PDA

Zobacz pełną wersję : D200/Sigma 70-200 2.8/BF ?

mexx
14-05-2007, 20:22
Witam,
mam klopot odnoscie wspolpracy D200 z sigma 70-200 2.8 EX APO DG MACRO, mianowicie chodzi o BF. Czy aby zniwelowac BF trzeba wyslac sam objektyw do serwisu sigmy czy razem z aparatem? z tego co wyczytalem w archiwum regulacja samego aparatu w serwisie Nikona z polaczeniu nie nikkorowskim objektywem nie w chodzi w gre... jesli wysle sam objektyw do serwisu sigmy to czy po regulacji pod D200 bedzie mozliwosc robienia zdjeci bez BF/FF na F90 ? czy jest to na zasadzie albo akwarium(D200 bez BF) lub rybki(F90), BF szczegolnie widac przy 2.8 na 5.6 jest juz ciut lepiej ale i tak powino grac przy kazdym otworze przyslony. sprzet nie dawno kupilem... wiec gwarancja jest.., prosze Was o rade :)
pozdrawiam

http://img253.imageshack.us/my.php?image=fot0001tc7.jpg przy 2.8
http://img385.imageshack.us/my.php?image=fot0004so1.jpg przy 5.6

ps moze regulowac samemu w aparacie za pomoca klucza??

Paweł Tometczak
14-05-2007, 20:31
Widać FF na jakieś 6mm a nie BF. Ślij do serwisu sigmy.

mexx
14-05-2007, 20:52
dzieki za szybko odpowiedz... ale po tym co znalazlem na stronie sigmy sam juz nie wiem co robic...

"Obiektywy marki Sigma opuszczając linię produkcyjną nie są obarczone żadnymi usterkami technicznymi. Wszelkie fluktuacje optymalnej rozdzielczości punktu ostrości podczas pracy w trybie AF lustrzanek cyfrowych (front focus lub back focus) wynikają wyłącznie z niedoskonałości samego body. Obiektywy Sigma są fabrycznie regulowane tak, aby prawidłowo współpracować z lustrzankami analogowymi i cyfrowymi producentów, do których są dedykowane, a zakres AF znajduje się w granicach oferowanej przez nie głębi ostrości. Pomiędzy pojedynczymi egzemplarzami obiektywów jak i pojedynczymi egzemplarzami lustrzanek zdarza się, iż granice tolerancji mają stosunkowo dużą rozbieżność, jednak jest to zjawisko całkowicie normalne. W tej kwestii znane jest m.in. stanowisko firmy Canon, która jasno stwierdziła, iż model D-SLR 300D nie nadaje się do prawidłowego testowania optymalnego punktu ostrości w trybie AF. Dodatkowo jeżeli body ma podobny problem z innym obiektywem, to bezwględnie należy udać się do serwisu autoryzowanego posiadanej lustrzanki w celu jej optymalnej regulacji."
chyba najlepiej zadzwonic do serwisu sigmy a pozniej do nikona...tylko co wtedy gdy oba serwisy wypra sie problemu ? bede musial kupic nikkora aby wyregulowali mi aparat z objektywem ?

tumiwisizm
14-05-2007, 20:57
nikon odrazu sie wyprze :)
nawet jakbys mial nikkora pod pelna klatke, odpowiedzieliby podobnie jak przedstawiciele sigmy.
niestety - ff i dx nie bangla jak powinno.
jesli masz tylko to szklo, badz robisz nim najwiecej zdjec - zawsze mozesz dostroic imbusem wlasne body - zeby ladni ostrzylo w pkt z sigma. .. latwe, odwracalne .. i do zrobienia w kilka minut. choc tak naprawde to nie jest rozwiazanie .. bo wtedy z innymi szklami jest przesuniecie.
ogolnie mowiac - przykro mi. wszyscy mamy to samo z dx.

ps. przegladajac zdjecia radze zostawic sytuacje jak jest i cieszyc sie wspanialymi osiagami na 5.6 :)

odie
14-05-2007, 21:25
Rób foty i się nie przejmuj. Zrób portret kogoś stojącego blisko, potem jakiś odległy obiekt - jak będziesz zadwolony z wyniku to po co marnować czas na wysyłanie szkła do serwisu? Ja miałem taki sam wynik Sigmy (ale bez macro) na D70, a w normalnych zdjęciach wszystko było OK, więc sobie odpuściłem (a mam do serwisu 15 minut samochodem)

mexx
14-05-2007, 21:52
dzieki! mysle ze nie czesto bede z samego 2.8 korzystal...najlepszy efekt ten objektyw daje wlasnie miedzy 5.6-11,

"jesli masz tylko to szklo, badz robisz nim najwiecej zdjec - zawsze mozesz dostroic imbusem wlasne body - zeby ladni ostrzylo w pkt z sigma. .. latwe, odwracalne .. i do zrobienia w kilka minut"

ale jako ze narazie bede mial tylko te szklo jako glowne do D200 to zaryzykuje ta regulacie...ale czy mozna przez to gwarancje stracic ? mam na mysli sama regulacjie imbusem... czy to jest to miejscie zaraz z prawej strony za bagnetem patrzac z przodu aparatu... rozumiem ze najlepiej krecic na czuja... pol obrotu i test, nastepne pol obrotu i test...

Zbigniew
14-05-2007, 21:56
Powiem co wiem, co zasłyszałem:

1) FF/BF to sprawa indywidualna zarówno puszki jak i szkieł. Dając puszkę i szkła do serwisu Canona mogą skalibrować puszkę pod obiektyw 85/1.2 (i robią to softwarowo), a następnie szkła pod tą puszkę (też softwarowo). Piszę o Canonie, bo tutaj mam pewność jak to się dzieje. Niemniej dla Sigmy też tak jest. Chcesz, aby skalibrowali szkło -> mierzą puszkę i odpowiednio regulują (programowo) szkło. Wg mnie warto wysłać. Nie po to kupuje się szkło 2.8 aby były użyteczne od 4.

2) Czytałem też swego czasu wątek o Sigmach 70-200 - ludzie pracujący w serwisie mówili, że nie ma w 100% idealnie ostrzących obiektywów tego typu (choćby ze względu na sprawę zgrania z body). Człowiek wypowiadał się w wątku, że przekopał kilka sztuk tych szkieł i żadne w absolutnie 100% nie było w porządku - zawsze jakać mała odchyłka. Wniosek ? Kalibrować.

Mogę się czasami mylić - nie bijcie. Piszę jednak to, co usłyszałem (przeczytałem) od wielu.

gary
14-05-2007, 22:06
Dając puszkę i szkła do serwisu Canona mogą skalibrować puszkę pod obiektyw 85/1.2
85/1,8, reszta sie zgadza

Zbigniew
14-05-2007, 22:07
Si, 1,8. W każdym razie szkiełko wzorcowe :)

gary
14-05-2007, 22:16
z tego co wiem to w sigmie przyjmuja pewien zakres bledu AF jako standard, znajomemu z forum nie chcieli skalibrowac FF czy BF bo napisali ze miesci sie w odchylce, a bylo to pare mm

imiol
14-05-2007, 22:44
a jak można najjlepiej samemu kluczem to zrobić? i gdzie to się kręci? bo jestem zielony

gary
14-05-2007, 22:54
szkla sigmy kalibruje sie softowo przy obiektywach nowszej generacji, badz wkladajac nowy chip przy obiektywach starszych

tumiwisizm
14-05-2007, 22:59
po zdjeciu szkla, w body widzisz dwie sruby - przednia - od lustra ( ktora odbija widziany obraz do wizjera) druga za lustrem, blokujaca lustro do AF.
ta druga sie kreci. jest tam swoboda regulacji w zakresie ok 30*. to wystarcza.

nie mniej - polecam wpierw sprawdzenie innych metod - serwisy itd

k-zu
15-05-2007, 14:44
czy mógłby mi ktoś powiedzieć co za tablicé MEXX fotografuje żeby sprawdzić obiektyw? bo ja bym autofokus chętnie w swoich sprawdził.

mexx
15-05-2007, 15:17
prosze :)
http://focustestchart.com/chart.html

k-zu
15-05-2007, 17:35
dzięki będę miał niezła zabawę dziś jak wrócę do domu...

dzięki jeszcze raz

mexx
16-05-2007, 23:29
czy ktos moze powiedziec czy w tym miejscu mozna regulowac BF/FF w D200 ?
http://img525.imageshack.us/my.php?image=1605072321fl4.jpg

tumiwisizm
17-05-2007, 11:38
niech marysia tam nie grzebie. zobacze na google czy znajde odp stronke.

edit :

http://www.leongoodman.com/d70focus.html

no i jeszcze http://www.ebb.ns.ca/general/tech/infra-red.htm (przelec troche na dol. )

ps. przeczytaj uwaznie wnioski. sam namysl sie wtedy czy warto

tomiu
17-05-2007, 12:51
Proponuję zrobić coś takiego.
Spakować D200 do torby, pojechać do serwisu i grzecznie poprosić, żeby wyjustowali body "na poczekaniu" (najlepiej uprzednio umówić się telefonicznie). Miałem podobny problem z 80-200/2,8, z tymże był to BF. Po wyjustowaniu wszystko działa jak należy.

Pozdrawiam!

HaDeMaN
21-05-2007, 19:07
Nie chcę otwierać nowego tematu, więc proszę mi wybaczyć, że się podłączyłem ze swoim pytaniem. Miałem zamiar zakupić taki komplet a gdzieś wyczytałem że w/w duet ma jakieś problemy z współpracą. Autor nie opisał problemu. Może szanowni koledzy coś na ten temat możecie napisać, jak to właściwie jest. Serdecznie dziękuję i pozdrawiam.

mexx
23-05-2007, 23:56
tumiwisizm- dzieki za linki!! teraz widze ze to ryzykowna sprawa... juz ugadalem sie z serwisem sigmy, wykalibruja w ramach gwarancji:) czas oczekiwania 2-3 tyg. oczywiscie wysylka bez body ale dolanczam zdjecia gdzie ewidetnie widac FF.

Autor nie opisał problemu-nie za bardzo rozumiem...piszac w prost problem jest taki: kupujesz body D200 i nowa sigme masz problem z FF lub BF, reszte mozna wyczytac z postow.

pozdrawiam