Zobacz pełną wersję : Jaki filtr szary ?
Witam.
Chciałbym kupić filtr szary neutralny, jednak nie wiem, jakie modele brać pod uwagę oraz czy warto wchodzić w system cokin'a.
Znam zalety tego drugiego, jednak cena trochę odstrasza, a takich wartości jak ND1000 (ruch chmur ;)) nie znalazłem. Oprócz tego interesuje mnie coś w okolicach ND100.
Filtry używane będą z Tokiną 12-24 f4.
Proszę o pomoc w wyborze.
Pozdr.
2pompony
04-09-2015, 12:00
Mam system Cokina i do tej pory pluję sobie w brodę, że kupiłem oryginalny holder, pierścienie i całą resztę poza szybką... Jako drugi, eksperymentalny, kupiłem za 1/20 ceny oryginału jakąś chińską podróbkę, która niczym (NICZYM, łącznie z użytym materiałem) nie różni się od oryginału. Nawet napis był w tym samym miejscu, tylko w oryginale Cokin, w chińskim Tien Yu, czy coś...
Używałem go z obiektywem o podobnych parametrach (N12-24), ale żeby nie winietował, musiałem z holdera usunąć, tzn. spiłować jedną ramkę, czyli mówiąc najprościej odchudzić o jeden ząbek.
Tak więc myślę, że poza samym filtrem sam system Cokina może być rewelacyjnie tani, bez żadnej ujmy na jakości i wyglądzie.
Acha, filtr jakiego używałem to Hitech barwiony w masie - to jest ważne, że nie powierzchniowo, jak tanie filtry, bo oznacza że po zarysowaniu nie schodzi mu barwnik. Na samej szybce nei warto akurat oszczędzać i kupować podróbek, bo to się ani nie sprawdzi, ani nie będzie miało nawet ułamka trwałości, że o problemach z zafarbami nei wspomnę.
Oczywiście Hitechy tez wprowadzają zafarb, ale po pierwsze nie taki duży jak podróbki, po drugie łatwy do opanowania na etapie postprocesu.
MZ warto iść w system Cokina, a dokładniej filtrów płytkowych, ale nigdy, przenigdy nie kupować szarych filtrów od Cokina - nie są lepsze od taniej chińszczyzny (silne zafarby, nierównomierne)
Warto, ale pod warunkiem, że chce się też używać filtrów połówkowych. Przy pełnych szarych nakręcane są i tańsze i lepszej jakości.
Są też dostępne filtry o bardzo mocnym przyciemnieniu - np. Lee BigStopper, czy Hitech ND 3.0 (oba ok. 1000x).
Jeśli filtry szare, to tylko:
1. Lee
2. Hitech
3. Haida (ale o rozmiarze od 100mm).
Co do wyboru rozmiaru filtrów. Dla obiektywów UWA zalecane jest używanie filtrów minimum 100mm (Cokin Z-pro). Z mniejszymi (Cokin P / 85mm) będzie winietowanie, jeśli obróci się holder pod kątem (nawet wersję slim).
Kupiłem Hitecha ND 3.0 pod Z-PRO, o którym wspomniałeś.
Mam nadzieję, że mocnego zafarbu na nim nie będzie.
Dzięki za pomoc.
Jest gdzieś tu edycja postu ?
Pan od Hitecha sprzedał filtr zanim kupiłem go przez allegro. 400zł na nowy szczerze wolałbym nie wydawać. Jest jakaś tańsza alternatywa ?
Pozdr.
2pompony
08-09-2015, 20:39
Jak nierozsądnie kupiłeś zestaw Z-Pro, to musisz płacić. Jakbyś kupił zestaw P i spiłował pierwszy slot, mógłbyś kupić identyczny filterek za równo połowę tej ceny.
Nie ma tańszej alternatywy dla Hitecha. To najtańsze sensowne filtry szare. Pozostałe (Cokin, chińszczyzna) dają znacznie większy zafarb.
Jest gdzieś tu edycja postu ?
Pan od Hitecha sprzedał filtr zanim kupiłem go przez allegro. 400zł na nowy szczerze wolałbym nie wydawać. Jest jakaś tańsza alternatywa ?
Pozdr.
O to Ci chodzi ?
Na początku użytkowania Tokiny robiłem jak radził akustyk - zakładałem zwykły holder rozmiaru P na gwint osłony przeciwsłonecznej obiektywu i w pionowych kadrach działało świetnie, w poziomych holder był niestety mocno widoczny. Spiłowałem więc jeden slot z góry i było trochę lepiej, jednak dalej winieta była na 12mm. Na dodatek bagnet osłony zaczął się wyrabiać więc holder po prostu odpadał i lądował na ziemi razem z filtrem :/ Efekt można zobaczyć niżej.
No więc zrobiłem tak: kupiłem pierścień 77m (najtańszy jaki znalazłem na allegro). Nożykiem wyciąłem wewnętrzny kołnierz holdera, gdyż winietował w rogach. Następnie pilnikiem zaczałem piłować wierzchnie uchwyty, tak że została tylko niewielka jego część (może z 0,5mm - na szczęście plastik z którego wykonano holder jest dość mocny i filtr siedzi na miejscu).
Jak by jeszcze jakieś obrazki były, bo z tych instrukcji to ja nic nie rozumiem.
Mogę jeszcze odkręcić tego Z-PRO, bo sklep, z którego kupowałem posiada Cokin P. Tylko teraz kwestia, czy takie rozwiązanie ze spiłowaniem będzie skuteczne ? Czytałem o zjeżdżających mocowaniach itp.
Jeśli holder jest w miarę dobry, to nie będzie zjeżdżał.
Poza tym do Cokin P są holdery slim (na jeden filtr).
2pompony
09-09-2015, 13:27
To zależy co rozumiesz przez skuteczność. Ja właśnie zrobiłem tak jak w zacytowanym przez Ciebie poście, z tym, że mnie nic nei spadało. Oryginalnie holder miał 3 sloty, zostawiłem tylko jeden, spiłowałem wszystkie pozostałe. Przypominam, że przerabiałem tą chińszczyznę. Z czasem przestałem w ogóle używać tego oryginała Cokina w sumie (bo grubszy był i nie mieścił mi się w portfelu, jaki na to wszystko miałem)...
Używałem go na obiektywie Nikkor 12-24 i na najszerszym kącie winietował wyłącznie jeśli ustawiłem holder w okolicy prostopadłej do przekątnej kadru. To znaczy jeśli się postarałem, to winietował, ale jeśli używałem go albo w okolicach pionu albo poziomu, nie było śladu w kadrze. I nie chodzi mi o aptekarsie ułożenie z dokładnością do pół sekundy, tylko normalnie - jednym ruchem do pionu czy poziomu.
Co tym sposobem osiągnąłem - rozsądne ceny filtrów, śmieszne ceny samego holdera, pierścieni, itd. Czego nie osiągnąłem - nei mogę fotografować na 12 mm przy kącie obrotu filtra w okolicy prostopadłej do przekątnej kadru. Nie sprawdzałem, ale myślę, że na 13 mm ta ujma znika, a na 14 na pewno.
Jestem słabo czasowy, ale wieczorkiem wrzucę zdjęćia o co chodzi z tym spiłowaniem. Mając dwie lewe ręce załatwiłem to zwykłym brzeszczotem do metalu jaki miałem pod ręką i papierem ściernym w 20 minut, jak się zawziąłem.
Byłym wdzięczny, bo na ten moment to jedyne rozwiązanie jakie widzę.
Teraz tylko trzeba odkręcić zakupy ;/
Nie bardzo widzę sens zabawy w szlifowanie, cieńcie, pasowanie... jak za 13zł można mieć gotowy...
http://allegro.pl/holder-szerokokatny-slim-do-systemu-cokin-p-w-wa-i5655501043.html
2pompony
09-09-2015, 21:54
Na tą aukcję od Gonza uważaj, bo co prawda tytuł aukcji brzmi Holder, ale w treści sązdjęćia czego innego i jest napisane, że przedmiotem aukcji jest osłona przeciwsłoneczna - więc tak naprawdę nie wiadomo co dostaniesz w paczce...
Ale rzeczywiście nei ma sensu walczyć pilnikiem i toporem, skoro jak nie za 8, to za 11 złotych jest właśnie taki holder od razu do kupienia, jaki ja sobie mozolnie wystrugałem. Szukaj Cokin P slim Holder - widzę że po około 10 złotych można kupić. Jak porównasz wersję Slim z normalną, to od razu zobaczysz w czym tkwi różnica: w normalnym są 3 sloty i jest przez to wyższy (tzn. winietuje), a w wersji SLim jest tylko 1 slot, sam holder jest przez to cieńszy i nie winietuje. Uf, to nei muszę juz robićtych zdjęć chyba, co?
Ja bym zrobił tak: odkręć kupno Z-Pro, zaryzykuj 10 złotych + przesyłka, kup holder P i zobacz na sucho, bez filtra, czy winietuje. A jeśli tak, czy można coś z tym zrobić, np. papierem ściernym spiłować 1 mm brzegu holdera, jeśli będzie trzeba.
Bombel, to masz dziesiątki innych. To jest pierwszy link jaki wyrzuciło allegro:
Http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=Holder+cokin+slim&search_scope=category-19956&bmatch=engagement-v6-promo-sm-sqm-dyn-kpr-v4-ele-1-2-0907
2pompony
10-09-2015, 12:28
Wiem - i dlatego mu napisałem, że łatwo znaleźć, byle nie to, co podałeś poprzednio... :)
Ale spoko, rozumiem, że tu akurat nie była twoją winą, że aukcja była jakaś kulawa.
W czym tkwi przewaga Cokina nad zwyklymi filtrami? Chciałbym szarą połówkę i początkowo myślałem, że dzięki Cokinowi można precyzjniej sterować przyciemnieniem (wsunąć płytkę tylko częściowo, podczas gdy na kołowym przyciemnienie zawsze jest na środku kadru). Z drugiej strony - nie trzeba tej płytki podtrzymywać, co powoduje drgania aparatu? Kupiłem ND1000 nakręcany i chciałbym jeszcze szarą połówkę. Co polecacie? Filtry będą używane z Samyangiem 12mm (średnica 67mm).
2pompony
15-09-2015, 13:17
Z własnego doświadczenia powiem Ci tak: przewaga Cokina jest widoczna na pierwszy rzut oka - sam ją znalazłeś. Nie tylko zresztą! Jeśli masz filtr o przejściu płynnym a nie ostrym, to można regulować stopień przyciemnienia suwając filtrem góra/dół. Inna przewaga - na przykład w górach ustawienie filtra może nie być takie oczywiste na pierwszy rzut oka - mianowicie czasem ustawia się filtr równolegle do ukośnie biegnącego zbocza, a nie poziomo - system Cokina też ma tutaj przewagę.
Natomiast ja z używania tego systemu zrezygnowałem z powodu takiej zwykłej upierdliwości w codziennym działaniu. Do mojej torby się mieści, ale zawadzając o ścianki, więć jak wyciągam aparat z założonym holderem, to haczy, stawia opór, a przy niekorzystnym położeniu jak mocniej szarpnę, to próbuje mi wyrywać ściankę mocowaną na rzepa. Jak chcę schować aparat, to muszę wyjmować filtr i go chować osobno, zatyczka pełniąca rolę dekielka jest kompletnie nieszczelna, więc paprochy siadały mi na soczewach obiektywu, czego nei znoszę. A poza tym ta zatyczka sama w sobie jest niewygodna, trzeba się postarać żeby dobrze wlazła, a nawet jak dobrze wlezie, to i tak nei spełnia oczekiwań (nieszczelna).
Z takich i podobnych powodów ja zrezygnowałem w ogóle z Cokina, tym bardziej, że czasem zbyt ewidentnie widać jego działanie na zdjęciach architektury. Nauczyłem się tak naświetlać, żeby było dobrze i bez filtra.
Chociaż jak sobie wyobrażę taki spokojny plener, wychodzę neispiesznie, ustawiam pieczołowicie statyw, czekam na odpowiednią porę pykając fajeczkę przez 20 minut - to tak, przy takich niespiesznych plenerkach Cokin się sprawdza świetnie. Na dynamicznych wycieczkach w obcym mieście, gdzie przemieszczasz się szybko od punktu do punktu, wchodząc w tłum, metro, tramwaj, i tak dalej - mnie bardziej zawadzał w pewnym momencie.
Witam po przerwie.
Filtr doszedł, holder cokin p (zwykły, nie slim) również, na jednofiltrową wersję slim będę musiał jeszcze trochę poczekać.
Problem polega na tym, że zdjęcia wychodzą niebieskie (poniżej wstawiam, tylko exportowane do jpg, balansu bieli nie ruszałem, niektóre zdjęcia ze zmienionym w aparacie). Tak silnie farbuje ?!
Jakieś pomysły ?
http://imgur.com/a/UwpAR
2pompony
16-09-2015, 22:32
Nie wiem jaki filtr (jaką szybę) kupiłeś, ale myślę że żaden aż tak bardzo nie zaniebieszcza, tak mocno jak na pierwszych zdjęćiach, które pokazałeś. Po prostu masz źle ustawioną WB. Ja robiłem w RAWach, więć mnie to w ogóle nie ruszało, po drugie jak używałem Hitecha w systemie Cokina, to było na puszce D80, która akurat automatykę WB miała chyba najlepszą z całej stajni ówczesnych Nikonów (ta z D700 była tragicznie kiepska w porównaniu do tej z D80). Więc ja podobnych problemów z zafarbem nei miałem, aczkolwiek przy górze, gdzie filtr był najbardziej gęsty czasem dawało się poczuć posmak magenty - w RAWie się to łatwo korygowało.
To co pokazujesz to po prostu fatalnie dobrana WB, chyba, że kupiłeś sobie filtr niebieski zamiast szarego. ;)
Nie kojarzę filtrów szarych, które dają niebieski zafarb (poza faderami). Raczej wszystkie lecą w magente (Hi-tech, Colin, Green.L, Massa) albo pomarańcz (Lee), ale jest jeszcze cała masa innej chinszczyzny.
Problem z niebieskim może wynikać raczej z działania AWB w aparacie.
Łatwo to sprawdzić - ustaw ręcznie WB i zrób zdjęcie z filtrem i bez.
Szukam okrągłego szarego w okolicch ND16 co polecicie?
Czy według Was taki zda egzamin w sytuacji doświetlania cieni lampą w słoneczny dzień? HSS niby działa ale efekt raczej słaby.
Szukam okrągłego szarego w okolicch ND16 co polecicie?
moze byc Haida. niedrogie, odwzorowanie kolorow raczej ocieplajace (tak przyjemnie), optycznie uczciwe