Zobacz pełną wersję : NIKKOR 70-200 VR czy VR II
babyandsmile
19-06-2015, 20:51
Kochani proszę o poradę co wybrać mogę zakupić Nikkor 70-200 2.8G VR za 3 tyś czy lepiej dołożyć 2900zł do nowszej wersji tego szkiełka?Czy 3000zł za wersję VR to dobra cena?
Dziękuję za rady.
Cena jest DOBRA za wersje pierwszą ;)
babyandsmile
19-06-2015, 21:15
A czy bokeh się różni w tych wersjach szkła?
Archibald6803
19-06-2015, 21:25
pod DX wystarczy wersja 1 , pod FX lepiej kupić II ; jeżeli zależy nam na dobrym obrazku w całym kadrze
dx czy fx?
jak dx to bierz śmiało VR, jak fx to, moim zdaniem VRII. Miałem oba. Po przesiadce na fx zmiana VR na VRII.
Jak pisze Marek.. pod FX wersja 2 !
Bokeh też będzie się różnił - szczególnie przy małych odległościach i 200mm. VR I nie skraca tak bardzo ogniskowej przy małych odległościach ostrzenia, więc i będzie większe rozmycie tła.
Za przedmówcami. Lepsza ostrość po bokach kadru i mniejsza winieta.
babyandsmile
20-06-2015, 09:45
Dziękuję mam FX,czyli wiadomo czego mam szukać :)
Musashi_Miyamoto
23-06-2015, 15:13
Za tą cenę jak obiektyw jest w bdb. stanie w komplecie brał bym VR i zbierał na II, na VR przy odsprzedaży można jeszcze zarobić kupując za 3tyś. VR II posiadam od niedawna i jak bym miał kupować 2 raz też bym kupił to szkło.
smigaacz
05-07-2015, 12:50
bierz wersje 70-200/2,8G VR I " BĘDZIESZ PAN ZADOWOLONY "
bierz wersje 70-200/2,8G VR I " BĘDZIESZ PAN ZADOWOLONY "
A z VRII nie będzie zadowolony?
smigaacz
05-07-2015, 13:01
A z VRII nie będzie zadowolony?
bardziej będzie z VR
ja takową Polecam z czystym sumieniem i kasy mu trochę zostanie bo używany kupi
Inaczej ja bym tak zrobił.
znajomy dobry fotograf szczerze poleca bardziej tę wersje
stosunek cena do jakości najlepsza
bardziej będzie z VR
znajomy dobry fotograf szczerze poleca bardziej tę wersje
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://cliptheapex.com/styles/cliptheapex/xenforo/smilies/facepalm.gif)
Jedyna przewagą VR jak dla mnie, poza oczywiście ceną. Jest normalne 200mm, na minimalnej odległości.
Reszta jest na plus dla VR II.
Jakiś czas używałem VR, do portretów i podobnych. Złego słowa nie powiem. Braki zauważałem w krajobrazie, boki kadru trochę odstają od centrum.
Aktualnie z VR II, jedyne co mi przeszkadza to jak na wstępie.
Pozdrawiam Mirek
Można obecnie gdzieś kupić samą stopkę do VR I ?
oryginalną bardzo ciężko kupić. czasem pojawiają się jakieś chinczyki na ebayu, ale to oczywiscie podroby.
A o co chodzi z tym skracaniem ogniskowej przy 200mm w VR II?
Jesli lapiesz focus przy minimalnej odleglosci ostrzenia zoom "plywa" i zamiast ogniskowac na 200mm lapie na 175mm chyba.
Żeby tylko 175 mm!
Ta rzeczywista ogniskowa przy najkrótszej odległości przedmiotowej w obiektywie VRII wynosi ok. 135 mm. Ale z drugiej strony patrząc - akurat przy niedużych odległościach nie jest to specjalnie uciążliwe. W każdym razie ja takiej uciążliwości nie odczułem, a bywam dość nerwowy, gdy "narzędź" nie spisuje się tak jak trzeba... ;-)
VR I pozbawiona jest tej wady całkowicie?