Zobacz pełną wersję : Programy użytkowe
Znalezienie w postach pojedyńczych informacji o programach które używacie do obróbki, lub do nietypowych zadań (jak np JPEGCrop do kadrowania fotki do formatu zdjęcia), nasuneło mi myśl o temacie w którym każdy kto chce, napisze jakiego programu używa i do jakich celów. Myslę że taki wykaz byłby pomocny dla wielu obrabiaczy zdjęć. Jeżeli są to jakieś mniej znane programy, to proponuję aby podawać jak to wersja.
Zacznę od siebie
Używam od zawsze GIMP-a i jestem bardzo z niego zadowolony. Wszystko co chcę na zdjęciu zrobić to mogę w nim zrobić. Używam też NeatImage aby dopracować niektóre fotki. Po zakupie Nikona ściągnałem sobie RawShooterEssentials2005-112 (free) do obróbki NEF-ów. Na razie nic nie mogę o nim powiedzieć, ale wstępnie jestem zadowolony. Bardziej mi się podoba niż ten darmowy nikonowski programik do NEF-ów.
Zaczynajac od poczatku:
Total Commander -- zrzucanie zdjec do kompa
PhaseOne -- kasowanie kiepskich ujec, korekta NEFow, generowanie TIFFow
PhotoShop -- retusz, kadrowanie do proporcji konkretnego rozmiaru odbitki,
Arles Image Web Page Creator -- generowanie galerii HTML
FlashFXP -- wrzucanie na serwer (jako, ze moje lacze jest niestabilne, potrzbuje nieco bardziej zaawansowanego klienta FTP, niz ten, ktory jest wbudowany w TC).
I to chyba wszystko. Uzywania odszumiaczy juz sie oduczylem... :)
Możesz coświęcej napisać o PhaseOne i AIWPC. Np. czy są free.
Arles (http://www.digitaldutch.com/arles/order.htm)
Zdecydowanie najlepszy automat do generowania galerii HTMLowych... Oprocz oczywiscie narzedzi serverside, skonfigurowanych na wlasne zyczenie... :)
Capture One (http://www.phaseone.com/Content/EshopMenu/C1PRO.aspx)
Wg mnie najlepszy (jesli chodzi o jakosc i szybkosc dzialania). Zadne tam CameraRAW z PhotoShopa ani Nikon "costam".
To są freeware?
Przeciez podalem Ci linki... :) To nie sa tylko kolorowe czcionki... :)
Uopss uszło mojej uwagi :) - dzięki
Niestety CaptureOne nie jest free, u producenta kosztuje prawie 500$
Miałem okazję bawić się i CaptureOne i RawShooter Essentials 2005, i moje odczucie jest takie, że oba programy są równie szybkie (w porównaniu z NC chodzą jak "burza"), możliwości sterowania i regulacji także są podobne, lecz zdjęcia otrzymane CaptureOne, wg mnie są lekko "przydymione", prawdopodobnie moja znajomość tego programu jest zbyt mała i coś robię nie tak, do Raw'a też można się przyczepić - Automatyczny Balans Bieli daje czasami zbyt fioletoy obraz (oczywiście zawsze można skorygować ręcznie)
Reasumując: wg mnie RawShoter jest idealną alternatywą dla wszystkich programów "wywołujących" NEF'y.
I teraz wracając do głównego wątku
- do "wywoływania" : RawShoter Essentials
- do przeglądania : NikonView, IrfanView, Google Picassa
Ja Irfanview, podanego przez Idioma, uzywam jeszcze do tworzenia albumu inetowego. Szybko i latwo.
Albumy, szybko i łatwo tworzy także Picassa
Miałem okazję bawić się i CaptureOne i RawShooter Essentials 2005, i moje odczucie jest takie, że oba programy są równie szybkie
Faktycznie -- sprawdzilem dzisiaj RawShooter -- jest wart zainteresowania, szczegolnie dlatego, ze jest free... Filozofia pracy i ulozenie okien (ktore to mozna modyfikowac) -- prawie identyczne jak w CaptureOne.
Minusy (dla mnie jako uzytkownika C1):
-- wolne odswiezanie po zmianie parametrow ostrzenia,
-- roznica w kolorach pomiedzy stanem w czasie obrobki, a juz po wyrenderowaniu,
-- nieco mniejsza ilosc narzedzi i opcji konfiguracyjnych
-- dziala tylko na procesorach z obsluga SSE 2.
Niemniej -- jak za te "cene" -- rewelacja!
Kurcze niezły z ciebie fachura - widać że zęby zjadłeś w tym temacie. Masz może jakieś linki pod którymi mozna poczytać coś o obróbce fotek.
Kurcze niezły z ciebie fachura - widać że zęby zjadłeś w tym temacie.
Nie... :) CameraRAW z Shopa za wolny, ze o Nikon Capture nie wspomne. Bible Pro (czy jak on sie tam zwie) -- tez dziala tylko na prockach z SSE 2. A ja mam tylko Athlona 1 GHz. :) Zmienie dopiero jak kupie nowe body, ktore bedzie robilo przynajmniej 2x wieksze NEFy i ktorych obrobka i generowanie do TIFFa bedzie szla jeszcze wolniej niz obecnie. ;)
Masz może jakieś linki pod którymi mozna poczytać coś o obróbce fotek.
Kilka artkow poczytac mozesz w starszych wydaniach "foto-video digital". A stad (http://www.aci.pl/~stig/tutoriale/qmask/qmask_hue-tutorial.rar) sciagnij sobie tutorial, ktory splodzilem dawno temu odnosnie uzywania Quick Mask, narzedzia, ktore wg mnie jest najwieksza pomoca w retuszu fotografii.
Dziękuję :-). Acha, jescze coś - nie myślałeś o tym żeby zmienić avatara :D Ciągle mi się jakoś kojarzy że z babką gadam hehehe .