Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Domyślnie nikon d610 focus peaking

Mam nieśmiałe pytanie. Czy D610 jest wyposażone w focus peaking? Juz miałem go brać, ale ewentualny brak tego czegoś powoduje, że troszkę się waham. Mam dodatkowo Pentaxa K3 z tym czymś i okazało się niesamowicoie przydatnym przy korekcji szkieł pod kątem BF czy FF. A jak wygląda to w D750?

Domyślnie

W żadnym Nikonie nie ma.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

no to mam teraz zagadkę, brać czy nie brać - oto jest pytanie....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacekni Zobacz posta
    Mam dodatkowo Pentaxa K3 z tym czymś i okazało się niesamowicoie przydatnym przy korekcji szkieł pod kątem BF czy FF.
    Ale że co?

Ostrość na LV nijak ma się do ustawiania ostrości przez AF fazowy(przez wizjer), podatny na FF/BF.

Domyślnie

Nie bardzo rozumiem, czyli jest różnica w ustawianiu ostrości przez wizjer czy LV? W zasadzie nigdy LV nie używałem i nie wiem o czym mówisz. Można prosić o jakieś dodatkowe ionformacje nt temat? Ale wracająć do regulacj ff i bf w przypaku nikona pozostaje tylko i wyłącznie serwis? Czy jest teoretycznie możliwość w pewnym chociaż stopniu wykonanie korekcji domowym sposobem?

Domyślnie

W LV ostrość ustawiana jest na podstawie obrazu z matrycy, a nie czujnika fazowego, jak przy ostrzenie przez wzjer.
    Jedno i drugie nie ma że sobą nic wspólnego.
    Nikon

Domyślnie

Oczywiscie że kalibracje FF i BF robi sie samemu (w wyzszych modelach body). To zbyt powszechne by to zlecać serwisowi.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

czy dotyczy to również d610 czy to jeszcze niższa półka?

- - - - kolejny post - - - - - -

lub ewentualnie d750....

Domyślnie

Od D7000 wzwyż wszystkie mają kalibrację AF.
    Nikon

Domyślnie

Wszystkie z matryca FX mają kalibracje.
    Niektore DX tez - seria D7xxx i D300 chyba też
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów