PDA

Zobacz pełną wersję : Nie ogarniam tego.

PanMarecq
13-09-2015, 16:58
Witam!

Mam taki problem i zagwozdkę. Mam dysk C o pojemności 50gb, pokazuje mi, że wolne miejsce jakie zostało to 2,36 Gb, co jest za mało no i mi się zaczyna komputer "ciąć" kiedy zaznaczyłem wszystkie pliki które są na dysku C pokazało mi , że zajmują one razem 25,3GB... Co jest tego powodem? Da się to jakoś naprawić? Na C mam w sumie jedynie zainstalowanego LR5, lecz jak patrzyłem w foldery to nie zajmuje on więcej niż 10gb... Pomóżcie koledzy i koleżanki, bo nie dość, że zawsze nie miałem super kompa, przez LR działał wolno, to teraz jest to wręcz masakrycznie wolno ;) .

Pozdrawiam!

Aeon88
13-09-2015, 17:01
Pokaz ukryte foldery i pliki i wtedy sprawdz co tyle zajmuje.

PanMarecq
13-09-2015, 17:39
A gdzie to włączyć? Mam Windows 7

dmcreative
13-09-2015, 17:41
https://www.google.com/search?q=jak+odkry%C4%87+ukryte+pliki+i+foldery+wi ndows+7&oq=jak+odkry%C4%87+ukryte+pliki+i+fo&aqs=chrome.1.69i57j0l5.6790j0j7&sourceid=chrome&es_sm=122&ie=UTF-8

:)

2pompony
13-09-2015, 18:02
Musisz też wziąć pod uwagę, że jest coś takiego jak rozmiar klastra - to jest najmniejsza jednostka alokacji plików na dysku. Rozmiarem domyślnym klastra w systemie NTFS dla dysków od 2GB do 2TB jest 4 kB - więc zupełnie inną ilość wolnego miejsca zajmie Ci 100 plików po 3 kB a zupełnie inną jeden duży plik o łącznej wadze tych wszystkich małych.

Dobrze też przeczyścić dysk ze śmieci z tempa i sfragmentować, jeśli system tego sam nie robi. Można na tym zyskać trochę miejsca.

irek6311
13-09-2015, 18:56
Wiersz poleceń (jako Administrator) powercfg -h off 8-)

Andrzej1974
13-09-2015, 20:09
Jest cała masa trików pozwalających odzyskać miejsce na dysku. W Google je bez problemów znajdziesz.

SerU
13-09-2015, 20:41
A swoją drogą dysk systemowy o pojemności 50GB w dzisiejszych czasach i przy ilości łatek jakie Windows i inne programy sobie pobierają, to proszenie się o kłopoty. Sprawdź ile masz backupów od LR, bo jeśli robi je co tydzień (nie mówiąc o codziennych), to masa miejsca poszła tylko na to. Szukaj w users/Twój nick/my pictures/lightroom/backups - w zależności od ilości zdjęć w katalogu i ilości backupów możesz się zdziwić ile miejsca odzyskasz ;)

A jeśli chcesz sobie nieco zwiększyć partycję systemową, to polecam darmowy program Partition Wizard - do pobrania -TUTAJ- (http://www.partitionwizard.com/free-partition-manager.html).

peterka43
13-09-2015, 22:54
Robiłeś kiedykolwiek czyszczenie dysku? jeżeli nie to warto to zrobić,a przekonasz się ile miejsca odzyskasz. Win7 również przetrzymuje pliki instalacyjne aktualizacji,które można śmiało skasować.

notdot
13-09-2015, 23:23
raz to ukryte pliki, dwa to rezerwa miejsca na kosz, pliki pagefile.sys, pliki z aktualizacjami, trzy (o czym już wspomniano) wielkość klastrów, cztery windows potrafi sobie przy formatowaniu dysku zostawić małą partycję na pliki konfiguracyjne czy odzyskiwania systemu, zobacz od narzędzia administracyjne > zarządzanie komputerem > zarządzanie dyskami albo innym konfiguratorem partycji

puciek
14-09-2015, 06:58
Mogę jeszcze dodać, że część dysku zajmuje pewnie nowa instalka windows 10, która się pobiera w tle bez względu na to, czy ktoś ją zamówił, czy nie.

2pompony
14-09-2015, 12:25
POWAŻNIE???

Jak ją znaleźć i zlikwidować? Ukrywa się bardzo, czy łątwo ją znaleźć?

edit
Czy to jest to, co się mieści w ukrytym folderze o nazwie [$Windows.~BT], powstało 15go sierpnia, ma 5,5 giga śmieci, między innymi jakieś setupy i podfoldery jak [LangPakcs]? To by mi najbardziej podchodziło pod folder win10, ale nei wiem, czy to jest to i czy to na pewno wszystko...

puciek
14-09-2015, 12:43
Dokładnie to. Ale jak usuniesz, to i tak będzie się ładować od nowa. Jedyny sposób na wyłączenie tego, to wyłączenie automatycznych aktualizacji. Ot taki psikus ze stajni Microsoft.

2pompony
14-09-2015, 12:46
Dzięki za zwrócenie uwagi!

No dobrze, a jak się to wyrzuci w pi..., to czy microsoft tego nei stwierdzi i nei zacznie się ściagać znowu? Jak sam proces ściągalnictwa zabić?

2pompony
14-09-2015, 13:33
Aaa, widzę, że dopisałeś już odpowiedż na moje pytanie jak to zabić... Dzięki!

rybuuu
14-09-2015, 15:06
O kurczątko - ta aktualizacja dotyczy też wersji 7 windy, czy może tylko 8?

Btw - mam podobny problem jak założyciel wątku, mam wrażenie, że odkąd mam na pokładzie PS-a i LR, to miejsce na partycji systemowej (gdzie notabene mam zainstalowane te programy), puchnie samo z siebie. I czyszczę tymczasowe pliki, defragmentacja raz na jakiś czas, odkurzam rejestry i nic.

Wieczne czyszczenie już chyba nie pomoże, ale mam w planach format, może pomożecie jak mniej więcej zagospodarować miejscem na przestrzeni dyskowej pod ten soft, zeby komp pracował jak najbardziej ergonomicznie? Plus konfiguracja w prefencjach Photoshopa - ooo, to by było super.

edit.:

Tak teraz patrzę na mój post i pewnie zaraz ktoś zapyta, jak można komuś coś radzić bez wiedzy, jaki ma dysk / ile ramu itp, ale wystarczą mi Wasze osobiste doświadczenia - ile np. GB poświęcacie na partycję systemowa itp.

Jacek S.
14-09-2015, 15:35
Polecam zlokalizować plik pagefile.sys i poczytać o metodach rozwiązania problemów związanych z plikiem. U mnie zajmuje 32 gb na jednaj z partycji.

2pompony
14-09-2015, 15:43
Sorry, już znalazłem odpowiedź na pytanie, które tu postawiłem... Proszę usunąć posta, jeśli można.

PanMarecq
14-09-2015, 20:10
Dzięki wielkie wszystkim za podpowiedzi! Zwolniłem sporo miejsca i wszystko super działa! jeszcze raz dzięki!