Zamieszczone przez
Bartman
...Wygląda to tak, D750 w zestawie z Tamronem 24-70 2.8 cieszyłem się ponad pół roku, grało to ze sobą bardzo dobrze (ostro i szybki AF) aż do feralnego urlopu, przez chwilę nieuwagi body wraz z tym obiektywem spadł w wysokości ok 1 m na twardą nawierzchnię. Aparat oczywiście poobijany ale jakimś cudem nic nie odpadło i się nie zbiło, ale zaczęły się problemy z ostrością. Tamron na 2.8 niezależnie od ogniskowej mydli, czy to obiekt jest punktowy w miarę blisko czy dalsze obiekty np linia drzew w jednej płaszczyźnie to nie ma znaczenia i brakuje ostrości, mikroregulacja na +20 znacznie pogarsza sprawę a na -20 nic nie daje. Myślałem, że może po upadku coś się stało z obiektywem ale podczepiłem go do D300 i jest ostro jak ma być. Co ciekawe zmieniłem obiektyw i zestaw D750+N85 na 1.8 po mikroregulacji jest ostry na punktowy obiekt ale na dalsze obiekty, znów drzewa to znowu mydło, zestaw D300+N85 na 1.8 jest OK. Nie wiem co po tym upadku wysiadło i nie wiem jak podejść z tym tematem do serwisu, czy to body ma problem czy może obiektyw albo obie rzeczy do naprawy...
Skontaktuj się z nami