. Należy przy tym pamiętać o wyborze trybu pomiaru światła, bo inna będzie "poprawność" naświetlenia dla pomiaru matrycowego a inna dla punktowego na twarzy modela. Jeśli uznamy, że chcemy mieć zdjęcie nieco jaśniejsze/ciemniejsze to stosujemy korektę ekspozycji. Do całkowitego panowania nad sceną używamy trybu M, posiłkując się drabinką światłomierza tak dobieramy te 3 podstawowe parametry aby zdjęcie wyglądało tak jak sobie życzymy.

Ned Stark
05-10-2015, 15:01
Książkę przeczytaj ;-) Jest strasznie nudna, ale teoria się przydaje i potem łatwiej niektóre rzeczy zrozumieć. Na spojrzenie dziecka w obiektyw jest sposób - powiedzieć, żeby dało radę zobaczyć przez szkło kolor twojego oka ;-) I pytaj o wszystko. Nie bój się krytyki (trzeba się bać tych, którzy głaszczą i klepią po plecach). To tak moim amatorskim okiem.

Zona
05-10-2015, 15:16
lucek92, to ja przeczytam najpierw o tych trzech rzeczach teorię, a potem postaram się zrozumieć resztę. Dzięki!

Ned Stark, krytyki się nie boję, ale tych wszystkich regulaminów, które na każdym kroku tutaj straszą. I nieprzyjaznych komentarzy, na które się natknęłam czytając forum. Nie żebym była jakaś wrażliwa, ale lepiej unikać potencjalnych docinków:)

sl011
05-10-2015, 15:34
Sympatyczny portrecik. Jeśli miałbym się do czegoś przyczepić, to trochę za bardzo obcięłaś górę głowy. Ale wyszło fajnie.

Umbra
05-10-2015, 15:58
Zdjęcie jest bardzo dobre. Jedyne czego brakuje, to może jakieś umiejetnej obróbki. Zajrzyj tutaj: http://klubkm.pl/forum/showthread.php?t=55105
Warto też przejrzeć bloga tego gościa.

cz4rnuch
05-10-2015, 16:09
Mnie trochę jednak razi kolor skóry i tła. Raczej z tych mniej przyjemnych w odbiorze.

Zona
07-10-2015, 11:42
Sympatyczny portrecik. Jeśli miałbym się do czegoś przyczepić, to trochę za bardzo obcięłaś górę głowy. Ale wyszło fajnie.

Dziękuję:) takie kadrowanie było jak najbardziej celowe. Wiem, że do takiego sposobu ucinania głowy zdania są podzielone, choć chyba częściej pokrywają się z tym co napisałeś. Kadrowałam pod IG, ale moim celem było zwrócenie uwagi na spojrzenie córki. Porównałam dwie wersje i ta wydała mi się realizować ten cel. Choć wiem, że sporo osób może stwierdzić, że ucięta głowa ich rozprasza i efekt jest odwrotny, bo odciąga uwagę od spojrzenia:)

- - - - kolejny post - - - - - -

Zdjęcie jest bardzo dobre. Jedyne czego brakuje, to może jakieś umiejetnej obróbki. Zajrzyj tutaj: http://klubkm.pl/forum/showthread.php?t=55105
Warto też przejrzeć bloga tego gościa.

Dziękuję:) Za link w szczególności. Przestudiuję go z uwagą, choć od zawsze się zastanawiam, czy można uzyskać ładne zdjęcie, tylko minimalnie je przerabiając?

Mnie trochę jednak razi kolor skóry i tła. Raczej z tych mniej przyjemnych w odbiorze.

Dziękuję za Twoją opinię. A czy poza kolorem skóry i tła coś jeszcze Cię razi? Czy bez obróbki uznałbyś je za poprawne pod względem technicznym?

Będę też wdzięczna za ocenę drugiego portretu córki.

Na tym zdjęciu nie robiłam absolutnie nic, wszystko jest tak jak wyszło z aparatu, nie przesuwałam suwaczków ani o punkt, nie kadrowałam. Jedyne co, to próbowałam (bardzo nieumiejętnie) usunąć worki pod oczami (i wyszła mi masakra pod lewym okiem:)).

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/10/Windy2Bday2B5a-1.png
źródło (https://2.bp.blogspot.com/-4qn4iCFT-I0/VhTnv5U9TsI/AAAAAAAAGCY/4QlPMWXD_xU/s640/Windy%2Bday%2B5a.png)

Jestem ciekawa Waszych opinii:)

PS. Wybaczcie córce lekki grymas na twarzy, ale trochę jej świeciło w oczy, a przy takim właśnie ustawieniu twarzy światło najkorzystniej oświetlało jej twarz.

Zona
07-10-2015, 14:24
Nie miałam do czynienia wcześniej z Lightroomem i tak na szybko (trochę posiłkując się tutkiem z linka) taki portret mi wyszedł:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/10/J4Po2Blightroomie2a-1.png
źródło (https://4.bp.blogspot.com/-L097MnfRxYQ/VhUOA45xexI/AAAAAAAAGCo/2yroerRRCfo/s640/J4Po%2Blightroomie2a.png)

Tło nie jest jeszcze takie jak w rzeczywistości, ale muszę najpierw posiedzieć trochę w tym programie by dowiedzieć się jak je poprawić:)

Umbra
08-10-2015, 18:39
Balans bieli taka pipetką ustawiasz. Ja bym rozjaśnił (zwłaszcza twarz).

dariusz.osiecki.1
08-10-2015, 19:46
Anie zastanawia jedno po co usuwać worki pod oczami? Chyba fotografia i jej nauka polega na tym aby robić zdjęcia tak aby jak najmniej ingerować potem w zdjęcie? To jest dopiero kunszt.

Zona
09-10-2015, 11:27
Balans bieli taka pipetką ustawiasz. Ja bym rozjaśnił (zwłaszcza twarz).

Dziękuję za Twoją uwagę!
Właśnie do mnie doszło, że pewnie większość z Was ma super skalibrowane monitory pod obróbkę fotograficzną właśnie, a ja oglądam moje zdjęcie na starym zdezelowanym laptopie (i pewnie stąd twarz mojej córki wydała mi się odpowiednio jasna).

Anie zastanawia jedno po co usuwać worki pod oczami? Chyba fotografia i jej nauka polega na tym aby robić zdjęcia tak aby jak najmniej ingerować potem w zdjęcie? To jest dopiero kunszt.

Moim celem jest właśnie robienie fotografii, w które trzeba jak najmniej ingerować. Ale dopiero zaczynam i takie rzeczy jeszcze przede mną. Pierwszy z pokazanych portretów zrobiłam w najlepiej oświetlonym miejscu w naszym mieszkaniu (pozostałe albo mają nieodpowiednie tło albo są zbyt ciemne/jasne), a mimo tego worki i tak były widoczne (nie doświetlałam blendą ani niczym innym, bo nie mam takiego sprzętu).
Mimo że dążę do robienia jak najlepszych fotografii, to chyba nie zaszkodzi nauka obróbki zdjęć? :) (z tego co widzę chyba rzadko pokazywane są tutaj zdjęcia bez obróbki jakiejkolwiek, każdy mniej lub bardziej ingeruje w swoje zdjęcia?)

dariusz.osiecki.1
09-10-2015, 11:34
W dzisiejszych czasach ludziom myli się pojęcie grafik komputerowy i fotograf. Ten pierwszy potrafi 'cuda' zrobić ze zdjecia. Dobry fotograf nie potrzebuje ingerować za pomocą programu komputerowego. Oczywiście nie oceniam tego. Takie czasy. To trochę tak jak że sztukami walki. Można być mistrzem w grze komputerowej ale aby być mistrzem w realu trzeba ćwiczyć. I tak jest z fotografią.

Ned Stark
09-10-2015, 11:54
W dzisiejszych czasach ludziom myli się pojęcie grafik komputerowy i fotograf. Ten pierwszy potrafi 'cuda' zrobić ze zdjecia. Dobry fotograf nie potrzebuje ingerować za pomocą programu komputerowego. Oczywiście nie oceniam tego. Takie czasy. To trochę tak jak że sztukami walki. Można być mistrzem w grze komputerowej ale aby być mistrzem w realu trzeba ćwiczyć. I tak jest z fotografią.

Pozwolę sobie się z kolegą nie zgodzić. Fotografie są retuszowane od zarania dziejów. Zmieniło się tylko narzędzie. Obróbka i retusz to część tej całej zabawy.

dariusz.osiecki.1
09-10-2015, 11:57
Pozwolę sobie się z kolegą nie zgodzić. Fotografie są retuszowane od zarania dziejów. Zmieniło się tylko narzędzie. Obróbka i retusz to część tej całej zabawy.
Masz rację tylko ze retusz fotografii czyni zeń ułomną. Chociaż jak najbardziej to tez jest sztuką.

Ned Stark
09-10-2015, 12:07
Dlaczego ułomną? Czasem trzeba coś poprawić. Nie ma tu wielkiej filozofii. Portret to też nie reportaż na WPF.

cz4rnuch
09-10-2015, 13:31
...Właśnie do mnie doszło, że pewnie większość z Was ma super skalibrowane monitory pod obróbkę fotograficzną właśnie... Żart roku :)

Zona
09-10-2015, 14:23
Żart roku :)

Cieszę się, że mogłam Ci poprawić humor:)

A co do kwestii retuszu:

Po chwili przemyślenia doszłam do wniosku, że nie mam racji:) niektórych rzeczy nawet dobry fotograf nie ukryje technicznym obyciem (bez dodatkowego sprzętu i wsparcia) i należą do nich worki pod oczami, które u kobiet są ukrywane przez makijaż. U dzieci mogą być nieco wygładzone przez odpowiednie oświetlenie, ale nie znikną.

dariusz.osiecki.1
09-10-2015, 15:14
Cieszę się, że mogłam Ci poprawić humor:)

A co do kwestii retuszu:

Po chwili przemyślenia doszłam do wniosku, że nie mam racji:) niektórych rzeczy nawet dobry fotograf nie ukryje technicznym obyciem (bez dodatkowego sprzętu i wsparcia) i należą do nich worki pod oczami, które u kobiet są ukrywane przez makijaż. U dzieci mogą być nieco wygładzone przez odpowiednie oświetlenie, ale nie znikną.
To zależy czy fotografia ma odzwierciedlać rzeczywistość czy ja 'falszować'. Wszystko zależy od tego jaki jest cel wykonanej fotki.

Zona
09-10-2015, 21:27
Jest wiele powodów dla których na zdjęciach usuwa się niedoskonałości. Tak w skrócie: gdyby na zdjęciu był facet, to bym te niedoskonałości zostawiła. Z kobietami postępuje się inaczej:)

Misher
10-10-2015, 00:43
To zależy czy fotografia ma odzwierciedlać rzeczywistość czy ja 'falszować'. Wszystko zależy od tego jaki jest cel wykonanej fotki.

Pytanie czy fotografia ma tylko pokazywać dwa skrajne bieguny, albo czy Ty widzisz tylko dwa skrajne bieguny. Rzeczywistość - fałsz.

Moze sie z tym nie spotkałeś, ale każdy człowiek odbiera rzeczywistość troszeczkę inaczej. Ludzie widza inne kolory, maja inna percepcję, widza lub nie widza roznych rzeczy.

Czy usuwanie pryszcza czy worków pod oczami, których za dwa, trzy dni by nie było to fałszowanie rzeczywistości? Czy to jest faktycznie coś co definiuje dana osobę? Ot tak, rzucam kilka pytan do zastanowienia sie.

Xavier80
10-10-2015, 00:55
Usuwając owe niedoskonałości zawsze można zmniejszyć krycie w okolice 40-60% ( zwłaszcza "worki") myślę, że będzie odrobinę subtelniej i naturalniej. A zdjęcia moim zdaniem świetne:)

dariusz.osiecki.1
10-10-2015, 11:34
Pytanie czy fotografia ma tylko pokazywać dwa skrajne bieguny, albo czy Ty widzisz tylko dwa skrajne bieguny. Rzeczywistość - fałsz.

Moze sie z tym nie spotkałeś, ale każdy człowiek odbiera rzeczywistość troszeczkę inaczej. Ludzie widza inne kolory, maja inna percepcję, widza lub nie widza roznych rzeczy.

Czy usuwanie pryszcza czy worków pod oczami, których za dwa, trzy dni by nie było to fałszowanie rzeczywistości? Czy to jest faktycznie coś co definiuje dana osobę? Ot tak, rzucam kilka pytan do zastanowienia sie.
Wiesz masz rację odbieranie rzeczywistości to kwestia indywidualna. Słynne Gombrowicza "jak zachwyca jak nie zachwyca" w każdej dziedzinie sztuki jest aktualne. Osobiście nie widzę "dwóch skrajnych biegunów" tylko chciałem przez tą moją wypowiedź pokazać że albo uczymy sie robić i robimy dobre zdjecia albo robimy byle jakie zdjęcia a potem siedzimy godzinami przed komputerem i staramy się z tego wycisnąć coś co ma tylko namiastkę dobrego zdjęcia. Często do tego by zrobić dobre zdjęcie trzeba odpowiednich warunków zewnętrznych ale też i odpowiedniego miejsca, krajobrazu czy też osoby. Wszystkie te parametry muszą należycie pasować aby wyszło dobre zdjęcie. Kwestią otwartą pozostaje jeszcze pojęcie "dobre zdjęcie" ale to już temat na odrębną dyskusję.

Umbra
10-10-2015, 14:26
Przede wszystkim żaden aparat nie dorównuje rozpiętością tonalną, kolorami etc. ludzkiemu oku. Obróbka to niestety konieczność, jeśli ktoś się chce w fotografii rozwijać. Widać też po wątku z innego forum, który podlinkowałem, jak wiele potrafi ona dać.

kri-kri
10-10-2015, 14:53
Z "technicznego" punktu widzenia lepiej jest osiągnąć maksymalną ilośc efektów już przy zdjęciu.
Łatwiej ( jak się umie zrobić i ma się "środki "), lepszy końcowy efekt ( jak się "umie patrzeć ") itd.
Pózniej retuszować, czy nie, podkreślać strukturę cery czy nie, to osobiste wybory. Są przykłady w fotografii i malarstwie, gdzie np. Panie ( Panowie też!!!) płacili(słono), godzili się itd na mało "korzystną" prezentacje.... I są "przykłady" odwrotne" .......
Najlepiej jest wybrać własną drogę...
Wszystkie są dobre !

Zona
13-10-2015, 22:05
Usuwając owe niedoskonałości zawsze można zmniejszyć krycie w okolice 40-60% ( zwłaszcza "worki") myślę, że będzie odrobinę subtelniej i naturalniej. A zdjęcia moim zdaniem świetne:)

Dziękuję za radę (i oczywiście za miłe słowa!). Na kolejnych zdjęciach próbowałam nieco mniej mazać dotychczasowym sposobem, ale metodę podpowiedzianą przez Ciebie też chętnie wypróbuję.

rawkik30
15-10-2015, 00:00
Nie miałam do czynienia wcześniej z Lightroomem i tak na szybko (trochę posiłkując się tutkiem z linka) taki portret mi wyszedł:

Mając porównanie na skalibrowanym monitorze (u Ciebie brak według tego co przeczytałem), osobiście wybieram jednak wersję pokazaną jako pierwszą, tj. z tymi "nieprawdziwymi" kolorami. Mnie się ta kolorystyczna stylizacja podoba :-)

Zona
19-10-2015, 12:16
Mając porównanie na skalibrowanym monitorze (u Ciebie brak według tego co przeczytałem), osobiście wybieram jednak wersję pokazaną jako pierwszą, tj. z tymi "nieprawdziwymi" kolorami. Mnie się ta kolorystyczna stylizacja podoba :-)

Tak, u mnie brak takiego monitora. Dziękuję za opinię:) nie będę ściemniać: miło przeczytać, że ta wersja komuś się jeszcze podoba:)

jaś
19-10-2015, 12:55

mitologia albo błoga nieświadomość, to nie było prawdą nawet 100 lat temu jak jeszcze o komputerach się ni śniło

dariusz.osiecki.1
19-10-2015, 17:25
mitologia albo błoga nieświadomość, to nie było prawdą nawet 100 lat temu jak jeszcze o komputerach się ni śniło
Ok nawet słynny portret Lincolna został retuszowany (zmanipuliwany- glowa jego a ciało jego przeciwnika politycznego) to wszystko zależy od tego co chcemy osiągnąć poprzez zdjęcie.

dariusz.osiecki.1
19-10-2015, 17:28
Zresztą tak jak że wszystkim. Nożem możesz zabić ale też i tym samym nożem możesz pokroić bochenek chleba i się nim podzielić.

Mike_L
20-10-2015, 08:27
Znowu się rozpisujecie nie na temat...

Zdjęcie nr 1 bardzo przyjemne w odbiorze, delikatne :) Fajnie, że nie umieściłaś całej głowy w kadrze, choć trochę razi mnie przycięty wisiorek. W wielu przypadkach dobrym zabiegiem jest ucięcie twarzy modela do połowy wysokości czoła, bez ukazywania czubka głowy :)

Zona
20-10-2015, 11:11
Znowu się rozpisujecie nie na temat...

Zdjęcie nr 1 bardzo przyjemne w odbiorze, delikatne :) Fajnie, że nie umieściłaś całej głowy w kadrze, choć trochę razi mnie przycięty wisiorek. W wielu przypadkach dobrym zabiegiem jest ucięcie twarzy modela do połowy wysokości czoła, bez ukazywania czubka głowy :)

nic nie szkodzi - niech piszą, dyskusje zawsze są w cenie:)

Dziękuję za feedback. Wisiorka niestety nie mam już jak uratować, bo ucięty był podczas robienia zdjęcia. A o kadrze do połowy czoła sobie zapamiętam i spróbuję następnym razem.

dariusz.osiecki.1
20-10-2015, 11:16
nic nie szkodzi - niech piszą, dyskusje zawsze są w cenie:)

Dziękuję za feedback. Wisiorka niestety nie mam już jak uratować, bo ucięty był podczas robienia zdjęcia. A o kadrze do połowy czoła sobie zapamiętam i spróbuję następnym razem.
Dzieki za wyrozumiałość :) faktycznie ta moja filozofia mnie kiedyś zaprowadzi na manowce. A podyskutować kulturalnie zawsze można. Przepraszam że faktycznie może i nie na temat.

Zona
20-10-2015, 11:19
Naprawdę nie ma za co przepraszać!

Mike_L
20-10-2015, 12:56
Dzieki za wyrozumiałość :) faktycznie ta moja filozofia mnie kiedyś zaprowadzi na manowce. A podyskutować kulturalnie zawsze można. Przepraszam że faktycznie może i nie na temat.

Zgadzam się. Można dyskutować wszędzie i niekoniecznie na temat, ale najważniejsze aby to robić z kulturą :)

Zona, zajrzyj do jakiejś księgarni i poszukaj książki "Kompozycja bez tajemnic" Bryana Petersona, strona 186-187.

mojawola
20-10-2015, 13:12
Widać potknięcia przy obróbce w Photoshopie, troszkę razi to w oczy. Ale jak na pierwsze spotkanie nie jest źle, ćwicz ćwicz a będzie zdecydowanie lepiej.

Zona
31-01-2016, 19:11
Pogoda i inne okoliczności nie sprzyjają ćwiczeniom, więc wzięłam na warsztat zdjęcie z tego wątku i próbowałam przerobić je na biało-czarne. Nie gra mi parę rzeczy, najbardziej oczy, a nie mam pojęcia co zrobić inaczej (czytałam trochę o konwersji w LR przed przystąpieniem do niej, ale chyba za mało).

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/01/Mary2Bbw2B252812Bof2B12529-1.jpg
źródło (http://4.bp.blogspot.com/-aS9XqNx5RbU/Vq48JYpgWII/AAAAAAAAGjU/-fd6QKOipCc/s640/Mary%2Bbw%2B%25281%2Bof%2B1%2529.jpg)

galaza
01-02-2016, 15:47

Mi dla odmiany kolor skóry bardzo pasuje...