Zobacz pełną wersję : Fotografia w podczerwieni. Filtr Hoya IR
Witam
Mam ochotę właśnie zabulić na Hoyę IR i w związku z tym mam też pytanie: czy jest w ogóle sens kupować filtr IR bez zamiaru używania statywu? Rozumiem, że czas naświetlania potrafi być sporo dłuższy (co najmniej 1,5 sek?), jako że filtr blokuje większość odbieranego zakresu, jednak chyba nie wszystkie zdjęcia na forum były robione "ze stojaka". Nie znalazłem nigdzie konkretnej opinii o tym, więc oświećcie mnie :]
nonameuser1
18-11-2009, 17:51
Witam
Mam ochotę właśnie zabulić na Hoyę IR i w związku z tym mam też pytanie: czy jest w ogóle sens kupować filtr IR bez zamiaru używania statywu? Rozumiem, że czas naświetlania potrafi być sporo dłuższy (co najmniej 1,5 sek?), jako że filtr blokuje większość odbieranego zakresu, jednak chyba nie wszystkie zdjęcia na forum były robione "ze stojaka". Nie znalazłem nigdzie konkretnej opinii o tym, więc oświećcie mnie :]
Nie ma sensu, dlatego ze nie zrobisz nieporuszonego zdjecia z czasem 1,5 sek. Statyw to podstawa w fotografii IR rowniez dlatego, ze przez obiektyw z zalozonym filtrem podczerwieni NIC nie zobaczysz! Kadrujesz aparatem na statywie, blokujesz statyw, zakladasz filtr, ustawiasz parametry i cyk!
(...)jednak chyba nie wszystkie zdjęcia na forum były robione "ze stojaka". Nie znalazłem nigdzie konkretnej opinii o tym, więc oświećcie mnie :]
Owszem. Nie wszystkie IR na forum robione są ze statywu. Jednak w przypadku filtra na obiektyw nie ma sensu robić zdjęć "z ręki" w IR, bo ekspozycje są po wiele sekund.
Heh, okej okej - nie jest ciężko samemu dojść do takich wniosków - chciałem się tylko upewnić, czy w praktyce nie ma jakiegoś "cudownego" sposobu na ominięcie problemu. Dzięki :]
Heh, okej okej - nie jest ciężko samemu dojść do takich wniosków - chciałem się tylko upewnić, czy w praktyce nie ma jakiegoś "cudownego" sposobu na ominięcie problemu. Dzięki :]
Jest. Do cudu potrzebujesz tylko drugiej puchy wyłącznie do IR.
nonameuser1
19-11-2009, 13:44
Nemeth napisz prosze na czym polega przerobka puszki na IR, wiem ze wtedy mozna tym focic wylacznie w podczerwieni, ale wiazalo sie to chyba z wymiana filtra na matrycy? Podaj jakies konkretniejsze info.
Nemeth napisz prosze na czym polega przerobka puszki na IR, wiem ze wtedy mozna tym focic wylacznie w podczerwieni, ale wiazalo sie to chyba z wymiana filtra na matrycy? Podaj jakies konkretniejsze info.
http://www.lifepixel.com/
Dokładnie tak.
Rozbierasz puszkina do majtek (do filtra na matrycy). Zdjemujesz majtki (filtr dolnoprzepustowy z matrycy - takie zielone, przezroczyste prostokątne), zakładasz slipy (filtr IR - tego samego kształu, wielkości i grubości co zdjęty dolnoprzepust), ubierasz puszkina w ubranko (obudowę) i cieszysz się IRenką ;)
Wtedy normalnie kadrujesz (widać obraz przez wziernik) i masz "normalne" czasy (np. 1/250s).
Operacja jest odwracalna, ale trzeba znowu rozebrać puszkina.
albo zakupic filtr na obiektyw, tnacy IR i UV :)
albo zakupic filtr na obiektyw, tnacy IR i UV :)
Genialne.
Filtr na obiektywie obetnie Ci IR i UV a filtr na matrycy wszystko poniżej ~720 nm.
To prościej robić zdjęcia z założonym deklem.
Genialne.
Filtr na obiektywie obetnie Ci IR i UV a filtr na matrycy wszystko poniżej ~720 nm.
To prościej robić zdjęcia z założonym deklem.
ale przeczytales post wczesniej o tym ze filtr z matrycy jest usuniety i chodzi o robienie takim sprzetem "normalnych" fotek, prawda?
Jako, że ostatnio z "nakrętek" przeszedłem na COKIN P (wiekszy pożytek zwłaszcza przy zmianie szkła - nie trzeba latać z 50 takimi samymi filtrami ;) ) mam jedno maleńkie pytanie.
Filtr COKIN P007 - warty zakupu czy jednak nie ?
A przy okazji - jak zdefiniować WB ? Mierzyć z trawnika/czegoś zielonego, czy walnąć na "auto" ?
A przy okazji - jak zdefiniować WB ? Mierzyć z trawnika/czegoś zielonego, czy walnąć na "auto" ?
zerknij pare postow wstecz
Dokładnie tak.
... Zdjemujesz majtki ...- takie zielone, przezroczyste.. zakładasz slipy ... i cieszysz się IRenką ;)
Ja bym powiedzial raczej, ze odwrotnie. Pasuje mi duzo bardziej IRenka w majtkach niz w slipach, no ale to juz sprawa indywidualnych gustow :)
Nie rozumiem paru rzeczy po przeczytaniu wątku...
Posiadam filtr cokin P007 i .:
1. większość osób narzeka na przepuszczanie światła - pytam się jak to możliwe gdyż .:
-na obiektyw nakręcany jest ring
-na ring nachodzi holder który ściśle do niego przylega.
-na holder zakładany jest filtr
-filtr jest okrągły i ściśle przylega do holdera nie pozostawiając szans na to by jakikolwiek światło przenikało miedzy filtr a holder/ring
2. Nie mam okazji przetestować filtra bo pora roku taka, że o jakąkolwiek zieleń jest niesamowicie ciężko, próbowałem wykorzystać domowe roślinki na które padało światło słoneczne ale jedyne co wyszło to cała fotografia w czerwieni bez żadnych białych elementów ;)
Wygląda to tak .:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img691.imageshack.us/img691/6811/dsc2243i.jpg)
Wiem, że liści i zieleni na tym drzewku brak ale to jedyny zielony okaz w domu :D
Cały exif jest widoczny więc gdyby ktoś miał rady - będę wdzięczny.
3. Czy IR nada się tylko do fotografowania krajobrazu i to latem/wiosną ? Bo jeśli tak to do pierwszych testów mam co najmniej pół roku xD
Wojtek_sl
03-12-2009, 17:03
W D40 nie ustawisz WB (mi się nie udało). Ale w NX w łatwy sposób można to zmienić (post 357, 399)
do &#@%&!@ nędzy - czy jedynym językiem obowiązującym na tym świecie jest ten zafajdany pogański angielski ?? :/
http://jeffreyjmeyers.blogspot.com/2008/08/capture-nx-20-and-infrared-processing.html
Podejrzewam, że chodziło o tą stronę.
Nic z tego nie zrozumiałem i nic mi nie wyszło - trudno - jestem przypadkiem głupiego polskiego szkolnictwa w którym od podstawówki wpajali ruski do głowy.
A tak dla ścisłości
go to the "Saturation" slider and drag it all the way up to "9."
udało mi się to w miarę zrozumieć ale jakby nie było jedyną opcją w saturation jest -3 oraz +3 więc skąd 9 ?
Ale wielkie dzięki - przynajmniej wiem, że innym się uda.
Nie rozumiem paru rzeczy po przeczytaniu wątku...
Posiadam filtr cokin P007 i .:
1. większość osób narzeka na przepuszczanie światła - pytam się jak to możliwe gdyż .:
-na obiektyw nakręcany jest ring
-na ring nachodzi holder który ściśle do niego przylega.
-na holder zakładany jest filtr
-filtr jest okrągły i ściśle przylega do holdera nie pozostawiając szans na to by jakikolwiek światło przenikało miedzy filtr a holder/ring
Z tego co wiem wcześniej niebyły sprzedawane filtry okrągłe a zwykłe prostokątne takie jak szare połowniki
2. Nie mam okazji przetestować filtra bo pora roku taka, że o jakąkolwiek zieleń jest niesamowicie ciężko, próbowałem wykorzystać domowe roślinki na które padało światło słoneczne ale jedyne co wyszło to cała fotografia w czerwieni bez żadnych białych elementów ;)
Wygląda to tak .:
źródło (http://img691.imageshack.us/img691/6811/dsc2243i.jpg)
Wiem, że liści i zieleni na tym drzewku brak ale to jedyny zielony okaz w domu :D
Cały exif jest widoczny więc gdyby ktoś miał rady - będę wdzięczny.
balans bieli musisz mierzyć z założonym filtrem na zielone jak złapiesz to będzie wszystko ok i d40 nada się do tego bardzo dobrze tak jak d50 i d70
3. Czy IR nada się tylko do fotografowania krajobrazu i to latem/wiosną ? Bo jeśli tak to do pierwszych testów mam co najmniej pół roku xD
możesz robić i teraz wystarczy żeby było słoneczko, zresztą i jego nie musi być http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=123945 zdjęcie robione w tą niedziele zero zieleni i słońca
No właśnie w Twoim zdjęciu napisałem, że nie widać IR w tym IR ;) bo faktycznie fotka wygląda jak bez filtra ;)
Nie wiem jak było kiedyś z filtrami IR ale od ok 2 lat patrzę na filtryIR i cokiny p007 89B zawsze były okrągłe
źródło (http://img196.imageshack.us/img196/2450/cokininfrared89b1.jpg)
Spróbuję się w któryś słoneczny dzień wybrać na testy z IR :)
Póki co same mgły... :(
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=120451 praktycznie ani jeden liść nie był zielony ale ładnie świeciło :)
ale byly liscie ;) !
Ok pokombinuje cos ;)
do &#@%&!@ nędzy - czy jedynym językiem obowiązującym na tym świecie jest ten zafajdany pogański angielski ?? :/
http://jeffreyjmeyers.blogspot.com/2008/08/capture-nx-20-and-infrared-processing.html
zawsze mozesz poprosic wujka googla o tlumaczenie :>
udało mi się to w miarę zrozumieć ale jakby nie było jedyną opcją w saturation jest -3 oraz +3 więc skąd 9 ?
Ale wielkie dzięki - przynajmniej wiem, że innym się uda.
wlaczony picture control?
tak to było przy włączonym PC
Doszedłem do 20 str. i w zasadzie nikt nie udzielił jednoznacznej odpowiedzi na pytanie które teraz zadam.
Czy Nikon D80 jednak nadaje się do zdjęć IR ?
Faktycznie D70 i D50 się nadają dobrze, co z D80 itd. ?
Drugie pytanie, szukam jakiegoś taniego filtra, na allegro mają firmy Massa czy coś takiego. Jest jakaś różnica w wykonaniu tych filtrów ? W zasadzie nie zaboli mnie zakup droższego, ale zastanawiam się czy jest sens.
Dodane: Proszę o porównanie tych tanich filtrów z chociażby Cokin'em.
mateo912
19-12-2009, 19:20
d80 średnio nadaje się do IR.
w warunkach normalnych czyli tylko filtr IR na obiektywie potrzeba używać bardzo długich czasów (2-4 minuty przy słonecznym dniu f 10 Iso 200) przez co lekko się matryca zaczyna grzać w rogach.
Ciężko łapie WB, bez korekcji w NX nie będzie wyglądać jak prawdziwy IR( zieleń będzie różowa/pomarańczowa)
Nauzykaa
20-12-2009, 17:23
Też próbowałam podczerwieni w D80. Generalnie efekty nie zwalają z nóg.
ja nie narzekam. d100/70/50/40 (w kolejnosci) wygodniejsze, ale da sie zyc, jesli obiekty sa nieruchome
jakubk84
25-12-2009, 02:36
Witam
Mam pytanie, na które być może odpowiedź już padła, dlatego na wstępie proszę o wyrozumiałość szczególnie w takim dniu i o takiej godzinie:) Przed chwilą stałem się szczęśliwym (?) posiadaczem filtra IR INFRARED R72 HOYA. Jestem posiadaczem Nikona D5000. Obiektyw z którym chciałbym tego filtra używać to kit 18-55 VR. Przeszukałem internet chcąc znaleźć jakąś tabelę kompatybilności IR z obiektywami, niestety bez skutku. Czy ktoś może używał tego filtra z tym modelem aparatu i obiektywu? Oczywiście moja wina, że nie pomyślałem o tym przed napisaniem listu do Świętego, no ale teraz już na rozczulanie za późno.
będę wdzięczny za wszelkie uwagi
no i Wesołych póki trwają
mateo912
25-12-2009, 12:10
na 90% nie stworzysz żadnego IR ta puchą.
matryca podobna do d300/d90 w których bardzo ciężko/niemal niemożliwym jest zrobienie IR.
jakubk84
25-12-2009, 13:05
Nie wiem co sądzić o moich pierwszych próbach z filtrem IR. Wszystkie zdjęcia wyszły takie jak na załączonym zdjęciu (oczywiście fotografowałem "cokolwiek"). Podobno dobre zdjęcia powinny wyjść brązowe. Po czym mogę stwierdzić czy moja puszka nadaje się do IR? (nie chodzi mi tu o specyfikacje aparatu a jakieś konkretne cechy zdjęcia).
źródło (http://img191.imageshack.us/img191/6777/67667524.jpg)
Poza tym proszę Was o pomoc w ustawieniu WB. Zgodnie z zaleceniami, ustawiałem balans z założonym filtrem, wypełniając obiektyw jakimś zielonym obiektem (najpierw trawa potem zielony duży zeszyt). Próbowałem dosłownie wszystkiego. Różne czasy naświetlania, różne przysłony, doświetlałem obiekty...i ciągle ten sam komunikat: "Nie można zmierzyć balansu bieli, spróbuj później".
Tak jak wcześniej ktoś doradzał, wyciągnąłem też baterie, również bez skutku.
Proszę o pomoc i ocenę zdjęcia (oczywiście pod kątem jego przydatności do dalszej obróbki)
mateo912
25-12-2009, 13:18
właśnie w tym jest problem.
im nowsza pucha tym trudniej/lub nawet niemożliwe jest zrobienie IR
jeśli masz NX możesz spróbować coś z tego operując punktami szarości
Nie wiem co sądzić o moich pierwszych próbach z filtrem IR. Wszystkie zdjęcia wyszły takie jak na załączonym zdjęciu (oczywiście fotografowałem "cokolwiek").
wystaw NEF
na 90% nie stworzysz żadnego IR ta puchą.
matryca podobna do d300/d90 w których bardzo ciężko/niemal niemożliwym jest zrobienie IR.
Nie przesadzajmy. Mam D90. Wystarczy statyw i odrobina cierpliwości:
20-30 sekund w pełnym letnim słońcu
40-50 sekund w cieniach
>50 im ciemniej, tym gorzej
Przy takich czasach trzeba też uważać na równomierne nasłonecznienie kadru. Czyli obserwacja nieba i wyczekiwanie na dobre ułożenie chmur.
Mi zależało na robieniu z ręki, więc modyfikowałem aparat usuwając filtr LP. Teraz mam czasy 1/125-1/640 przy dobrym nasłonecznieniu.
Mi zależało na robieniu z ręki, więc modyfikowałem aparat usuwając filtr LP. Teraz mam czasy 1/125-1/640 przy dobrym nasłonecznieniu.
1. w D90?
2. sam robiles? na czuja czy jakis tutek?
cheyenne
30-12-2009, 10:38
1. w D90?
2. sam robiles? na czuja czy jakis tutek?
i ja jestem zainteresowany odpowiedzią
próbowałem z IR cokina i upełnie nie zadziałało, nie ingerowałem w aparat
W D90 jeszcze nie robiłem - w tej chwili to jeszcze droga zabawka, by tak ryzykować ;)
Przerabiałem do tej pory rozwiniętego kompakta z bardzo dobrym rezultatem. (bez tutoriala, na czuja) Nie mniej jednak potrzebuję znacznie więcej, a szczególnie możliwości użycia optyki Nikona. Dlatego w przyszłym roku planuję przerobić jakąś lustrzankę Nikona (może d90... ale prędzej kupię jakiegoś używanego z niższej półki)
ciach team
05-02-2010, 13:30
mam takie pytanie będę zaczynał zabawę z Ir będę chciał zakupić szkiełko z Haida720 a do tego posiadam nikona 5000 i do tego obiektyw sigmę 18-200 i zastanawiam się czy to będzie pasowało i zgrywało .Testował ktoś jush ten model Nikona z IRenkami;d??
ciach team
17-02-2010, 12:55
hmm jest ktoś w stanie mi pomóc??
hmm jest ktoś w stanie mi pomóc??
cudów się nie spodziewaj, im nowszy aparat tym mocniejsze filtry są w nim zastosowane. tak więc zdjęcia zrobisz ale bądź gotowy na czasy naświetlania po 15 sekund ;)
http://img132.imageshack.us/i/infraredi.jpg/
Taki szybki Infrared z okna pokoju. Nikon D300s + IR Cokin. Czekam aż się zazieleni.
Czy jest ktoś w stanie napisać tutka z obróbka NEF prosto z puszki w CNX2 do momentu przeniesienia do PS.
pozdrawiam
ktos na pewno jest w stanie, pytanie co wiecej niz jest zawarte w tym watku chcesz w tym zamiesic?
Wojtek_sl
31-05-2010, 19:15
Czy jest ktoś w stanie napisać tutka z obróbka NEF prosto z puszki w CNX2 do momentu przeniesienia do PS.
pozdrawiam
Wszystko można zrobić w CNX2. Nie ma potrzeby przenosić do PS. Post #357 w tym wątku :)
Ok, dzięki. Przeczytałem cały wątek ale tego linka nie zauważyłem.
pozdrawiam
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/06/DobryIRinter_filtered-1.jpg
źródło (http://i565.photobucket.com/albums/ss99/oszodg/IR/DobryIRinter_filtered.jpg)
Czy to wygląda jak zdjęcie IR, obrobione tylko w CS.
pozdrawiam
pozdrawiam[/QUOTE]
mysle ze dowonla odpowiedz na to pytanie bedzie prawidlowa, dopoki nie bedziemy wiedzieli co autor zdjecia mial na mysli je robiac
pozdrawiam
mysle ze dowonla odpowiedz na to pytanie bedzie prawidlowa, dopoki nie bedziemy wiedzieli co autor zdjecia mial na mysli je robiac[/QUOTE]
Kadr strzelony dla przykładu, D80, filtr Cokin IR, chodzi o to czy tak powinno wyglądać obrobione zdjęcie czy coś
zawaliłem.
pozdrawiam
na mój gust troche sie ten niebieski rozlał z nieba na trawe
FallenEagle
13-06-2010, 11:48
Witajcie mam prośbę może mi ktoś wrzucić NEF-a z poprawnie ustawionym balansem bieli na Nikona D40 i filtra Cokin P007?(wydaje mi się że może to być również inny filtr podczerwieni, ale wolałem napisać)
Prosiłbym o Upload na Rapidshare bądź na E-mail.
(Jeżeli ktoś ma dla D80 również bym nie pogardził...)
GajowyD90
22-06-2010, 12:33
Witam mam filtr IR COkin od kilku dni i za każdym razem ustawiam wszystko tak jak w tutku i nie wiem dlaczego ale wychodzą mi czarne zdjęcia nic na nich nie ma ....;/
CYz ustawie światu żarowe czy zielony BB to nic nie ma na zdjęciu kompletna czerń
mateo912
22-06-2010, 12:49
a jak długo naświetlasz? jaki aparat?
Dla d80 iso 100 f5,6 i bez ostrego słońca trzeba naświetlać co najmniej minute
FallenEagle
26-06-2010, 13:09
Prosta sprawa za krótko naświetlasz zdjęcie. Patrz na wskazania światłomierza i zwiększaj czas aż wskaże poprawne naświetlenie. (w nowszych modelach luster. Będzie to na pewno ponad 10 sekund)
tomek-GL
26-06-2010, 15:50
Witam mam filtr IR COkin od kilku dni i za każdym razem ustawiam wszystko tak jak w tutku i nie wiem dlaczego ale wychodzą mi czarne zdjęcia nic na nich nie ma ....;/
Nie chce być złośliwy ale zanim zacznie się kupować jakikolwiek sprzęt, filtry i dodatki wypadałoby wiedzieć choć odrobinę na dany temat....
Jak myślisz co trzeba zrobić by naświetlić zdjęcie i nie mieć czarnej plamy ? (poza zdjęciem dekielka z obiektywu !! :D )
infin1ty
02-07-2010, 19:10
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/07/2e23a700ad5e0882med-1.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/07/0b0f8898d974283bmed-1.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl)
mnie wyszły takie dwa zdjęcia.. jeden: kolor z WB na liście (wb ustawiany bez założonego filtra), z puszki wyszedł czerwony, liście białe, w photoshopie nabawiłem sie `balans kolorów`, `barwa/nasycenie`, `jasność/kontrast` (pozmieniałem czerwień na brąz i `wybieliłem biel` :d )
drugi obrazek: B&W prosto z puszki, taki sam WB jak z koloru.. zmienione lekko kontrast i jasność.
Ustawienia aparatu:
migawka 13s, f4.5 (na obydwu zdjęciach)
iso 200
WB; PRE - ustawiony bez filtra na zielone liście
Aparat to d80 (orginał, niekombinowany) filtr IR 720 (nie wiem nawet jakiej firmy )
mateo912
02-07-2010, 19:40
infin1ty ale WB masz ustawiać PO założeni8u filtra nie PRZED;)
infin1ty
02-07-2010, 21:11
niby tak.. ale różnicy w tym nie widze.. jtr spróbuje cos wykombinowac tak jak mówisz..
PS czyli WB ustawiac na `czerwonej trawie` z IRa?
infin1ty
02-07-2010, 22:11
niby tak.. ale różnicy w tym nie widze.. jtr spróbuje cos wykombinowac tak jak mówisz..
PS czyli WB ustawiac na `czerwonej trawie` z IRa?
PS 2.. zrobic zdj IR takie jak normalnie (tzn tak długie naświetlanie) tyle ze kadrowac na liście.. i w PRE dać zeby wczytał WB ze zdj.?
skibol71
20-10-2010, 19:56
Jeżeli ktoś ma zamiar bawić się w zdjęcia IR z d5000, to uprzedzam jest b. trudno: przy pełnym słońcu naświetlanie 4s minimum, balans bieli ustawić odpowiednio to katorga a i tak nie da się pozbyć czerwieni. Po zrobieniu zdjecia IR pozostaje PS, ale i tak zdjęcia wyglądają nienormalnie :)
michalak_
31-10-2010, 14:32
Robił ktoś IR nocą ?
ja robilem kiedys po ciemku w domu, d40 i sb-800 z nakladka zdjeta z jakiejs kamety przmyslowej. efekt byl taki ze wychodzili w miare ok zdjecia (bw oczywiscie) a golym okiem nie bylo nic poza odrobina czerwonego swiatla widac. filtr na lampe nie byl idealny nieststy.
Jeżeli ktoś ma zamiar bawić się w zdjęcia IR z d5000, to uprzedzam jest b. trudno: przy pełnym słońcu naświetlanie 4s minimum, balans bieli ustawić odpowiednio to katorga a i tak nie da się pozbyć czerwieni. Po zrobieniu zdjecia IR pozostaje PS, ale i tak zdjęcia wyglądają nienormalnie :)
Mógłbyś wrzucić jakieś przykładowe foty IR z tej puchy?
To może odświeżę trochę temat...z góry mówię że jestem leniem, przeczytałem parę pierwszych stron...i stawiam wam koledzy pytanie czy to dzieło jest możliwe z D90...czy zalega coś na matrycy co nie pozwoli się pobawić tą sztuką?
Rafał_Sz
01-03-2011, 16:26
To może odświeżę trochę temat...z góry mówię że jestem leniem, przeczytałem parę pierwszych stron...i stawiam wam koledzy pytanie czy to dzieło jest możliwe z D90...czy zalega coś na matrycy co nie pozwoli się pobawić tą sztuką? Będzie bardzo ciężko (ale coś tam się da). Polecam kupno jakiegoś rupcia w stylu D50 i wywalenie filtra AA na rzecz IR. IR robi się wtedy "z ręki".
rozumiem że tego filtra na matrycy tak?
Rafał_Sz
01-03-2011, 22:43
rozumiem że tego filtra na matrycy tak?
Tak. Tu moja historia w tym temacie:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=133425
piotrek2m
17-05-2011, 06:59
Witam!
Swojego czasu udało mi się zrobić to zdjęcie D60 z filtrem IR
źródło (http://i3.fmix.pl/fmi648/b443dceb001d98a14ba47d78)
Teraz mam D90 i faktycznie nie mogę uzyskać takich efektów.
Przyczyna jest prosta, za mocny filtr dolnoprzepustowy ktory filtruje widmo podczerwieni. Jedyna opcja to zdemontowanie tego filtru jednak wtedy nie bedziesz mogl robic normalnych zdjec. No ew kupic obecnie dosc tanie D50/70(s) :D
piotrek2m
21-05-2011, 16:43
Witam!
Jednak da się zrobić zdjęcie w podczerwieni aparatem D90 !!!
Nie jest to łatwe,ale do zrobienia!
Oto mocno niedoskonałe zdjęcie mojego autorstwa zrobione Nikonem D90 parę chwil temu
źródło (http://i2.fmix.pl/fmi789/bfc86c32000cba3b4dd7cc9a)
Wcześniej używałem D60 i fotki z filtrem IR wychodziły mi bezproblemowo.
D90 jest bardziej "humorzaste" i trzeba się bardziej napocić,ale da radę :)
piotrek2m
22-05-2011, 18:18
Witam!
Zamieszczam dwie fotki zrobione dzisiaj D90 z filtrem IR,obiektyw Helios 58/2
źródło (http://i2.fmix.pl/fmi2580/56c81647000b14df4dd92f9a)
źródło (http://i2.fmix.pl/fmi536/86258d30001d61ba4dd93087)
Balans bieli ustawiony w PRE na trawkę,BEZ ZAŁOŻONEGO FILTRA IR!
Przy próbach ustawienia WB z założonym filtrem IR,cały czas komunikat NO GOOD !
Zdjęcie zrobione z czasem 30 sekund,ISO 400,przesłona 5,6
W domu auto-poziomy i standardowe mieszanie kanałami,czerwonym i niebieskim,trochę dopieszczenia kontrastem itp.
Fitr IR zwykły "chińczyk" 52 mm za 50 zł
Pozdrawiam :)
puchbeary
23-05-2011, 18:08
Wiem, że już kilka razy padało w tym wątku takie rozwiązanie ale polecam wszystkim zainteresowanym fotografią IR zakup Cokina 007 IR. Fantastyczny sposób na pozyskanie w małych pieniądzach filterka o przekroju fi 77mm. IRka Cokina po wyciągnięciu z oprawki ma rozmiar idealnie pasujący do oprawki z nakręcanego filtra 77 mm ( w moim przypadku jakieś Selco za 12 złotych). Efekty porównywalne z Hoya a cena pozyskania o 2/3 mniejsza.
I jeszcze jedna fajna rzecz związana z Cokinem - puszcza ciut więcej co pozwala kadrować z nałożonym filterkiem - w przypadku Hoii - nierealne.
efekt taki :
źródło (http://img820.imageshack.us/img820/2161/dsc0151s.jpg)
jako ciekawostka - fota z Falcona 8mm z filtrem zamontowanym do dekielka wyciętego w środku w celu uzyskania wyłącznie pierścienia do wsunięcia na hooda obiektywu. Filtr wkręcony w pierścień - pasuje :D . Niestety minusem tego rozwiązania jest efekt jak z fisha kołowego ale mnie to osobiście nie przeszkadza.
Witam,
Czy ktoś mógłby powiedzieć co to za fioletowa plama na środku powstała? Co jest przyczyną? Filtr Hoya R72 - body D80,
link (http://comixak.superhost.pl/tmp/tmp/DSC_8282.jpg)
Z góry dziękuję za pomoc
mateo912
30-05-2011, 20:10
Witam,
Czy ktoś mógłby powiedzieć co to za fioletowa plama na środku powstała? Co jest przyczyną? Filtr Hoya R72 - body D80,
link (http://comixak.superhost.pl/tmp/tmp/DSC_8282.jpg)
Z góry dziękuję za pomoc
to jest Hotspot, przyczyną jest obiektyw, a raczej jego konstrukcja. Nic z tym nie zrobisz.
Jest jakiś sposób aby się tego pozbyć? Czy konieczna jest zamiana obiektywu?
mateo912
30-05-2011, 21:49
Jest jakiś sposób aby się tego pozbyć? Czy konieczna jest zamiana obiektywu?
inny obiektyw.
Była tu gdzieś lista obiektywów w których w.w zjawisko występuje.
Poszukaj.
daravajahus
13-12-2011, 14:09
I mi się trafiło że przy zastosowani tego oto obiektywu Tokina 11-16mm na środku kadru powstaje ogromna biała plama :(
http://imageshack.us/photo/my-images/213/podczewien.jpg/
daravajahus jak wspomnial mateo jest to wina obiektyu, ta biala plama to tzw hot spot niestety nie da sie tego pozbyc :|
daravajahus
15-12-2011, 20:39
Dzięks bahuone.
A więc pozostaje mi tylko dokupienie przejściówki z 77mm na 67mm i używanie tego filtra na drugim obiektywie :(
Jeszcze nie testowałem ale mam nadzieje że na Tonkinie 50-135mm żadnych hot spot nie będzie.
Rafał_Sz
15-12-2011, 22:07
To zjawisko występuje także z puszką przerobioną na IR. Ze szkieł idealnie sprawdza się 18-200VR.
zbieracz-szkła
05-01-2012, 15:56
Jestem w tej dobrej sytuacji, że nie mam nic nadającego się do IR, więc mogę mieć optymalne rozwiązanie :)
Skoro ceny D70 i D50 są porównywalne to lepiej będzie kupić D70?
mateo912
05-01-2012, 17:28
D70s najlepiej:) skoro ceny są prawie takie same to lepiej brać najlepsze prawda? :)
najlepiej to D100, ale z dostępniejszych to faktycznie D70s najlepiej sie nada
a może ktoś mi powie jak zachowuje się d90 z tym filtrem i jakieś może wskazówki czytałem cały post i musi to być fajna zabawa, ale nic nie ma o d90 z góry dziękuje ☺♫
najlepiej to D100, ale z dostępniejszych to faktycznie D70s najlepiej sie nada
D50 tez niczego sobie, dobrze IR wychodzi.
a może ktoś mi powie jak zachowuje się d90 z tym filtrem i jakieś może wskazówki czytałem cały post i musi to być fajna zabawa, ale nic nie ma o d90 z góry dziękuje ☺♫
D90 jest tez stosunkowo nowym modelem, i Ir w nim nie wyjdzie poniewaz za mocny ma filtr dolnoprzepustowy jak reszta nowszego sprzetu.
D50 tez niczego sobie, dobrze IR wychodzi.
D90 jest tez stosunkowo nowym modelem, i Ir w nim nie wyjdzie poniewaz za mocny ma filtr dolnoprzepustowy jak reszta nowszego sprzetu.
szkoda bo to fajna zabawa. Dzięki za informację. Trzeba będzie coś starszego kupić co wybrać ?? (może być d80 d40 lub d50?? co z tych było by lepsze??) ha ha a filtry już sobie kupiłem :smile:
D50 najlepiej ew d70/ 70s juz nawet w d80 jest inny filtr i IR wychodzi kiepsko. No chyba ze chcesz tylko do zdjec w podczerwienie to istnieje mozliwosc zmiany filtra dolnoprzepustowego na filtr podczerwony jednak to juz jest ingerencja bezposrednio w aparat i to bedzie body tylko do IR nic innego tym nie zrobisz.
Wielkie dzięki mości panowie kupuję d50 znalazłem za 150 euro jutro jadę po niego
Na filtr tez nie zaluj, polecam Cokina albo kwadratowy albo kolowy choc ten drugi jest lepsiejszy. Cena dosc przystepna do jakosci. W zaleznosci jakie masz szklo/a, oczywiscie.
filtry już mam "GREEN,L dHD IR720" nie wiem czy dobre, ale już je mam i na razie się nimi pobawię
szkło to kit i 50mmDX
No musisz testowac, ja kupilem Cokina bo taki mi zostal polecony. Jaki kitowiec? Poczytaj czy nie bedzie hotspota na nim. Bo nie wiem czy wiesz, ale generalnie filtry sa bardzo ciemne prze co czasy ulegaja wydluzeniu. DLatego jezeli nie masz przerobionego aparatu to bedzie Ci potrzebny statyw. W duzej mierze zalezy to tez od warunkow ale czasy schodza przy krajobrazie i f 8-11 do okolo 1/2 sek np ale to nie jest regula.
piotrek2m
10-05-2012, 19:11
Te dwie fotki zrobiłem D90 z filtrem IR
więc jednak się da :)
Te dwie fotki zrobiłem D90 z filtrem IR
więc jednak się da :)
Fotek cos nie widac, adresow bezposdrednich tez sie nie ta otworzyc.
mateo912
10-05-2012, 23:40
Fotek cos nie widac, adresow bezposdrednich tez sie nie ta otworzyc.
widać.
widać.
Mi sie niestety nie wyswietlaja.
18-105mm taki dają w d90 sprawuje wie dobrze nie narzekam na niego choć wolał bym 16-85 ale za dużo wydatków miałem ostatnio musze poczekać bo napewno zmienie na niego
ładne focie będę próbował zobaczymy co mi wyjdzie ☺ poczekam z kupnem tej d50-tki
Czy kos moglby przekleic te zdjecia na inny serwer i wstapic, poniewaz u mnie sie nie wystawietlaja.
enthropia
13-05-2012, 18:34
filtry już mam "GREEN,L dHD IR720" nie wiem czy dobre, ale już je mam i na razie się nimi pobawię
szkło to kit i 50mmDX
GREEN-L IR720 to całkiem przyzwoity filtr, choć wpuszcza on trochę światła czerwonego, i zdjęcia wychodzą zakolorowane na czerwono, w porównaniu np. do HOYA R72.
Ktoś siłował się może z 5D w ir ?
tormentol
17-05-2012, 11:12
Marcin Stawiarz chyba dawniej używał 5D i szło mu bardzo dobrze :)
Ktoś siłował się może z 5D w ir ?
Witam,
Tu jest o 5D w IR. Bardzo pozytywnie oceniony, nawet bez modyfikacji.
http://www.dimagemaker.com/2006/06/09/canon-5d-digital-camera-infrared-photography-test/
Mam raczej problemy z balansem bieli, z czerwoneg zdjecia niewiele wyciagne ale fakt faktem w bw daje rade elegancko : d
Próbowałeś ustawiać na grey card albo coś podobnego ? (U mnie np sprawdza się asfalt przed blokiem, korzystam z niego częściej niż z zieleni :-))
poczatkujacy
21-06-2012, 19:42
mam problem. jestem poczatkujacym uzytkownikiem lustrzanki, posiadam Nikona d5100 + 18-55 VR DX kit i dokupilem do niego filtr IR Massa 720mm. Chcialem pobawic sie zdjeciami w IR i tu pojawia sie problem:
Zdjecia za kazdym razem wychodza czerwone. Probowalem takich ustawien:
ustawienie balansu bieli na trawie, lisciach, zielonym kocyku, z zalozonym filtrem i bez niego( dosyc dlugo musialem pstrykac, bo pokoazywal sie komunikat ze nie mozna ustawic balansu bieli - z filtrem) Jak juz zlapalem i udalo sie ustawic na wyzej wymienionych balans bieli, to i tak zdjecia wychodza czerwone. probowalem roznych opcji: dlugie czasy -15, 30 sek, krotkie czasy, duza, mala przeslona i niestety za kazdym razem to samo - albo zdjecie czarne(nic nie widac), albo czerwone.
Prosze o pomoc, czy ktos mial juz taki problem z takim aparatem czy tylko ja mam? Jakies sugestie jak moge sie cieszyc zdjeciami wykonanymi tym nikonem w IR?
pozdrawiam i czekam na odpowiedz.
piotrek2m
21-06-2012, 19:47
mam problem. jestem poczatkujacym uzytkownikiem lustrzanki, posiadam Nikona d5100 + 18-55 VR DX kit i dokupilem do niego filtr IR Massa 720mm. Chcialem pobawic sie zdjeciami w IR i tu pojawia sie problem:
Zdjecia za kazdym razem wychodza czerwone. Probowalem takich ustawien:
ustawienie balansu bieli na trawie, lisciach, zielonym kocyku, z zalozonym filtrem i bez niego( dosyc dlugo musialem pstrykac, bo pokoazywal sie komunikat ze nie mozna ustawic balansu bieli - z filtrem) Jak juz zlapalem i udalo sie ustawic na wyzej wymienionych balans bieli, to i tak zdjecia wychodza czerwone. probowalem roznych opcji: dlugie czasy -15, 30 sek, krotkie czasy, duza, mala przeslona i niestety za kazdym razem to samo - albo zdjecie czarne(nic nie widac), albo czerwone.
Prosze o pomoc, czy ktos mial juz taki problem z takim aparatem czy tylko ja mam? Jakies sugestie jak moge sie cieszyc zdjeciami wykonanymi tym nikonem w IR?
pozdrawiam i czekam na odpowiedz.
A czy kolega dokonywał po zrobieniu zdjęcia postprodukcji ?
Czyli autopoziomy i mieszanie kanałami?
sugeruje przeczytanie wczesniejszych postow w tym watku. naprawde wszytskie twoje pytania sa juz po 3-4 razy wyjasnione
poczatkujacy
21-06-2012, 21:00
problem w tym ze czytalem w necie i widzialem zdjecia na ktorych po ustawieniu balansu bieli zdjecia wygladaja nastepujaco: białe drzewa i czekoladowe niebo, a u mnie wszystki czerwone. prosze o podpowiedz jakie ustawienia powinienem zmienic w aparacie zeby uzyskac taki efekt.
piotrek2m
21-06-2012, 21:30
Ja w swoim D90 też długo nie mogłem ustawić BW.Wreszcie się udało:bez założonego filtra,na zielonym w PRE.
Może tak być,że D5100 ma bardzo mocny filtr AA na matrycy i będzie ciężko z irkami :(
Dużo może zależeć od samego filtra IR,jego parametrów.
Wcześniej spotkałem się z opiniami,że D90 nie daje rady z filtrami IR a mnie się udało ze zwykłym chińskim filtrem za 30 zł
problem w tym ze czytalem w necie i widzialem zdjecia na ktorych po ustawieniu balansu bieli zdjecia wygladaja nastepujaco: białe drzewa i czekoladowe niebo, a u mnie wszystki czerwone. prosze o podpowiedz jakie ustawienia powinienem zmienic w aparacie zeby uzyskac taki efekt.
na 99% masz zle ustawiony balans bieli
@piotrek2m, bardzo mnie ciekawia zdjecia IR z 90tki moglbys wkleic cos tutaj na forum. I czy wiesz jaka dlugosc fal podczerwonych ten filtr dopuszcza do matrycy?
piotrek2m
22-06-2012, 00:44
bahuone,proszę bardzo
źródło (http://i3.fmix.pl/fmi186/26100a270029b45d4ddb367b)
Długość 720 mm ?
poczatkujacy
22-06-2012, 01:33
@bahuone "na 99% masz zle ustawiony balans bieli"
czy mozesz mi udzielic wskazowek co konkretnie powinienem zrobic aby poprawnie ustawic balans bieli?
bahuone,proszę bardzo
źródło (http://i3.fmix.pl/fmi186/26100a270029b45d4ddb367b)
Długość 720 mm ?
No czyli standardowy, bo sa tez filtry IR 680 bodajze i one nie filtruja tak dokladnie i przepuszczaja duzo swiatla widzialnego.
Zdjec niestety nie widze, linki tez mi nie dzialaja moglbys wrzucic na jakis inny serwer np imageshack
@bahuone "na 99% masz zle ustawiony balans bieli"
czy mozesz mi udzielic wskazowek co konkretnie powinienem zrobic aby poprawnie ustawic balans bieli?
Zalezy jaka masz puszke i filtr? Napisz cos pomyslimy.
poczatkujacy
22-06-2012, 13:35
mam nikona D5100 z obiektywem AF-S NIKKOR VR DX 18-55 1:3,5-5,6 a filtr to IR Massa 720 mm
A jak probowales ustawiac ten balans bieli? Byc moze to jest wlasnie wina filtra dolnoprzepustowego i istnieje prawdopodobieństwo, ze wykonanie zdjec w Twoim przypadku bedzie niemozliwe, bez demontarzu takiego filtra. Tylko po przerobce zdjec jest jeden problem, aparat bedzie robil zdjecia tylko w IR.
piotrek2m
22-06-2012, 16:57
Zdjec niestety nie widze, linki tez mi nie dzialaja moglbys wrzucic na jakis inny serwer np imageshack
Nie wiem,dlaczego Ci nie działają:( Wszystkim działają !
Ale proszę
http://imageshack.us/photo/my-images/706/ir2e.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/189/ir1f.jpg/
Niby ok, ale widac wplyw mocnego filtra AA. Ja mam jeszcze aparat starej konstrukcji i IR wychodza tak
źródło (http://digart.img.digart.pl/data/img/vol5/54/41/miniaturki400/6399476.jpg)
piotrek2m
22-06-2012, 17:48
Tez pikne,hej !
A bawił się ktoś irkami z kompaktu ?
Posiadam obecnie tylko Samsunga EX1 i nie wiem czy zaryzykować kupno filtra IR
poczatkujacy
22-06-2012, 23:19
czy wrocimymy do mojego problemu? probowalem ustawic balans bieli z zalozonym filtrem(massa 720mm) na zielonej trawie i na lisciach, w swietle slonecznym, na zielonym kocyku z maksymalna iloscia swiatla jaka udalo mi sie uzyskac w domowych warunkach. z roznymi czasami migawki oraz z roznycm ustawieniem przeslony. probowalem tez ustawic balans bieli bez filtra na wyzej wymienionych obiektach i niestety efekt jest ten sam - czerwone zdjecia.
pomocy !!
Tez pikne,hej !
A bawił się ktoś irkami z kompaktu ?
Posiadam obecnie tylko Samsunga EX1 i nie wiem czy zaryzykować kupno filtra IR
dzialalo mi w soniaczu i canonie, nawet telefonem kiedys robilem, tyle ze to malpki byly - bez rawa, sam jpeg. ale da sie :)
czy wrocimymy do mojego problemu? probowalem ustawic balans bieli z zalozonym filtrem(massa 720mm) na zielonej trawie i na lisciach, w swietle slonecznym, na zielonym kocyku z maksymalna iloscia swiatla jaka udalo mi sie uzyskac w domowych warunkach. z roznymi czasami migawki oraz z roznycm ustawieniem przeslony. probowalem tez ustawic balans bieli bez filtra na wyzej wymienionych obiektach i niestety efekt jest ten sam - czerwone zdjecia.
pomocy !!
wiec masz 2 opcje: polegac na zapisie raw i ustawiac balans w kompie, poszukac jakiegos zdjecia ktore wgrasz na karte i z ktorego ustawisz balans bieli jako wzor.
piotrek2m
23-06-2012, 09:07
polegac na zapisie raw i ustawiac balans w kompie
Jeżeli to działa,to super !
Albo przeoczyłem albo nie czytałem wcześniej o tym sposobie ustawiania bw przy irkach :)
Masz może jakiegoś rawa z irem do podesłania?
Chętnie się pobawię z różnymi sposobami wołania
Na razie nie mam filtra ir a nic mi nie zostało w archiwum z czasów zabaw lustrami N
no to zerknij wstecz watku. u mnie ma on 620 postow :)
poczatkujacy
29-06-2012, 20:43
zrobilem takie cos ---> czerwone zdjecie RAW+ edycja w PC
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/507/maleie.jpg/)
http://imageshack.us/photo/my-images/507/maleie.jpg/
piotrek2m
29-06-2012, 21:33
zrobilem takie cos ---> czerwone zdjecie RAW+ edycja w PC
Możesz udostępnić tego rawa ?
poczatkujacy
30-06-2012, 02:12
wrzuce rawa jak tylko bede w domu.
Myślę, że pora na małe podsumowanie tej niezwykle ciekawej dyskusji (nie udzielałem się może, ale tutaj można popatrzeć na moje fotki w IR: http://kkokosz.deviantart.com/gallery/38136159). Podsumowanie myślę by się przydało, aby móc np. odsyłać nowych czytelników do już kilka razy wyciągniętych wniosków ;) Co zatem zrobić, aby fotografować w podczerwieni?
Pogoda:
- zaleca się fotografowanie w słoneczny dzień, soczystej zieleni skontrastowanej z błękitnym niebem - wprawdzie nie jest to wymóg, ale zwiększa kontrastowość zdjęcia oraz skraca czasy; przy bardzo dobrej pogodzie można jednym z wyróżnionych aparatów robić zdjęcia nawet z ręki (z filtrem nakręcanym)
Sprzęt:
- aparat, który ma słaby filtr IR (D100, D50, D70) - innymi da się robić, ale czasy naświetlania drastycznie rosną
- statyw - nawet dla wymienionych wyżej aparatów czasy są raczej długie, więc warto zadbać o dobre podparcie, tym bardziej, że podnoszenie ISO w IR się nie sprawdza
- filtr IR - tu jest kilka rozwiązań: albo kupujemy nakręcany filtr Hoya (wariant drogi), albo Cokin (a tutaj albo stosujemy go normalnie w holderze, jedynie zasłaniając boki przed wpadającym światłem, albo wycinamy okrąg i "wklejamy" do ramki jakiegoś taniego filtra nakręcanego)
- obiektyw bez hot-spota (np. kitowy N18-55, N18-200, pewnie N18-105, Sigma 10-20)
- dla osób, które zapragną dłużej i lepiej fotografować w IR zalecana jest przeróbka apratu, polegająca na zdjęciu filtra "wycinającego" IR przed matrycą (tutoriale można znaleźć w sieci) - można zamiast niego założyć filtr "wycinający" pasmo widzialne przed matrycą lub normalnie nakręcić filtr IR na obiektyw; w tym przypadku aparat będzie się nadawał w zasadzie tylko do IR, ale za to będzie umożliwiał fotografowanie z krótkimi czasami (np. 1/250s); dodatkowo, gdy ktoś filtr IR zamontuje przed matrycą zamiast na obiektywie, będzie mógł normalnie kadrować (obraz nie będzie czarny); UWAGA - po demontażu filtra sprzed matrycy do IR nadaje się praktycznie każdy aparat cyfrowy ;)
Technika:
- najważniejszy wydaje się balans bieli - należy ustawić sobie w aparacie WB na PRE i spróbkować z zielonej trawy lub korony drzewa Z ZAŁOŻONYM FILTREM (jak ustawiać własny balans bieli, odsyłam do instrukcji); można też trzaskać w RAWach na dowolnym WB, a balans bieli ustawić dopiero na etapie obróbki, ale pod warunkiem, że używamy CaptureNX lub ViewNX; pojawiły się głosy, że nie zawsze da to wymaganą jakość, ale osobiście nie robiłem porównań i namawiam po prostu do stosowania odpowiedniego, własnego balansu bieli (oraz tak czy inaczej do używania RAWów ;))
- aparat mocujemy na statywie,
- kadrujemy bez założonego filtra,
- nastawiamy ostrość i wyłączamy AF; ostrość czasem trzeba skorygować dla niektórych obiektywów (część obiektywów - zgaduję, że te starsze - mają na skali zaznaczenie dotyczące ostrzenia z filtrem IR; nie mam takiego obiektywu, więc nic bliżej nie napiszę)
- ostrożnie nakręcamy filtr i robimy zdjęcie
- zdjęcie z prawidłowym WB powinno mieć niebo w odcieniach brązu, a zielenie jaskrawo białe z małą domieszką błękitu
Obróbka:
- należy zaopatrzyć się w CaptureNX lub ViewNX - Adobe CameraRAW niestety nie za bardzo się nadaje, brakuje skali temperatury, aby pozbyć się zafarbów; osobiście używałem ViewNX oraz Lightrooma 4 i ładne IR wychodziły mi tylko z ViewNX... Oczywiście, jeśli ktoś robi JPG z prawidłowo ustawionym WB, to może obrabiać od razu w dowolnym programie graficznym z opcją mieszania kanałów ;)
- korygujemy lekko balans bieli i kontrast (aby "biel była jeszcze bielsza" ;))
- otwieramy w Photoshopie (lub innym programie, który umożliwia mieszanie kanałów) - być może CaptureNX umożliwia mieszanie kanałów, nie używałem, ale wówczas nie trzeba nawet go opuszczać ;)
- wchodzimy do mieszania kanałów i dla kanału czerwonego zmieniamy proporcje czerwonego na 0%, a niebieskiego na 100% - dla kanału niebieskiego robimy odwrotnie (czyli niebieski na 0%, a czerwony 100%); w efekcie niebo powinno stać się niebieskie, a lekkie błękity w roślinności - jasnobrązowe;
- korygujemy ogólną kolorystykę wg własnego uznania
- zapisujemy, publikujemy, chwalimy się :)
Problemy:
- zdjęcie wychodzi czarne - zbyt krótki czas naświetlania
- zdjęcie wychodzi czerwone - zły balans bieli
- nie można ustawić balansu bieli PRE, zawsze komunikat "no good" - ostatnia deska ratunku to robienie w RAWach i próba balansowania w CaptureNX/ViewNX
- na środku zdjęcia pojawia się okrągła plama - obiektyw ma hot-spot, trzeba zmienić obiektyw
- brzegi zdjęcia są zażółcone/przekolorowane - efekt używania Cokina na holderze (przedostaje się światło widzialne), należy uszczelnić połączenie filtru z obiektywem lub zastosować filtr nakręcany
- bardzo długie czasy - aparat ma (zbyt) dobry filtr odcinający promieniowanie IR; zmienić aparat na jeden ze starszych modeli lub wymontować filtr sprzed matrycy
Proszę nie traktować tego podsumowania jako jakiejś wyroczni - to zwyczajne podsumowanie wniosków, które wynikły w trakcie kilkudziesięciostronicowej dyskusji. Nikt nikomu nie broni np. ustawiać balansu bieli bez filtra lub obrabiać w Camera RAW. To powyższe w większości pokrywa się po prostu z moją praktyką robienia zdjęć w IR :)
kkokosz bardzo fajnie napisane, przeyjrzyscie konkretnie bez zbednego gadania, warto dodac ze bez hot spota(nie zawsze, troche zalezy od warunko) sa tez takie szkla jak kitowiec 18-70 czy sigma 10-20. Dla nowych w temacie na pewno wyszczegolnienie tych zasad bedzie pomoce. Dodam jeszcze za warto by bylo to wrzucic do osobnego watku i przykleić zeby nie przepadlo w czelusciach tego tematu.
tormentol
10-07-2012, 19:29
Ja tylko dodam jeszcze na podstawie własnego doświadczenia:
- używanie starych obiektywów pod analoga, szczególnie z marnymi powłokami
- soft np. Capture One, nie ma ograniczenia do 2000 i od razu zdjęcie jest gotowe jeśli ustawimy balans bieli z filtrem na zieloną trawę.