PDA

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Dublin: Samuel Beckett Bridge

creep
12-09-2015, 22:54
Kontynuując wątek dubliński... tym razem nie w kwadracie, aczkolwiek nadal ciasno :)

(kliknięcie na zdjęciu powiększa do bardziej przyjaznego rozmiaru)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/09/9ragS1-2.jpg
źródło (http://imageshack.com/a/img538/4113/io5U4u.jpg)

mcleod
12-09-2015, 23:04
Super! Zdecydowanie najbardziej podoba mi się z Twoich dotychczas prezentowanych dublińskich zdjęć - pewnie w dużej części za sprawą modela.

creep
12-09-2015, 23:22
Wiadomo, w takim miejscu wystarczy być o odpowiedniej porze, przy sprzyjających warunkach, i nic nie spaprać, a zdjęcie praktycznie robi się samo :)

sufenta
12-09-2015, 23:39
bardzo ladne zdjecie. sam chetnie bym je wykonal. congrats!

mcleod
12-09-2015, 23:40
Strasznie dużo tych warunków, aby zdjęcie robiło się samo :-) Najbardziej "niepokoi" mnie to, że sporo trzeba potrafić, żeby "nic nie spaprać" ;-)

Chodziło mi o to, że spośród zdjęć bardzo dobrych technicznie i kadrowo często większym zainteresowaniem będą cieszyły się te, na których są ciekawsze motywy :-)

2pompony
12-09-2015, 23:44
Creep, strasznie Ci zazdroszczę tego mostu! Co prawda - jak kiedyś utrzymywał Tormentol - sam nie wiem czemu, bo ten Dublin na globusie wydaje się nie leżeć daleko, ale zazdroszczę jednak!

Zrobiłbym mniej jasno, ale most (znaczy zdjęcie) wdechowe jest i koniec! :)

Dune
13-09-2015, 00:00
Świetne zdjęcie !

highseas
13-09-2015, 00:28
Smakowite i dynamiczne. Dobre!

creep
13-09-2015, 10:50
Dziękuję za Wasze komentarze, poniekąd potwierdzające to co napisał mcleod ;)

Strasznie dużo tych warunków, aby zdjęcie robiło się samo :-) Najbardziej "niepokoi" mnie to, że sporo trzeba potrafić, żeby "nic nie spaprać" ;-)

Chodziło mi o to, że spośród zdjęć bardzo dobrych technicznie i kadrowo często większym zainteresowaniem będą cieszyły się te, na których są ciekawsze motywy :-)

Zgadzam się z Tobą w 100% w obydwu kwestiach. O tym "nie spapraniu" pisałem trochę z przekąsem, wiedząc jak łatwo spaprać albo robiąc zdjęcie, albo w obróbce. A odnośnie drugiej części wypowiedzi, oczywistym jest że tzw "ikoniczne" budowle będą zawsze będą popularniejszym obiektem fotografii. Niemniej jednak ja czerpię satysfakcję też z tego, gdy uda mi się zobaczyć coś w miejscu, które nie jest tak popularne, w którym zrobienie zdjęcia nie jest tak "oczywiste". Chociaż faktycznie trzeba przyznać, są miejsca w których wyciąganie aparatu nie ma sensu - i to też trzeba wiedzieć, a nie pstrykać wszystko dookoła z nadzieją że coś się później wybierze...

mcleod
13-09-2015, 13:20
Dodam jeszcze, że w moim przekonaniu sens prezentowania zdjęć z miejscami ikonicznymi jest chyba jedynie wówczas - poza sytuacją gdy autor się uczy i chce poznać opinie o swoim zdjęciu - gdy są one dopięte na ostatni guzik pod każdym względem - warunków, kompozycji oraz edycji. Owo "dopięcie" wymaga od fotografa sporego talentu, wiedzy i dyscypliny. W sytuacji, kiedy w sieci można w parę sekund odnaleźć setki czy tysiące zdjęć z jakimś znanym miejscem, nie widzę większego sensu w zamieszczaniu zdjęcia, które swoją przeciętnością ginie w masie obrazów podanych na tacy przez wyszukiwarkę google. Twoje zdjęcie zdecydowanie w tej masie nie ginie :-)

basket
14-09-2015, 23:05
Takie komentarze dostałeś za to super zdjęcie więc co ja mogę. Pogratulować tylko :-) Zatem gratuluję:-)

creep
14-09-2015, 23:45
Dziękuję :)

Radek_1
17-09-2015, 20:54
Nasłodzili Ci proszę Pana, że nie wypada się nie "dorzucić".
Zresztą z innej strony swoją opinię wyrażałem i podtrzymuję. W pozytywnym słowa znaczeniu zazdraszczam coraz mocniej...

Trudnoonazwe
21-09-2015, 22:10
Dawno mnie nie było, a tu taki ruch w "interesie". Dobre warunki się trafiły, ciekaw jestem jakby to wyglądało tak z 15 minut wcześniej ;)

ame
25-09-2015, 11:13
Widziałam, że zdjęcie trafiło na facebookową stronę Nikoniarzy - zasłużone wyróżnienie :-) .

biegly
26-09-2015, 19:49
Bardzo fajnie go pokazałeś i praca bardzo dobra.
Jednak z mojego punktu widzenia, gdzie prawie widze na co dzień zdjęcia tego mostu mogę napisać klasyk ;)
Pozdrawiam

creep
26-09-2015, 20:50
Dawno mnie nie było, a tu taki ruch w "interesie". Dobre warunki się trafiły, ciekaw jestem jakby to wyglądało tak z 15 minut wcześniej ;)
Tak samo wyglądało :) - te warunki utrzymywały się dosyć długo. Ale wtedy stałem obok Riverside One (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=265106), czyli w zasadzie 50 metrów dalej ;)

Widziałam, że zdjęcie trafiło na facebookową stronę Nikoniarzy - zasłużone wyróżnienie :-) .
Mnie też cieszy to wyróżnienie :)

Bardzo fajnie go pokazałeś i praca bardzo dobra.
Jednak z mojego punktu widzenia, gdzie prawie widze na co dzień zdjęcia tego mostu mogę napisać klasyk ;)

Dzięki - faktycznie, ciężko w tym miejscu o inne kadry bez specjalnego wydziwiania. Ale most jest super i pewnie gdyby tak spróbować podejścia bardziej abstrakcyjnego - skupić się na łuku, linach - byłoby jeszcze ciekawiej. No ale przy pierwszym i jedynym podejściu niestety ograniczyłem się do tego kadru.