PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] W magicznym ogrodzie

biegly
01-08-2015, 00:39
Jest to pierwsza odsłona z ostatniej ulewnej niedzieli.
Było bardzo brzydko, sprzęt suszyłem dwa dni.
Nie mogłem odpuścić sobie takich warunków, piękna pogoda kieliszkowa ;)
Aby tylko pogorszyć warunki do fotografowania, wybrałem się*w Wicklow Mountains.
Zapraszam

"W magicznym ogrodzie cz.1"

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/07/19513507264_801aa9a23a_o-1.jpg
źródło (https://farm4.staticflickr.com/3761/19513507264_801aa9a23a_o.jpg)
Pozdrawiam
Rafal

adrian9627
01-08-2015, 01:55
Świetny kadr.
Kadrowałeś do czy twój sprzęt robi kwadratowe ?

miroko
01-08-2015, 10:28
Ładnie wypełniony kadr. Nie wiem czemu format kwadratowy ale pewnie boki mogłyby za bardzo odwracać uwagę od motywu.
Bardzo ładna zieleń

biegly
01-08-2015, 11:12
Kadry zawsze dopracowuje podczas edycji.
Nie zawsze jest tak, aby natura pokazywała wszystko idealnie, więc poprawki są jak najbardziej wskazane.
Zaś odbiorca, ma odnieść wrażenie estetyki i dopracowania. (Oczywiście wszystkim się nie dogodzi :p )

W ostatnim tutorialu (https://youtu.be/WNdN-MOI3h8) poruszam min. temat dopracowania kadru i odbioru - jak to robić ;)
Dziękuję*i pozdrawiam
Rafal

Antek123
01-08-2015, 11:31
Bardzo udany kadr ;) ma to coś co przyciąga na dłużej.

miroko
01-08-2015, 11:33
Wow, kiedy w kinach? :-)

biegly
01-08-2015, 11:56
Już jest tu: klik (http://rrphoto.eu/mistrzowskie_triki.html) ;)

basket
02-08-2015, 00:44
Nigdy nie miałem przyjemności focić "wody" .IMHO bardzo dobrze dobrałeś czas. Wirek w PD jest superos.

lortek
02-08-2015, 01:17
a jak dla mnie to nic nadzwyczajnego :D
szczegolnie w stosunku do innych prac autora...
jak dla mnie to rzekłbym ze zbyt "spolaryzowana" zielen, byc moze dlatego ze sam kiedys probowalem podobnych eksperymentow z podobnymi w sumie rezultatami, łatwymi do osiagniecia :) ale w sumie w tym temacie to cos nadzwyczajnego to bardzo trudno chyba uzyskac.... chyba tylko jakims bardzo dobrym kadrem mozna by zachwycic...
ale to moje zdanie, osobiscie lubie bardzo uzywac polara ale nielubie jak jest za duzo jego dzialania, jak robi taka nienaturalnosc czasami... moim zdaniem troche tego połysku powinno sie zostawic, to taka moja tylko luźna uwaga ;) niekoniecznie inni powinni sie z nia zgadzac.... co czesto tez czynia :)

pozdrawiam! :)

biegly
02-08-2015, 22:17
Dziękuję za komentarze :)

IMHO bardzo dobrze dobrałeś czas. Wirek w PD jest superos.
Zawsze warto poeksperymentować z czasami i w domu ocenić, które zdjęcie nada się*najbardziej ;)

a jak dla mnie to nic nadzwyczajnego
szczegolnie w stosunku do innych prac autora...

Przyznaję że zdjęcie nie powala czy też nic nie urywa, zdaję sobie z tego sprawę ;)
Co do pokazywania, staram się to urozmaicać właśnie czasami tzw. "nie porywającym ale poprawnym zdjęciem ;) " chodzi o to aby dozować emocje i za razem nie być przewidywalnym :P

ak dla mnie to rzekłbym ze zbyt "spolaryzowana" zielen, byc moze dlatego ze sam kiedys probowalem podobnych eksperymentow z podobnymi w sumie rezultatami, łatwymi do osiagniecia ale w sumie w tym temacie to cos nadzwyczajnego to bardzo trudno chyba uzyskac.... chyba tylko jakims bardzo dobrym kadrem mozna by zachwycic...
Trochę się z tym stwierdzeniem nie zgodzę (ale to moja opinia ;) ), ja uważam że tego typu zdjęcia należą właśnie do niełatwych!
Wielu ludzi wykłada się na takich strumykowych/leśnych tematach, można to zaobserwować również na naszym forum.
Co do kolorów czy też pokazania, to już jak ja to mówię - kwestia gustu ;)
Dla jednych jest to czymś oczywistym, dla drugich może być*czarną magią.

osobiscie lubie bardzo uzywac polara ale nielubie jak jest za duzo jego dzialania, jak robi taka nienaturalnosc czasami... moim zdaniem troche tego połysku powinno sie zostawic, to taka moja tylko luźna uwaga niekoniecznie inni powinni sie z nia zgadzac.... co czesto tez czynia
Z tym filtrem należy uważać, jak dobrze sam zasugerowałeś!
Wielu nakręca bez zastanowienia się i cyk - dobrze że o tym wspomniałeś!
Wracając do mojego zdjęcia, ja nie zastosowałem żadnego filtra ze względów ciemności jakie panowały.
To tylko wydłużyło by mi niepotrzebnie ekspozycję, no i pewnie za nim bym nakręcił to deszczu by nachlapało itp ;)

niekoniecznie inni powinni sie z nia zgadzac.... co czesto tez czynia
Ale należy wziąć pod analizę ! :)

Dziękuję za poświęcenie chwili i napisanie czegoś więcej, pozdrawiam.
Rafal