Zobacz pełną wersję : i1 Display Pro (Kalibracja Monitora)
intelfoto
10-06-2015, 20:12
Testuje kalibrator - i1 Display Pro, na trzech roznych monitorach, caly proces kalibracji przebiega identycznie (identyczne ustawienia w sofcie i korekta tego co podaje kalibrator w czasie kalibracji).
Po kalibracji efekty powinny byc chyba bardzo zblizone (?) ale niestety tak nie jest:/ jeden z monitorow ma zafarb niebieski w drugim przewaza zielony, trzeci jeszcze inny ...
Jakie ustawienia powinny byc w tym sofcie ?
Czy ustawienia fabryczne monitora maja jakis wplyw ?
Co musze zrobic aby byl odobrze ? :D
A moze te kalibratory sa wlasnie takie dobre , ze najlepiej odeslac je spowrotem do sklepu ?
Ja tam początkujący jestem jeżeli chodzi o kalibrację i kalibruję tyko swój monitor. Skoro narzekań na kolor na zdjęciach nie ma czyli chyba w miarę jest ok.
Korzystam również z tego kalibratora, ale innego oprogramowania (Argyll), więcej możliwości i jak dla mnie bardziej przejrzysty.
Pytanie, czy to takie same trzy monitory, czy każdy z innej parafii?
Na początek może wypadałoby zrobić reset do ustawień fabrycznych.
Czy takie same parametry kalibracji dajesz dla każdego monitora?
Czy jasność i balans bieli ustawiasz ręczenie, czy zostawiasz automat - chyba taka opcja jest w aplikacji dołączonej do kalibratora?
Piszę o rzeczach, o których ja nie wiedziałem podłączając pierwszy raz kalibrator.
Pozdrawiam Mirek
intelfoto
11-06-2015, 12:56
Witam
Trzy z roznej parafi , moze wlasnie dlatego ? Robilem jak napisales, resetowalem do ustawien fabrycznych i ustawialem takie same parametry dla kazdego monitora w czasie kalibracji... Mozlwie ze cos tam robilem nie tak, ale juz nawet nie chce wiedziec ;) W koncu dzisiaj go spakowalem i odeslalem z powrotem do sklepu, zamowie moze jakis inny.
Pozdr...
Dzieki za odpowiedz.
Gootchio
11-06-2015, 16:31
Może pare "dogmatów" pomoże:
a) w budżecie do kilkunastu tys. zł nie ma lepszego kalibratora do monitorów;
b) monitory z różnymi typami matryc i/lub podświetlenia nawet po kalibracji potrafią i mogą dawać wrażenie różnego wyświetlania;
c) kalibrując i1 Display Pro należy (niezależnie od targetu) wybrać tryb pracy odpowiedni dla podświetlenia danego monitora (CRT, LCD CCFL, WLED itd.)
intelfoto
12-06-2015, 11:44
Pozbylem sie dzisiaj tych trzech monitorow i zamowilem nowy EIZO z kalibratorem, przy okazji zamowilem tez ColorChecker Passport ... a wszystko zaczelo sie od filtra NISI ND 1000 :D
Gootchio
12-06-2015, 13:12
Z jakim kalibratorem - mam nadzieję, że piszesz o wbudowanym w monitor, a nie EasyPix?
Te wbudowane w serię CG są autonomiczne, ale w seriach CS, CX muszą być najpierw "wysterowane" czymś zewnętrznym, minimum i1 Display Pro.
intelfoto
12-06-2015, 16:16
Wyslalem linka na PW , zobacz co to i daj znac, bo moge to jeszcze odeslac.
ShutterStill
12-06-2015, 16:29
Pozbylem sie dzisiaj tych trzech monitorow i zamowilem nowy EIZO z kalibratorem, przy okazji zamowilem tez ColorChecker Passport ... a wszystko zaczelo sie od filtra NISI ND 1000 :D
Daj znać jaki model
intelfoto
12-06-2015, 16:56
Zamowilem model EIZO EV2436W-Photo 24.1" LED w zestawie z kalibratorem. Mysle ze jakis lepszy monitor nie jest mi w sumie potrzebny, nie robie zdjec zawodowo. Chyba ze dojde do wniosku ze jest to naprawde kiepski monitor nienadajacy sie w ogole do obrobki zdjec, to go odesle.
Gootchio
12-06-2015, 19:16
Odpowiedź już masz na PW.
EV powinien dać radę na amatorskie potrzeby, ale dołączony "dekalibrator" to pomyłka.
CS240 jest bardziej dojrzałym monitorem i myślę, że byś go docenił nawet jako niezawodowiec.
Polsar74
12-06-2015, 20:22
dołączony "dekalibrator" to pomyłka.
Kiedyś właśnie EasyPix od Eizo był całkiem mocno wychwalany na łamach czasopisma FotoDigitalVideo - a robili test kilku różnych kalibratorów... Oczywiście tylko i wyłacznie w połaczeniu z monitorem Eizo, gdyż dodatkowy soft był mocno zoptymalizowany do tychże. Czemu wiec uważasz że to szajs ?
Gootchio
12-06-2015, 23:03
W testy na łamach czasopism (najczęściej sprzedajnych) nie wierzę od dawna, a EasyPix jest po prostu przebrandowanym Spiderem, który od zawsze robi kalibratory "pomagające inaczej".
Poza tym seria EV nie ma na tyle zaawansowanej elektroniki, żeby skorzystać z dobrodziejstw sprzętowej kalibracji, więc nie widzę sensu płacenia złamanej złotówki za rozwiązanie proponowane przez Eizo/Spidera, gdy na wyciągnięcie ręki leży sprawdzony i chwalony Xrite.
Oczywiście i1 Display Pro nie jest doskonały, ale parafrazując Churchila - dotychczas nie wymyślono niczego lepszego (w ludzkich pieniądzach).
Polsar74
14-06-2015, 05:58
a EasyPix jest po prostu przebrandowanym Spiderem
to rozumiem - ok. Lecz w Eizo działa nie tylko programowo ale i sprzętowo z monitorem. Zauważ że dodawali go nawet do tych monitorów które kosztowały po 4k PLN. Coś chyba jednak w tym musi być co pisało DFV.
intelfoto
14-06-2015, 07:58
Dziala czy nie dziala ..., postanowilem wymienic na EIZO CS240CNL ColorEdge 24" LED, przynajmniej sprawdzony .
intelfoto
15-06-2015, 21:51
Kurcze no, zdazyli wyslac ten model - EIZO EV2436W, nawet nie rozpakowywalem, jade jutro z rana odeslac :/
http://www.fotosik.pl/slideshow.php?id=1787475&type=album&add1=intelfoto