Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: e410 vs d40

Domyślnie e410 vs d40

Witam

Bardzo was jeszcze prosze o jedna opinie odnisnie reprodukcji szczegółów olympus e410 i nikona d40. Na testach www.fotopolis.pl znalazlem porównanie tych dwóch aparatów, niestety moim skromnym zdaniem E410 wygrywa z D40 na ostrość i szczegółowość (zobaczcie zdjęcia banknotów 10zł) dla mnie szok na korzyść olympusa. Za to d40 wypadł tu kiepsko. Co o tym sądzicie?

sylwek

Domyślnie

No i?
    Jesteś pewien, że wykorzystasz to, co oferuje D40? Sądząc po owym zapytaniu nie sądzę. Za pół roku wyjdzie aparat, który przyćmi te dwa. Potem kolejny, który znów...
    Sylwester - daj sobie spokój i nie prowokój do absurdalnych postów.
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

pebees
    Gość

Domyślnie

Przeszukaj archiwum pl.rec.foto.cyfrowa z ostatniego tygodnia, dowiesz się wszystkiego.

Domyślnie

Jest to być może efektem działania funkcji : (cytat z owego skróconego testu) "zbyt mocne działanie funkcji ostrzenia przy zerowym ustawieniu" - wymienionego tu jako jedna z wad tego modelu. Może...
    Ale kogo to, u kaduka, obchodzi?
    Jeśli ktoś chce, może sobie kupić owe cacko i cieszyć sie odwzorowaniem szczegółów na banknotach. Ja wolę swojego Nikona używać do robienia zdjęć a banknotów używać do wydawania . Pozdrawiam
    D70s + T17-50/2.8 + SB 600

Domyślnie

ciekawe spostrzeżenie.....szkoda że nie na temat. Ja mówię o kitowych obiektywach

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Siemianowice Śląskie

Domyślnie

aparatem robisz zdjęcia a porównania czytasz...czytasz...czytasz...
    D40,AF-S Nikkor 18-55,SB-800
    " nie istnieje klawisz - utwórz dzieło"

Domyślnie

Ten Olympus ma domyślnie ustawione bardzo wysokie poziomy wyostrzania, stąd wrażenie cudownej jakości. Bardzo wątpliwe, by w rzeczywistości oferował zauważalnie lepszą jakość niż D40

Domyślnie

Powiem tak Nikusia d40 nie przekreślam, bo także jest ok, dla mnie to bez znaczenia czy ma śrubokręt czy nie itak bym zaczynal od podstawowych kitowych obiektywów 18-55 i 55-200. Wiecie trochę mnie wkurzają testy na fotopolis bo z jednej strony pokazują mi ostre zdjęcia z E410 i wcale mi to nie przeszkadza z drugirj strony widze słabo ostre zdjęcia z d40 a potem fotopolis pisze na plus dla D40, że ma dużą szczegółowość zdjęć!! Trochę to dziwne bo na papierkach 10 zł tego nie widać, choć zdjęcia robione przez zwykłch użytkowników zachwycają mnie, dlatego te testy na fotopolis nie przekonują mnie do końca. A tak z innej beczki czy jest sens dopłacać 1200 zł do d40x czy lepiej pozostać przy d40 z 6 megową matrycą? Dla mnie piksele nie są najważniejsze ale wole wiedziec czy na 10 M pikselów moje zdjęcia będą miały większe szczegóły?

sylwek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sylwester Zobacz posta
    Dla mnie piksele nie są najważniejsze ale wole wiedziec czy na 10 M pikselów moje zdjęcia będą miały większe szczegóły?
    Nie będą. 10MP w 90% zastosowań to absolutny nonsens. Różnica między 6 a 10 jest aptekarska.

Domyślnie

Ostrosc jest fajna ale ziarno na iso100 juz nie jest takie fajne...

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów