PDA

Zobacz pełną wersję : D40 a obiektywy M42

Seba_dudi88
14-05-2007, 16:26
jako ze nie bardzo jest kasa na zakupienie obiektywu af-s myslalem nad tym czy byłoby mozliwe dokupienie przejsciowki na M42 i kupienie po 10 razy mniejszej cenie jakiegos szkiełka...oczywiscie licze sie z zabawa w pełnym manualu.Pytanie do kumatych w tych tematach.Czy jest to mozliwe i opłacalne?

cyrusvirus
14-05-2007, 16:34
...oczywiscie licze sie z zabawa w pełnym manualu...
w pełnym przez duże P ;) Oczywiście jest taka opcja. Jest droższa i tansza.
Tańsza polge na tym że jak kupisz zwykłą przejściówkę za 20 zeta to na nieskończoność nie będzie ostrzył aparat, bo jest wtedy obiektyw w jakiejś odległości nie takiej od matrycy czy coś takiego (nie wiem do końca sam ;) nie chce skłamać) , a jak kupisz np. ta
http://allegro.pl/item194664854_adapter_nikon_m42_ostrzy_na_nieskonc zonosc.html
to bedzie ostrzył na nieskończoność bo ten adapter ma soczewkę która reguluje tą odległość (czy jakoś tak) i bez problemu dopinasz obiektywy z m42

Seba_dudi88
14-05-2007, 16:40
dzieku;] a jak uwazacie ...jest to jakies wyjscie z sytuacji czy raczej nieopłacalna zabawa?

cyrusvirus
14-05-2007, 16:44
dzieku;] a jak uwazacie ...jest to jakies wyjscie z sytuacji czy raczej nieopłacalna zabawa?
hm.. zawsze jest to jakieś wyjście :) Najgorszym utrudnieniem jest brak pomiaru światła (nie wiem jak z potwierdzeniem ostrości ale chyba też nie ma). Opinie są różne, jak masz w domu jakieś stare szkła m42 (fotograf czy nie, Zenita mieć powinien ;) ) to można sobie sprawić taki adapter żeby się szkło nie marnowało...

Chrf
14-05-2007, 17:48
...(nie wiem jak z potwierdzeniem ostrości ale chyba też nie ma)...

w D50, D70(s), D80, jest potwierdzenie ostrości ale nie ma pomiaru światła(to potrafi dopiero D200), nie mam pojęcia jak to wygląda w przypadku D40: z pewnością nie ma pomiaru światła a z potwierdzenia ostrości możliwe, że z tego też go "wykastrowali", musiał byś to sprawdzić.

a jak uwazacie ...jest to jakies wyjscie z sytuacji czy raczej nieopłacalna zabawa?

można się pobawić a przy okazji sporo nauczyć, niektóre szkła na m42 są naprawdę dobre i stosunkowo niedrogie wiec jak ma się ograniczone fundusze to chyba nic innego nie pozostaje, można jeszcze brać pod uwagę optykę z mocowaniem psix lub manualne nikkory(ale te już są droższe), są jeszcze stare radzieckie szkła z mocowaniem kiev 19 (to samo co nikon F),
pomiar światła można rozwiązać za pomocą jakiegoś starego światłomierza (tu ze wskazaniem na Svierdlovsk 4)

cyrusvirus
14-05-2007, 18:17
Chrf jak tyś to zrobił z tym cytowaniem? :D

adrian
14-05-2007, 18:20
hm.. zawsze jest to jakieś wyjście :) Najgorszym utrudnieniem jest brak pomiaru światła (nie wiem jak z potwierdzeniem ostrości ale chyba też nie ma). Opinie są różne, jak masz w domu jakieś stare szkła m42 (fotograf czy nie, Zenita mieć powinien ;) ) to można sobie sprawić taki adapter żeby się szkło nie marnowało...

Zawsze można skorzystać z histogramu. Nie jest źle ;)

cyrusvirus
14-05-2007, 18:25
Zawsze można skorzystać z histogramu. Nie jest źle ;)
Przydałby się taki widoczny w wizjerze na żywo z kryciem takim ze 30% :-P

Chrf
14-05-2007, 18:44
Chrf jak tyś to zrobił z tym cytowaniem? :D

hehe...magia www
gdy klikasz na "cytuj" zostajesz przeniesiony do okna tekstowego,
cytowany tekst znajduje się w poleceniu {quote=nazwa użytkownika;numer}cytowany tekst {/quote} (nawiasy muszą być kwadratowe)
a ty piszesz post pod spodem,
gdy kolejny raz chcesz kogoś zacytować w tym samym poście to cytowany tekst wstawiasz właśnie w takie polecenie

cyrusvirus
14-05-2007, 19:49
hehe...magia www
gdy klikasz na "cytuj" zostajesz przeniesiony do okna tekstowego,
cytowany tekst znajduje się w poleceniu {quote=nazwa użytkownika;numer}cytowany tekst {/quote} (nawiasy muszą być kwadratowe)
a ty piszesz post pod spodem,
gdy kolejny raz chcesz kogoś zacytować w tym samym poście to cytowany tekst wstawiasz właśnie w takie polecenie
ja nie o tym ;) Spójrz kogo zacytowałeś :mrgreen:

edit:
widzę że już zmieniłeś

Chrf
14-05-2007, 20:25
ja nie o tym ;) Spójrz kogo zacytowałeś :mrgreen:

no tak, nie ma to jak się dobrze zrozumieć... :)

tharatyn
14-05-2007, 20:55
w D50, D70(s), D80, jest potwierdzenie ostrości ale nie ma pomiaru światła

Czy możesz coś więcej napisać o potwierdzaniu ostrości. Mam trzy słoiki na M42 i przejściówkę z soczewką. Focę na M i jakoś idzie, ale nie wiem co to "potwierdzenie ostrości". Czy muszą to być jakieś specjalne obiektywy?

A wtrącając dwa grosze do głównego tematu... Z tą przejściówką M42 z soczewką, też nie jest za dobrze jeżeli chodzi o ostrzenie na nieskończoność. Ale akurat mnie to tak nie boli... Generalnie 1 na 5 fotek jest okay :-) Znaczy w miarę poprawna technicznie... Zabawa, zabawa, zabawa...

Poszukaj też w innych wątkach - było już o tym bardzo dużo...

Chrf
14-05-2007, 21:09
tharatyn: potwierdzenie ostrości, najprościej to ujmując, to zielona kropka w wizjerze, znajduje sie ona w lewym dolnym rogu, zapala się gdy złapiesz ostrość, działa to z każdym obiektywem.
Co do adaptera to nie wiem jaki posiadasz, ja przez jakiś czas bawiłem się m42 i miałem przejściówkę z soczewką, która działała poprawnie

tharatyn
14-05-2007, 21:40
tharatyn: potwierdzenie ostrości, najprościej to ujmując, to zielona kropka w wizjerze, znajduje sie ona w lewym dolnym rogu, zapala się gdy złapiesz ostrość, działa to z każdym obiektywem.

Dzięki! Sprawdziłem działa :-) Wstyd mi, bo myślałem, że znam moje D80 w 100%, a tu taka porażka...

Co do adaptera to nie wiem jaki posiadasz, ja przez jakiś czas bawiłem się m42 i miałem przejściówkę z soczewką, która działała poprawnie

Mam tą co w tym wątku jest link (z Foto-tip). Może to kwestia obiektywów. Chociaż, czytałem ostatnio na tym forum jakiś wątek i sporo osób ma taki problem. Oczywiście ze wzrostem liczby F problem maleje.

Chrf
14-05-2007, 21:52
Mam tą co w tym wątku jest link (z Foto-tip). Może to kwestia obiektywów. Chociaż, czytałem ostatnio na tym forum jakiś wątek i sporo osób ma taki problem. Oczywiście ze wzrostem liczby F problem maleje.

Też miałem przejściówkę z Foto-tip i nie mogłem jej nic zarzucić, tak więc przyczyny szukałbym w obiektywach...
Napisz może co to za obiektywy.

tharatyn
14-05-2007, 22:09
Napisz może co to za obiektywy.

Oczywiście Helios M-44 58mm f/2-16 :-)

Carl Zeiss Jena Flektogon 35mm f/2.4-22.0

a trzeci też Carl Zeiss, ale nie mam w domu to nie napisze dokładnie, ale ogniskowa powyżej setki...

Chrf
14-05-2007, 23:01
Oczywiście Helios M-44 58mm f/2-16 :-)

Carl Zeiss Jena Flektogon 35mm f/2.4-22.0

a trzeci też Carl Zeiss, ale nie mam w domu to nie napisze dokładnie, ale ogniskowa powyżej setki...

CZJ tego chyba nie trzeba komentować, domyślam się, że ten drugi to pewnie 135/3.5, zarówno ten jak i 35 to rewelacyjne szkła, nie wiem jak 35mm ale ta 135 jest ostra już od pełnej dziury, problem nieostrości w przypadku tych zeissów może sie rozwiąże wraz z "zieloną kropką" ;).
Co do heliosa to różnie bywa, zależy na jaki egzemplarz się trafi.

Valwit
14-05-2007, 23:26
potwierdzenie ostrosci w D40 jest

mpwt
16-05-2007, 00:43
Moim zdaniem zabawa nie warta na dłuższą metę chyba że zdjęcia do makro albo do portretu.

Zobacz ten wątek: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=21221&page=3

Zamieściłem tam 3 zdjęcia z przejściowkę z soczewką oraz bez dla makro.

tab
16-05-2007, 16:56
Witam wszystkich to mój pierwszy post na forum.

Więc w d40 jest potwierdzanie ostrości z obiektywami m42. Zastanawia mnie jak by działał z d40 niedrogi tele ~400 lub 500mm, m42? Obiekt, który chcę sfotografować znajduje się w znacznej odległości, czy zatem niezbędny jest pomiar TTL ? Czy zewnętrzny światłomierz wystarczy? Czy da się jakoś obejść brak pomiaru światła z takim tele ?

cyrusvirus
16-05-2007, 22:21
Witam wszystkich to mój pierwszy post na forum.

Więc w d40 jest potwierdzanie ostrości z obiektywami m42. Zastanawia mnie jak by działał z d40 niedrogi tele ~400 lub 500mm, m42? Obiekt, który chcę sfotografować znajduje się w znacznej odległości, czy zatem niezbędny jest pomiar TTL ? Czy zewnętrzny światłomierz wystarczy? Czy da się jakoś obejść brak pomiaru światła z takim tele ?
Jak masz ze 400mm to ustaw czas tak z 1/500, iso na maxa noi raw koniecznie

tab
17-05-2007, 07:47
Pomiar przez obiektyw to jednak dobra rzecz. Bardziej precyzyjny.

Fenek
17-05-2007, 08:39
Niby tak, ale po pewnym czasie można dojść do wprawy i "na oko" ocenić kombinację czas-przysłona-iso poprawnie najpóźniej w drugim podejściu. A szkłami M42 raczej rzadko fotografuje się ujęcia dynamiczne, w zmiennych warunkach itd. Osobiście przynajmniej nie odważyłbym się porwać na np. robienie ślubu za pomocą M42 (tak, wiem że x lat temu fotografowie nie mieli wyboru :P).

pukas
21-10-2008, 16:20
no wlasnie a jak z tymi opowiesciami rodem z Horrorow kiedy przejsciowka "przylgneła" na stale do aparatu ? rozwazam zakup przejsciowki z soczewka i ruskiego fisza, pozniej moze cos jeszcze - powod - cena jak zwykle - wiem ze najlepiej to wywalik kilak tysiecy na nikkora ... ale nie moge pozwolisc sobie na to ... przynajmniej nie w nadchodzacym roku i pewnie przez nastepnych kilka latek...

telly
21-10-2008, 23:04
przejsciowka "przylgneła" na stale do aparatu

http://www.foto-tip.pl/sklep/adapter_nikon_m42-p-750.html
Widzę, że przejściówka jest zaopatrzona w klucz, który zapewne po to jest, żeby pomóc w zdjęciu adaptera, gdyby zechciał przylgnąć.

carl00s
22-10-2008, 09:34
booooo - nalezy wystrzegac sie przejsciowek z aluminium. Alu zaciera sie w stali (a z niej robiony jest mocowanie bagnetu w aparacie). Najlepsze sa mosiezne.

Piwko86
22-10-2008, 17:26
Generalnie ja posiadając d40 foce tylko na manualnych szkłach. Kita praktycznie nie ruszam. Nie mam żadnego światłomierza ale można dojść do wprawy. Czas/przysłone/ISO ustawiam "na oko" z reguły potrzebuje 1-2 klatek testowych żeby owe światło wyczuć. Nie mam przejściówki z ostrzeniem na nieskończoność i to jest dla mnie największy ból.

Myśle że można przeżyć, foce Soligorem 200 3.5, czasem podepnę Heliosa i jakieś pierścienie. Pytanie czy warto? Moim zdaniem jak najbardziej tak, zwłaszcza jeżeli ktoś ma tylko Kita i kilka leżących gdzieś w szafie szkieł na m42. Za sobą mam już kilka sesji z modelkami, które robiłem tylko szklarnią manualną(głównie Soligor), ostatnio też zapolowałem na ptaszory. Nie jest źle, oczywiście jeżeli ktoś jest cierpliwy:P

pukas
23-10-2008, 08:59
hmm - no z tym mosieznym to moze cos w tym byc ale nie widzialem jeszcze takich - jedynie "alusy"

Remol71
23-10-2008, 09:10
jako ze nie bardzo jest kasa na zakupienie obiektywu af-s myslalem nad tym czy byłoby mozliwe dokupienie przejsciowki na M42 i kupienie po 10 razy mniejszej cenie jakiegos szkiełka...oczywiscie licze sie z zabawa w pełnym manualu.Pytanie do kumatych w tych tematach.Czy jest to mozliwe i opłacalne?

M42 w Nikonie do makro jak najbardziej. Kupujesz redukcję bez szkiełka i robisz foty. Redukcja z soczewką to wielkie nieporozumienie. Poluj na szkła manualne z bagnetem Nikona.

matyjasz
24-10-2008, 14:02

Matko... :) A ja tu na oko cały czas i się dziwiłem co mi tam mryga... :D
Tak to jest, jak wszystko zawiedzie sięgnij po instrukcję :D
U mnie (D80) działa bardzo ładnie HELIOS 50f2, PENTACON 135f2.8 i SOLIGOR 300f6.3, przejściówka M42 z soczewką.

Pozdrawiam
Mati

pukas
24-10-2008, 14:25
U mnie (D80) działa bardzo ładnie (...) przejściówka M42 z soczewką.

oo a powiedz jaka masz dokladnie przejsciowke (wiem - pisze z soczewka)- moze jakis link do sklepu albo cos w tym stylu - tez mam 80 i wole raczej cos sprawdzonego kupic

matyjasz
24-10-2008, 14:37
Dokładnie taką (http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&ssPageName=STRK:MEWNX:IT&item=220281467638) kupiłem
Robal w avatarku to helios jak pamiętam, zobacz sobie :
http://www.photom.info/index.php?dir=nature/animals&dis=3&link=nature/animals/DSC_3120.jpg - soligor
http://www.photom.info/index.php?dir=nature/flora&dis=3&link=nature/flora/flora.jpg - pentacon
http://www.photom.info/index.php?dir=nature/flora&dis=3&link=nature/flora/DSC_2909.jpg - helios
http://www.photom.info/index.php?dir=landscape/sea&dis=3&link=landscape/sea/DSC_3109.jpg - helios
jakoś tak.. ;)

Pozdrawiam
Mati

pukas
28-10-2008, 15:08
fajne fotki - dzieki za info