PDA

Zobacz pełną wersję : SB 800 problem

fokusw
25-08-2005, 13:36
Witam wszytkich uzytkowników NIKONA i nie tylko.
jestem nowym posiadaczem Nikona D70 do którego dokupiłem Lampe SB 800 i tu sie zaczęły schody.Otóż i mam pewne problemy z prawidłowym naświetleniem. Przykładowo gdy jest b. ciemno lampa radzi sobie idealnie w ustawieniu TTL BL i TTL bez względu czy na powietrzu czy w pomieszczeniu. Natoniast na tych samych parametrach np. prioprytet przysłony - przysłona 5,6 w warunkach gdzie jest więcej światła np. jasny koścół niedoświetla."Drabinka" również pokazuje niedoswietlenie.Zakładałem różne obiektywy i jest tak samo.Nie moge sie tez doszukać funkcji szybkiej synchronizacji FP.
Wracając do nieszczęsnego niedoswietlenia - może mam coś w aparacie zablokowane??.
Za poomoc i rade będę wdzięczny.Prosze o odp. na adres [email protected] lub na forum
Pozdrawiam Fokusw

M_Kuron
25-08-2005, 17:20
Jeśli lampa ma być głównym źródłem światła przełącz na ttl. Jesli nadal jest troche za ciemno wprowadz korekcje ev na lampie. Jesli nadal jest zle a masz zalozony dyfuzor, zdjemij go. Poza tym przeczytaj najpierw instrukcje. D70 ma synchronizacje tylko (a może aż) do 1/500, jak chcesz miec ją na jeszcze krótszych czasach zmien korpus;) Tam wszytko jasno jest napisane i wytłumaczone.

GrZeCh
25-08-2005, 17:32
jak chcesz miec ją na jeszcze krótszych czasach zmien korpus;)

oj odrazu zmieniac korpus .. z tego co czytalem to wystarczy zaslonic pare stykow laczacych lampe z body .. jesli to jest to o czym mysle oczywiscie :)

Andy_O
01-09-2005, 11:09
Przypominam, że jeśli aparat pracuje w trybie pomiaru matrycowego, to lampa ustawi sie automatycznie w BL-TTL czyli tryb, w którym automatyka będzie "usiłowała" pokazać również oświetlenie zastane, czyli np. marne lampki w kosciele na ścianach. Prz ISO 200 będzie to skutkowało totalnym niedoświetleniem.
Przełącz na pomiar punktowy lub wyłącz w lampie BL.

szymony
01-09-2005, 12:25
Natoniast na tych samych parametrach np. prioprytet przysłony - przysłona 5,6 w warunkach gdzie jest więcej światła np. jasny koścół niedoświetla."Drabinka" również pokazuje niedoswietlenie.Zakładałem różne obiektywy i jest tak samo.Nie moge sie tez doszukać funkcji szybkiej synchronizacji FP.

Jeżeli drabinka pokazuje niedoświetlenie, to chyba jasne jest że będzie niedoświetlone. Jak jest jasny kościół to jeszcze nie świadczy że parametry kóre podałeś starczą do poprawnej ekspozycji.
Czytałeś chociaż to:
http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=4147
D70 nie ma synchronizacji z krótkimi czasami.

[ Dodano: 01-09-2005, 12:29 ]

Przypominam, że jeśli aparat pracuje w trybie pomiaru matrycowego, to lampa ustawi sie automatycznie w BL-TTL
No patrz chyba mam coś zepsute, bo u mnie to co mam ustawine to zostaje. Inna sprawa że z matrycy raczej nie korzystam.

Andy_O
23-11-2005, 12:20
No patrz chyba mam coś zepsute, bo u mnie to co mam ustawine to zostaje. Inna sprawa że z matrycy raczej nie korzystam.

Oczywiście można ręcznie na lampie wybrać inny tryb, również zwykły TTL. Jednak wielu początkujących uzytkowników podłącza lampę, rzuca okiem "pojawiło sie coś o TTL" i przystępuje do fotografowania. A tu lipa, zdjęcia niedoświetlone. Sprawa jest jasno opisana w instrukcji do lampy.

Wielu osobom nie chce sie czytać instrukcji, nawet jeden znajomy zawodowy fotograf dopiero po mojej uwadze zauważył, że przed znaczkiem "TTL" jest jeszcze "jakieś BL". Wcześniej po prostu wprowadzał korekcję ręcznie i uwazał, ze "ta lampa tak ma". Na wielu forach wiele ludzi pisze, że "ta lampa niedoświetla". Mało kto to sprostowuje, wiec niniejszym to czynię.

mario
07-12-2005, 20:42
"Drabinka" również pokazuje niedoswietlenie. Zakładałem różne obiektywy i jest tak samo

Witam.
Tak ma być. Drabinka mierzy światło ciągłe a nie błyskowe, więc pokazuje
ile brakuje do prawidłowej ekspozycji nie uwzględniając lampy.
Tuż przed zrobieniem zdjęcia lampa wykonuje kilka krótkich błysków pomiarowych
i na tej podstawie (oraz danych z obiektywu typu D i jeszcze innych ..) ustala moc błysku
niezbędną do "wyzerowania drabinki".

Jeśli można to dorzucę pytanie od siebie :oops:
Właśnie zostałem "zgwałcony" na zrobienie zdjęć ze ślubu kościelnego.
Nie pomogły protesty że nie mam doświadczenia, że kościół ciemny, że pewnie zchanię.
Mam robić i już, a wyjdzie co wyjdzie.
Dobrzy ludzie podrzucie garść dobrych rad jak wyjść cało z tej opresji.
Do dyspozycji mam:
1. D70
2. Tamrona AF 28-75 /2,8 ......
3. Tokinę AF 12-24 /4
4. SB800
5. Nikkora AF 50/1,8
6. Jak by było trzeba to Sigmę 70-200 /2,8 HSM
7. brak doświadczenia w tego typu fotografii :oops:

samuraj
07-12-2005, 21:03
Jeśli można to dorzucę pytanie od siebie :oops:
Właśnie zostałem "zgwałcony" na zrobienie zdjęć ze ślubu kościelnego.
Nie pomogły protesty że nie mam doświadczenia, że kościół ciemny, że pewnie zchanię.
Mam robić i już, a wyjdzie co wyjdzie.
Dobrzy ludzie podrzucie garść dobrych rad jak wyjść cało z tej opresji.
Do dyspozycji mam:
1. D70 , F80
2. Tamrona AF 28-75 /2,8 ......
3. Tokinę AF 12-24 /4
4. SB800
5. Nikkora AF 50/1,8
6. Jak by było trzeba to Sigmę 70-200 /2,8 HSM
7. brak doświadczenia w tego typu fotografii :oops:

poszukaj w archiwum, bylo juz sporo w tym temacie, a zestaw obiektywow jest calkiem OK

mario
07-12-2005, 21:14
Witam.
Archiwum przeglądałem i muszę powiedzieć , że jest w nim więcej
ubolewania nad faktem fotografowania tak istotnej chwil przez żółtodzioba,
niż rzeczowych i cennych porad.
To że musze mieć jasny obiektyw i dobrą lampę już wiem, ale równie ważne
są różne triki i sztuczki. Może jakieś wskazówki odnośnie kadrowania.
Ale mimo wszystko dziękuję.

PS. Może w kościele wystarczy tylko Tamron 28-75/2.8 , a Tokinę używać
głównie na imprezie ?
Może nie warto targać armaty 70-200 /2.8 ? (po dopięciu tego i SB800 do krpusu
wszystko zaczyna warzyć całkiem sporo i ręce więdą)

samuraj
07-12-2005, 21:20
wejdz na strony: http://www.forumslubne.pl/forum/
to jest forum fotografii slublnej

kacperek
07-12-2005, 21:21
Mario moj 1 slub robilem Tamronem, natomiast przyznaje ze byly miejsca w Kosciele gdzie przydalaby sie Tokina, ale to juz zalezy od Kosciola, ciezko powiedziec uzywaj tego a tego obiektywu jak nie zna sie warunkow na miejscu.

Fodo
11-12-2005, 02:22
a że tak zapytam przy okazji.........co to za forum ślubne do którego samuraj podaje link - jakoś nie widzę tam nic na temat fotografii - tam są raptenm wszystkiego ze 32 tematy.......?

szymony
11-12-2005, 08:05
a że tak zapytam przy okazji.........co to za forum ślubne do którego samuraj podaje link - jakoś nie widzę tam nic na temat fotografii - tam są raptenm wszystkiego ze 32 tematy.......?
A zarejstrowałeś się :?:

Tadek
15-12-2005, 21:17
Wykręć się, żeś Żyd i do kościoła wejść nie możesz :wink: