Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Kochelsee jeszcze raz
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
http://i58.tinypic.com/2a5ga2o.jpg]źródło ([IMG)[/IMG]
Kolory miodzio, ale kompozycyjnie w moim mniemaniu deko za dużo "tematów"...
To zdjecie mi sie najbardziej podoba. Ja ucialbym troche ten nieskonczenie dlugi pomost i przy okazji zniknalby podwodny balagan. P.S. oczywiscie nie mozna bylo zrobic pomostu z desek bo nie byloby to zgodne z DIN-478483-47A-für-pomosten. Co za narod ;-)
Bardzo fajne zdjęcie i bdb świetle.
Przyczepię się*do dwóch rzeczy:
1. Prześwietlenie na poręczy - wręcz świeci
2. Przesadziłeś z ostrością
Niuanse ale warto wsiąść pod uwagę ;)
Chyba zdajesz sobie sprawę, że jak z życzliwości - a nie trolowania :)
Pozdrawiam
Panowie dziękuje za odwiedziny i komentarze :) .
Biegly wystawiam tu kadry , aby dowiedzieć się co można poprawić lub zmienić, od osób takich jak Ty ;)
Więc zachęcam do komentowania :)
Naprawdę dziś ekran przekręcałem w każdą stronę , aby uniknąć prześwietleń i dupa.(czas na nowy monitor ).
Jeszcze wrócę do tej fotki .
Pozdrawiam
...
Naprawdę dziś ekran przekręcałem w każdą stronę , aby uniknąć prześwietleń i dupa.(czas na nowy monitor ).
Jeszcze wrócę do tej fotki .
Pozdrawiam
Ale po co przekręcać?? wystarczy użyć histogramu, żeby widzieć przepały;) Mnie bardziej po oczach daje prze ostrzenie, na to też musisz zwracać uwagę.
Co do samego zdjęcia, to miejsce i warunki miałeś bardzo fajne i nie można powiedzieć, że ich nie wykorzystałeś;) Mogłeś ciut dołu uciąć.
Pozdrawiam
Janusz
Ale po co przekręcać?? wystarczy użyć histogramu, żeby widzieć przepały;) Mnie bardziej po oczach daje prze ostrzenie, na to też musisz zwracać uwagę.
Co do samego zdjęcia, to miejsce i warunki miałeś bardzo fajne i nie można powiedzieć, że ich nie wykorzystałeś;) Mogłeś ciut dołu uciąć.
Pozdrawiam
Janusz
Hehe no właśnie histogram , poprawie się ;)
Tak czułem że prze ostrzyłem .
Myślałem nad przycięciem tylko nie wiem ile .
Wrócę tam zimą i skadruje tak że poręcze będą wychodzić z rogów kadru .
Dziękuje :)
Nikonozaur
05-06-2015, 23:13
Bardzo fajne zdjęcie i bdb świetle.
Przyczepię się*do dwóch rzeczy:
1. Prześwietlenie na poręczy - wręcz świeci
2. Przesadziłeś z ostrością [...]
I tyle w temacie, całkowita zgoda.
Ostrzy się to co istotne dla elementów, na które chcesz zwrócić uwagę widza. Za to ostrzenie dla samego ostrzenia jest bez sensu. Tu na dobrą sprawę ostrzenie jest zbędne, sam kontrast między oszronionymi poręczami a ciemnym tłem w zupełności wystarczy. To samo tyczy się styku gór i nieba.
Proste zasady:
Im dalszy plan tym mniej (lub zero) ostrzenia.
Nieba i wody nie ostrzy się (są wyjątki).
Fotka i tak wygląda zdecydowanie lepiej niż wcześniejsza wersja. Dobra robota. ;)
Nikonozaur dziękuje za kolejną szczyptę wiedzy . Człowiek całe życie się uczy.
Panowie o takie wypowiedzi mi chodziło , jeszcze raz dziękuje , teraz małe poprawki i drukuje formacie A3 .