Zobacz pełną wersję : Co po D80?
Witam
Chciałam poradzić się fachowców w kwestii wymiany aparatu. Obecnie mam poczciwego D80 kupionego zaraz po premierze ok. 2006 roku. Rozważam teraz zakup nowego sprzętu. Ten troszeczkę przestaje się "wyrabiać" :) Przeszkadza mi przede wszystkim wolny tryb seryjny oraz autofocus.
Zastanawiam się nad kupnem Nikona D7200, ale skoro już zmieniam, to może warto pokusić się o pełną klatkę. Tym bardziej, że prawdopodobnie aparat posłuży mi ładnych kilka lat - jak wspomniany D80.
Focę głównie rozbrykane stada psów w różnych warunkach (głównie plener), a więc jest ruch, dynamika i rozwiana sierść :) - to ok. 70% wykonywanych przeze mnie fotek.
Czasami zdarzają mi się fotki krajobrazów, kwiatków i pszczółek :) Kilka procent zdjęć to tzw. "imieniny u cioci" czyli fotki rodzinne, z podróży itp.
Od czasu do czasu aparat podłączam pod teleskop i wtedy "cykamy" głównie księżyc oraz zaczynam zabawę z IR (do tego w zupełności wystarcza mi mój obecny aparat).
Zdarzają się tez zdjęcia nocnego nieba (i tu przy długich czasach i wysokim ISO szumy są nie do zniesienia)
Wiem, że do zdjęć w ruchu (zwłaszcza jeśli jesteśmy w lesie i panuje półmrok) najważniejsza jest jasne szkło, więc biegam za czworonogami z jasną portretówką lub pożyczonym jasnym zoomem :)
Pewnie nie zmieniałabym aparatu gdyby nie fakt, że autofocus nie nadąża za pędzącymi sierściuchami. Jak już się ustawi to zwierzaki zdążą się 3 razy przemieścić :)
A tryb seryjny działa wolniutko i na ogół tylko pierwsze zdjęcie z serii jest ostre.
Będę wdzięczna za jakąś radę.
Pozdrawiam
L.
Ja wymieniłem mojego poczciwego D90 właśnie na D7200. Co prawda wciąż czekam na przesyłkę, ale mimo to mogę wtrącic, że totalne przejście na FX wiąże się z kosztami. pewmie większość masz szkieł DX więc dojdzie ci zakup pod FX.
to prawda, mam 3 szkła DX,
poza tym poczytałam właśnie wątek http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=264714 i chyba zostanę przy DX, tym bardziej, że nie zajmuję się fotografią profesjonalnie. Wydaje mi się, że na moje potrzeby D7200 będzie na długie lata :)
Jak już dostaniesz swoją zabawkę daj znać jak działa :)
Dam znać na pewno ;) wrzucę jakieś sample itp. Ty miałaś D80 ja D90 więc moje odczucia względem D7200 powinny również Ciebie dotyczyć.
Do psów Alicja Zmysłowska używa pełnej klatki Canona i 85mm 1.8 (głównie). Jest wywiad na youtube. Jeżeli to jest twój główny temat, to może warto rozważyć taką opcję (lub Nikonowski odpowiednik).
Studio5s
23-09-2015, 19:41
Moim zdaniem zakup FX i używane optyki od DX trochę mija sie z celem. D7200 to dobra przesiadka z D80. Przy okazji mozesz nagrać dobre sekwencje video.
Generalnie przyjąłeś słuszną drogę ;) Aparat wymienia się co 2-4 modele /chyba, że ktoś śpi na kasie/. Po drugie - nabywa się puszkę, na którą nas maksymalnie stać. Mam D80 - zmieniłem na D7100 prawie dwa lata temu. Jeżeli fotografia Ciebie bawi, wiesz, że przez najbliższych kilka lat pozostaniesz przy tym samym sprzęcie - bierz to, co najlepsze. Jak full kasy to Hasella ;), jak tylko puszka to 7200 /jak bida to model niżej/. Jak kasa odżałowana sprzedać szkła wejść w FX, radocha będzie większa. Warunek: wiem, że będę robił zdjęcia, że mnie to wciąga itp.
Archibald6803
23-09-2015, 22:03
Do Twojej fotografii d7200 to najbardziej racjonalny wybór. MZ i nie tylko ( jak widać po wpisach zamieszczonych powyżej).
Po 7 latach zamieniłem d80 na d7100 i jest sztos ;)
sztender
24-09-2015, 21:23
Po 7 latach zamieniłem d80 na d7100 i jest sztos ;)
Tylko problem jest taki, że mają być i zdjęcia nocne tu 7100 odpada. Zostaje 7200
fotek robię sporo jak na amatorkę - wychodzi ok. 1000 tygodniowo :) głównie pieski, ale różne rzeczy strzelają mi do głowy, czasami lubię się pobawić w jakieś inne tematy.
Nie robię z nich ogromnych odbitek ani wielkoformatowych wydruków, więc gdyby nie autofocus, to nawet te 10 Mpix w D80 by mi wystarczyło :)
Poza tym stara D80 zostaje w domu - nie zamierzam się jej pozbywać, bo moja dwunastoletnia córka złapała bakcyla i to będzie dla niej świetny aparat do nauki
Nie powiem - pełna klatka kusi, ale musiałabym wtedy dokupić obiektywy, a to już się robią spore koszty. Z drugiej strony - skoro zmieniam aparat raz na dziesięć lat - to może warto zainwestować...
No i kolejna sprawa. Może jestem staroświecka, ale uważam, że to nie aparat robi dobre zdjęcia, tylko człowiek. A więc dobra fota to 70% człowiek, 20% optyka, a 10% body :)
Rozważając wszystkie ZA i PRZECIW chyba zostanę przy D7200 - dobry sprzęt (przynajmniej w teorii) za rozsądną kasę i będę mogła używać optyki, którą mam w domu.
Dziś dotarł do mnie wyczekiwany od tygodnia D7200 i S10-20 f4. Wieczorkiem napisze wrażenia i pokaże jakieś sample.
Pozdrawiam
D7200 dotarł :) Pierwsze spostrzeżenia:
- AF szybki i sprawny. Gołym oiem widac róznicę na tle D90
- WIFI działa bardzo poprawnie i naprawde wygodna funkcja
- wysokie ISO robi róznicę. Z ręki można strzelac zdjęcia nocne.
- obiektywy które zaczęły mydlic z D90 (35 mm) działaja jak żyleta.
- precyzyjna korekta AF robi swoje :) (85mm skorygowałem o 10) - teraz trafia jak należy
Jestem zadowolony ze zmiany :)
fotek robię sporo jak na amatorkę [...]
Może jestem staroświecka, ale uważam, że to nie aparat robi dobre zdjęcia, tylko człowiek. A więc dobra fota to 70% człowiek, 20% optyka, a 10% body :)
Wiem... co z tego, że "sprzętu kupa ja fotograf d...". Proponuję udać się z tymi 10% na zdjęcia ślubu lub mecz. Gdyby tak podchodzić do sprawy to by wystarczyły telefony komórkowe i to starszej generacji.
D7100/7200 i nie ma co dopłacać. Lepiej zostaw sobie te pieniądze na jakieś szkło :)
Nawet z najlepszym body marny fotograf zrobi kiepskie zdjęcia :) Ja nie biegam na śluby i mecze z aparatem, fotki cykam amatorsko i dlatego nie celuję w body na najwyższym poziomie :)
- - - - kolejny post - - - - - -
D7100/7200 i nie ma co dopłacać. Lepiej zostaw sobie te pieniądze na jakieś szkło :)
Jest to jakiś plan :) Ale bez zakupu nowego aparatu się nie obędzie, bo zbyt często mój aparat znika razem z moją córką :) No i fajnie byłoby się z wybrać z nią w jakiś plener z dwoma aparatami, żeby sprawdzić siły i porównać fotki :) Skoro młoda złapała bakcyla - niech foci i niech się bawi :)