PDA

Zobacz pełną wersję : wezyk do d70s

misiup88
15-05-2007, 18:17
Witam.Jestem nowym uzytkownikiem forum.
Nigdzie nie znalazlem wyczerpujacej informacji na temat wezyka do nikona d70s.potrzebuowalbym do zdjec nocnych a nie wiem jaki bylby najlepszy. Moze byc nwet pilot o ile dobrze bedzie sie sprawowal.Jest w koncu wiele firm i nie wiem ktory mam wybrac,a nie chce kupic jakiegos badziewia.
Prosze o pomoc!!!

markB
15-05-2007, 18:28
Oryginalny wężyk do d70s to MC-DC1, dostępny za ok. 100 zł, np. tutaj: http://www.sklepfotograficzny.pl/akcesoria/wezyki,piloty/Nikon/
Można też używać pilota na podczerwień ML-L3, w zestawie z aparatem, nastawiając odpowiedni czas w aparacie. Czasami może być kłopotliwe, bo trzeba wyzwalać trzymając pilota z przodu aparatu.

misiup88
15-05-2007, 18:35
Ale sa jakies tansze wezyki??
I czy sa w ogole wezyki ktore maja blokade spustu,zeby nie trzeba bylo trzymac w trybie bulb??

kamzik
16-05-2007, 20:52
Oryginalny ma na pewno blokadę. Ja używam wężyka Jianisi - kupiłem na allegro za 75 zł wiec jest to taniej i uważam że jest porządnie zrobiony i dobrze działa:)

misiup88
17-05-2007, 11:40
Ale ten wezyk Jianisi nie ma blokady,czy ma?? Przewód zdalnego sterowania MC-DC1,czy moglby mi ktos wiecej o nim powiedziec oprocz tego ze jest do nikon d70s i umożliwia on wyzwalanie migawki z pewnej odległości od aparatu...?Bo tylko tyle wszedzie pisza:/

Dark
17-05-2007, 12:27
Ten oryginalny to fajna, solidna i prosta konstrukcja. Jak kupowałem to były po 120zł. W zasadzie to sam przycisk migawki (z dwoma skokami do AF... w zasadzie nie wiem po co w nocnym foceniu :) ) i blokada. Cała filozofia.
Wężyk pozwala Ci uzyskać czasy dłuższe niż 30s. Raczej obstawiałbym to rozwiązanie, a nie pilota.
Nie wiem jak jest z konstrukcjami "odpowiedników" ale to dobry wydatek.

Strach pomyśleć o konstrukcji do D200. Kiedyś będę musiał to ustrojstwo kupić.

misiup88
17-05-2007, 14:09
Dziekuje za wyczerpujace informacje:) Teraz tylko musze troche uzbierac i kupic wezyk :) Pozdrawiam:)

jakubs
17-05-2007, 14:25
pilota sobie kup, tańszy, więcej zastosowań - a funkcje te same :)

Dark pilocik też realizuje bulb, raz naciskasz - otwarcie, drugi raz - zamknięcie

Dark
17-05-2007, 14:40
Dark pilocik też realizuje bulb, raz naciskasz - otwarcie, drugi raz - zamknięcie
Pamiętam, że jak zastanawiałem się nad kupnem coś mi pod tym względem w Nikonowskich pilotach nie pasowało. Wężyk ma dla mnie jeszcze jedną niezastąpioną zaletę. Robię z niego wygodny przedłużacz spustu migawki, gdy używam "podręcznego-terenowego" mieszka (środek ciężkości i uchwyt mam pod mieszkiem, prawą ręką muszę trzymać lampę na kabelku - lub vice-versa).

Z drugiej strony jeśli planujesz zakup Gripa delty MKII gniazdo wężyka masz zablokowane.

jakubs
17-05-2007, 17:29
jasne, zresztą w ogóle w zdjęciach przyrodniczych chyba lepiej się sprawdza wężyk, bo pozwala na lepsze zakamuflowanie, jednak do zdjęć nocnych, czy architektury wybrałbym i wybrałem pilota

Squier
17-05-2007, 17:54
Ja się dołączę wątku. Zamierzam kupić pilota lub wężyk. Naprawdę z pilota można obsługiwać bulb (raz migawka otwarta, dwa zamknięta)? Skoro tak, to wybieram pilota !!

sadki
17-05-2007, 22:10
jasne, zresztą w ogóle w zdjęciach przyrodniczych chyba lepiej się sprawdza wężyk, bo pozwala na lepsze zakamuflowanie, jednak do zdjęć nocnych, czy architektury wybrałbym i wybrałem pilota
Nie łapię: w czym jest lepszy pilot od wężyka do architektury lub zdjęć nocnych?

kamzik
18-05-2007, 06:33
No jak dla mnie wężyk lepszy a ten Jianisi też oczywiście ma blokadę i całą funkcjonalność ma taką jak ten oryginalny. Wiec jest to dobra tańsza alternatywa.

jakubs
18-05-2007, 10:19
Nie łapię: w czym jest lepszy pilot od wężyka do architektury lub zdjęć nocnych?

a czy napisałem, że jest lepszy? napisałem, że bym go wybrał... nie jest ani lepszy, ani gorszy :)

ale można sobie robić zdjęcia grupowe bez samowyzwalacza

sadki
18-05-2007, 10:34
Ok.
Grupowe bym sobie i tak z samowyzwalaczem 2s zrobił, żeby pilota zdążyć schować do kieszeni :)

misiup88
19-05-2007, 19:41
Oryginalny wężyk do d70s to MC-DC1, dostępny za ok. 100 zł, np. tutaj: http://www.sklepfotograficzny.pl/akcesoria/wezyki,piloty/Nikon/Czasami może być kłopotliwe, bo trzeba wyzwalać trzymając pilota z przodu aparatu.

A czy jest to az tak wielki i czesty problem z tym pilotem,ze trzeba stawac przed aparatem zeby wyzwolic migawe??

koronka
29-05-2007, 23:53
pilocik też realizuje bulb, raz naciskasz - otwarcie, drugi raz - zamknięcie

jakubs wielkie dzieki za uswiadomienie, wlasnie mialam zamawiac MC-DC1, bo brakowalo mi funkcji bulb w moim ML-L3. na www nikona cicho na ten temat, znajomy i obsluga w sklepie mowili ze pilot nie posiada tej funkcji, wiec nawet nie probowalam uzyc go w ten sposob.. heh, a trzeba bylo. czad, tnx za info raz jeszcze:)

jakubs
30-05-2007, 00:46
moje życie ma sens:)