PDA

Zobacz pełną wersję : D750 - Problem z ostrością

Bartman
05-08-2015, 21:18
Witam

Mam pytanie czy ktoś może spotkał się z taką sytuacją gdy AF łapie ostrość, ale po zrobieniu zdjęcia okazuje się, że punkt gdzie złapał ostrość to straszne mydło, dodam że sprawdziłem na kilku obiektywach i sprawa dotyczy głównie pełnej dziury np. ogniskowych 1.8 i 2.8, gdy ogniskowa jest większa sytuacja się poprawia. Myślałem, że coś z obiektywami na początku, ale na drugim body jest wszystko OK, więc na pewno coś z body pytanie tylko co. Chcę wysłać do serwisu, ale może ktoś wie jest grane?

Obelix
05-08-2015, 22:40
Jakie było drugie body? Również D750?
I czy na pewno chodziło Koledze o zwiększanie ogniskowej, czy może o przymykanie przysłony?
Z ciekawości wykonałbym test na BF/FF, żeby zobaczyć czy w ogóle gdzieś jest ostro.

Bartman
05-08-2015, 22:52
Sorry, oczywiście chodzi o przysłonę, ogniskowa nie ma znaczenia, zawsze na pełnej dziurze jest nieostro. Drugie body to D300.

irek6311
05-08-2015, 22:56
Mikro regulacja w body jest to można podregulować AF, testy na statywie, nie piszesz o tym więc zgaduję że nie korzystałeś.

Bartman
05-08-2015, 22:59
Mikro regulacja nie pomaga, sprawdzałem.

irek6311
05-08-2015, 23:14
Serwis pozostaje skoro mikro regulacja nic nie daje.

Obelix
05-08-2015, 23:23
Serwis też może nic nie poradzić jeśli szklarnia nie jest w stanie uciągnąć matrycy. D300 to 12 Mpx, D750 dwukrotnie więcej - i tutaj może być pies pogrzebany. Jeśli nawet Kolega zrobi testy ze statywem, i wyjdzie że jest ostro tam gdzie ma być, a mimo to zdjęcia wydają się być mydlane, to może to być kwestia optyki. I nie temu że jest uszkodzona, a temu że taka matryca bezwzględnie obnaża zdolności rozdzielcze obiektywów.

TOP67
05-08-2015, 23:32
okazuje się, że punkt gdzie złapał ostrość to straszne mydło

A czy w innym miejscu jest ostro?
Najlepiej pokaż te fotki.

TOP67
06-08-2015, 09:50
Pozwolę sobie zacytować PM który dostałem, bo trochę wyjaśnia przyczynę problemów.

...Wygląda to tak, D750 w zestawie z Tamronem 24-70 2.8 cieszyłem się ponad pół roku, grało to ze sobą bardzo dobrze (ostro i szybki AF) aż do feralnego urlopu, przez chwilę nieuwagi body wraz z tym obiektywem spadł w wysokości ok 1 m na twardą nawierzchnię. Aparat oczywiście poobijany ale jakimś cudem nic nie odpadło i się nie zbiło, ale zaczęły się problemy z ostrością. Tamron na 2.8 niezależnie od ogniskowej mydli, czy to obiekt jest punktowy w miarę blisko czy dalsze obiekty np linia drzew w jednej płaszczyźnie to nie ma znaczenia i brakuje ostrości, mikroregulacja na +20 znacznie pogarsza sprawę a na -20 nic nie daje. Myślałem, że może po upadku coś się stało z obiektywem ale podczepiłem go do D300 i jest ostro jak ma być. Co ciekawe zmieniłem obiektyw i zestaw D750+N85 na 1.8 po mikroregulacji jest ostry na punktowy obiekt ale na dalsze obiekty, znów drzewa to znowu mydło, zestaw D300+N85 na 1.8 jest OK. Nie wiem co po tym upadku wysiadło i nie wiem jak podejść z tym tematem do serwisu, czy to body ma problem czy może obiektyw albo obie rzeczy do naprawy...

Ponieważ w dalszym ciągu nie wiem co i gdzie jest ostre lub nie, to proszę o zrobienie zdjęć ze statywu w trybie LV i fazowym. Na pełnej dziurze, na różne odległości. Ale tak, żeby było widać plan przed i za punktem ostrzenia. Dobrym obiektem jest np. znak drogowy postawiony na brukowanym chodniku.

Bartman
06-08-2015, 10:38
Nie sprawdziłem wcześniej trybu LV i okazuje się, że w tym trybie jest wszystko OK, a brak ostrości występuje tylko w trybie fazowym. Jak zrobię testowe zdjęcia to wrzucę.

Bartman
07-08-2015, 16:07
Dzięki za zainteresowanie, problem rozwiązany. Wątek do zamknięcia.

N-kon
07-08-2015, 16:50
Dzięki za zainteresowanie, problem rozwiązany. Wątek do zamknięcia.
...a w czym tkwił problem?