Zobacz pełną wersję : Nie ogarniam tego.
PanMarecq
13-09-2015, 16:58
Witam!
Mam taki problem i zagwozdkę. Mam dysk C o pojemności 50gb, pokazuje mi, że wolne miejsce jakie zostało to 2,36 Gb, co jest za mało no i mi się zaczyna komputer "ciąć" kiedy zaznaczyłem wszystkie pliki które są na dysku C pokazało mi , że zajmują one razem 25,3GB... Co jest tego powodem? Da się to jakoś naprawić? Na C mam w sumie jedynie zainstalowanego LR5, lecz jak patrzyłem w foldery to nie zajmuje on więcej niż 10gb... Pomóżcie koledzy i koleżanki, bo nie dość, że zawsze nie miałem super kompa, przez LR działał wolno, to teraz jest to wręcz masakrycznie wolno ;) .
Pozdrawiam!
Pokaz ukryte foldery i pliki i wtedy sprawdz co tyle zajmuje.
PanMarecq
13-09-2015, 17:39
A gdzie to włączyć? Mam Windows 7
dmcreative
13-09-2015, 17:41
https://www.google.com/search?q=jak+odkry%C4%87+ukryte+pliki+i+foldery+wi ndows+7&oq=jak+odkry%C4%87+ukryte+pliki+i+fo&aqs=chrome.1.69i57j0l5.6790j0j7&sourceid=chrome&es_sm=122&ie=UTF-8
:)
2pompony
13-09-2015, 18:02
Musisz też wziąć pod uwagę, że jest coś takiego jak rozmiar klastra - to jest najmniejsza jednostka alokacji plików na dysku. Rozmiarem domyślnym klastra w systemie NTFS dla dysków od 2GB do 2TB jest 4 kB - więc zupełnie inną ilość wolnego miejsca zajmie Ci 100 plików po 3 kB a zupełnie inną jeden duży plik o łącznej wadze tych wszystkich małych.
Dobrze też przeczyścić dysk ze śmieci z tempa i sfragmentować, jeśli system tego sam nie robi. Można na tym zyskać trochę miejsca.
irek6311
13-09-2015, 18:56
Wiersz poleceń (jako Administrator) powercfg -h off 8-)
Andrzej1974
13-09-2015, 20:09
Jest cała masa trików pozwalających odzyskać miejsce na dysku. W Google je bez problemów znajdziesz.
A swoją drogą dysk systemowy o pojemności 50GB w dzisiejszych czasach i przy ilości łatek jakie Windows i inne programy sobie pobierają, to proszenie się o kłopoty. Sprawdź ile masz backupów od LR, bo jeśli robi je co tydzień (nie mówiąc o codziennych), to masa miejsca poszła tylko na to. Szukaj w users/Twój nick/my pictures/lightroom/backups - w zależności od ilości zdjęć w katalogu i ilości backupów możesz się zdziwić ile miejsca odzyskasz ;)
A jeśli chcesz sobie nieco zwiększyć partycję systemową, to polecam darmowy program Partition Wizard - do pobrania -TUTAJ- (http://www.partitionwizard.com/free-partition-manager.html).
peterka43
13-09-2015, 22:54
Robiłeś kiedykolwiek czyszczenie dysku? jeżeli nie to warto to zrobić,a przekonasz się ile miejsca odzyskasz. Win7 również przetrzymuje pliki instalacyjne aktualizacji,które można śmiało skasować.
raz to ukryte pliki, dwa to rezerwa miejsca na kosz, pliki pagefile.sys, pliki z aktualizacjami, trzy (o czym już wspomniano) wielkość klastrów, cztery windows potrafi sobie przy formatowaniu dysku zostawić małą partycję na pliki konfiguracyjne czy odzyskiwania systemu, zobacz od narzędzia administracyjne > zarządzanie komputerem > zarządzanie dyskami albo innym konfiguratorem partycji
Mogę jeszcze dodać, że część dysku zajmuje pewnie nowa instalka windows 10, która się pobiera w tle bez względu na to, czy ktoś ją zamówił, czy nie.
2pompony
14-09-2015, 12:25
POWAŻNIE???
Jak ją znaleźć i zlikwidować? Ukrywa się bardzo, czy łątwo ją znaleźć?
edit
Czy to jest to, co się mieści w ukrytym folderze o nazwie [$Windows.~BT], powstało 15go sierpnia, ma 5,5 giga śmieci, między innymi jakieś setupy i podfoldery jak [LangPakcs]? To by mi najbardziej podchodziło pod folder win10, ale nei wiem, czy to jest to i czy to na pewno wszystko...
Dokładnie to. Ale jak usuniesz, to i tak będzie się ładować od nowa. Jedyny sposób na wyłączenie tego, to wyłączenie automatycznych aktualizacji. Ot taki psikus ze stajni Microsoft.
2pompony
14-09-2015, 12:46
Dzięki za zwrócenie uwagi!
No dobrze, a jak się to wyrzuci w pi..., to czy microsoft tego nei stwierdzi i nei zacznie się ściagać znowu? Jak sam proces ściągalnictwa zabić?
2pompony
14-09-2015, 13:33
Aaa, widzę, że dopisałeś już odpowiedż na moje pytanie jak to zabić... Dzięki!
O kurczątko - ta aktualizacja dotyczy też wersji 7 windy, czy może tylko 8?
Btw - mam podobny problem jak założyciel wątku, mam wrażenie, że odkąd mam na pokładzie PS-a i LR, to miejsce na partycji systemowej (gdzie notabene mam zainstalowane te programy), puchnie samo z siebie. I czyszczę tymczasowe pliki, defragmentacja raz na jakiś czas, odkurzam rejestry i nic.
Wieczne czyszczenie już chyba nie pomoże, ale mam w planach format, może pomożecie jak mniej więcej zagospodarować miejscem na przestrzeni dyskowej pod ten soft, zeby komp pracował jak najbardziej ergonomicznie? Plus konfiguracja w prefencjach Photoshopa - ooo, to by było super.
edit.:
Tak teraz patrzę na mój post i pewnie zaraz ktoś zapyta, jak można komuś coś radzić bez wiedzy, jaki ma dysk / ile ramu itp, ale wystarczą mi Wasze osobiste doświadczenia - ile np. GB poświęcacie na partycję systemowa itp.
Jacek S.
14-09-2015, 15:35
Polecam zlokalizować plik pagefile.sys i poczytać o metodach rozwiązania problemów związanych z plikiem. U mnie zajmuje 32 gb na jednaj z partycji.
2pompony
14-09-2015, 15:43
Sorry, już znalazłem odpowiedź na pytanie, które tu postawiłem... Proszę usunąć posta, jeśli można.
PanMarecq
14-09-2015, 20:10
Dzięki wielkie wszystkim za podpowiedzi! Zwolniłem sporo miejsca i wszystko super działa! jeszcze raz dzięki!