PDA

Zobacz pełną wersję : nikon d610 focus peaking

jacekni
19-07-2015, 11:10
Mam nieśmiałe pytanie. Czy D610 jest wyposażone w focus peaking? Juz miałem go brać, ale ewentualny brak tego czegoś powoduje, że troszkę się waham. Mam dodatkowo Pentaxa K3 z tym czymś i okazało się niesamowicoie przydatnym przy korekcji szkieł pod kątem BF czy FF. A jak wygląda to w D750?

GonzoG
19-07-2015, 11:11
W żadnym Nikonie nie ma.

jacekni
19-07-2015, 11:17
no to mam teraz zagadkę, brać czy nie brać - oto jest pytanie....

Zelber
19-07-2015, 11:21
Mam dodatkowo Pentaxa K3 z tym czymś i okazało się niesamowicoie przydatnym przy korekcji szkieł pod kątem BF czy FF.
Ale że co?

Ostrość na LV nijak ma się do ustawiania ostrości przez AF fazowy(przez wizjer), podatny na FF/BF.

jacekni
19-07-2015, 11:26
Nie bardzo rozumiem, czyli jest różnica w ustawianiu ostrości przez wizjer czy LV? W zasadzie nigdy LV nie używałem i nie wiem o czym mówisz. Można prosić o jakieś dodatkowe ionformacje nt temat? Ale wracająć do regulacj ff i bf w przypaku nikona pozostaje tylko i wyłącznie serwis? Czy jest teoretycznie możliwość w pewnym chociaż stopniu wykonanie korekcji domowym sposobem?

GonzoG
19-07-2015, 11:39
W LV ostrość ustawiana jest na podstawie obrazu z matrycy, a nie czujnika fazowego, jak przy ostrzenie przez wzjer.
Jedno i drugie nie ma że sobą nic wspólnego.

Jacek_Z
19-07-2015, 11:50
Oczywiscie że kalibracje FF i BF robi sie samemu (w wyzszych modelach body). To zbyt powszechne by to zlecać serwisowi.

jacekni
19-07-2015, 11:56
czy dotyczy to również d610 czy to jeszcze niższa półka? :-(

- - - - kolejny post - - - - - -

lub ewentualnie d750....

GonzoG
19-07-2015, 12:04
Od D7000 wzwyż wszystkie mają kalibrację AF.

Jacek_Z
19-07-2015, 12:20
Wszystkie z matryca FX mają kalibracje.
Niektore DX tez - seria D7xxx i D300 chyba też

jacekni
19-07-2015, 13:00
ulżyło mi trochę z powodu możliwości mikrokalibracji af. W jaki sposób to się odbywa, czy w menu i gdzie ot znaleźć, nie mam jeszcze tego aparatu i takie dziecinne pytania troche mi się nasuwają, ale jak ściągnąłem sobie instrukcję to na ponad 300 stronach nie mogę się tego jakoś doszukać. Może pomożecie przyszłemu nikoniarzowi :-)

Zelber
19-07-2015, 13:47
Menu->Menu ustawień(ikonka z płaskim kluczem) ->przedostatnia pozycja.

cezar1972
20-07-2015, 12:22
ulżyło mi trochę z powodu możliwości mikrokalibracji af. W jaki sposób to się odbywa, czy w menu i gdzie ot znaleźć, nie mam jeszcze tego aparatu i takie dziecinne pytania troche mi się nasuwają, ale jak ściągnąłem sobie instrukcję to na ponad 300 stronach nie mogę się tego jakoś doszukać. Może pomożecie przyszłemu nikoniarzowi :-)

Ja bym zrobił tak - poszedł do sklepu, gdzie mają D610 i D750, wziął do ręki aparat i posprawdzał jak działają opisane w instrukcji funkcje, na bieżąco korzystając z pomocy sprzedawcy. Sprawdzenie organoleptycznie konkretnego aparatu (wielkość, menu, funkcje, punkty AF, itp) da ci więcej niż przeczytanie 500 stron postów na forum.

jacekni
25-07-2015, 14:08
nie chcę tworzyc nowego wątku, aby nie zaśmiecac forum, ale mam pytanie odbiegające od tematu. Dostałem wczoraj D610 instrukcję w miarę poczytałem, popstrykałem trochę próbnych fot na dwóch szkłach, które razem z puszką się pojawiły w domu u mnie, ale nie mogę nigdzie znaleźć informacji nt wyłączania wyświetlacza LCD. Po wyłączeniu aparatu wyświetlacz ciągle wyświetla informację o ilości pozostałych zdjęć na karcie i o kartach. Czy jest jakaś możliwość wyłączenia całkowicie wyświetlacza, bo obawiam się, że troszkę, ale zawsze pobiera z akumulatorka prąd???....

MstrG
25-07-2015, 14:15
nie chcę tworzyc nowego wątku, aby nie zaśmiecac forum, ale mam pytanie odbiegające od tematu. Dostałem wczoraj D610 instrukcję w miarę poczytałem, popstrykałem trochę próbnych fot na dwóch szkłach, które razem z puszką się pojawiły w domu u mnie, ale nie mogę nigdzie znaleźć informacji nt wyłączania wyświetlacza LCD. Po wyłączeniu aparatu wyświetlacz ciągle wyświetla informację o ilości pozostałych zdjęć na karcie i o kartach. Czy jest jakaś możliwość wyłączenia całkowicie wyświetlacza, bo obawiam się, że troszkę, ale zawsze pobiera z akumulatorka prąd???....

Nie da się.

jacekni
25-07-2015, 14:17
chmmm, to niedobrze :-(
mimo wszystko, dzięki za podpowiedź ;)

GonzoG
25-07-2015, 14:20
A niby co w tym niedobrego ?? Ani to baterii nie zżera, ani wyświetlacza.

nikoniarz
25-07-2015, 14:25
mimo wszystko, dzięki za podpowiedź ;)

Wpływ na baterię ma to tak mikroskopijny, że nie ma sensu zawracać sobie tym głowy. Także niczym się nie przejmuj...

jacekni
25-07-2015, 14:45
zdaję sobie sprawę, że niewiele pożera energii, ale jako nowicjusz-nikoniarz po przesiadce, no może niecałkowicie z Pentaxa, bo mam i będę miał dalej mojego ulubionego K3, trochę byłem tym zaskoczony i myślałem, że coś się dzieje z puchą niefajnego...