Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Domyślnie Programy użytkowe

Znalezienie w postach pojedyńczych informacji o programach które używacie do obróbki, lub do nietypowych zadań (jak np JPEGCrop do kadrowania fotki do formatu zdjęcia), nasuneło mi myśl o temacie w którym każdy kto chce, napisze jakiego programu używa i do jakich celów. Myslę że taki wykaz byłby pomocny dla wielu obrabiaczy zdjęć. Jeżeli są to jakieś mniej znane programy, to proponuję aby podawać jak to wersja.
    Zacznę od siebie
    Używam od zawsze GIMP-a i jestem bardzo z niego zadowolony. Wszystko co chcę na zdjęciu zrobić to mogę w nim zrobić. Używam też NeatImage aby dopracować niektóre fotki. Po zakupie Nikona ściągnałem sobie RawShooterEssentials2005-112 (free) do obróbki NEF-ów. Na razie nic nie mogę o nim powiedzieć, ale wstępnie jestem zadowolony. Bardziej mi się podoba niż ten darmowy nikonowski programik do NEF-ów.
    od niedawna D70
    www.rzeszutek.vip.interia.pl
    regionalne
    www.fotoalbum.ebytow.pl
    Pozdrawiam
    Balbin

Domyślnie

Zaczynajac od poczatku:
    Total Commander -- zrzucanie zdjec do kompa
    PhaseOne -- kasowanie kiepskich ujec, korekta NEFow, generowanie TIFFow
    PhotoShop -- retusz, kadrowanie do proporcji konkretnego rozmiaru odbitki,
    Arles Image Web Page Creator -- generowanie galerii HTML
    FlashFXP -- wrzucanie na serwer (jako, ze moje lacze jest niestabilne, potrzbuje nieco bardziej zaawansowanego klienta FTP, niz ten, ktory jest wbudowany w TC).

I to chyba wszystko. Uzywania odszumiaczy juz sie oduczylem...
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Możesz coświęcej napisać o PhaseOne i AIWPC. Np. czy są free.
    od niedawna D70
    regionalne
    www.fotoalbum.ebytow.pl
    Pozdrawiam
    Balbin

Domyślnie

Arles
    Zdecydowanie najlepszy automat do generowania galerii HTMLowych... Oprocz oczywiscie narzedzi serverside, skonfigurowanych na wlasne zyczenie...

Capture One
    Wg mnie najlepszy (jesli chodzi o jakosc i szybkosc dzialania). Zadne tam CameraRAW z PhotoShopa ani Nikon "costam".
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

To są freeware?
    od niedawna D70
    regionalne
    www.fotoalbum.ebytow.pl
    Pozdrawiam
    Balbin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Balbin
    To są freeware?
    Przeciez podalem Ci linki... To nie sa tylko kolorowe czcionki...
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Uopss uszło mojej uwagi - dzięki
    od niedawna D70
    regionalne
    www.fotoalbum.ebytow.pl
    Pozdrawiam
    Balbin

Domyślnie

Niestety CaptureOne nie jest free, u producenta kosztuje prawie 500$

Miałem okazję bawić się i CaptureOne i RawShooter Essentials 2005, i moje odczucie jest takie, że oba programy są równie szybkie (w porównaniu z NC chodzą jak "burza"), możliwości sterowania i regulacji także są podobne, lecz zdjęcia otrzymane CaptureOne, wg mnie są lekko "przydymione", prawdopodobnie moja znajomość tego programu jest zbyt mała i coś robię nie tak, do Raw'a też można się przyczepić - Automatyczny Balans Bieli daje czasami zbyt fioletoy obraz (oczywiście zawsze można skorygować ręcznie)
    Reasumując: wg mnie RawShoter jest idealną alternatywą dla wszystkich programów "wywołujących" NEF'y.

I teraz wracając do głównego wątku
    - do "wywoływania" : RawShoter Essentials
    - do przeglądania : NikonView, IrfanView, Google Picassa
    Pozdrawiam
    Tomek

Domyślnie

Ja Irfanview, podanego przez Idioma, uzywam jeszcze do tworzenia albumu inetowego. Szybko i latwo.
    Dziewiąty najstarszy użytkownik forum.
    Sansa Clip 4 GB + Sennheiser PX100 II
    kekacz.blogspot.com

Domyślnie

Albumy, szybko i łatwo tworzy także Picassa
    Pozdrawiam
    Tomek

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów