Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Nie ogarniam tego.

Witam!

Mam taki problem i zagwozdkę. Mam dysk C o pojemności 50gb, pokazuje mi, że wolne miejsce jakie zostało to 2,36 Gb, co jest za mało no i mi się zaczyna komputer "ciąć" kiedy zaznaczyłem wszystkie pliki które są na dysku C pokazało mi , że zajmują one razem 25,3GB... Co jest tego powodem? Da się to jakoś naprawić? Na C mam w sumie jedynie zainstalowanego LR5, lecz jak patrzyłem w foldery to nie zajmuje on więcej niż 10gb... Pomóżcie koledzy i koleżanki, bo nie dość, że zawsze nie miałem super kompa, przez LR działał wolno, to teraz jest to wręcz masakrycznie wolno .

Pozdrawiam!
    2x FF 28,35,50,85 wsio 1.8 G

Domyślnie

Pokaz ukryte foldery i pliki i wtedy sprawdz co tyle zajmuje.
    ;]

Domyślnie

A gdzie to włączyć? Mam Windows 7
    2x FF 28,35,50,85 wsio 1.8 G

D800 | D610 | S Art 35 1.4 | T16-28 2.8 | N50 1.8

Domyślnie

Musisz też wziąć pod uwagę, że jest coś takiego jak rozmiar klastra - to jest najmniejsza jednostka alokacji plików na dysku. Rozmiarem domyślnym klastra w systemie NTFS dla dysków od 2GB do 2TB jest 4 kB - więc zupełnie inną ilość wolnego miejsca zajmie Ci 100 plików po 3 kB a zupełnie inną jeden duży plik o łącznej wadze tych wszystkich małych.

Dobrze też przeczyścić dysk ze śmieci z tempa i sfragmentować, jeśli system tego sam nie robi. Można na tym zyskać trochę miejsca.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Wiersz poleceń (jako Administrator) powercfg -h off

Domyślnie

Jest cała masa trików pozwalających odzyskać miejsce na dysku. W Google je bez problemów znajdziesz.
    Nikon

Domyślnie

A swoją drogą dysk systemowy o pojemności 50GB w dzisiejszych czasach i przy ilości łatek jakie Windows i inne programy sobie pobierają, to proszenie się o kłopoty. Sprawdź ile masz backupów od LR, bo jeśli robi je co tydzień (nie mówiąc o codziennych), to masa miejsca poszła tylko na to. Szukaj w users/Twój nick/my pictures/lightroom/backups - w zależności od ilości zdjęć w katalogu i ilości backupów możesz się zdziwić ile miejsca odzyskasz

A jeśli chcesz sobie nieco zwiększyć partycję systemową, to polecam darmowy program Partition Wizard - do pobrania -TUTAJ-.
    Object error. Unable to run this script. Program terminated!

Domyślnie

Robiłeś kiedykolwiek czyszczenie dysku? jeżeli nie to warto to zrobić,a przekonasz się ile miejsca odzyskasz. Win7 również przetrzymuje pliki instalacyjne aktualizacji,które można śmiało skasować.
    Nikon, Nikkor i SaBinka

Domyślnie

raz to ukryte pliki, dwa to rezerwa miejsca na kosz, pliki pagefile.sys, pliki z aktualizacjami, trzy (o czym już wspomniano) wielkość klastrów, cztery windows potrafi sobie przy formatowaniu dysku zostawić małą partycję na pliki konfiguracyjne czy odzyskiwania systemu, zobacz od narzędzia administracyjne > zarządzanie komputerem > zarządzanie dyskami albo innym konfiguratorem partycji
    możliwe, że się nie znam a monitor mam słaby

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów