Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: wezyk do d70s

Domyślnie wezyk do d70s

Witam.Jestem nowym uzytkownikiem forum.
    Nigdzie nie znalazlem wyczerpujacej informacji na temat wezyka do nikona d70s.potrzebuowalbym do zdjec nocnych a nie wiem jaki bylby najlepszy. Moze byc nwet pilot o ile dobrze bedzie sie sprawowal.Jest w koncu wiele firm i nie wiem ktory mam wybrac,a nie chce kupic jakiegos badziewia.
    Prosze o pomoc!!!

Domyślnie

Oryginalny wężyk do d70s to MC-DC1, dostępny za ok. 100 zł, np. tutaj: http://www.sklepfotograficzny.pl/akc...,piloty/Nikon/
    Można też używać pilota na podczerwień ML-L3, w zestawie z aparatem, nastawiając odpowiedni czas w aparacie. Czasami może być kłopotliwe, bo trzeba wyzwalać trzymając pilota z przodu aparatu.

Domyślnie

Ale sa jakies tansze wezyki??
    I czy sa w ogole wezyki ktore maja blokade spustu,zeby nie trzeba bylo trzymac w trybie bulb??

Domyślnie

Oryginalny ma na pewno blokadę. Ja używam wężyka Jianisi - kupiłem na allegro za 75 zł wiec jest to taniej i uważam że jest porządnie zrobiony i dobrze działa

Domyślnie

Ale ten wezyk Jianisi nie ma blokady,czy ma?? Przewód zdalnego sterowania MC-DC1,czy moglby mi ktos wiecej o nim powiedziec oprocz tego ze jest do nikon d70s i umożliwia on wyzwalanie migawki z pewnej odległości od aparatu...?Bo tylko tyle wszedzie pisza:/

Domyślnie

Ten oryginalny to fajna, solidna i prosta konstrukcja. Jak kupowałem to były po 120zł. W zasadzie to sam przycisk migawki (z dwoma skokami do AF... w zasadzie nie wiem po co w nocnym foceniu ) i blokada. Cała filozofia.
    Wężyk pozwala Ci uzyskać czasy dłuższe niż 30s. Raczej obstawiałbym to rozwiązanie, a nie pilota.
    Nie wiem jak jest z konstrukcjami "odpowiedników" ale to dobry wydatek.

Strach pomyśleć o konstrukcji do D200. Kiedyś będę musiał to ustrojstwo kupić.
    Pozdrawiam, Dariusz Kucharski
    | DA | WWW | Blog |
    D800 D300s | N14-24G N24-70G N70-300VR T150-600 N60D N85PC N105D Trioplan100 Takumar28 Σ10-20mkI T17-50mkI | SB-900x2 Manfrotto 055xprob 322RC2 +duperele

Domyślnie

Dziekuje za wyczerpujace informacje Teraz tylko musze troche uzbierac i kupic wezyk Pozdrawiam

Domyślnie

pilota sobie kup, tańszy, więcej zastosowań - a funkcje te same

Dark pilocik też realizuje bulb, raz naciskasz - otwarcie, drugi raz - zamknięcie
    Ostatnio edytowane przez jakubs ; 17-05-2007 o 14:31

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jakubs Zobacz posta
    Dark pilocik też realizuje bulb, raz naciskasz - otwarcie, drugi raz - zamknięcie
    Pamiętam, że jak zastanawiałem się nad kupnem coś mi pod tym względem w Nikonowskich pilotach nie pasowało. Wężyk ma dla mnie jeszcze jedną niezastąpioną zaletę. Robię z niego wygodny przedłużacz spustu migawki, gdy używam "podręcznego-terenowego" mieszka (środek ciężkości i uchwyt mam pod mieszkiem, prawą ręką muszę trzymać lampę na kabelku - lub vice-versa).

Z drugiej strony jeśli planujesz zakup Gripa delty MKII gniazdo wężyka masz zablokowane.
    Pozdrawiam, Dariusz Kucharski
    | DA | WWW | Blog |
    D800 D300s | N14-24G N24-70G N70-300VR T150-600 N60D N85PC N105D Trioplan100 Takumar28 Σ10-20mkI T17-50mkI | SB-900x2 Manfrotto 055xprob 322RC2 +duperele

Domyślnie

jasne, zresztą w ogóle w zdjęciach przyrodniczych chyba lepiej się sprawdza wężyk, bo pozwala na lepsze zakamuflowanie, jednak do zdjęć nocnych, czy architektury wybrałbym i wybrałem pilota

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów