Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: SB 800 problem

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Kujawsko pomorskie

Domyślnie SB 800 problem

Witam wszytkich uzytkowników NIKONA i nie tylko.
    jestem nowym posiadaczem Nikona D70 do którego dokupiłem Lampe SB 800 i tu sie zaczęły schody.Otóż i mam pewne problemy z prawidłowym naświetleniem. Przykładowo gdy jest b. ciemno lampa radzi sobie idealnie w ustawieniu TTL BL i TTL bez względu czy na powietrzu czy w pomieszczeniu. Natoniast na tych samych parametrach np. prioprytet przysłony - przysłona 5,6 w warunkach gdzie jest więcej światła np. jasny koścół niedoświetla."Drabinka" również pokazuje niedoswietlenie.Zakładałem różne obiektywy i jest tak samo.Nie moge sie tez doszukać funkcji szybkiej synchronizacji FP.
    Wracając do nieszczęsnego niedoswietlenia - może mam coś w aparacie zablokowane??.
    Za poomoc i rade będę wdzięczny.Prosze o odp. na adres [email protected] lub na forum
    Pozdrawiam Fokusw

Domyślnie

Jeśli lampa ma być głównym źródłem światła przełącz na ttl. Jesli nadal jest troche za ciemno wprowadz korekcje ev na lampie. Jesli nadal jest zle a masz zalozony dyfuzor, zdjemij go. Poza tym przeczytaj najpierw instrukcje. D70 ma synchronizacje tylko (a może aż) do 1/500, jak chcesz miec ją na jeszcze krótszych czasach zmien korpus Tam wszytko jasno jest napisane i wytłumaczone.
    Canon 30D + BG-E2 + 17-40L f4 + Sigma 100-300f4 + 580ex + Shoe Cord 2

| www.maciejkuron.pl |

Domyślnie

jak chcesz miec ją na jeszcze krótszych czasach zmien korpus
    oj odrazu zmieniac korpus .. z tego co czytalem to wystarczy zaslonic pare stykow laczacych lampe z body .. jesli to jest to o czym mysle oczywiscie
    | D70 | 50/1,4 D | 85/1,8 | Sigma 10-20 | Lowepro Nova 3 | SB-800 | Kiev88 |

Domyślnie BL-TTL

Przypominam, że jeśli aparat pracuje w trybie pomiaru matrycowego, to lampa ustawi sie automatycznie w BL-TTL czyli tryb, w którym automatyka będzie "usiłowała" pokazać również oświetlenie zastane, czyli np. marne lampki w kosciele na ścianach. Prz ISO 200 będzie to skutkowało totalnym niedoświetleniem.
    Przełącz na pomiar punktowy lub wyłącz w lampie BL.

Domyślnie Re: SB 800 problem

Cytat Zamieszczone przez fokusw
    Natoniast na tych samych parametrach np. prioprytet przysłony - przysłona 5,6 w warunkach gdzie jest więcej światła np. jasny koścół niedoświetla."Drabinka" również pokazuje niedoswietlenie.Zakładałem różne obiektywy i jest tak samo.Nie moge sie tez doszukać funkcji szybkiej synchronizacji FP.
    Jeżeli drabinka pokazuje niedoświetlenie, to chyba jasne jest że będzie niedoświetlone. Jak jest jasny kościół to jeszcze nie świadczy że parametry kóre podałeś starczą do poprawnej ekspozycji.
    Czytałeś chociaż to:
    http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=4147
    D70 nie ma synchronizacji z krótkimi czasami.

[ Dodano: 01-09-2005, 12:29 ]
    Cytat Zamieszczone przez Andy_O
    Przypominam, że jeśli aparat pracuje w trybie pomiaru matrycowego, to lampa ustawi sie automatycznie w BL-TTL
    No patrz chyba mam coś zepsute, bo u mnie to co mam ustawine to zostaje. Inna sprawa że z matrycy raczej nie korzystam.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie Re: SB 800 problem

Cytat Zamieszczone przez szymony
    No patrz chyba mam coś zepsute, bo u mnie to co mam ustawine to zostaje. Inna sprawa że z matrycy raczej nie korzystam.
    Oczywiście można ręcznie na lampie wybrać inny tryb, również zwykły TTL. Jednak wielu początkujących uzytkowników podłącza lampę, rzuca okiem "pojawiło sie coś o TTL" i przystępuje do fotografowania. A tu lipa, zdjęcia niedoświetlone. Sprawa jest jasno opisana w instrukcji do lampy.

Wielu osobom nie chce sie czytać instrukcji, nawet jeden znajomy zawodowy fotograf dopiero po mojej uwadze zauważył, że przed znaczkiem "TTL" jest jeszcze "jakieś BL". Wcześniej po prostu wprowadzał korekcję ręcznie i uwazał, ze "ta lampa tak ma". Na wielu forach wiele ludzi pisze, że "ta lampa niedoświetla". Mało kto to sprostowuje, wiec niniejszym to czynię.

Domyślnie

"Drabinka" również pokazuje niedoswietlenie. Zakładałem różne obiektywy i jest tak samo
    Witam.
    Tak ma być. Drabinka mierzy światło ciągłe a nie błyskowe, więc pokazuje
    ile brakuje do prawidłowej ekspozycji nie uwzględniając lampy.
    Tuż przed zrobieniem zdjęcia lampa wykonuje kilka krótkich błysków pomiarowych
    i na tej podstawie (oraz danych z obiektywu typu D i jeszcze innych ..) ustala moc błysku
    niezbędną do "wyzerowania drabinki".

Jeśli można to dorzucę pytanie od siebie
    Właśnie zostałem "zgwałcony" na zrobienie zdjęć ze ślubu kościelnego.
    Nie pomogły protesty że nie mam doświadczenia, że kościół ciemny, że pewnie zchanię.
    Mam robić i już, a wyjdzie co wyjdzie.
    Dobrzy ludzie podrzucie garść dobrych rad jak wyjść cało z tej opresji.
    Do dyspozycji mam:
    1. D70
    2. Tamrona AF 28-75 /2,8 ......
    3. Tokinę AF 12-24 /4
    4. SB800
    5. Nikkora AF 50/1,8
    6. Jak by było trzeba to Sigmę 70-200 /2,8 HSM
    7. brak doświadczenia w tego typu fotografii
    Pozdrawiam

Domyślnie

Jeśli można to dorzucę pytanie od siebie
    Właśnie zostałem "zgwałcony" na zrobienie zdjęć ze ślubu kościelnego.
    Nie pomogły protesty że nie mam doświadczenia, że kościół ciemny, że pewnie zchanię.
    Mam robić i już, a wyjdzie co wyjdzie.
    Dobrzy ludzie podrzucie garść dobrych rad jak wyjść cało z tej opresji.
    Do dyspozycji mam:
    1. D70 , F80
    2. Tamrona AF 28-75 /2,8 ......
    3. Tokinę AF 12-24 /4
    4. SB800
    5. Nikkora AF 50/1,8
    6. Jak by było trzeba to Sigmę 70-200 /2,8 HSM
    7. brak doświadczenia w tego typu fotografii
    poszukaj w archiwum, bylo juz sporo w tym temacie, a zestaw obiektywow jest calkiem OK
    Nie jestem szumofobem, używam cropa i jak potrzebuje wysokiego ISO.
    Tamzooka 150-600, T 300 2.8 kenko TC 1,4 2,0

Domyślnie

Witam.
    Archiwum przeglądałem i muszę powiedzieć , że jest w nim więcej
    ubolewania nad faktem fotografowania tak istotnej chwil przez żółtodzioba,
    niż rzeczowych i cennych porad.
    To że musze mieć jasny obiektyw i dobrą lampę już wiem, ale równie ważne
    są różne triki i sztuczki. Może jakieś wskazówki odnośnie kadrowania.
    Ale mimo wszystko dziękuję.

PS. Może w kościele wystarczy tylko Tamron 28-75/2.8 , a Tokinę używać
    głównie na imprezie ?
    Może nie warto targać armaty 70-200 /2.8 ? (po dopięciu tego i SB800 do krpusu
    wszystko zaczyna warzyć całkiem sporo i ręce więdą)
    Pozdrawiam

Domyślnie

wejdz na strony: http://www.forumslubne.pl/forum/
    to jest forum fotografii slublnej
    Nie jestem szumofobem, używam cropa i jak potrzebuje wysokiego ISO.
    Tamzooka 150-600, T 300 2.8 kenko TC 1,4 2,0

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów