Zobacz pełną wersję : e410 vs d40
Sylwester
11-05-2007, 21:35
Witam
Bardzo was jeszcze prosze o jedna opinie odnisnie reprodukcji szczegółów olympus e410 i nikona d40. Na testach www.fotopolis.pl (http://www.fotopolis.pl) znalazlem porównanie tych dwóch aparatów, niestety moim skromnym zdaniem E410 wygrywa z D40 na ostrość i szczegółowość (zobaczcie zdjęcia banknotów 10zł) dla mnie szok na korzyść olympusa. Za to d40 wypadł tu kiepsko. Co o tym sądzicie?
sylwek
No i?
Jesteś pewien, że wykorzystasz to, co oferuje D40? Sądząc po owym zapytaniu nie sądzę. Za pół roku wyjdzie aparat, który przyćmi te dwa. Potem kolejny, który znów...
Sylwester - daj sobie spokój i nie prowokój do absurdalnych postów.
Przeszukaj archiwum pl.rec.foto.cyfrowa z ostatniego tygodnia, dowiesz się wszystkiego.
Jest to być może efektem działania funkcji : (cytat z owego skróconego testu) "zbyt mocne działanie funkcji ostrzenia przy zerowym ustawieniu" - wymienionego tu jako jedna z wad tego modelu. Może...
Ale kogo to, u kaduka, obchodzi?
Jeśli ktoś chce, może sobie kupić owe cacko i cieszyć sie odwzorowaniem szczegółów na banknotach. Ja wolę swojego Nikona używać do robienia zdjęć a banknotów używać do wydawania :). Pozdrawiam
Sylwester
11-05-2007, 22:08
ciekawe spostrzeżenie.....szkoda że nie na temat. Ja mówię o kitowych obiektywach :)
aparatem robisz zdjęcia a porównania czytasz...czytasz...czytasz...
Ten Olympus ma domyślnie ustawione bardzo wysokie poziomy wyostrzania, stąd wrażenie cudownej jakości. Bardzo wątpliwe, by w rzeczywistości oferował zauważalnie lepszą jakość niż D40
Sylwester
11-05-2007, 23:10
Powiem tak Nikusia d40 nie przekreślam, bo także jest ok, dla mnie to bez znaczenia czy ma śrubokręt czy nie itak bym zaczynal od podstawowych kitowych obiektywów 18-55 i 55-200. Wiecie trochę mnie wkurzają testy na fotopolis bo z jednej strony pokazują mi ostre zdjęcia z E410 i wcale mi to nie przeszkadza :) z drugirj strony widze słabo ostre zdjęcia z d40 a potem fotopolis pisze na plus dla D40, że ma dużą szczegółowość zdjęć!! Trochę to dziwne bo na papierkach 10 zł tego nie widać, choć zdjęcia robione przez zwykłch użytkowników zachwycają mnie, dlatego te testy na fotopolis nie przekonują mnie do końca. A tak z innej beczki czy jest sens dopłacać 1200 zł do d40x czy lepiej pozostać przy d40 z 6 megową matrycą? Dla mnie piksele nie są najważniejsze ale wole wiedziec czy na 10 M pikselów moje zdjęcia będą miały większe szczegóły?
sylwek
Dla mnie piksele nie są najważniejsze ale wole wiedziec czy na 10 M pikselów moje zdjęcia będą miały większe szczegóły?
Nie będą. 10MP w 90% zastosowań to absolutny nonsens. Różnica między 6 a 10 jest aptekarska.
Ostrosc jest fajna ale ziarno na iso100 juz nie jest takie fajne...
robin102
12-05-2007, 09:28
Ten Olympus ma domyślnie ustawione bardzo wysokie poziomy wyostrzania, stąd wrażenie cudownej jakości. Bardzo wątpliwe, by w rzeczywistości oferował zauważalnie lepszą jakość niż D40
Poza tym co kolega wspomniał mała matryca większa GO i subiektywnie ogólnie rzecz biorąc niby lepsza ostrość.
Poza tym co kolega wspomniał mała matryca większa GO i subiektywnie ogólnie rzecz biorąc niby lepsza ostrość.
Głębia ostrości jest bez zbaczenia bez znaczenia przy płaskim obiekcie (vide 50PLN). Po prostu zdjęcie jest bardzo agresywnie wyostrzone.
robin102
12-05-2007, 11:06
W przypadku rzeczonego zdjęcia masz racje . Mówiłem o doznaniach fotografujących gdzie różnice GO są namacalne z malutkiej i trochę większej matrycy.
A może zamiast tego to do k100d? Również się nad tymi dSLR'ami zastanawiam. Z tego co czytałem to Olek trochę szumi więc raczej jak dla mnie odpada. POzostaje mi wybór K100d albo d40?
Sylwester
12-05-2007, 12:45
Co wy gadacie poprostu E410 pokazało, że Nikon musi liczyć się z tym aparatem, taka prawda!!! Zobacie nikon niestety popełnił przy d40 kilka bledow, to brak silnika w body, brak podglądu ostości, reszta jest okey, olympus także popełnił błąd przy robieniu dziwacznego gripa do e410, ale jak ktoś robil zdjecia zorki4 to z tym aparatem nie bedzie miał problemu. Po za tym olympus e410 jest dedykowany jako backup dla profesjonalistów a o nikonie d40 słysze tylko dla amatorów.
Sylwek
A ile kosztuje ten e410 bo to chyba nie jest ta klasa cenowa co d40 ?
TeamHANS
12-05-2007, 13:46
A ile kosztuje ten e410 bo to chyba nie jest ta klasa cenowa co d40 ?
-------------------------------------------------------------
Ten olimpusik e410 kosztuje za granicą ok 900$. Czyli ok. 2500 zł, ale wiadomo że w Polsce ceny będą kosmicznie większe i może kosztować ok 3100 zł. Więc w porównaniu do d40, który kosztuje 1900 zł ............. to czy się opłaca? Zobaczymy............... A jakość fotek jest porównywalna. Naturalnie jak się założy takiej samej klasy obiektywy i strzeli w tej samej wielkości fotki.
Sylwester
12-05-2007, 16:59
Właśnie tego obawiam się najbardzie chorej ceny z e410, jednak w MM e400 kosztuje 2099zł z obiektywem 14-42. W dual kit mozna miec za 2500 do 2700 jakies takie ceny w skapcu widzialem. Ale E410 to inna bajka lepsza matryca mniej szumów no i podgląd na żywo no cóż pewnie z kitem 14-42 bedzie kosztował około 3100zł ale d40x też kosztuje w saturnie 3200zł tak więc walka nadal jest zacięta i trochę bezsensowna.
sylwek
Po za tym olympus e410 jest dedykowany jako backup dla profesjonalistów
Ty sobie jaja robisz?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon10.gif)
Ale E410 ... no i podgląd na żywo
Znowu sobie jaja robisz.
Tak podglad na żywo to o kant d...y trzasnąć - mam taki sam w S3 pro.
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon10.gif)
Sylwester
13-05-2007, 18:09
jaj sobie nie robie, może jaja robią ci co testują aparaty, to ich słowa ja je tylko powtórzyłem. A swoją drogą jesli właśnie ten e410 będzie lepiej się sprzedawał od D40 czy d40X to może Nikon też wprowadzi czyszczenie matrycy i podgląd obrazu na żywo i co wtedy pwiesz, że producent sobie jaja robi? A może powiesz no teraz jak Nikon ma to samo to Olympus przegra? Wiele osób che mieć ten bajer szczególnie Ci co przesiadają się z kompaktów, ja nie muszę mieć tego podglądu ale jedni jest dobre filtr dobrze spełnia swoje zadanie. Tak naprawdę to gdy D40 lub d40X miał podgląd ostrości oraz bracking to nawet chwili bym się nie zastanawiał tylko brał nikona. Nie wiem na ile te rzyczy są przydatne tu już proszę o wypowiedź tych co tego używają. Jeśli chodzi o obiektywy też mi to nie przeszkadza i tak chciałbym 18-55 lub 18-77 oraz 55-200 to na pocztek pewnie wystarcza tylko ile bedzie kosztował D40X własnie z obiektywem 18-55 i 55-200 lub z tymi samymi obiektywami d40? Drodzy forumowicze bardzo was proszę ostatni raz powiedzcie co jest na plus waszym zdaniem za kupnem d40 lub d40X oraz w czym ten e410 może bć lepszy od d40 lu d40x ? I tym o to zamkniemy ten temat. Jestem między młotem a kowadłem, miałem dwa olympsy nigdy lustrzanki oprócz analogowej zorki4, za tem jestem otwarty na te dwa aparaty.
Sylwek
I proszę nie kłóćmy się. Zawsze słyszę, że olympus wiernie oddaje kolory a kitowe szkła są najlepsze w stosunku jakość cena. Proszę o szczerość. Wiecie szumy nie są najważniejsze dziś można programem odszumiającym pozbyć się upierdliwego ziarna.
Sylwek
Wasz kolega nie wróg choć mam Olympusa sp510UZ
olki mają format 4:3 , beznadziejny do krajobrazu, a matryca choć pozornie większa(10mp)fizycznie jest sporo mniejsza od apsc, a ja chce jak najbliżej do full frame, poza tym oly ma dziwny sposób zoomowania/ ostrzenia w obiektywach coś jak w kompaktach cyfrowych jak sony 828
Sylwester
13-05-2007, 18:39
dziękuje za opinie, kto następny coś doda? Ale zapomniałeś napisać co na plus aby wejść w Nikona a konkretnie w model d40 lub d40x inny mnie nieinteresuje albo i tak już nie znajde d70s bo pewnie zanim będę kupował to tylko d40 i d40x bedę brał pod uwagę. To bedzie moja pierwsza lustrzanka, zdjęcia bardzo czesto robie na programie M lub P praktycznie nigdy nie używam Auto. A co z tym, że obiektyw 18-55 ma dużą aberacje chromatyczną? Chyba większą niż w obiektywach olympusa.
ja bym niczego z wyżej wymienionych nie kupił, kupił bym na twoim miejscu sony alpha, w przeciwieństwie do d70s i innych amatroskich lustrzanek nikona, można do niego założyć z przejściówką manualne obiektywy nikona i będzie pięknie mierzył światło,
Tak, myślę, że to co najbardziej jest potrzebne każdemu w pierwszej lustrzance to możliwość pomiaru światła w starych manualnych obiektywach. Reszta się po prostu nie liczy. ;)
robin102
13-05-2007, 20:38
Tak, myślę, że to co najbardziej jest potrzebne każdemu w pierwszej lustrzance to możliwość pomiaru światła w starych manualnych obiektywach. Reszta się po prostu nie liczy. ;)
Się kolega myli i zbytnio generalizuje . Nie używałem i nie mam zamiaru używać starych manuali. Rozstałem sie z nimi na etapie Practiki MTL i Zenita TTL. Trza z czasem iść i duchem postępu.:)
Pomiar światła z obiektywami maualnymi tak naprawdę dobrze działa tylko w D2/D200. Zapytajcie Winiego, jak mu to cudne 5D świetnie mierzy światło z manualami.
meliszipak
13-05-2007, 21:02
I jakie zaje.... manuale mamy w systemie.
Jest only jedna wada... to cena D200 (:
dlatego marzę aby Nikon szybko wprowadził ff i nowości to cena spadnie :)
A to autora wątku. Nie pakuj się Waść w Olympusa.
Co do D40 to uważam, że to body to krok wstecz, ale D80 jest super.
Trza zbierać na D80, lub kupić D70s, D50 ciągle aktualne, niedrogie, porządne aparaty.
Sylwester
13-05-2007, 21:57
A można jeszcze gdzieś kupić d50? Czy tylko sklepy internetowe?
Wiele osób che mieć ten bajer szczególnie Ci co przesiadają się z kompaktów, ja nie muszę mieć tego podglądu ale jedni jest dobre filtr dobrze spełnia swoje zadanie. Tak naprawdę to gdy D40 lub d40X miał podgląd ostrości oraz bracking to nawet chwili bym się nie zastanawiał tylko brał nikona.
A czy wiesz jak dziala ten podglad na żywo w Olympusie E410, Fuji S3/S5pro czy w Canonie EOS 1dMarkIII ?
Nie ma to nic wspolnego z tym co jest w kompaktach.
A czy wiesz jak dziala ten podglad na żywo w Olympusie E410, Fuji S3/S5pro czy w Canonie EOS 1dMarkIII ?
Nie ma to nic wspolnego z tym co jest w kompaktach.
Z tego co wiem to w olympusach dziala inaczej niz w fuji czy canonie tzn dziala af bez problemu.
Z tego co wiem to w olympusach dziala inaczej niz w fuji czy canonie tzn dziala af bez problemu.
Żle wiesz - działa tylko w E330, w nowych E410 (tego dotyczy post) i E510 "live View" działa jak w S3pro czy 1DMarkIII, czyli jest do niczego.
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon7.gif)