PDA

Zobacz pełną wersję : Co po D80?

ludmila
23-09-2015, 13:12
Witam
Chciałam poradzić się fachowców w kwestii wymiany aparatu. Obecnie mam poczciwego D80 kupionego zaraz po premierze ok. 2006 roku. Rozważam teraz zakup nowego sprzętu. Ten troszeczkę przestaje się "wyrabiać" :) Przeszkadza mi przede wszystkim wolny tryb seryjny oraz autofocus.
Zastanawiam się nad kupnem Nikona D7200, ale skoro już zmieniam, to może warto pokusić się o pełną klatkę. Tym bardziej, że prawdopodobnie aparat posłuży mi ładnych kilka lat - jak wspomniany D80.
Focę głównie rozbrykane stada psów w różnych warunkach (głównie plener), a więc jest ruch, dynamika i rozwiana sierść :) - to ok. 70% wykonywanych przeze mnie fotek.
Czasami zdarzają mi się fotki krajobrazów, kwiatków i pszczółek :) Kilka procent zdjęć to tzw. "imieniny u cioci" czyli fotki rodzinne, z podróży itp.
Od czasu do czasu aparat podłączam pod teleskop i wtedy "cykamy" głównie księżyc oraz zaczynam zabawę z IR (do tego w zupełności wystarcza mi mój obecny aparat).
Zdarzają się tez zdjęcia nocnego nieba (i tu przy długich czasach i wysokim ISO szumy są nie do zniesienia)

Wiem, że do zdjęć w ruchu (zwłaszcza jeśli jesteśmy w lesie i panuje półmrok) najważniejsza jest jasne szkło, więc biegam za czworonogami z jasną portretówką lub pożyczonym jasnym zoomem :)

Pewnie nie zmieniałabym aparatu gdyby nie fakt, że autofocus nie nadąża za pędzącymi sierściuchami. Jak już się ustawi to zwierzaki zdążą się 3 razy przemieścić :)
A tryb seryjny działa wolniutko i na ogół tylko pierwsze zdjęcie z serii jest ostre.

Będę wdzięczna za jakąś radę.

Pozdrawiam
L.

Amiga
23-09-2015, 14:57
Ja wymieniłem mojego poczciwego D90 właśnie na D7200. Co prawda wciąż czekam na przesyłkę, ale mimo to mogę wtrącic, że totalne przejście na FX wiąże się z kosztami. pewmie większość masz szkieł DX więc dojdzie ci zakup pod FX.

ludmila
23-09-2015, 15:14
to prawda, mam 3 szkła DX,
poza tym poczytałam właśnie wątek http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=264714 i chyba zostanę przy DX, tym bardziej, że nie zajmuję się fotografią profesjonalnie. Wydaje mi się, że na moje potrzeby D7200 będzie na długie lata :)
Jak już dostaniesz swoją zabawkę daj znać jak działa :)

Amiga
23-09-2015, 16:00
Dam znać na pewno ;) wrzucę jakieś sample itp. Ty miałaś D80 ja D90 więc moje odczucia względem D7200 powinny również Ciebie dotyczyć.

Umbra
23-09-2015, 17:48
Do psów Alicja Zmysłowska używa pełnej klatki Canona i 85mm 1.8 (głównie). Jest wywiad na youtube. Jeżeli to jest twój główny temat, to może warto rozważyć taką opcję (lub Nikonowski odpowiednik).

Studio5s
23-09-2015, 19:41
Moim zdaniem zakup FX i używane optyki od DX trochę mija sie z celem. D7200 to dobra przesiadka z D80. Przy okazji mozesz nagrać dobre sekwencje video.

amirez
23-09-2015, 21:35
Generalnie przyjąłeś słuszną drogę ;) Aparat wymienia się co 2-4 modele /chyba, że ktoś śpi na kasie/. Po drugie - nabywa się puszkę, na którą nas maksymalnie stać. Mam D80 - zmieniłem na D7100 prawie dwa lata temu. Jeżeli fotografia Ciebie bawi, wiesz, że przez najbliższych kilka lat pozostaniesz przy tym samym sprzęcie - bierz to, co najlepsze. Jak full kasy to Hasella ;), jak tylko puszka to 7200 /jak bida to model niżej/. Jak kasa odżałowana sprzedać szkła wejść w FX, radocha będzie większa. Warunek: wiem, że będę robił zdjęcia, że mnie to wciąga itp.

Archibald6803
23-09-2015, 22:03
Do Twojej fotografii d7200 to najbardziej racjonalny wybór. MZ i nie tylko ( jak widać po wpisach zamieszczonych powyżej).

fragos
24-09-2015, 17:29
Po 7 latach zamieniłem d80 na d7100 i jest sztos ;)

sztender
24-09-2015, 21:23
Po 7 latach zamieniłem d80 na d7100 i jest sztos ;)
Tylko problem jest taki, że mają być i zdjęcia nocne tu 7100 odpada. Zostaje 7200

ludmila
25-09-2015, 09:33
fotek robię sporo jak na amatorkę - wychodzi ok. 1000 tygodniowo :) głównie pieski, ale różne rzeczy strzelają mi do głowy, czasami lubię się pobawić w jakieś inne tematy.
Nie robię z nich ogromnych odbitek ani wielkoformatowych wydruków, więc gdyby nie autofocus, to nawet te 10 Mpix w D80 by mi wystarczyło :)
Poza tym stara D80 zostaje w domu - nie zamierzam się jej pozbywać, bo moja dwunastoletnia córka złapała bakcyla i to będzie dla niej świetny aparat do nauki

Nie powiem - pełna klatka kusi, ale musiałabym wtedy dokupić obiektywy, a to już się robią spore koszty. Z drugiej strony - skoro zmieniam aparat raz na dziesięć lat - to może warto zainwestować...
No i kolejna sprawa. Może jestem staroświecka, ale uważam, że to nie aparat robi dobre zdjęcia, tylko człowiek. A więc dobra fota to 70% człowiek, 20% optyka, a 10% body :)
Rozważając wszystkie ZA i PRZECIW chyba zostanę przy D7200 - dobry sprzęt (przynajmniej w teorii) za rozsądną kasę i będę mogła używać optyki, którą mam w domu.

Amiga
25-09-2015, 12:24
Dziś dotarł do mnie wyczekiwany od tygodnia D7200 i S10-20 f4. Wieczorkiem napisze wrażenia i pokaże jakieś sample.
Pozdrawiam

Amiga
26-09-2015, 09:10
D7200 dotarł :) Pierwsze spostrzeżenia:
- AF szybki i sprawny. Gołym oiem widac róznicę na tle D90
- WIFI działa bardzo poprawnie i naprawde wygodna funkcja
- wysokie ISO robi róznicę. Z ręki można strzelac zdjęcia nocne.
- obiektywy które zaczęły mydlic z D90 (35 mm) działaja jak żyleta.
- precyzyjna korekta AF robi swoje :) (85mm skorygowałem o 10) - teraz trafia jak należy

Jestem zadowolony ze zmiany :)

amirez
26-09-2015, 10:21
fotek robię sporo jak na amatorkę [...]
Może jestem staroświecka, ale uważam, że to nie aparat robi dobre zdjęcia, tylko człowiek. A więc dobra fota to 70% człowiek, 20% optyka, a 10% body :)

Wiem... co z tego, że "sprzętu kupa ja fotograf d...". Proponuję udać się z tymi 10% na zdjęcia ślubu lub mecz. Gdyby tak podchodzić do sprawy to by wystarczyły telefony komórkowe i to starszej generacji.

DexQ
26-09-2015, 10:46
D7100/7200 i nie ma co dopłacać. Lepiej zostaw sobie te pieniądze na jakieś szkło :)

ludmila
28-09-2015, 13:34
Nawet z najlepszym body marny fotograf zrobi kiepskie zdjęcia :) Ja nie biegam na śluby i mecze z aparatem, fotki cykam amatorsko i dlatego nie celuję w body na najwyższym poziomie :)

- - - - kolejny post - - - - - -

D7100/7200 i nie ma co dopłacać. Lepiej zostaw sobie te pieniądze na jakieś szkło :)

Jest to jakiś plan :) Ale bez zakupu nowego aparatu się nie obędzie, bo zbyt często mój aparat znika razem z moją córką :) No i fajnie byłoby się z wybrać z nią w jakiś plener z dwoma aparatami, żeby sprawdzić siły i porównać fotki :) Skoro młoda złapała bakcyla - niech foci i niech się bawi :)