PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Red Sea

target_xx
20-09-2015, 17:04
Witam i Zapraszam

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/09/1g50l1-1.jpg
źródło (http://i58.tinypic.com/1g50l1.jpg)

krunz
20-09-2015, 21:37
Niesamowite warunki miałeś. Fajnie wykorzystany długi czas z białymi smugami na morzu i krwistym niebem. Jednym słowem podoba się :)

rawkik30
20-09-2015, 22:55
krwistym niebem...
W sumie to mój monitor się nie nadaje do obróbki zdjęć wedle przyjętych standardów, ale... krwistego nieba to ja zupełnie nie widzę ;-) Warunki może (pominę pewien drobiazg) i wykorzystane, ale wydaje mi się, że w obróbce (jak zwykle kwestia gustu) nie do końca pokazane. Osobiście widziałbym nieco jaśniej całość, delikatnie mniej fioletu i bardziej "krwiste" niebo oraz jednocześnie bardziej kontrastowe...

nimnull
21-09-2015, 10:53
Moim zdaniem mógłbyś pokusić się o zdjęcie fioletowego zafarbu, zdjęcie zyska na trójwymiarowości.
Fioletowy mocno przytłacza.
Jak zawsze, jeżeli autorze nie podoba Ci się, że użyłem Twojego zdjęcia - daj znać usunę, ale obraz powie więcej niż opis.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/09/WXUTOgjXxGIRYtYmdMwHp1ugwRMh7t4s3iJ55FMG-2.jpg
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/WXUTOgjXxGIRYtYmdMwHp1ug-wRMh7t4s3iJ5-5FMGEt32UMFJcKzc2f57kFFbpWM-4BaebVapfJ54qTFJQSvRGaNEQcQ3kj5xEVtDJRmkWoPlwb6zVR 9KDvvr0fsgGDVCuzxGeXX6SoohhSqZ3GR5YE882YbjexJOvOzG r1ewnZbl4eA5-l9r-g3VCXlueAwcOV3c4nrLRpove4KaAU27S1zNLcGZJNYxXe2GVN_ DcroNE1oPJFJDvbdAGLe9sAZe4EnJeXYAUG1ny9NGl5yXN_0gH ZE-tnsD2ig8r0wAGTXIBvLFBHEYIDZnewZzsVH4z4ZAjkwcLyVfuf NJVCpWddAAaV6x2ndjxDFyip0mZQ-8wjHneoDkXxrM_iOvmGao2WGYmKMhSQMt6U-V31EJ1sUHJdLtPWCz1xcjtYmTf_zrCh1_XybvNNdGvgjHLmFet 1HCheEk6wCqAiiZSc726YwxBoidfXrSpQChaUDyPX8T2yA0yoV-SYTj87-KfGY242sruv4YB4rf9S-qPDP-h_6SdMXQmmiPuUU6dPRm4=w900-h642-no)
Pozdrawiam Mirek

maniak666
21-09-2015, 13:15
Mirka odsłona zdecydowanie poprawia odbiór. Do pełni szczęscia należałoby usunąć fiolet z wody na PP.

target_xx
21-09-2015, 18:07
W pelni sie z toba zgadzam, twoja odslona wyglada lepiej, ale w końcu caly czas sie ucze pozdrawiam komentujacych.

maniak666
21-09-2015, 21:51
W pelni sie z toba zgadzam, twoja odslona wyglada lepiej, ale w kacu caly czas sie ucze pozdrawiam komentujacych.

Oj nie wróże sukcesów w nauce:mrgreen:

Trudnoonazwe
21-09-2015, 22:02
A mi dla odmiany podoba się bardziej pierwsza wersja. Na obu dodałbym jednak kontrastu ;)

rawkik30
21-09-2015, 23:56
Tytułem wstępu może nieco inaczej rozpocznę. Zostałem w innym temacie dość mocno zbesztany za pokazanie swojej wersji, choć przyznałem szczerze, że kiepskiej i że pierwszy raz mi się zdarza taki typ "obróbki" testować - niemniej jednak chodziło o sam fakt umieszczenia innej (czyli mojej) wersji... Tutaj więc wczoraj tylko pisałem. O obróbce ciągle mam mgliste pojęcie, albo prawie wcale (szukam raczej tego, co mi się spodoba), ale gdy piszę dość konkretnie tak jak wczoraj, to zazwyczaj nie tylko teoretycznie, ale po własnych próbach szukania innej obróbki. Nawet gdy tylko malutki jpg, a nie RAW, jest dostępny do ewentualnych przeróbek.

W sumie przy tym kadrze można chyba mówić tylko o gustach (bo np. nie trzeba dbac o kolor skóry) i jak widać, są one różne. Poniżej zaprezentuję też i mój w tym temacie, czyli pokazanie na obrazku tego, o czym wczoraj pisałem. Autor nie miał nic przeciw innej wcześniejszej przeróbce, więc może i ja mogę? Kierunek pokazany przez @nimnull mi nie pasuje - za bardzo "wyprany" z kolorów mi się wydaje i już bardziej oryginał by mi leżał. Moje zmiany w sumie są raczej niewielkie, ale trochę na odbiór chyba wpływają.
To, o czym wczoraj pisałem, wyglądałoby mniej więcej tak:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/09/q6RUsac-2.jpg
źródło (http://i.imgur.com/q6RUsac.jpg)

Ktoś dołoży swoją, czwartą wersję "gustu"? ;-)

nimnull
22-09-2015, 00:08
Kolego, nie było moją intencją drastyczne modyfikowanie zdjęcia, a jedynie zniwelowanie moim zdaniem zbyt dużego zafarbu.
Nic nie jest ruszone, poza modyfikacją WB.
Nie mam zamiaru pastwić się nad czyimś zdjęciem, no chyba że będzie w stosownym dziale.
Proszę czytaj ze zrozumieniem co jest napisane nad zamieszczonym przeze mnie zdjęciem.
Pozdrawiam Mirek

rawkik30
22-09-2015, 00:22
Kolego, nie było moją intencją drastyczne modyfikowanie zdjęcia, a jedynie zniwelowanie moim zdaniem zbyt dużego zafarbu.
Nic nie jest ruszone, poza modyfikacją WB.

A to kajam się i przepraszam, ponieważ niestety nie domyśliłem, że tylko to było celem Twojej zmiany.
Sam też pisałem, że fioletu wydaje mi się za dużo, ale naprawdę niewiele (można porównać w mojej wersji). Na tym zdjęciu fiolet nie jest dla mnie zafarbem, ale wnosi klimat do zdjęcia i decyduje o jego odbiorze.

creep
22-09-2015, 00:26
Wersja autora najbardziej mi pasuje, ciepło i kolory "rozlewają się" po całym zdjęciu i mz poprawiają odbiór. Wersja nimnulla moim zdaniem ma mniej magii, a o redukcji do 16 kolorów, obecnej w tym wątku jako trójka, w ogóle chciałbym zapomnieć.

rawkik30
22-09-2015, 01:07
...o redukcji do 16 kolorów, obecnej w tym wątku jako trójka, w ogóle chciałbym zapomnieć.

W innym temacie mieliśmy podobny gust, tutaj zgoła odmienny. Mimo tej druzgocącej w sumie, zacytowanej wyżej opinii, rozpaczać z jej powodu jednak nie będę ;-)

Greg77
22-09-2015, 09:06
No waruny bywaja na zielonej ostatnimi czasy piekne...

Co do obrobki to Mirek pokazal ciekawie, ale nie do konca bym sie zgodzil, zszedl bym z nasyceniem oryginalu, lekko poprawil balans bieli, ale selektywnie tylko.

target_xx
22-09-2015, 18:19
Poprawie tylko balans bieli i mysle ze bedzie ok i do druku:-) dziekuje wszystkim za komentarze

tomgol
24-09-2015, 12:34
Jak na mój gust to za mocno pojechane z suwakami. Kadrowo ok, ale kolorystycznie na nie.

creep
24-09-2015, 19:25
W innym temacie mieliśmy podobny gust, tutaj zgoła odmienny. Mimo tej druzgocącej w sumie, zacytowanej wyżej opinii, rozpaczać z jej powodu jednak nie będę ;-)
Różnie bywa :) Faktycznie, zabrzmiało ostro, nie taka była intencja, mam nadzieję że nie potraktowałeś tego osobiście - pisałem tylko i wyłącznie o przerobionym zdjęciu...
Ale popatrz na to niebo, głównie ono mnie razi - tam nie ma więcej niż 5 kolorów (trochę przesadzam ;) )...