Zobacz pełną wersję : Nikkor 16-80mm F2.8-4E ED VR oficjalnie
nikoniarz
09-10-2018, 19:59
Zawsze, nie dotyczy smartfonów Xiaomi :mrgreen:
Na szczęście nie znam...
grissley
09-10-2018, 21:49
A nie możecie zawrzeć rozejmu uznając, że 16-80 i 17-55 to dwa najlepsze obiektywy do DX (w tym ~ zakresie)?
To trochę tak jakby się sprzeczać, czy lepsze jest BMW e38 740i, czy najnowsze F10 540i.
Wiadomo, że e38 to klasa wyżej i w wielu aspektach seria 5 nie ma do niego startu, ale czas robi swoje i w nowej 5tce jest wiele ficzerów których w czasach e38 zwyczajnie nie było...
Żeby było merytorycznie. Kiedy zmienia się światło w zależności od ogniskowej. Tak mniej więcej to
16-22mm F/2.8
23-27mm F/3
28-32mm F/3.2
33-38mm F/3.3
39-50mm F/3.5
51-59mm F/3.8
60-80mm F/4
No i ?
Wiemy, że zmienia przysłonę i ogniskową.
Nadal nie wiemy, czy można tym zrobić jakieś zdjęcie :razz:
Nie można. Jest za drogi dlatego zdjęć nie robi. A i zapomniałem. Ciemny jak ( no wiesz )...
Interesująca recenzja i komentarze, są też od fotografujących zawodowo, przeczytałem ich przez ostatnie tygodnie sporo i oceniam, że ok 80-90% z całego niemal świata to pozytywne opinie, są też wielbiciele 17-55 ale przy obecnych 24mpx matrycach ( 17-55 był projektowany w czasach matryc 6mpx) oraz biorąc pod uwagę ciężar, przeciętny zakres to 17-55 powoli odchodzi w przeszłość. Podjąłem decyzję i jednak spróbuję 16-80....choć jeszcze dzisiaj używałem 17-55:) Mam nadzieję, że nie będę żałował...
https://www.slrlounge.com/nikon-16-80mm-f2-8-4-0-dx-review-professional-grade-kit-lens/
Większość opinii ze świata chwali to szkło. To tylko w Polsce ma zła prasę ale wynika to wyłącznie z ceny.
Mam oba, N16-80 i N17-55. Sprzedaję 17-55.
N16-80 fajne szkło na wczasy i... tyle.
No tak...ale dla bardzo świadomego amatora, który chce z tych wakacji przywieźć na prawdę kilka niezłych fotek, niedzielny/wczasowy fotograf nie kupi szkła za 4k.
Biedny nie kupi (czytaj kraje trzeciego świata i Polska), dla Niemca, Anglika, Amerykanina, nie jest raczej szczególnie drogi. Jakbyś miał wydać 900 pln, a nie euro, to co? Nie kupiłbyś? Uśredniając zarobki kwotowo są podobne, tylko siła nabywcza waluty polskiej jest 3, 4x mniejsza...
nikoniarz
16-10-2018, 13:36
Jakbyś miał wydać 900 pln, a nie euro, to co? Nie kupiłbyś? Uśredniając zarobki kwotowo są podobne, tylko siła nabywcza waluty polskiej jest 3, 4x mniejsza...
Biorąc pod uwagę, że wtedy N17-55 też byłby w adekwatnie niższej cenie to nie, nie kupiłbym 16-80 ;)
Ja również, ale jest wielu, co by kupiło i nie biadoliło, że drogi :grin:
Mam oba, N16-80 i N17-55. Sprzedaję 17-55.
Co zadecydowało? Pomijając wagę i zakres.
wishiwere
29-12-2018, 19:44
Mam pytanie do posiadaczy N16-80. Kupując swoje obiektywy wybieraliście spośród kilku sztuk, czy raczej zamawialiście/kupowaliście "w ciemno"? Interesuje mnie, czy jest duży rozrzut jakościowy i warto się pofatygować do sklepu, żeby ewentualnie wybrać spośród kilku egzemplarzy?
czerwony3
06-01-2019, 12:04
Właściwie, to podepnę się pod pytanie. Jak to z tym kupowaniem w ciemno z tym obiektywem, ma ktoś jakieś doświadczenia? I jeszcze drugie pytanie, czy do d7200 w takim przedziale ogniskowych tj. ok. 16-80 lub 24-70, można coś znaleźć nowego? Czy ten 16-80 jest wart swojej ceny, aktualnie jakies 3300 z cashbackiem? Ostatnio trochę siedziałam i szukałam, stwierdzam natomiast, że pod apsc, to straszna posucha, a rewelacje pod pełną klatkę za wąskie. Aktualnie moje zaplecze jest niewielkie: S 10-20 3.5 + T 70-300 Di VC USD,. Strasznie mi brakuje czegoś spacerowego, ale jednak dłuższego od 50 na końcu. Poradzicie coś?
Pozdrawiam
Nikkor 24-120 f/4 albo Sigma 24-105 f/4 ?
Pod DX nie ma dużego wyboru. Jeśli 17-50 nie wystarczy, to pozostaje tylko 16-80/2.8-4.0. Sporo gorsze są Sigma 17-70/2.8-4.0, i Nikkor 16-85/3.5-5.6
Ja kupiłem 16-80 jak tylko się pokazał i nie żałuję.
czerwony3
06-01-2019, 12:35
Dzięki za odpowiedzi. Wiem, że inne ogniskowe, ale jakościowo sam obrazek, celność, szybkość etc., to jak w porównaniu wypadadaja te dwa nikkory 24-120, 16-80 i sigma 24-105, miał ktoś może do czynienia z przynajmniej dwoma z nich?
Miałem 24-120/4 z D750. Optycznie bardzo dobry, 16-80 jest lepszy pod światło. Ale mocno się wysuwa i był dla mnie za duży.
Nie bardzo rozumiem dlaczego jako spacerzooma do Dx chcesz kupować obiektywy do FF. Te do FF które wymieniłeś są prawie 2x cięższe i większe a optycznie ten Nikkor 24-120 też jest słabszy od Nikkora 16-80. Jeżeli robisz to świadomie bo masz jakieś inne powody bo np. planujesz przesiadkę na FF to OK.
Testy oczywiście to nie wszystko, ale warto na nie popatrzeć i porównać przed zakupem: https://www.optyczne.pl/index.html?test=obiektywu&test_ob=371
https://www.optyczne.pl/index.html?test=obiektywu&test_ob=216
Z tym wybieraniem w sklepie lepszego egzemplarza może być ciężko, bo dzisiaj trudno znaleźć sklep który trzyma na półce kilka takich samych obiektywów. Częściej trzeba zamówić żeby na drugi dzień zobaczyć i ewentualnie kupić.
czerwony3
06-01-2019, 13:30
racja N 24-120/4 odpada, bo to szkło do Fx, a ja na razie i zapewne przez najbliższe lata nie planuję przesiadki na pełną klatkę, a 36 na początku, to wąsko i nie uzupełni mi sigmy 10-20. W związku z tym, że ilu użytkowników N 16-18 tyle opini, to chyba jednak nie zostaje nic innego jak samej sprawdzić ;) Niemniej dziękuję za wszystkie rady
Jeżeli nie potrzebujesz bardzo jasnego obiektywu, to ja bym na Twoim miejscu nie kombinował tylko kupił Nikkora 16-80. Jest to dobry ostry od pełnego otworu obiektyw Dx. Zakres ogniskowych jest taki, że prawdopodobnie rzadko będziesz używać innego. Jako uniwersalny zawsze będzie potrzebny, a jeżeli zabraknie Ci światła czy rozmycia to kupisz odpowiednią stałkę.
Chyba, że kasa nie odgrywa roli to wtedy należy kupić Sigmy 18-35/1.8 i 50-100/1.8 i masz "pozamiatane" niczego więcej nie potrzebujesz bo masz wszystko: jasność, rozmycie i ostrość, ale na to trzeba wydać dwa razy więcej niż na tego Nikkora.
czerwony3
07-01-2019, 01:46
Sigmę, zwłaszcza 50-100 rozwazalam jak szukałam tele... niewątpliwie z jakością pewnie nie ma co dyskutować, ale jeżeli chodzi o wagę, to już trochę gorzej zwłaszcza, że te moje "zabawki" często ze mną podróżują. Sigma 18-35 to ciekawe szkło, którego nie wykluczam, jednak teraz rzeczywiście potrzebuę bardziej coś uniwersalnego - zamówienie na nikkora już poszło ;)
wishiwere
07-01-2019, 21:31
Gdzie zamówiłeś?
czerwony3
07-01-2019, 22:05
nie robię reklamy, ale zamówiłam w pasazfoto.pl :) wersja OEM
Z ich strony
Brak w nim natomiast osłony przeciwsłonecznej. Na produkt udzielana jest dwuletnia gwarancja.
Warto? Wygląda na gwarancję sklepu no i bez cashback.
To już wolałbym od Chińczyka z eglobal czy ebay, przynajmniej sporo taniej.
czerwony3
07-01-2019, 22:50
świadomy wybór ;)
Oryginalna osłona ze 2 stówy kosztuje,a obiektyw z polskiej dystrybucji z 2-letnią gwarancją Nikona po cashbacku jakieś 3800. Po prostu wiele razy zwrócił moją uwagę ten sprzedawca ze sprzętem poza oficjalną dystrybucją Nikona i nie tylko.
No ale jeśli świadomy wybór to ok.
W fotoplus wychodzi dokładnie 3769zł normalnie z osłoną w komplecie, dziwne te świadome wybory ludzie dokonują.
czerwony3
08-01-2019, 00:23
https://www.fotoplus.pl/obiektywy/obiektywy-do-lustrzanek/Nikkor-AF-S-DX-16-80mm-f-2-8-4E-ED-VR-wersja-OEM z tego co widzę OEM za 4199?
Pewnie chodziło o cenę po cashback, minus 430 zł. Ale to w sumie normalna cena, w cyfrowe.pl masz 40 zł drożej. Ale skoro wybrałeś świadomie, to nie ma co drążyć tematu.
tomasz2706
19-07-2019, 14:53
Znalazłem używaną sztukę obiektywu 16-80 na allegro za 2399 zł + przesyłka 30 zł. Z tego co się zorientowałem obiektyw pochodzi z początku produkcji (2015 r.), a dystrybucja azjatycka (dawno upadły sklep valuebasket). Właściciel deklaruje, że obiektyw jest w idealnym stanie. Jak myślicie ile można dziś zapłacić za taki czteroletni obiektyw?
Skoro obiektyw jest po gwarancji, to nie ma znaczenia skąd pochodzi. Ew. naprawy i tak są odpłatne. Kupiłem znajomemu taki obiektyw właśnie na ValueBasket i był bardzo dobry.
Sprawdź cenę na eglobal. Zawsze to nowy, nawet jak gwarancja patykiem na wodzie pisana.
tomasz2706
19-07-2019, 16:16
Sprawdź cenę na eglobal. Zawsze to nowy, nawet jak gwarancja patykiem na wodzie pisana.
O tym też właśnie myślę. Na eglobal jest ok. 3000, podobnie jak na allegro nowy z Wielkiej Brytanii. Zastanawiam się czy warto dać za czterolatka ponad 80% tego co za nowy z wątpliwą gwarancją.
- - - - kolejny post - - - - - -
Skoro obiektyw jest po gwarancji, to nie ma znaczenia skąd pochodzi. Ew. naprawy i tak są odpłatne. Kupiłem znajomemu taki obiektyw właśnie na ValueBasket i był bardzo dobry.
Masz rację.
Poobserwuj jeśli się nie śpieszysz, bo zdaje się jeszcze parę dni temu był u nich ze 2 stówy tańszy, o ile mnie pamięć nie myli.
tomasz2706
21-07-2019, 08:19
Nie śpieszy mi się, chociaż bardziej celuję w używany, ale za bardziej rozsądne pieniądze.
tomasz2706
24-07-2019, 15:44
Jaka jest Waszym zdaniem rozsądna cena jaką można zapłacić za używany egzemplarz po gwarancji?
Rafifafi
11-10-2020, 10:00
Poczytałem, poczytałem i nadal wiem, że nic nie wiem, czy jednak iść w N17-50 2.8 który mi się marzy od jakiegoś czasu, czy jednak się wyżyłować na tego N16-80. Niestety S17-50 nie skradła mojego serca mimo wielu podejść do niej. Minusy jak dla mnie w przypadku Nikkor: 17-50 waga (sic!) i stabilizacja, 16-80 cena (oj!), bo zakres światła mi nie przeszkadza przy uniwersalnym zoomie, a zakres idealny do podróżnych fotek amatora.
Jeśli podróże, to zdecydowanie Nikkor 16-80. Mam i bardzo sobie chwalę.
Mi akurat Nikkor 17-55 nie przypadł do gustu. Zarówno w ogólnym odczuciu, jak i budowie. Jego konstrukcja jest bardzo wrażliwa na opory przy zmianie ogniskowej, a uszkodzenia są trwałe.
Ale do repo mam FX z 24-70/2.8
Teraz handel siadł więc trudniej znaleźć ofertę, ale widywałem ten obiektyw w cenach sporo poniżej 3k za nowy z rynku azjatyckiego. Może na ebayu coś znajdziesz, oczywiście dostawa z Europy bez żadnych ceł itd. Różnice w cenie spore.
16-80 to chyba najlepszy spacer zoom pod dx. Na początku jakoś mnie nie powalił w porównaniu do 18-105, ale w końcu bardzo go polubiłem i to moje podstawowe szkło na wszelkich wyjazdach. Będziesz zadowolony.
August68
12-10-2020, 19:25
Zawsze można rozważyć trochę ciemniejszy ale dużo tańszy Nikkor 16-85VR. Używki w dobrym stanie można poniżej 1000 PLN dostać
Jaka jest Waszym zdaniem rozsądna cena jaką można zapłacić za używany egzemplarz po gwarancji?
W Polsce prawie nie do kupienia, chyba że masz czas i w ciągu roku jakimś cudem coś się pojawi. Na ebay udało mi się ostatnio kupić za 2,3K razem z przesyłką, a obserwując inne aukcje mniej więcej po tyle chodzą (egzemplarze mało używane, w stanie "jak nowy").
MapaLogistic
31-01-2021, 15:22
Witam. Dawno nie było żadnych wpisów ale może temat jeszcze nie umarł. Nie chodzi mi o dyskusję dlaczego ten a nie inny natomiast interesuje mnie czy macie jakieś przemyślenia czy może własne doświadczenia na temat zakupu obiektywu w wersji OEM. Na dzień dzisiejszy nówka w oryginalnym pudełku - nie ruszana- kosztuje ok 4,5 do 5k ( z polskiej dystrybucji tak przynajmniej podają) natomiast wersja OEM tak ok 3,7 k. W sklepie mówią że jest to od kompletu z d500 i dlatego sprzedają z nieoryginalnym pudełkiem natomiast obiektyw jest kompletny z dekielkami osłoną i z gwarancją. Nie mam powodu żeby nie ufać ale nie chciałbym kupić obiektywu powystawowego czy po testach i później bawić się ze zwrotami czy reklamacjami. A tak swoją drogą to oryginalne pudełko kosztuję ok 1k :-D tak wynika z tych wyliczanek. Nie chciałbym kupować z poza polski bo wtedy zwroty czy reklamacja to jeszcze większy problem. A może poczekać na jakąś promocję. Będę wdzięczny za konstruktywne podpowiedzi.
Przekalkuluj wartość gwarancji, niedawno dawałem linka do eglobal, gdzie ten obiektyw był do kupienia za ~2,3k ;). Bez żadnych dodatkowych opłat, chyba że za szybszą dostawę.
To nie pudełko kosztuje 1000 zł, tylko obiektyw kupiony w komplecie jest tańszy o 2 tys. Sklepy często rozdzielają takie kity, nawet AB Foto.
Jeśli kupisz z paragonem, to masz 2 lata ochrony jako konsument.
MapaLogistic
31-01-2021, 22:34
Z tym pudełkiem za 1k to był żart oczywiście, zastanawiałem się tylko czy przypadkiem nie są to ,,lewe,, obiektywy sprzedawane poza oficjalną dystrybucją, ale jest to zapewne kwestia zaufania jakie się ma do sklepu i sprzedającego
MapaLogistic
01-02-2021, 17:53
Mam pytanie do stałych bywalców forum. Przy zakupie obiektywu w sklepie i możliwości wyboru z chociażby dwóch szt dostępnych co sprawdzacie i co podlega ocenie. Robiąc zdjęcie w sklepie i podglądając je na wyświetlaczu dość ciężko jest określić jego jakość nawet na powiększeniu.
MapaLogistic
05-02-2021, 11:05
16-80 to chyba najlepszy spacer zoom pod dx. Na początku jakoś mnie nie powalił w porównaniu do 18-105, ale w końcu bardzo go polubiłem i to moje podstawowe szkło na wszelkich wyjazdach. Będziesz zadowolony.
ciekawi mnie czy ktoś miał możliwość porównania w praktyce 16-80 do 18-140, chodzi mi oczywiście o jakość obrazka a nie o zakres, chciałbym dokonać takiej zamiany a nie wiem czy uzyskam wyraźnie lepszy obrazek, korpus to d7500,