PDA

Zobacz pełną wersję : Pentax 645D ? A jednak...

Strony : [1] 2

Czornyj
11-05-2007, 17:55
Szlag mnie trafi:

Thursday, May 10, 2007 3:56 a.m. (JST)
Pentax To Sell Tokyo HQ, Quit Low-Profit Ops To Lift Corp Value

TOKYO (Nikkei)--Pentax Corp. (7750) plans to sell its Tokyo headquarters and withdraw from less profitable businesses under strategies the camera maker has crafted to block a takeover bid by optical glass manufacturer Hoya Corp. (7741), The Nikkei learned Wednesday.
text of article includes
"On top of this, Pentax will continue to overhaul less profitable
businesses. It will abandon the development of medium-format single-lens
reflex cameras designed for professional photographers and specialize in
digital SLR offerings for new and intermediate users."
this also suggests Pentax will exit the compact camera business too.
Herb...

(Pentax porzuca prace nad rozwojem średnioformatowych DSLR dla użytkowników profesjonalnych i będzie się specjalizował w DSLR-ach dla początkujących i średniozaawansowanych użytkowników)

life
11-05-2007, 18:10
czyli 645 nie wyjdzie? czy jego jeszcze ukoncza i eta kaniec?

TiTeUF
11-05-2007, 18:13
Business is business, jak to mowia Japonczycy wladajacy biegle jezykiem angielskim

Czornyj
11-05-2007, 18:28
czyli 645 nie wyjdzie? czy jego jeszcze ukoncza i eta kaniec?

A kto by kupił tego Pentaxa 645 wiedząc, że produkcja zostanie zakończona i system tak czy owak pójdzie do piachu? Oczywiście że nic już nie wyjdzie, postawią lagę na całym MF i finito.

Nikorett
11-05-2007, 18:31
przynajmniej potanieje sredni format

Jacek_Z
11-05-2007, 21:17
same złe informacje dzisiaj (nie ma ogłoszenia profi szkieł nikona)
A ja na tego pentaxa tak trochę liczyłem.
Nawet bym się wyzbył RZ bo trochę ciężka w teren, duża no i crop.
mamiya z przystawką ZD której nie mozna podłączyć do RZ ProII trochę mnie wkurzyła, hasele - byłoby najfajniej, wrócili do migawek centralnych - ale te ceny. Zostają mi niezalezni producenci.
Albo żegnaj średni formacie - jak nikon wypuści D3 z wieloma MP - co wcale nie musi byc priorytetem w tym body. Ale o D3 tez nikt nic nie wie.
Kurcze czemu to wszystko jest takie ściśle tajne? Ciągle nie wiem w jaką stronę sie obrócić. A mamiya RZ tanieje i tanieje. Chyba zostałem na lodzie.

Czornyj
11-05-2007, 22:31
same złe informacje dzisiaj (nie ma ogłoszenia profi szkieł nikona)
A ja na tego pentaxa tak trochę liczyłem.
Nawet bym się wyzbył RZ bo trochę ciężka w teren, duża no i crop.
mamiya z przystawką ZD której nie mozna podłączyć do RZ ProII trochę mnie wkurzyła, hasele - byłoby najfajniej, wrócili do migawek centralnych - ale te ceny. Zostają mi niezalezni producenci.
Albo żegnaj średni formacie - jak nikon wypuści D3 z wieloma MP - co wcale nie musi byc priorytetem w tym body. Ale o D3 tez nikt nic nie wie.
Kurcze czemu to wszystko jest takie ściśle tajne? Ciągle nie wiem w jaką stronę sie obrócić. A mamiya RZ tanieje i tanieje. Chyba zostałem na lodzie.

W RZ-cie i tak ZD-Back pokryłby tylko niewielki wycinek kadru, więc choć w plenerze by to nie przeszkadzało, w studiu zrobiłoby się ciasno. 645D miał być tani, mogłoby to wpłynąć na obniżenie cen ZD, do której obiektyw z migawką centralną też by się jakiś znalazł. (Sekory C serii N są wyposażone w migawkę centralną).

DSLR-y jak narazie nie dorównują MF pod względem jakości obrazowania z uwagi na stosowanie filtrów OLPF i kiepską dynamikę oraz kiepską kwantyzację kolorów. Właściciele Hassli, którzy przesiedli się na nie z D2X-ów przede wszystkim zwracają uwagę na dynamikę jak z HDR-a, wspaniały kontrast i kolory. Poprawiło się to w Canonie 1D3, zobaczymy w jakim stopniu. Na razie coraz gorzej wygląda rynek MF, pozycja Hassla staje się coraz silniejsza a alternatyw coraz mniej (szczególnie niedrogich)...

fafniak
12-05-2007, 14:27
jak narazie to chyba nigdzie nie ma oficjalnej wypowiedzi pentaxa co do 645D - pomijajac ta sprzed kilku miesiecy ze 645D jest w planach - gdzies chyba pokazywali dzialajacy produkt - ale niebyt chce mi sie szukac.....
Wiec narazie nie ma co rak zalamywac

meliszipak
12-05-2007, 18:43
Nie ma odważnych, aby wystapić przed szereg. Po co?

Liczy się masówa bo na niej robią producenci szmal.
Nowe technologie pewnie już są, ale po co je wdrażać skoro na tym co jest
da się dobrze zarobić.

Będą jak Nikon klepać masowo kompakty i lustrzanki dla początkujących i średniozaawansowanych amatorów.

I tak Pentax jest wielce łaskawy i rozrzutny bo u nich działa potwierdzenie ostrości, pomiar światła i as ze wszystkim co jest ze szkła.
A u nas zapier... nawet śrubokręt- zgroza!!!

Maciej
12-05-2007, 19:57
O, to już nie wiem czy mam ładować się w Pentaxa 645n, skoro potem szkieł bym nie mógł użyć z kupionym może w przyszłości cyfrowym MF...

Smurf
12-05-2007, 22:12
A ja myslę, że z Pentaxem będzie jak z Minoltą - szumne zapowiedzi, prezentacja dość innowacyjnego D7D (troche podobnie ja teraz Pentax 10D), potem szara rzeczywistość niestety.:(

fafniak
12-05-2007, 22:22
To mam propozycje ..... przestan myslec albo zacznij myslec pozytywnie.... :D - narazie pentax ma dobre wyniki finansowe i nie mial wpadki ktora moglaby firme utopic....

Smurf
12-05-2007, 22:31
Problem w tym, że kiedyś na forum KM napisałem o lustrzance D7D, ze KM przestaje ją produkować i wyprzedawane sa jej dość duze zapasy(wtedy firma KM miała bardzo dobre wyniki finansowe), na forum KM chcieli mnie zlinczować, a wiemy jak sie skończyło.
Nie da sie zrobic nic za darmo - jeżeli zainwestuje sie ogromne pieniadze w jakieś przedsięwziecie to trzeba je potem odzyskac z nawiązką, a o to przy dzisiejszym rynku i stale malejacych cenach jest bardzo trudno, a konkurentów wielu - nie ma miejsca na tak wielu.
Tak na marginesie - czy wiesz jak mozna miec dobre wyniki finansowe i być praktycznie bankrutem?

fafniak
12-05-2007, 22:42
nikt nie moze na 100% stwierdzic co sie stanie.... ALE o ile wiem pentax zrobil jakis interes z samsungiem i zerwal umowe wykupu przez HOYe...takie dzialanie nie sugeruja problemow. Jezeli teraz zapowiadaja 3 lustrzanki i chyba 10 szkiel w ciagu 2 lat..... a docelowo jakies 35 (chyba)......
Czy mozna miec dobre wyniki finansowe i byc bankrutem - owszem najprostsza sytuacja to przeinwestowanie i duze zyski NIE pokrywajace kosztow inwestycji a poniewaz inwestowac trzeba dalej i wiecej......robi sie zamkniete kolo.

Smurf
12-05-2007, 23:11
o ile wiem pentax zrobil jakis interes z samsungiem i zerwal umowe wykupu przez HOYe...takie dzialanie nie sugeruja problemow. Jezeli teraz zapowiadaja 3 lustrzanki i chyba 10 szkiel w ciagu 2 lat..... a docelowo jakies 35 (chyba)......
Umowe z Hoya nie zerwal Pentax, telko nie wyrazili na to zgody jego udzialowcy - zarzad firmy byl bardzo za tym rozwiazaniem, udzialowcy zaś czesto kieruja się niekoniecznie racjonalnymi wzgledami. Co do współpracy z Samsungiem - jakos nie wierze w dobre intencje Koreńczykow, ale moze to tylko syndrom Daewoo.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon7.gif)
Co do zapowiedzi - np. w dziedzinie motoryzacji najwięcej nowości od lat zapowiada Fiat - jakiś czas temu zapowiadali 16 nowych modeli w 3 lata, a to jest niestety kolos na glinianych nogach.
Ale daj Boze jak najlepiej Pentaxowi.
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon7.gif)

Kolekcjoner
13-05-2007, 00:10
nikt nie moze na 100% stwierdzic co sie stanie.... ALE o ile wiem pentax zrobil jakis interes z samsungiem i zerwal umowe wykupu przez HOYe...takie dzialanie nie sugeruja problemow. Jezeli teraz zapowiadaja 3 lustrzanki i chyba 10 szkiel w ciagu 2 lat..... a docelowo jakies 35 (chyba)......
Czy mozna miec dobre wyniki finansowe i byc bankrutem - owszem najprostsza sytuacja to przeinwestowanie i duze zyski NIE pokrywajace kosztow inwestycji a poniewaz inwestowac trzeba dalej i wiecej......robi sie zamkniete kolo.

Ale o jakiej współpracy z Samsungiem mowa :roll:? Owszem być może Samsung ma ochotę łyknąć Pentaxa i tyle. Ale nawet i to nie jest pewne raczej wygląda na to że chcą wydrzeć technologie razem z kawałkiem rynku i do widzenia.

fafniak
13-05-2007, 09:31
chlopie ale o czym ty piszesz? Mozemy sobie gdybac do usranej smierci "co sie stanie" i " jak jest naprawde" - jezeli samsung dal kase za technologie kilku aparatow + formuly szkiel pentaxa - pentax widocznie uznal ze mu sie to oplaca.....a tego nikt nie wie czy ta wspolpraca bedzie trwala dalej i jaka ma faktycznie umowe pentax z samsungiem...
Takie marudzenie to chyba polska przypadlosc....

fafniak
13-05-2007, 09:46
acha - zeby nie bylo......na forum pentaxa tez marudza..... :D :D :D :D

Kolekcjoner
13-05-2007, 18:52
chlopie ale o czym ty piszesz? Mozemy sobie gdybac do usranej smierci "co sie stanie" i " jak jest naprawde" - jezeli samsung dal kase za technologie kilku aparatow + formuly szkiel pentaxa - pentax widocznie uznal ze mu sie to oplaca.....a tego nikt nie wie czy ta wspolpraca bedzie trwala dalej i jaka ma faktycznie umowe pentax z samsungiem...
Takie marudzenie to chyba polska przypadlosc....

Rozumiem że tego posta kierujesz do Siebie :lol:.

fafniak
13-05-2007, 22:48
do ciebie takze... :d

Kolekcjoner
13-05-2007, 23:25
do ciebie takze... :d

Tyle że to co napisałeś cytując mojego posta ma sie do niego nijak.

Po prostu zachowanie Pentaxa wskazuje na to, że się zamotali i to nieźle. Zresztą jeden z przedstawicieli akcjonariatu dawno im już radził żeby branżę foto sobie odpuścili, bo nie mają szans na dłuższą metę. Największy boom na tym rynku potrwa jeszcze może rok, może dwa. Później przetrwają już tylko najwięksi. Takie płotki jak Pentax mają zerowe szanse bez wsparcia wielkich i menedżerowie Samsunga doskonale o tym wiedzą.

fafniak
14-05-2007, 07:23
widze ze ostatnie slowo musi nalezec do ciebie - tak masz racje ;D

Kaleid
14-05-2007, 13:10
Zresztą jeden z przedstawicieli akcjonariatu dawno im już radził żeby branżę foto sobie odpuścili, bo nie mają szans na dłuższą metę.

To akurat jest częsta metoda spekulacyjna - robienie smrodu wokół firmy by pozniej ja przejac na korzystnych warunkach. A po co budowac system od nowa, skoro mozna od razu przejac pewien kawałek tortu wraz z zapleczem i rynkiem? Fakt ze Pentaxowi do Canona czy Nikona daleko, ale rynek jest wystarczająco duzy i dla tej firmy, by znalazla swoją niszę. Tym bardziej ze produkty oferuje bardzo dobre. Poki co Canon z Nikonem nie robią sobie wzajemnie krzywdy. Ich oferta przygotowana jest tak ze w zasadzie zadna pucha nie ma dokladnego odpowiednika w obu systemach..i razem mają prawie 80% rynku. Minolta przespała DSLRowy boom. W czasie gdy 300D i D70 wojowały rynek, firma przedstawiala coraz to kolejne makiety 7D..jak juz sie ukazała, to okazało sie ze aparat w sumie fajny, tylko troche nie w czas. Troche to probuje nadrabiac SONY, kiedys tam pewnie zobaczymy z jakim rezultatem.

life
28-05-2007, 11:24
PENTAX + HOYA http://fotopolis.pl/index.php?n=5908

KJO
01-06-2007, 01:53
W RZ-cie i tak ZD-Back pokryłby tylko niewielki wycinek kadru, więc choć w plenerze by to nie przeszkadzało, w studiu zrobiłoby się ciasno. 645D miał być tani, mogłoby to wpłynąć na obniżenie cen ZD, do której obiektyw z migawką centralną też by się jakiś znalazł. (Sekory C serii N są wyposażone w migawkę centralną).

DSLR-y jak narazie nie dorównują MF pod względem jakości obrazowania z uwagi na stosowanie filtrów OLPF i kiepską dynamikę oraz kiepską kwantyzację kolorów. Właściciele Hassli, którzy przesiedli się na nie z D2X-ów przede wszystkim zwracają uwagę na dynamikę jak z HDR-a, wspaniały kontrast i kolory. Poprawiło się to w Canonie 1D3, zobaczymy w jakim stopniu. Na razie coraz gorzej wygląda rynek MF, pozycja Hassla staje się coraz silniejsza a alternatyw coraz mniej (szczególnie niedrogich)...

właściciel hassela h2d 39mpix powiedził mi kiedyś że gdyby chodziło o tonlność to nigdy nie przesiadłby się z s3pro, a że chodziło o pixele to się musiał przesiąść i teraz nie może ruszyć się bez asystenta i który siedził przed kompem z odpalonym flexcolorem i krzyczy czy zdjęcia przechodzą czy jednak zgubiły się gdzieś w połowie 3 metrowego kabla fire wire :mrgreen: bo akurat musiał się wentylator w przystawce włączyć

ku6i
01-06-2007, 14:45
To jak go ten aparat wkurzy i będzie chciał wyrzucić go przez okno, to powiedz mi wcześniej, będę stał na dole i łapał to "badziewie" :D

njght_84
01-06-2007, 14:49
ostatni kupilem filter HOYA a z tylu logo TOKINA o co tu chodzi?

wyrwiflak
01-06-2007, 16:24
ostatni kupilem filter HOYA a z tylu logo TOKINA o co tu chodzi?

norma, Hoya i Tokina to generalnie to samo

KJO
01-06-2007, 16:47
To jak go ten aparat wkurzy i będzie chciał wyrzucić go przez okno, to powiedz mi wcześniej, będę stał na dole i łapał to "badziewie" :D

jassne, tam już kolejka pod oknem jest ustawiona :mrgreen:

ku6i
01-06-2007, 17:46
Wiem, ale to ja jestem pierwszy na liście komitetu kolejkowego ;)

samek
10-03-2008, 14:15
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7027

woytec60
06-10-2009, 16:33
A jednak będzie? Ned Bunnell o Pentaxie 645D (http://www.swiatobrazu.pl/ned_bunnell_o_pentaxie_645d.html)

Sześć miesięcy (temu? ) postanowiliśmy ponownie rozważyć kwestię projektu średnioformatówki 645D. Odstąpiliśmy od niego, gdy Pentax został przejęty przez Hoyę - i tak, jak podaliśmy do wiadomości publicznej w Japonii, skupialiśmy się raczej na 'wypuszczaniu' nowych modeli na rynek, czyli K-7 i K-x. Z biznesowego punktu widzenia sprawa ustabilizowania strategii firmy ukierunkowanej na wykorzystywanie matryc APS-C była dla nas o wiele ważniejsza. Skutkiem takiej działalności sektor małego formatu aparatów Pentaxa został uzupełniony, a następnym krokiem jest właśnie 645D, którego premiera nastąpi w roku 2010.

Hoya doda ci skrzyydeeł... ;)

cypherdid
06-10-2009, 21:09
Myślałem że Pentax to taki ostatni samuraj i jeszcze pokaże klasę - tak jak za czasów świetności. Pożegnajmy go raz a dobrze. O nieboszczykach się nie rozmawia.

Benek-Piast
06-10-2009, 21:39
A 645D wyjdzie na wiosnę i wtedy wszyscy bardzo się zdziwią, że można zrobić świetny jakościowo, poręczny i niedrogi MF.
Ale po chwili wszyscy się otrząsną, poprawią koszule i znowu zacznie się kolejny odcinek serialu pt. "Rychła jest śmierć Pentaxa"...
Nudne się to robi.

Jacek_Z
11-02-2010, 02:36
http://www.optyczne.pl/2669-nowo%C5%9B%C4%87-Pentax_645_Digital_ju%C5%BC_w_marcu.html podobno.
Oni go zrobili bez wymiennej ścianki ??? :shock:

fIlek
11-02-2010, 03:05
http://www.optyczne.pl/2669-nowo%C5%9B%C4%87-Pentax_645_Digital_ju%C5%BC_w_marcu.html podobno.
Oni go zrobili bez wymiennej ścianki ??? :shock:

No wziąwszy pod uwagę, jak był skonstruowany jego analogowy poprzednik, to całkiem logiczne. 645N nie miał kasetek z szyberkiem, tylko wkłady, na które zakładało się film. W związku z tym wymiana filmu kolor/BW podczas pracy była w zasadzie niemożliwa (oczywiście wykluczam sytuację zwinięcia jednego i założenia drugiego). Jak tak patrzę na niego z frontu, to tylko mały face-lifting widzę. Powiększyli jedynie górny wyświetlacz LCD :) No i wychodzi na to, że ci, którzy zatrzymali sobie 645N, a przynajmniej świetną optykę, będą teraz szczęśliwi :)

prz3mo
11-02-2010, 09:08
Najlepsze są komentarza na optycznych do tego newsa :mrgreen: (część to wkręty, ale część to chyba na poważnie głupoty wypisuje).
Dziwnie wygląda też porównywanie przez niektóre osoby tam, tego 645D do D3x.... Zawsze mi się wydawało, że średni format ma ciut inne zastosowanie niż taka pucha jaką jest D3x.. Ale może się nie znam i muszę "doczytać"...

Mavierk
11-02-2010, 12:53
chyba nie myślisz, że 99% osób piszących w komentarzach wie, o czym pisze? :)

fIlek
12-02-2010, 00:40
Najlepsze są komentarza na optycznych do tego newsa :mrgreen: (część to wkręty, ale część to chyba na poważnie głupoty wypisuje).
Dziwnie wygląda też porównywanie przez niektóre osoby tam, tego 645D do D3x.... Zawsze mi się wydawało, że średni format ma ciut inne zastosowanie niż taka pucha jaką jest D3x.. Ale może się nie znam i muszę "doczytać"...

Nooo, 645N był body przeznaczonym do reporterki. AF, automatyka ekspozycji, zdjęcia seryjne. Tylko z masą przesadzili. Bieganie przez pół dnia z 2 sztukami z zapiętymi 80-160 i 24-85(o ile dobrze pamiętam) na szyi załatwiłoby kręgosłup nawet Pudzianowi :mrgreen:

Jacek_Z
12-02-2010, 02:29
No wziąwszy pod uwagę, jak był skonstruowany jego analogowy poprzednik, to całkiem logiczne. 645N nie miał kasetek z szyberkiem, tylko wkłady, na które zakładało się film. W związku z tym wymiana filmu kolor/BW podczas pracy była w zasadzie niemożliwa (oczywiście wykluczam sytuację zwinięcia jednego i założenia drugiego). Juz wtedy nie podobało się to rozwiązanie sporemu gronu fotografów. Ale powiedzmy, że zrobienie 15 zdjęc i wymiana filmu to nie problem. Teraz niestety matryce sie ma w tym body dożywotnio. Wg mnie to bardzo zły pomysł.

piters1986
12-02-2010, 20:27
Juz wtedy nie podobało się to rozwiązanie sporemu gronu fotografów. Ale powiedzmy, że zrobienie 15 zdjęc i wymiana filmu to nie problem. Teraz niestety matryce sie ma w tym body dożywotnio. Wg mnie to bardzo zły pomysł.

zważając na cenę (plotki niosą że porównywalna z d3x) gdzie upatrujesz tego złego pomysłu? ale jak zawsze, jeszcze go nie ma, nikt z Was go nawet nie dotknie a już jest zły. typowe. co do komentarzy na optyczne.pl i porównanie do d3x, jeśli cena będzie podobna to czemu go nie porównać choćby w studio? ten 645 wcale nie wygląda na taki weeelki. wcale sie nie zdziwię jeśli wagowo 645+szerokie szkło będzie podobnie do d3x + 14-24

Benek-Piast
12-02-2010, 21:20
Teraz niestety matryce sie ma w tym body dożywotnio. Wg mnie to bardzo zły pomysł.
Przepraszam, a w D3x, czy w twoim d700 matrycę się wymienia? Canonowskie marki też mają wymienne ścianki? Ot, myślenie stereotypami.

piters1986
12-02-2010, 23:13
o ile w tradycyjnym średnim formacie na błonę wymienna dupka miała jakiś tam sens to w cyfrowej jakoś tego nie chwytam

fIlek
12-02-2010, 23:28
Juz wtedy nie podobało się to rozwiązanie sporemu gronu fotografów. Ale powiedzmy, że zrobienie 15 zdjęc i wymiana filmu to nie problem. Teraz niestety matryce sie ma w tym body dożywotnio. Wg mnie to bardzo zły pomysł.

Jacku, może dlatego, że oni naprawdę zakładali, że to sprzęt do reporterki, chociaż w sumie ilość miejsca z tyłu jest wystarczająca, aby matrycę z wyświetlaczem zrobić jako część w dużym stopniu autonomiczną.

zakwas
12-02-2010, 23:54
o ile w tradycyjnym średnim formacie na błonę wymienna dupka miała jakiś tam sens to w cyfrowej jakoś tego nie chwytam

A nie chciałbyś za jakiś czas wymienić sobie dupki na dupkę z lepszą matrycą?

zważając na cenę (plotki niosą że porównywalna z d3x) gdzie upatrujesz tego złego pomysłu? ale jak zawsze, jeszcze go nie ma, nikt z Was go nawet nie dotknie a już jest zły.

Tak jak napisałem wyżej, ogromną zaletą większości aparatów średnioformatowych była modularna budowa. Ma to tym większe znaczenie w przypadku fotografii cyfrowej gdzie matryce szybko się starzeją.

Jacek_Z
13-02-2010, 00:39
zważając na cenę (plotki niosą że porównywalna z d3x) gdzie upatrujesz tego złego pomysłu? ale jak zawsze, jeszcze go nie ma, nikt z Was go nawet nie dotknie a już jest zły.Zły pomysł upatruję w braku wymiennej dupki. Nie piszę, że to zły aparat. Na dziś. A za kilka lat? Za ile go odsprzedasz? Nie twój problem, rozumiem.

.... co do .. porównanie do d3x, jeśli cena będzie podobna to czemu go nie porównać choćby w studio? ten 645 wcale nie wygląda na taki weeelki. wcale sie nie zdziwię jeśli wagowo 645+szerokie szkło będzie podobnie do d3x + 14-24W studiu sie raczej nie pracuje na szerokich kątach, ale to nie o to chodzi. Oczywiście że jak najbardziej mozna zestawiac studyjne puszki, takie jak D3x i tego pentaxa czy podobne. Choć na pewno D3x będzie uniwersalniejszy, z wielu powodów (szybkośc, ISO, wybór optyki, teleobiektywy itd itp)

Przepraszam, a w D3x, czy w twoim d700 matrycę się wymienia? Canonowskie marki też mają wymienne ścianki? Ot, myślenie stereotypami.Jakoś dziwnie stereotypami myslą sobie firmy takie jak hasselblad. No ale oni się nie znają na średnim formacie ....

o ile w tradycyjnym średnim formacie na błonę wymienna dupka miała jakiś tam sens to w cyfrowej jakoś tego nie chwytamma co najmniej taki sam, (nie chodzi o inny film, a o modułową budowę)
Oczywiście zakładacie, że skoro to puszka dla zawodowców to jego cena (i co istotniejsze - cena optyki) nie ma znaczenia. A ja sądzę, że jednak ma.

Jacku, może dlatego, że oni naprawdę zakładali, że to sprzęt do reporterki, chociaż w sumie ilość miejsca z tyłu jest wystarczająca, aby matrycę z wyświetlaczem zrobić jako część w dużym stopniu autonomiczną.Do reporterki MF ? Z taką prędkością AFa, z taką ilością FPS, z taką dostępnościa teleobiektywów? On może być nieco lepszy w tej dziedzinie od innych MF, ale i tak zostanie w tyle np w stosunku do D3x.

fIlek
13-02-2010, 00:48
Do reporterki MF ? Z taką prędkością AFa, z taką ilością FPS, z taką dostępnościa teleobiektywów? On może być nieco lepszy w tej dziedzinie od innych MF, ale i tak zostanie w tyle np w stosunku do D3x.

Ale 645N jest z AF :D Może nie jest to mistrzostwo świata, ale robiłem tym koncerty, duże eventy i sporo prasówki na szerokich slajdach dla zagranicznych gazet. Fakt, że trochę dziwnie się tym pracuje, bo moment obrotowy silnika od AF, kręcący obiektywem było wyraźnie czuć z każdym szkłem :) Czego by jednak o nim nie mówić, to sprzęt był niezawodny i oferował doskonałą jakość. Praca z lampą błyskową 540 FTZ też była bajeczna. Aparat miał prymitywny pomiar światła, ale trzaskanie lampą błyskową na wprost dawało niesamowite rezultaty. Zresztą w przyszłym tygodniu odkurzę staruszka i wrzucę Realę 120 (kilka rolek tego i PRO400H się ostało :D ).

piters1986
13-02-2010, 01:06
Chyba się nie rozumiemy. Chodzi mi o to, że ceny cyfrowych "dupek" są na poziomie domniemanej ceny tego pentaxa więc czy zmienisz matrycę czy cały korpus jakie to ma znaczenie? Po drugie. Ciągle większość myśli kategoriami "tak robią najlepsi więc tak jest si". Wcale tak być nie musi. To samo z narzekaniem że pentax nie ma tzw FF. Inni mają to pentax też powinien a w ogóle to zbankrutują bo nie robią tego co canon, nikon i sony. Bardzo dobrze że nie robią bo było by nudno a tak jest wybór. Chcesz FF kup 5d, d700, a900/850. Chcesz szybki niskoszumiący sprzęt masz d300, 7d. Chcesz wielki korpus masz wybór. Chcesz małe zaawansowane body i małe stałki na wycieczkę to masz k-7 i limitedy. Chcesz solidny sprzęt na każdą pogodę masz e-3 i zuiko. Chcesz sprzęt do studia masz wybór niemały. Pentax daje inną drogę i bardzo dobrze. Nie tylko profesjonaliści będą zainteresowani tym pentaxem bo jest spore grono ludzi posiadających 645 pentaxa. Zatem jeśli cena okaże się w miarę niska jak na MF to nie widzę żadnych przeszkód w niewymiennej matrycy. Zresztą pierwotnie miała być wymienna kto wie czy nie będzie.

Jacek_Z
13-02-2010, 01:08
Ale 645N jest z AF :D Może nie jest to mistrzostwo świata,.Wiem, że ma AF, ale ja pisałem o jego prędkości. Skoro krytykuje sie przydatność AFu canona 5D to co pisać o AF-ie aparatów średnioformatowych?

piters1986
13-02-2010, 01:20
Przecież nikt nie będzie tego kupował do żwawej reporterki ludzie opanujcie sie trochę. Na pewno taki projekt dużo wniesie w rózwój puszek pentaxa i to też nie jest bez znaczenia. Jak pamiętam w wywiadzie przedstawiciela firmy hoya padło stwierdzenie że "najpierw 645" a później rozważą fulfrejma. Plotki niosą że mają sie pojawić dwie nowe stałki *DFA20/2 i *DFA28/2 więc możliwe że w planach jest efef. Patrząc z perspektywy czasu to taki mały gracz jak pentax gna do przodu i goni największych.

piters1986
13-02-2010, 01:37
Oczywiście zakładacie, że skoro to puszka dla zawodowców to jego cena (i co istotniejsze - cena optyki) nie ma znaczenia. A ja sądzę, że jednak ma.

Ale przecież o to chodzi że ma być tani a i szkła nie są drogie (np. 150/2.8 kosztuje niespełna 700$) więc bardziej się opłaci pentaxowi za 3-4 lata odświeżyć korpus i ponownie zarobić a przy tym nie dać możliwość zarobku innej firmie produkującej wymienne plecy. Jeśli średnio co rok lub dwa lata pojawiaja sie nowe, lepsze puszki reporterskie i dobrze się sprzedają to czemu z 645 nie ma być podobnie?

Jacek_Z
13-02-2010, 01:56
tani? Z cyfrową ścianką?
Pentax od kilku lat wypuszcza tego MF, a ty sadzisz, że będzie potrafił zaproponowac nowy model co 3-4 lata? Nikon swoje modele jednocyfrowe wypuszcza w takim tempie. A pentaxa stac na równoległą produkcję 2 modeli małoobrazowych. Nie ma za dużego potencjału. Jak z tego widać nowe body nie będą szybko miały następców. Dlaczego nie dali więc opcji odświeżania sprzetu przez wymianę samej ścianki na nowocześniejszą? Nie wiem.
To, że nie dopuści innych producentów do tego, by robili do niego ścianki może mu wyjść bokiem. Zreszta na pewno idzie tak zrobić te konstrukcję, by szło tam podczepić tylko swoje ścianki. Do haseli serii H chyba nie idzie podpinac nic innego.

piters1986
13-02-2010, 11:10
tani? Z cyfrową ścianką?
Pentax od kilku lat wypuszcza tego MF, a ty sadzisz, że będzie potrafił zaproponowac nowy model co 3-4 lata? Nikon swoje modele jednocyfrowe wypuszcza w takim tempie. A pentaxa stac na równoległą produkcję 2 modeli małoobrazowych. Nie ma za dużego potencjału. Jak z tego widać nowe body nie będą szybko miały następców. Dlaczego nie dali więc opcji odświeżania sprzetu przez wymianę samej ścianki na nowocześniejszą? Nie wiem.
To, że nie dopuści innych producentów do tego, by robili do niego ścianki może mu wyjść bokiem. Zreszta na pewno idzie tak zrobić te konstrukcję, by szło tam podczepić tylko swoje ścianki. Do haseli serii H chyba nie idzie podpinac nic innego.

4 lata to nie mało, puszka jest więc co to będzie za problem wsadzić w tą samą skrzynkę nowszą matrycę jak to zrobili w k20. W ogóle proroków jest pełno i takie gdybanie jest bez sensu. Zbadali rynek, są potrzeby, jest produkt. Dodam że zbadali go na pewno dokładnie w Japonii bo info prasowe głosiło, że nie będzie dostępny na rynku w USA. Japonia to inny świat, czy tego nie bierzesz pod uwagę? Nie sądzisz chyba że hoya utopi w błocie górę pieniędzy? Jak już napisałem ten projekt wniesie wiele w dziale rozwoju pentaxa. Masz żal do pentaxa o to że źle (wg Ciebie) postępuje? Ja się cieszę bo jest wesoło, tak jestem egoistą i g... mnie obchodzi co ktoś tam potrzebuje albo co mu się marzy.

Jacek_Z
13-02-2010, 12:21
No i tym się różnimy, bo ja chciałbym mieć jakiś cyfrowy MF (analogowy mam). Puszke małoobrazkową jest w miare łatwo wybrac pod siebie, jest kilku producentów, wiele modeli. Z MF tak dobrze nie ma, produktów jaki by sie chciało mieć jest niewiele, bo nie wszystkie "pasują" (ja np odrzucam migawkę szczelinową i własnie brak odczepianej dupki). Efekt jest taki: mała konkurencyjność i wysokie ceny Hasela.

Z tego co pamiętam ta informacja prasowa była bardzo dziwna, bo podawała jako powód tego, że nie dadzą puchy do USA to, że będzie mała produkcja i aparat będzie ... za drogi ! jak na USA.

fIlek
13-02-2010, 12:27
Wiem, że ma AF, ale ja pisałem o jego prędkości. Skoro krytykuje sie przydatność AFu canona 5D to co pisać o AF-ie aparatów średnioformatowych?

Hehe, wierz mi, nie jest aż tak wolny :D Obstawiam, że w cyfrze będzie ten sam układ AF

Jacek_Z
13-02-2010, 13:33
Ale AF piatki (centralny punkt) z szybkim szkiełkiem (nie 85L) nie jest wolny. Tylko ludzie narzekają, bo sa szybsze modele (np kilka nikonów :) ). Dlatego cięzko uważać jakikolwiek MF za reporterski aparat, bo ci co robią na D3 to jak wezmą średnioformatowca w rękę to będą obsługiwac jak manuala :), nie jak AF.
Zreszta na manualu idzie robić reporterkę - weźmy taką leicę. Nawet na mojej RZ nie ma zakazu robienia takich zdjęć, choć sobie tego nie wyobrażam :mrgreen:. Ale kiedyś bywało, że robiono czyms takim śluby.

fIlek
14-02-2010, 01:07
Ale AF piatki (centralny punkt) z szybkim szkiełkiem (nie 85L) nie jest wolny. Tylko ludzie narzekają, bo sa szybsze modele (np kilka nikonów :) ). Dlatego cięzko uważać jakikolwiek MF za reporterski aparat, bo ci co robią na D3 to jak wezmą średnioformatowca w rękę to będą obsługiwac jak manuala :), nie jak AF.
Zreszta na manualu idzie robić reporterkę - weźmy taką leicę. Nawet na mojej RZ nie ma zakazu robienia takich zdjęć, choć sobie tego nie wyobrażam :mrgreen:. Ale kiedyś bywało, że robiono czyms takim śluby.

Tylko ten Pentax ze szkiełkiem np. 80-160 w manualu to mordęga jak nie wiem co :D

Benek-Piast
14-02-2010, 22:59
Dlaczego nie dali więc opcji odświeżania sprzetu przez wymianę samej ścianki na nowocześniejszą? Nie wiem.

Aleś ty uparty. :twisted:
Pytam ponownie - a dlaczego w najdroższych FF Nikona i Canona nie ma wymiennej matrycy? Przecież fajniej byłoby za trzy-cztery lata, jak sprzęt się zestarzeje, wymienić tylko matrycę, a nie całą puszkę! :mrgreen:
645D ma kosztować około 6500$, czyli odczuwalnie mniej niż d3x, a mniej więcej tyle co 1DMIV oraz d3s. Skoro więc ludzie kupują d3s i d3x, licząc się z tym, że nie da się w tym sprzęcie wymienić matrycy, dlaczego Pentax ma nie pójść tą samą drogą?

Pentax pewnie ma powody, żeby produkować MF bez odczepianej dupki. Może dzięki temu puszka będzie tańsza, bardziej ergonomiczna, gabarytowo mniejsza, mniej podatna na uszkodzenia w trudniejszych warunkach, łatwiejsza do uszczelnienia (bo będzie uszczelniana, podobnie jak dołączony do niej, nowy standardowy obiektyw z SDM)? Kto wie?

Analogowe 645 były bardzo często stosowane przez fotografów krajobrazu i przyrody, szwędajacych się po bagnach, górach, pustyniach. Myślę że 645D celuje głównie w tę grupę profesjonalnych fotografów. A oni powinni łatwo dostrzec wyższość kompaktowej wielkości sprzętu - który posiada wszystkie atuty aparatów MF - nad wielkościowo porównywalnymi flagowcami FF Nikona i Canona.

I na koniec jeszcze jedna sprawa - 645D za sprawą swojej ceny pozwoli wszystkim tym, którzy chcieli korzystać z MF, a nie było ich stać na Hasselblady, Mamiye itd. kupić aparat spełniający ich rzeczywiste oczekiwania. Bo wszyscy o tym wiemy, że bardzo często studyjni fotografowie inwestowali w FF nie z wyboru, ale z powodu tragicznie wysokich cen sprzętu MF. Lustrzanki FF bardzo często były po prostu kompromisem pomiędzy zasobnością portfela, a potrzebami. OK - nie twierdzę, że taki 645D będzie równie uniwersalny jak d3s, ale dla kogoś, kto zajmuje się studyjną fotografią, 13 klatek na sekundę, czy używalne ISO 25600 będzie kompletnie zbyteczne.
Czekam więc na 645D, życząc mu wszystkiego najlepszego.
Podobnie jak nam wszystkim. :-D

Jacek_Z
15-02-2010, 00:25
1. Nie popełniaj błędu upodabniania MF do małego obrazka, to zupełnie co innego. Inna filozofia podejścia do fotografii, obsługi itd. Konstrukcje nikona czy canona mają sie do tego nijak. Przy okazji - wiele osób wyrażało pragnienia by w prostym body jak nikon FM były wymienne cyfrowe matryce.

2. Bierz pod uwagę nie tylko cenę body, ale i optyki. I poczekaj az poznasz prawdziwą cenę, a nie to co podają w spekulacjach. Ja te cenę wkładam między bajki, a ty budujesz na tym całą sensowność tej konstrukcji.

3. Wymienna ścianke bym chciał, by sobie czasami podpiąć kasetę z filmem analogowym. To jeden z powodów, nie najistotniejszy, a juz nie do przeskoczenia.

4. piszesz, że dzięki takiej konstrukcji aparat będzie tańszy. Ale argumentu, że będzie taniej wymieniać samą ściankę zamiast całego body juz nie trawisz.

5. używałem wielu aparatów średnioformatowych i LF: Pentacon, kiev, mamiya RB, RZ (mam nadal), 645, Linhof technika, bawiłem się haselem, sprawdzałem Pentaxa 6x7, mamiye press 6x9. Powtarzam - to inna filozofia w podejściu do fotografowania. Podobnie jak inaczej robi sie zdjęcia dalmierzową leiką. Naśladowanie nikona czy canona to nie jest dobry pomysł.

domi
15-02-2010, 01:18
Aleś ty uparty. :twisted:
Pytam ponownie - a dlaczego w najdroższych FF Nikona i Canona nie ma wymiennej matrycy? Przecież fajniej byłoby za trzy-cztery lata, jak sprzęt się zestarzeje, wymienić tylko matrycę, a nie całą puszkę! :mrgreen:

Dlatego, że taki aparat byłby większy, cięższy, w systemach z stabilizacją musiałbyś wymieniać i ją, a na sam koniec wprowadzenie uniwersalności skutkowałoby gorszymi osiągami. Aktualnie aparat i matryca tworzą nierozłączną parę, przygotowaną na bardzo mocne obciążenie i szybką transmisję. Zauważ, że te cechy nie są wyznacznikami dla średniaków - ani są szybkie, ani małe, ani też szczególnie zintegrowane w jeden klocek. Tu spodziewasz się, że możesz sobie wymienić pryzmat, ściankę czy coś tam jeszcze.
Zresztą pewne podejście do tematu wymiennych matryc zrobił jeden z producentów, ale wszyscy potraktowali pomysł jako ciekawostkę, a nie realnie rozsądne dzisiaj rozwiązanie. Za kilka lat okaże się, że któraś część blokuje którąś i cały system zakończy swoje istnienie. To jak z procesorami w komputerze - niby masz podstawkę, niby możesz sobie wymieniać, ale... za dwa trzy lata i tak czeka Cię nowy chip o nowa płyta i najczęściej wtedy wsteczna kompatybilność jest jest bezsensowna, bo nawet jak już dorwiesz komponenty, to nawet te najszybsze do tego co masz, będą gorsze niż budżetowe do aktualne.

645D ma kosztować około 6500$, czyli odczuwalnie mniej niż d3x, a mniej więcej tyle co 1DMIV oraz d3s. Skoro więc ludzie kupują d3s i d3x, licząc się z tym, że nie da się w tym sprzęcie wymienić matrycy, dlaczego Pentax ma nie pójść tą samą drogą?

Nie dziel skóry na niedźwiedziu.

Nawet jeśli - co to znaczy dla Ciebie? Kupisz za tyle takie body i optykę do niego jeszcze? Co to zmieni dla Ciebie?

Pentax pewnie ma powody, żeby produkować MF bez odczepianej dupki. Może dzięki temu puszka będzie tańsza, bardziej ergonomiczna, gabarytowo mniejsza, mniej podatna na uszkodzenia w trudniejszych warunkach, łatwiejsza do uszczelnienia (bo będzie uszczelniana, podobnie jak dołączony do niej, nowy standardowy obiektyw z SDM)? Kto wie?

Wyznacznikiem takiego aparatu raczej powinna być odczepialność dupki, ale tylko jeśli będą do wyboru niezłe ścianki - np kolorowa i b&w.
Uszczelnienia czy praca w trudnych warunkach to najmniej akurat istotne.
Dalej udzielasz się optymizmem, a nie faktami. Co to pentaks tyle usmiercany nie zrobi ;) Piszesz jak byś conajmniej zaraz poleciał do sklepu po 645. Zrobisz to?

Analogowe 645 były bardzo często stosowane przez fotografów krajobrazu i przyrody, szwędajacych się po bagnach, górach, pustyniach. Myślę że 645D celuje głównie w tę grupę profesjonalnych fotografów. A oni powinni łatwo dostrzec wyższość kompaktowej wielkości sprzętu - który posiada wszystkie atuty aparatów MF - nad wielkościowo porównywalnymi flagowcami FF Nikona i Canona.

Dawniej rzeczywiście się tacy znaleźliby, ale powodem była o wiele lepsza jakość od 35mm. Dzisiaj ta sytuacja się zmienia, bo jakości jest aż nadto w pełnoklatkowcach. Dodatkowo nie brakuje urządzeń do panoramowania i możesz mieć tą metodą nawet kilka giga pikseli. Przy panoramie bez najmniejszego wysiłku.

I na koniec jeszcze jedna sprawa - 645D za sprawą swojej ceny pozwoli wszystkim tym, którzy chcieli korzystać z MF, a nie było ich stać na Hasselblady, Mamiye itd. kupić aparat spełniający ich rzeczywiste oczekiwania. Bo wszyscy o tym wiemy, że bardzo często studyjni fotografowie inwestowali w FF nie z wyboru, ale z powodu tragicznie wysokich cen sprzętu MF.

To pewnie, w końcu wszyscy jesteśmy takimi fotografami :D

Lustrzanki FF bardzo często były po prostu kompromisem pomiędzy zasobnością portfela, a potrzebami. OK - nie twierdzę, że taki 645D będzie równie uniwersalny jak d3s, ale dla kogoś, kto zajmuje się studyjną fotografią, 13 klatek na sekundę, czy używalne ISO 25600 będzie kompletnie zbyteczne.
Czekam więc na 645D, życząc mu wszystkiego najlepszego.
Podobnie jak nam wszystkim. :-D

Właśnie, dobrze by było poczekać na coś konkretnie urodzonego, na konkretną cenę, dostępność i jakieś testy. Może się okazać coś całkiem przeciwnego niż sobie wymarzyłeś. I tak większość nie kupi tego aparatu jakkolwiek by darzyła sympatią pentaksa. To nie jest sprzęt dla wszystkich, nawet dla bardzo ambitnych amatorów których by było stać - po prostu średniak to inne podejście i dzisiaj się musi mocno specjalizować żeby mieć jakąkolwiek szansę w stosunku do 35mm.

BTW: ktoś mógłby zmienić tytuł tego wątku, nieco mylący w kontekście ostatnich newsów :)

fIlek
15-02-2010, 01:25
Nawet jeśli - co to znaczy dla Ciebie? Kupisz za tyle takie body i optykę do niego jeszcze? Co to zmieni dla Ciebie?

Dla niego może i nic, ale ja mam 3 szkła i błyskograta, więc byłby to dla mnie pięęęękny prezent. I powiem szczerze, że jeśli będzie we w miarę rozsądnej cenie, to go kupię :)

domi
15-02-2010, 01:58
A co znaczy rozsądna cena? 30 tysięcy? :)

Jacek_Z
15-02-2010, 02:00
To by była nierozsądna cena jak na MF, bo za niska :)

fIlek
15-02-2010, 02:00
A co znaczy rozsądna cena? 30 tysięcy? :)

Jeżeli cena będzie na poziomie D3s/D3x to będzie rozsądna. Cena nierozsądna to zbliżona do Hasia :D

domi
15-02-2010, 03:09
No i patrzcie - jeden że za tanio, drugi że za drogo :)
Powiedzmy, że 30k jednak będzie, idziecie i kupujecie? :)

Jacek_Z
15-02-2010, 03:17
Pentax nie - brak mi szklarni. Kilka obiektywów może dość znacząco podnieść cenę zestawu.

Benek-Piast
16-02-2010, 15:21
domi,
Tyle napisałeś, a nic z tego nie wynika.

Co ma wspólnego z konkurencyjnością 645D wobec flagowych FF to, czy sobie 645D kupię czy nie kupię? Nie rozumiem. Nie wiem też dlaczego zakładasz, że nie stać mnie na wydanie kilkudziesięciu tysięcy złotych na hobby. Czy aby nie mierzysz innych swoimi kryteriami? Nie każdy forumowicz to 17-letni licealista z kieszonkowym 20 zł. miesięcznie, albo przymierający głodem student zajadający się chińczykami na koszt rodziców. Pytasz co zmieni w moim przypadku zakup takiego sprzętu? Będę miał mnóstwo radości i satysfakcji oraz mniej zer na koncie.

Piszesz o komputerach, procesorach, chipach, bezsensie wstecznej kompatybilności. Bezsensie? W Pentaksie wsteczna kompatybilność to standard. Tak w MF jak i w małej klatce. Dzięki temu ktoś kto kupi sobie 645D może bez problemu używać starych szkieł z AF. Więc o co chodzi z tymi paralelami - nie wiem.

Na temat jakości zdjęć dawanych przez MF - w porównaniu z FF - nie mam zamiaru dyskutować. Możesz oczywiście twierdzić, że różnic nie ma, że są minimalne. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

Nie wiem czemu się tak uczepiłeś panoramowania? Czy MF służyło tylko do robienia panoram? Czy panoramy nie da się zlepić ze zdjęć robionych kompaktem a 300 zł.?

I jeszcze jedna rzecz na koniec- tyle piszecie o filozofii i specyfice podejścia do fotografii w MF, o innej obsłudze, o innym charakterze pracy itp. itd. Więc pytam - a dlaczego tej filozofii Pentax nie miałby zmienić? To przecież firma, która w historii fotografii przeprowadziła mnóstwo małych lub większych rewolucji. Zmieniających wspominane właśnie przez was "filozofie". Wystarczy poczytać trochę o historii firmy http://pl.wikipedia.org/wiki/Pentax . Wciąż też mi się wydaje, że nie potraficie chyba wyjść poza stereotypowe myślenie o MF. Mam wrażenie, że waszym zdaniem MF był i musi być: koszmarnie drogi, duży i nieporęczny, z odczepianą dupką, niemożliwy do uniwersalnego zastosowania itp. itd. Musi być i już.
A może wcale nie musi?

Poczekajmy może jeszcze miesiąc i wszystkiego się dowiemy. Jaka matryca, jaka cena, jaki harmonogram nowych szkieł. Teraz sobie możemy gdybać. Ale gdybym miał coś przypuszczać, także w oparciu o ploty-ploteczki, to wydaje mi się, że Pentax przygotował naprawdę coś bardzo, bardzo interesującego.

Michu
16-02-2010, 21:36
Jacek - nudzi Ci się, że o takich bzdurach chce Ci się gadać? Pewnych rzeczy nie zmienisz - nie ma się co silić. Jutro (środa) pogadamy, to Ci organoleptycznie wytłumaczę, że ten 645D jest lepszy nawet od Najkona D5000.

Jacek_Z
17-02-2010, 00:35
Wciąż też mi się wydaje, że nie potraficie chyba wyjść poza stereotypowe myślenie o MF. Mam wrażenie, że waszym zdaniem MF był i musi być: koszmarnie drogi, duży i nieporęczny, z odczepianą dupką, niemożliwy do uniwersalnego zastosowania itp. itd. Musi być i już.
A może wcale nie musi?
To będzie zapewne bardzo intersujący MF, szczególnie jesli będzie tani. Ale ustawianie go jako konkurencyjnego do małego obrazka naprawde nie ma sensu, bo .....
napisałeś:
- koszmarnie drogi - tani to on nie będzie, to nie skala produkcji choćby D700
- duży - mały nie może być, większa matryca to większa obudowa, większe lustro, większa migawka a co najistotniejsze większe obiektywy, o większym polu krycia. Ekwiwalenty ogniskowych wychodza niekorzystnie. Szklarnia jest większa, co przy komplecie kilku obiektywów robi naprawde sporą różnicę.
- niemożliwy do uniwesalnego zastosowania - dam tylko argumenty nie podlegające dyskusjico do "uniwersalności" MF. ilość kl/s drastycznie mniejsza (reporterka), wolniejszy AF (reporterka), mniejsza GO (macro), gorsze wysokie ISO (reporterka), brak długich tele (reporterka, przyroda - ptaszki itp). To w dodatku jeszcze nie wszystkie argumenty.

O uniwersalności małego obrazka średni format może sobie "pomarzyć". Nikt nie próbuje nawet wojować z małym obrazkiem na tym polu (poza pentaxem jak twierdzisz). Zalety leżą zupełnie gdzie indziej.
Ja nadal będe myślał stereotypowo o MF i w najbliższych latach sie w tej kwestii nie ma szans nic zmienić. Nikt z producentów MF nie chce w dodatku tego zmienić! Bo pewnie żaden problem zrobić CMOSa z mniejszą ilością MPx i poprawić wysokie ISO. Tylko po co ??? By konkurować z małym obrazkiem? Nadal i tak nie osiągną wielu fps, bo lustro za duże, migawka za duża.

sailor
17-02-2010, 00:50
Poczekajmy może jeszcze miesiąc
/.../
wydaje mi się, że Pentax przygotował naprawdę coś bardzo, bardzo interesującego.

z pentaxem 645D jest jak z yeti - kiedys podobno go widziano.

jak pokaza, podadza cene i zobacze go do kupienia w sklepie to uwierze ze jest. jak na razie to od paru lat sa zapowiedzi ze jzu za chwileczke za momencik bedzie nowe cudowne wspaniale body pentaxa ..

domi
17-02-2010, 10:46
domi,
Tyle napisałeś, a nic z tego nie wynika.

Benek-Piast,
Tyle tego napisałeś i od zawsze z tego wynika jedno: cokolwiek by miało logo pentax jest święte.
Oczywiście wiem, że używasz pentaksa, ale zdecydowanie jesteś zupełnie bezkrytyczny i stronniczy.

Co ma wspólnego z konkurencyjnością 645D wobec flagowych FF to, czy sobie 645D kupię czy nie kupię? Nie rozumiem.

Wchodzisz na forum i niesiesz ewangelię o nowym modelu co to go nie ma, co to będzie najlepszy, co to każda cecha będzie w nim najlepiej dopracowana i innowacyjna, a zapewne nigdy tego aparatu nie kupisz. No i powiedz mi jaki to ma sens? Rozumiem nadzieję tych, którym brakowało tego modelu, którzy mają analgowe pentaksy średnioformatowe i czekają żeby je znów użyć, ale Ty zapewne do takich osób nie należysz. Przychodzisz raczej żeby się pochwalić co to pentaks nie potrafi, jak wielki by nie był. Przypomina to butę nastolatka z D40x, który chwali się przed kolegami z canonami, że on ma nikona, a nikon jest najlepszy bo ma D3x czy D3s.

Nie wiem też dlaczego zakładasz, że nie stać mnie na wydanie kilkudziesięciu tysięcy złotych na hobby.

Owszem, zakładam, dlatego że trzeba mieć naprawdę dobry powód do tego żeby wydać taką kwotę na tak bardzo specjalizowany i specyficzny sprzęt. Nie pisałem za to czegokolwiek na temat Twoich finansów, ale zamiarów - wręcz pytając czy masz zamiar kupić ten aparat? Że cena będzie dość wysoka - wiadomo, jaka dokładnie - jeszcze nie, natomiast podałem jakiś przykład.
W kwestii finansowej możemy sobie gdybać co to by było gdyby sprzedać cały system, szkła i wszystko albo i jeszcze samochód, a potem może starczy na puchę z podstawowym szkłem, tylko co z takich zapewnień, jeśli i tak tego ktokolwiek nie zrobi? Dlatego nie pytam czy stać Cię na to czy nie, tylko czy masz zamiar np. do dwóch lat kupić ten system cyfrowo?
(w co szczerze wątpię, bo jednak średniak jest daleko specyficzny i równie wiele stracisz na funkcjonalności)

Czy aby nie mierzysz innych swoimi kryteriami?

Dopiero co się oburzyłeś, że niby sugerowałem że nie kupisz aparatu bo Cię nie stać, a teraz nagle odbijasz piłeczkę, że to mnie nie stać i dorabiam sobie filozofię. Mogę tylko powiedzieć, że jesteś bardzo mocno niepoważny, nie wiesz czegokolwiek o mnie i moich finansach, a wręcz widać że nie masz argumentu. Odpowiedz na pytanie wyżej - czy planujesz kupić teraz?

Nie każdy forumowicz to 17-letni licealista z kieszonkowym 20 zł. miesięcznie, albo przymierający głodem student zajadający się chińczykami na koszt rodziców.

No i znowu nie wiem po co sugerujesz takie głupoty?

Pytasz co zmieni w moim przypadku zakup takiego sprzętu? Będę miał mnóstwo radości i satysfakcji oraz mniej zer na koncie.

Jacek dopiero co napisał co byś stracił z takim zakupem. Przynajmniej widać że wie o czym mowa i miał do czynienia z średnimi.
Ok. Dwa pytania z innej beczki:
1. czy masz aktualnie jakiekolwiek body lub obiektywy systemowe pod 645D?
2. jeśli nie - i tak przecież absolutnie potrzebujesz średniego formatu - dlaczego nie kupiłeś któregokolwiek z dotychczsowych? Tylko proszę nie pisz o argumencie finansowym, bo chwilę wcześniej właśnie się unosiłeś na co to Cię nie stać.
3. czy masz jakikolwiek średnioformatowy aparat i obiektywy?
4. czy kiedykolwiek używałeś? Czy było to dłużej niż kilka minut?

Piszesz o komputerach, procesorach, chipach, bezsensie wstecznej kompatybilności. Bezsensie? W Pentaksie wsteczna kompatybilność to standard. Tak w MF jak i w małej klatce. Dzięki temu ktoś kto kupi sobie 645D może bez problemu używać starych szkieł z AF. Więc o co chodzi z tymi paralelami - nie wiem.

Nie wiem co usiłujesz dowieść tym. Jak by pentaks był koniecznie kompatybilny wstecz - wypuściłby tylko dupkę - starczyłoby.
Co do kompatybilności za wszelką cenę to osobiście jestem przeciwnikiem. Sam sukcesywnie pozbywam się szkieł na śrubokręt, bo to droga do nikąd, a taki pentaks z swoimi konwerterami SDM wyjątkowo mocno zawalił i w efekcie czego SDM w kilku modelach jest wyjątkowo wolny i nieprecyzyjny. Jak Ci koniecznie odpowiada możliwość podpięcia obiektywu sprzed 40 lat - Twoja sprawa.

Na temat jakości zdjęć dawanych przez MF - w porównaniu z FF - nie mam zamiaru dyskutować. Możesz oczywiście twierdzić, że różnic nie ma, że są minimalne. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

Pokaż gdzie dokładnie tak stwierdziłem. Chętnie odszczekam.
Czemu zakładasz sobie tezę, wciskasz ją komuś w usta i zaraz obalasz?
Przeczytaj dokładnie na co odpowiadasz.

Nie wiem czemu się tak uczepiłeś panoramowania? Czy MF służyło tylko do robienia panoram? Czy panoramy nie da się zlepić ze zdjęć robionych kompaktem a 300 zł.?

Po prostu uważam, że tylko specyficzne fotografie mają sens takim aparatem - tj. pod wielkie wydruki, a i tu nie wszystko - np. portret takim aparatem lepszy nie będzie, a i modelka nie będzie miała ochoty na to by widać było jej każdy włosek i każdą dziurkę w skórze.
Dużo Mpix wciąż przyda się np do fotopanoram np na fototapety. Przy całej ścianie wciąż brakować będzie detalu, a oglądać coś takie będziemy z bliska.
Oczywiście zastosowań więcej i lepszych można znaleźć.

I jeszcze jedna rzecz na koniec- tyle piszecie o filozofii i specyfice podejścia do fotografii w MF, o innej obsłudze, o innym charakterze pracy itp. itd. Więc pytam - a dlaczego tej filozofii Pentax nie miałby zmienić? To przecież firma, która w historii fotografii przeprowadziła mnóstwo małych lub większych rewolucji. Zmieniających wspominane właśnie przez was "filozofie". Wystarczy poczytać trochę o historii firmy http://pl.wikipedia.org/wiki/Pentax . Wciąż też mi się wydaje, że nie potraficie chyba wyjść poza stereotypowe myślenie o MF. Mam wrażenie, że waszym zdaniem MF był i musi być: koszmarnie drogi, duży i nieporęczny, z odczepianą dupką, niemożliwy do uniwersalnego zastosowania itp. itd. Musi być i już.
A może wcale nie musi?

A Ty za to piszesz że cokolwiek by zrobili będzie naj- naj- i naj-. W średnich przez lata wiele schematów zostało wypracowanych. Jak ktoś chce to zmieniać musi mieć do tego solidne podstawy bo inaczej skończy z świetnym, ale nieużytecznym produktem. O tym czy pentaks coś wprowadzi lepszego/gorszego przekonamy się niebawem.

Poczekajmy może jeszcze miesiąc i wszystkiego się dowiemy. Jaka matryca, jaka cena, jaki harmonogram nowych szkieł. Teraz sobie możemy gdybać. Ale gdybym miał coś przypuszczać, także w oparciu o ploty-ploteczki, to wydaje mi się, że Pentax przygotował naprawdę coś bardzo, bardzo interesującego.

No i właśnie - wierzysz w plotki, a nie w fakty. Według Ciebie będzie wyjątkowo tanio, matryca będzie wyjątkowo dobra, system bardzo dostepny. Przedstawiciel pentaksa mówił tymczasem że nie zakładają wielkiej popularności - że prawdopodobnie sprzedaż tylko w Japonii. Myślisz, że to na złość?

Jacek_Z
17-02-2010, 10:56
..Nie wiem co usiłujesz dowieść tym. Jak by pentaks był koniecznie kompatybilny wstecz - wypuściłby tylko dupkę - starczyłoby. Sęk w tym, że nie. Pentax przedtem tez był "mądrzejszy" niz inni i poprzednie body tez nie miało odczepianych kaset na film. Po prostu brnie dalej w swojej odmienności. Tradycja zobowiązuje. :-?

Benek-Piast
17-02-2010, 11:17
domi

Bez urazy, ale zwyczajnie szkoda mi czasu na dyskusję z tobą. Już za stary jestem, żeby się bawić w bezsensowne bicie piany. I prowadzenie dyskusji, których celem nie jest wspólne dojście do jakichś konstruktywnych konkluzji, ale do podważania wszelkich wypowiedzi interlokutora i udowodnienia mu że on tkwi w błędzie, podczas gdy ja nie tkwię. Dla sportu, dla zabawy, dla satysfakcji. Bo jaki kształt ta rozmowa ma przyjąć? Ja napiszę, że czegoś nie napisałem, podczas gdy ty napisałeś to co napisałeś, ale ty mi napiszesz, że jednak coś napisałem, czego nie napisałem, podczas gdy sam nie napisałeś tego co napisałeś itp. itd.

Masz prawo uważać, że jestem stronniczy i bezkrytyczny, że jestem zdania iż wszystko spod znaku Pentaksa jest naj- naj-, że nigdy nie miałem (i nie mam) MF, że znasz lepiej ode mnie moje osobiste plany zakupowe i stan mojego konta, oraz że noszę po różnych forach jakieś dziwaczne i infantylne ewangelie. Możesz też uważać, że jestem płetwalem błękitnym. Czemu nie?

Benek-Piast
17-02-2010, 11:52
Jacek_Z

To będzie zapewne bardzo intersujący MF, szczególnie jesli będzie tani. Ale ustawianie go jako konkurencyjnego do małego obrazka naprawde nie ma sensu, bo .....
napisałeś:
- koszmarnie drogi - tani to on nie będzie, to nie skala produkcji choćby D700
Nie napisałem, że będzie tak tani jak d700. Napisałem, że ma kosztować mniej więcej tyle co fllagowce C i N, a nawet trochę mniej. I tym samym będzie cenowo konkurencyjny nie tylko dla dotychczasowych MF, ale także dla droższych modeli FF.

- duży - mały nie może być, większa matryca to większa obudowa, większe lustro, większa migawka a co najistotniejsze większe obiektywy, o większym polu krycia. Ekwiwalenty ogniskowych wychodza niekorzystnie. Szklarnia jest większa, co przy komplecie kilku obiektywów robi naprawde sporą różnicę.

Miałeś w rękach 645n? Przecież to mikrus! To coś jak k-7 w klasie APS-C. Biorąc pod uwagę wielkość P645n (150x111x117, 1.28 kg) oraz wielkość takiego d3x (159x157x87, 1.28 kg), a także rozmiary takich obiektywików jak Nikkor 14-24/2.8 ED (131x98, 0.97 kg), śmiem przypuszczać że twoja teza o relacjach gabarytowych pomiędzy MF i FF jest raczej chybiona.

- niemożliwy do uniwesalnego zastosowania - dam tylko argumenty nie podlegające dyskusjico do "uniwersalności" MF. ilość kl/s drastycznie mniejsza (reporterka), wolniejszy AF (reporterka), mniejsza GO (macro), gorsze wysokie ISO (reporterka), brak długich tele (reporterka, przyroda - ptaszki itp). To w dodatku jeszcze nie wszystkie argumenty.
Jeśli zastosować twój sposób rozumowania, też mogę napisać, że FF nie jest możliwy do uniwersalnego zastosowania. FF to malutka ilość fps (w porównaniu z np. RED-em), paskudnie omylny i wolny AF (weźmy na tapetę starsze FF Canona), wysokie szumy (porównaj k-x z matrycą APS-C np. do @900), paskudna praca makro (ze względu na głębię ostrości najlepiej się tu sprawdzą kompakty), koszmarne problemy z fotografowanie ptaszków (tutaj rządzi Olek i system 4/3 z jego cropem x2). Itp. itd. Wszystko można zdezawuować, i udowodnić że nic do niczego się nie nadaje, i że żaden aparat nie ma uniwersalnego zastosowania. Problem w tym, czego oczekujemy od aparatu. Kiedyś w reporterce wystarczały filmy o czułości ISO 400 i nikt nie narzekał. Dzisiaj okazuje się, że potrzeba użytecznego ISO 25600. Dzisiaj potrzebne jest przynajmniej 10 fps i AF trafiający ze skutecznością 120%. Jeszcze zupełnie niedawno nie było AF, a fotograf ręcznie przesuwał klatkę błony. Nie pisz więc proszę o "nie podlegających dyskusji argumentach", bo po prostu nimi nie dysponujesz.

Ja nadal będe myślał stereotypowo o MF i w najbliższych latach sie w tej kwestii nie ma szans nic zmienić.
Oczywiście masz do tego święte prawo.

P.S. Twoje złośliwości na temat mądrości, tradycji ii odmienności są nawet zabawne.

domi
17-02-2010, 23:23
Drogi Benku-Piaście,

Po pierwsze wiedziałem, że mi nie odpiszesz wprost tylko będziesz usiłował odkręcić kota ogonem. Zastanawiałem się tylko w jaki sposób to zrobisz. Zbyt daleko zaszedłeś nadziewając się na to co w punkcie drugim.

Po drugie moim celem nie było podważanie wszystkiego czego napiszesz, ale przyznaję że jestem wredna kanalia, która w dyskusji często miota sarkazmem, ironią i hiperbolami, a to wszystko w jasnym celu - albo ktoś potrafi to obronić i chętnie przyznam mu wtedy rację albo wyjdzie na głupca brnąc w absurd. Powyższa strategia jest wobec tego zupełnie celowa i to co zrobiłeś teraz to objaw największego tchórzostwa. Jednak wciąż możesz odpowiedzieć.

Po trzecie jak z kimś rozmawiasz to conajmniej staraj się zrozumieć go na poziomie minimalnym, a nie dowolnym czymkolwiek podobnym do jego słów. Doskonale wiem co napisałem, a co nie i tak samo doskonale wiem co Ty napisałeś + poprawka na oczywiste błędy czy literówki. Dlatego Ci wytknąłem, że w mojej wypowiedzi nie było ani jednej uwagi personalnej na temat Twoich finansów - były natomiast takie, które tyczyły sensu zakupu. Pomijasz istotne zagadnienia w dyskusji, a przyczepiasz się do detali przy, których jesteś w stanie jakkolwiek naciągnąć wypowiedź do innego znaczenia, by odciągnąć uwagę od istotnego nurtu. Niestety.

Po czwarte napisałem Ci o ewangelizowaniu nie bez powodu - pojawiasz się w wielu miejscach w sieci pod czymkolwiek z napisem pentaks. OlympusClub, Forum nikona, optyczne itd. Czasem sobie myślę, że masz jakiś filtr na to słowo i przy wyłapaniu negatywnej frazy się włączasz. To są fakty. Osobiście bardzo kibicuję pentaksowi bo to jeden z dwóch systemów z stabilizacją matrycy i szansą na FX, ale to nie powód, żeby wyłączał się zdrowy rozsądek w ocenie rzeczywistości. Jest kilka osób, które jasno potrafią powiedzieć o wadach konkretnego - akurat swojego systemu. Nie dziwne, że uaktywniają się w wątkach o swoim sprzęcie, fanatyzm jednak łatwo wyłapać i niestety sporo masz takich cech (dla pocieszenia - da się wiele gorzej).

Po piąte po to się Ciebie pytałem o kilka spraw związanych z średniakiem, żeby się dowiedzieć na ile Twoje optymistyczne zapewnienia mają pokrycie w rzeczywistości, nie odpowiedziałeś mi na ani jedno z postawionych pytań za to na szybko odkręciłeś jedno, że ja niby mogę twierdzić o tym, że Ty cośtam. Nie sugeruj nieprawdy (patrz 'po trzecie'). Zauważ, że pisałem o tym, że trzeba mieć wyraźny powód by kupić taki aparat (specjalistyczna praca, bardzo ukierunkowane zainteresowania fotograficzne, spora baza sprzętu danego systemu itd.). Sęk w tym, że nie potrafisz podać ani powodu, ani sensu takiego zakupu, za to głośno sugerujesz, że Cię pewnie stać - i to ma być argumentem. Nawet przy pewnych (raczej optymistycznych) założeniach cenowych i z grubsza znanej specyfikacji nie chcesz się określić czy masz zamiar kupić. Nikt z tego Cię nie rozliczy czy potem kupisz czy nie - dla kogokolwiek nie ma to znaczenia, ale ma w tym wątku do oceny czy rzeczywiście to tak wyczekiwany przez Ciebie aparat czy ciekawostka?

Po szóste - masz rację co do jednej drobnej rzeczy. Każdy ma prawo do swojej własnej opinii, swojego review i swoich wrażeń. Dopiero bojkotowałeś test na optycznych jako krzywdzący, a sam kiedy Ci się wytyka cokolwiek czego nie piszesz z "moim zdaniem" obruszasz się. Mogę Cie zapewnić za to co do jednego - jestem perfekcyjnie spokojny i jak widzisz w przeciwieństwie do Ciebie nie puszczam personalnych uwag co do finansów, statusu społecznego itd. Dla mnie ta dyskusja nie ma jakiegokolwiek kolosalnego znaczenia. Jedyne co to jestem okropnie uparty jeśli ktoś się miga i nie potrafi dać kontrargumentu, a zamiast tego kręci lub tchórzy.

Po siódme - mimo wszystko, bez emocji i personalnych uwag, które serwujesz odpowiedz na poprzednią wiadomość w tym na pytania, które Ci zadałem wprost. Chętnie odpowiem na Twoje.

Jacek_Z
18-02-2010, 02:20
Miałeś w rękach 645n? nie, miałem za to też malutką Mamiyę 645 PRO TL.

Biorąc pod uwagę wielkość P645n (150x111x117, 1.28 kg) oraz wielkość takiego d3x (159x157x87, 1.28 kg), Rozumiem, że zestawiasz jak najbardziej korzystnie dla Pentaxa i dlatego wziąłeś do porównania wagi body ze zintegrowanym gripem. Bo porównanie do D700 czy wielomegapikselowych A900, A850 czy C5Dmk2 by nie wyglądało tak jakbyś chciał.

a także rozmiary takich obiektywików jak Nikkor 14-24/2.8 ED (131x98, 0.97 kg), śmiem przypuszczać że twoja teza o relacjach gabarytowych pomiędzy MF i FF jest raczej chybiona. Nie kompromituj się. :shock: Bo z tego widać, że chyba nie wiesz o czym piszesz, niestety. Albo naciągasz wszystko pod swoja tezę. Tylko błagam, rób to z jakims sensem. Twierdzisz, że obiektyw 14-24 w wersji do Pentaxa 645 jest mniejszy i lżejszy ??? :shock: Aaaa .. nie ma takiego? No cóż, to może porównajmy obiektywy które istnieją? Poukładam parami, ogniskowymi będącymi ekwiwalentami (mniej więcej, na ile to możliwe)

standard - 50/1.8 nikkor - 155 g (64x39 mm)
pentax 75/2.8 - 240 g (74x38 mm)

nikkor 20/2.8 - 270 g (43x69 mm
pentax 35/3,5 - 470 g (67x80 mm) - to najszersze szkło ???

nikkor 105/2.8 micro - 560 g (75x105 mm)
pentax 120/4 macro - 695 g (79x110 mm)

nikkor 180/2.8 - 760 g (79x144 mm)
pentax 300/4 - 1360 g (93x208 mm)

Widzisz gdzieś by te wagi były równe, czy jednak pentaxa szkła są cięższe i większe?

Jeśli zastosować twój sposób rozumowania, też mogę napisać, że FF nie jest możliwy do uniwersalnego zastosowania. Każdy z systemów ma swoje wady i zalety. Mały obrazek oczywiście nie jest najlepszy we wszystkim. Jest natomiast najbardziej uniwersalnym i to jest niepodważalne. Jego dominacja na rynku fotografii zawodowej to chyba fakt?

FF to malutka ilość fps (w porównaniu z np. RED-em), A to jakiś aparat foto? Litości.

paskudnie omylny i wolny AF (weźmy na tapetę starsze FF Canona), wysokie szumy (porównaj k-x z matrycą APS-C np. do @900),sorry, ale nie rozumiem w ogóle tych argumentów. Co tu udowadniasz? Że mały obrazek jest gorszy od małego obrazka? Omylny i wolny AF w D3 ? Zestaw sobie te rzeczy z MF, z Pentaxem 645. Litości.

paskudna praca makro (ze względu na głębię ostrości najlepiej się tu sprawdzą kompakty), nie powiedziałbym, że kompakty sie tu najlepiej sprawdzają, bo one mają fajną GO, ale beznadziejny AF i fatalne manualne ustawianie ostrości (o ile w ogóle je mają). Jeśli chciałeś pokazac coś lepszego od małego obrazka to powinieneś powiedzieć o 4/3 i byłaby wtedy zgoda.

koszmarne problemy z fotografowanie ptaszków (tutaj rządzi Olek i system 4/3 z jego cropem x2). Bzdura. Najdłuższe szkło ma 300 mm, co odpowiada 600 mm w małym obrazku (FX), ale długa lufa wymaga krótkich czasów, czyli podniesienia ISO. A tu wychodzi to, że Olek ma za duże szumy. Natomiast nikkor 600/4 na D300 daje ekwiwalent 900 mm. No i Oly tu nie ma co pokazać.

Wszystko można zdezawuować, i udowodnić że nic do niczego się nie nadaje, czy ty w ogóle czytasz cudze argumenty? gdzie ja cos takiego napisałem? Przypomnę, że wszystko wyszło od tego, że mi się nie podobał brak odpinania ścianki w 645. Tylko tyle. To ty zaczełeś w zamian tego pisać, że to nie wada, a zaletą pentaxa 645 jest ... uniwersalność. Bez sensu, bo on nie musi być uniwersalny i nie w tym siła MF!

i że żaden aparat nie ma uniwersalnego zastosowania. Pentax 645 też nie? Bingo ! Załapałeś.

Problem w tym, czego oczekujemy od aparatu. Właśnie cały czas ci to pisze. Za dużo oczekujesz od 645.

Kiedyś w reporterce wystarczały filmy o czułości ISO 400 i nikt nie narzekał. Dzisiaj okazuje się, że potrzeba użytecznego ISO 25600. Dzisiaj potrzebne jest przynajmniej 10 fps i AF trafiający ze skutecznością 120%. Jeszcze zupełnie niedawno nie było AF, a fotograf ręcznie przesuwał klatkę błony. Absolutnie zgoda. Też mam takie spostrzeżenia. A co to ma do naszych rozważań?

Nie pisz więc proszę o "nie podlegających dyskusji argumentach", bo po prostu nimi nie dysponujesz.Ja ci przedstawiam wręcz oczywistości. Wymiary, waga, GO, fps, ISO - to są wielkości fizyczne. To się podaje w specyfikacjach, wylicza ze wzorów. Chcesz dyskutowac z faktami?

P.S. Twoje złośliwości na temat mądrości, tradycji ii odmienności są nawet zabawne.Dla mnie twoje posty to też żarty. Gorzej, że niektórzy mogą przeczytac te bzdury, a nie wiedzieć jakie sa realia MF, bo nie mają z tym formatem do czynienie (podobnie jak i ty, jak sądzę). W każdym razie proponuje ci przestać wypisywac rzeczy o których masz małe (jak widać) pojęcie. Wprowadzanie ludzi w błąd nie będzie tu tolerowane bez końca.

jazco
18-02-2010, 09:23
Naprawdę macie na to czas ? :)

Benek-Piast
18-02-2010, 09:41
Po trzecie jak z kimś rozmawiasz to conajmniej staraj się zrozumieć go na poziomie minimalnym, a nie dowolnym czymkolwiek podobnym do jego słów. (...). Pomijasz istotne zagadnienia w dyskusji, a przyczepiasz się do detali przy, których jesteś w stanie jakkolwiek naciągnąć wypowiedź do innego znaczenia, by odciągnąć uwagę od istotnego nurtu.

Dla mnie twoje posty to też żarty. Gorzej, że niektórzy mogą przeczytac te bzdury, a nie wiedzieć jakie sa realia MF, bo nie mają z tym formatem do czynienie (podobnie jak i ty, jak sądzę). W każdym razie proponuje ci przestać wypisywac rzeczy o których masz małe (jak widać) pojęcie. Wprowadzanie ludzi w błąd nie będzie tu tolerowane bez końca.

Gratuluję Panom. Ja już dziękuję. Nie zwykłem prowadzić dyskusji w oparach językowej agresji, bełkotu i pogróżek.

samek
18-02-2010, 09:48
Gratuluję Panom. Ja już dziękuję. Nie zwykłem prowadzić dyskusji w oparach językowej agresji, bełkotu i pogróżek.

Nieładnie jest zasłaniać czyimś rzekomym bełkotem swój własny. Albo się logicznie odnieś do argumentów powyżej albo lepiej bądź cicho.

morzon
18-02-2010, 14:49

:lol:
Tak to jest jak braknie argumentów w dyskusji... Trzeba strzelić symulowanego focha i udawać wielkie urażenie, żeby przypadkiem nie musieć przyznać komuś innemu racji.

Jacek_Z
18-02-2010, 15:08
Gratuluję Panom. Ja już dziękuję. Nie zwykłem prowadzić dyskusji w oparach językowej agresji, bełkotu i pogróżek.masz rację, zirytowałem się. Musiałem 15 minut grzebać w necie by odnaleźć wagi obiektywów do pentaxa 645 by udowodnic oczywistość, podając konkretne cyferki. Bo inaczej samo napisanie, że są większe i cięższe bez konkretów to wg ciebie brak argumentów. Też się cieszę, że ta dyskusja zdaje sie wygasa, bo mam wiele wątków na forum do obsłużenia.

domi
19-02-2010, 00:56
A ja czuję jednak niedosyt bo uważałem tego pana za zaawansowanego użytkownika pentaksa, a okazał się jak widać fanatykiem, który nie przyjmuje jakiegokolwiek innego zdania niż swoje, a jeśli nie ma argumentu to tupie nogą i tchórzy. Każdy ma swoje osobiste sympatie, ale warto pozostać rozsądnym w słowach. Osobiście kibucuję pentaksowi, ale nie w temacie średniego - ten dla mnie jest bez znaczenia bo go nie kupię :) Byłbym miło zaskoczony gdyby jednak pokazali jakąś pełną klatę :)

woytec60
19-02-2010, 16:40
A póki co: Pentax rezygnuje z PMA 2010 (http://www.swiatobrazu.pl/pentax-rezygnuje-z-pma-2010-19504.html)
No to czekamy na Jokohamę ;)

Czornyj
20-02-2010, 01:48
A póki co: Pentax rezygnuje z PMA 2010 (http://www.swiatobrazu.pl/pentax-rezygnuje-z-pma-2010-19504.html)
No to czekamy na Jokohamę ;)

I wychodzi, że cała dyskusja była o białych myszkach.

mazak
20-02-2010, 18:00
I wychodzi, że cała dyskusja była o białych myszkach.

Od początku było wiadome, że aparat zostanie pokazany w Japonii w połowie marca.

futrzak
20-02-2010, 20:15
To ja tu jeszcze trochę zamieszam :mrgreen:

Dlaczego nie dali więc opcji odświeżania sprzetu przez wymianę samej ścianki na nowocześniejszą? Nie wiem.

Nikt tego aparatu jeszcze nie zmacał, i nie jest powiedziane, że komukolwiek się to w ogóle uda. Ale ... Pentax nieraz udowodnił że potrafi coś zrobić zupełnie inaczej niż reszta (co nie zawsze mu wychodziło na zdrowie).

Nikt nie powiedział (a przynajmniej ja nie czytałem) że kategorycznie nie będzie się dało matrycy wymienić. W sumie, gdybym jako mały skośnooki inżynier miał na bazie 645AF zrobić cyfrę, porządnie zastanowił bym się czy warto iść w stronę tych wymiennych ścianek. Z prostego powodu - to kolejny mechaniczny element, kolejna szczelna, kolejne miejsce potencjalnej niesprawności.

Kto wie czy nie będzie opcji upgradu modułu rejestrującego przez serwis (przecież nie wymianie się ich 2 razy w tygodniu, a już na pewni nie tak często jak magazynki z filmem) Takie rozwiązanie (wymienny moduł rejestrujący) wbrew pozorom byłoby bardziej niż trafione. Aaaaaale jak na razie to tylko gdybologia, i to średnio stosowana.

fafniak
23-02-2010, 18:46
Argument o wielkiej uniwersalności 645 pentaxa to bzdura. Z drugiej strony jest to chyba najbardziej uniwersalny MF :))
Ale porównywanie go do FF w "uniwersalności" to pomyłka.
Ten kto miał w ręku 645 N - wie że jest to aparat który potrafi oczarować swoją wagą i kulturą pracy.
Mam nadzieję że wersja cyfrowa będzie strzałem w 10tkę :))
Biorąc pod uwagę możliwości pracy w plenerku i w studio oraz budowę samego body - można domniemywać że będzie idealnym wyjściem dla tych którzy potrzebują zdjęć do wydruków wielkoformatowych.
Jeżeli dodamy do tego że dzień wyporzyczenia MF cyfrowego to ok 2000zł za dzień to cena 20-30 tyś może być bardzo atrakcyjna

joker333
24-02-2010, 12:41
Byłbym miło zaskoczony gdyby jednak pokazali jakąś pełną klatę :)
ja też ale patrząc na szkła jakie robią nie zanosi się na to póki co :(

piters1986
24-02-2010, 13:18
ja też ale patrząc na szkła jakie robią nie zanosi się na to póki co :(

a kiedy pentax zrobił coś co można by przewidzieć? np. nowy 100WR macro, są FA limitedy ale puszki im dedykowanej się nie doczekały jak na razie, są nowe DA z których jedne kryją 35mm inne nie, wycofali k200 nie dając nic w zamian co jest dla mnie kompletnie niezrozumiałe itd itd. krążą plotki o nowych obiektywach DFA, Nie da się przewidzieć co będzie
gdyby nagle pentax zaskoczył nas puszką fulfrejm wiele osób by ją kupiło nawet w Polsce. Jest kilka szkiełek które można by z nim używać, fa 24, 28, 31, 35, 43, 50, 77, 100, 200 te szkła można nabyć na allegro choć np 24 i 28 pojawiają sie rzadko ale jak ktoś zechce to kupi też na ebay. Bez problemu możesz nabyć 35, 43, 50, 77, 100, 200. W sieci można znaleźć zdjęcia na filmie z *60-250... nieodgadniony jest pentax

prz3mo
24-02-2010, 17:44
zaskoczony gdyby jednak pokazali jakąś pełną klatę :)

Przecież "podobno" pentaxiarze nie chcą pełnej klatki... Nie dalej jak pół roku temu zapytałem na forum pentaxa, z czystej ciekawości, czy pentax ma szklarnię gotową na FF. Podziałało to jak płachta na byka, zaczęto mnie wręcz obrażać, że jak śmiem wspominać o FF, że oni nie potrzebują FF, bo mają "za rogiem" MF (645D) i w ogóle...
Oczywiście część osób zachowywała się normalnie i dali mi do zrozumienia, bym niektórych traktował z przymrużeniem oka, ale fakt jest faktem, że mocno zdziwiła mnie agresja użytkowników P na pojęcie "pełnej klatki"...

morzon
24-02-2010, 17:56
To podobnie jak w Olympusie...

axer
24-02-2010, 18:11
Przecież "podobno" pentaxiarze nie chcą pełnej klatki... Nie dalej jak pół roku temu zapytałem na forum pentaxa, z czystej ciekawości, czy pentax ma szklarnię gotową na FF. Podziałało to jak płachta na byka, zaczęto mnie wręcz obrażać, że jak śmiem wspominać o FF, że oni nie potrzebują FF, bo mają "za rogiem" MF (645D) i w ogóle...

Wszędzie trafią się ludzie gotowi zginąć za jedyny słuszny dla nich system, jednak z tego co zauważyłem - pentaksiarze są chyba najbardziej pokojowo nastawieni, do tego najbardziej otwarcie potrafią mówić o brakach w swoim systemie, dlatego dziwię się, że Cię tak potraktowali.

fafniak
24-02-2010, 18:24
prz3mo - przenosisz głupią reakcje 2-3 osób na całe grono pentaxiarzy....niepotrzebnie

prz3mo
24-02-2010, 19:18
prz3mo - przenosisz głupią reakcje 2-3 osób na całe grono pentaxiarzy....niepotrzebnie

OK, może i masz rację, ale bardzo mocno utkwił mi tamten temat w pamięci i pewien uraz pozostał ;)

fafniak
25-02-2010, 00:18
Tak czy inaczej uważam ze pentax wprowadzając 645 w tej teoretycznej cenie 20-30 tyś złotych może sporo namieszać na rynku - nie w naszym pokręconym kraju gdzie pro to tylko canon/nikon/hassel

domi
25-02-2010, 03:58
Pentaks ma sporo optyki jeszcze z starych czasów, nie muszą mieć wszystkiego nowego i błyszczącego tak od razu. Myślę, że wiele osób by z chęcią przywitało taki aparat.
Mnie interesuje z punktu widzenia konkurencyjności systemów pełnoklatkowych. Dla mnie taki wymiar matrycy to optimum wspierane przez ogromną popularność przez szereg lat i przekroczenie masy krytycznej ilości obiektywów, opracowanych konstrukcji itd. Myślę że wraz z malejącymi cenami za fx (już trzy systemy) powoli sens zakupu profesjonalnego aps-c będzie coraz mniejszy, bo dokładając możliwości, wizjer i kilka spraw będzie na fajniejszym poziomie. Natomiast 645D to inna działka, inne ceny, inne zastosowania i powiedziałbym że ma się to nijak do popularnych lustrzanek. Tym bardziej nie rozumiem chwalenia się, że w systemie jest taki aparat kiedy nie ma takiego, z którego cieszyłoby się więcej osób.

Piotr_
25-02-2010, 09:58
Natomiast 645D to inna działka, inne ceny, inne zastosowania i powiedziałbym że ma się to nijak do popularnych lustrzanek. Tym bardziej nie rozumiem chwalenia się, że w systemie jest taki aparat kiedy nie ma takiego, z którego cieszyłoby się więcej osób.

Najśmieszniejsza jest to, że tak naprawdę to trudno mówić o "systemie" bo co tak naprawdę będzie pasowało od normalnego Pentaxa do MF, przednie dekielki na obiektywy bo te z tyłu to już na pewno nie.

piters1986
25-02-2010, 10:04
Tym bardziej nie rozumiem chwalenia się, że w systemie jest taki aparat kiedy nie ma takiego, z którego cieszyłoby się więcej osób.

645 póki co nie ma. Ci, którzy się chwalą mają jakieś kompleksy chyba. Nie ma takiego który cieszy?! Dobry żart. zobacz na forum pentaxa ilu jest użytkowników tego systemu i nie wydaje mi się że korzystaja ze sprzętu którego nie lubią. Nikt nie neguje "fajności" FF ale teksty takie jak ten są niepoważne i nie poparte żadnymi faktami, na szczęście...

piters1986
25-02-2010, 10:06
Najśmieszniejsza jest to, że tak naprawdę to trudno mówić o "systemie" bo co tak naprawdę będzie pasowało od normalnego Pentaxa do MF, przednie dekielki na obiektywy bo te z tyłu to już na pewno nie.

a co to jest "normalny" pentax?

Piotr_
25-02-2010, 10:17
a co to jest "normalny" pentax?

Ten z bagnetem K :)

piters1986
25-02-2010, 10:19
pentax od wielu lat siedzi w 6x7 i 645 więc ma w ofercie nie tylko dekielki

fIlek
25-02-2010, 10:27

Może to niewiele, ale za to ilość przechodzi w jakość. W każdym bądź razie jakby nie patrzeć jest to SYSTEM. Do tego są jeszcze błyskograty. I mówimy o optyce AF, a do tego jest jeszcze całkiem sporo manuali.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/02/IMGP9281JPG-1.jpg
źródło (http://1.bp.blogspot.com/_UFd28hBvEew/SesmWGDvd1I/AAAAAAAACvc/TqRzh95RJXw/s400/IMGP9281.JPG)

Piotr_
25-02-2010, 10:52
pentax od wielu lat siedzi w 6x7 i 645 więc ma w ofercie nie tylko dekielki

Może to niewiele, ale za to ilość przechodzi w jakość. W każdym bądź razie jakby nie patrzeć jest to SYSTEM. Do tego są jeszcze błyskograty. I mówimy o optyce AF, a do tego jest jeszcze całkiem sporo manuali.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/02/IMGP9281JPG-1.jpg
źródło (http://1.bp.blogspot.com/_UFd28hBvEew/SesmWGDvd1I/AAAAAAAACvc/TqRzh95RJXw/s400/IMGP9281.JPG)

A co ma piernik do wiatraka? Pisałem o traktowaniu małoobrazkowego Pentaxa i 645(D) jako jednego systemu (a to ostatnio bardzo modne uogólnienie) a tak naprawdę łączy je tylko nazwa producenta.

piters1986
25-02-2010, 14:13
A co ma piernik do wiatraka? Pisałem o traktowaniu małoobrazkowego Pentaxa i 645(D) jako jednego systemu (a to ostatnio bardzo modne uogólnienie) a tak naprawdę łączy je tylko nazwa producenta.

precież to dwa różne systemy, do hassela nikt nie zapina nikkorów dx

Piotr_
25-02-2010, 15:09
precież to dwa różne systemy, do hassela nikt nie zapina nikkorów dx

Ja to wiem, ale wielu użytkowników małej klatki Pentaxa najwyraźniej tego jeszcze nie zrozumiała. Nie jest mało takich, którzy już wieszczą ostateczny upadek Canona, Nikona, Sony i ..... bo przecież w "systemie" wyjdzie 645D.

Taki cytat z forum Pentaxa:

A ja myślę, że zwłoka z wprowadzeniem jest celowa, bo chcą wprowadzić aparat, na którego widok Najkonowcom i Canonowcom oko zbieleje.... Po prostu w czasie jak go projektowali weszło dużo zmian w technologii i zwlekali, żeby włożyć do niego nie byle co ale coś co mało kto będzie miał, najlepsze możliwe podzespoły. Pewnie podczas premiery okaże się, że to teraz Pentax będzie dyktował warunki....

i jeszcze fajne dowartościowywanie się posiadacza K200D

Tylko chciałbym, żeby raz na zawsze Pentax do siebie oderwał łatkę tego gorszego i mniej rozwojowego (tak często piszą mało życzliwi) i pokazał, że nie jest systemem tylko dla ludzi z sentymentem, choć czasem jak ludzie mnie pytają co to za aparat (bo nie wiedzą co to jest Pentax) to robi mi się wesoło i pojawia się banan na gębie bo nie cierpię być jednym z wielu i wątpię, żebym zamienił go na jakiś inny. Po prostu fajnie byłoby mieć świadomość tego, że nasz system oferuje więcej i lepiej od konkurencji czego dobrym punktem będzie 645D(którego i tak nie będę miał ale zawsze to nasz system)

Już nie będę cytował propozycji podłączania szkieł DA do 645D :shock:

Jacek_Z
25-02-2010, 15:44
Z tych penatxowskich cytatów nie wynika, że oni myslą o kompatybilności MF i DX. Cieszyć sie mogą, ale lepiej by pogłówkowali na inny sposób. Jesli penatx będzie pchał kasę na 645, to nie będzie tak szybko rozwijał małego obrazka, a szczególnie swojego FF. To nie jest firma, która ma az tyle środków na rozwój. Rozwijanie dwóch systemów w tym przypdaku powinnno byc zmartwieniem małoobrazkowych pentaksiarzy.

Mnie martwiło, gdy kiedyś poszła plotka o średnioformatowym nikonie.

joker333
25-02-2010, 15:51
.

Mnie martwiło, gdy kiedyś poszła plotka o średnioformatowym nikonie.
:D a ja juz widze jak by sie tu duuuuzo osob tym podniecalo ze teraz N pokaze C kto tu "rządzi"

i mysle ze to poprostu kazdy swoje chwali i szuka zalet, zarowno uzytkownicy Pentaxa Canona |Nikona .... opla ,mazdy renalt etc etc....
:)

fafniak
25-02-2010, 15:54
Piotr_ czytasz tylko to co chcesz przeczytać.
Szkoda mi czasu ,ale zapewniam cię że troszkę poczytałem także to nikonowe forum i poziom wypowiedzi niektórych użytkowników jest jest jeszcze niższy, ale czy cokolwiek z tego wynika?!??! NIC....
a wypowiedzi tego typu jak twoja nie przynoszą chluby tobie....

fIlek
25-02-2010, 22:30
No to nieźle się koledzy pentaxowicze wkopują. Zwłaszcza jeśli chodzi o zacofanie techniczne tej marki. Ciekawe, czy sprawdzał jaka jest np. historia AF :D

piters1986
26-02-2010, 13:03
Już nie będę cytował propozycji podłączania szkieł DA do 645D :shock:

a czemu nie? podaj źródło. Jeśli mam Ci coś zdradzić to większośc ludzi na forum z jajem pisze o produktach pentaxa więc należy brać to pod uwagę. Cytaty które przytoczyłeś są tak samo uzasadnione jak te fanatyków FF nikona czy canona a którzy to fantycy pstrykają np d40, 1000d itd.

piters1986
26-02-2010, 13:09
Cieszyć sie mogą, ale lepiej by pogłówkowali na inny sposób. Jesli penatx będzie pchał kasę na 645, to nie będzie tak szybko rozwijał małego obrazka, a szczególnie swojego FF. To nie jest firma, która ma az tyle środków na rozwój. Rozwijanie dwóch systemów w tym przypdaku powinnno byc zmartwieniem małoobrazkowych pentaksiarzy.

na tym forum nie dociera do użyszkodników wieść taka, iż FF w pentaxie nie jest priorytetem!
Jacek mówi Ci coś nazwa Hoya? oni mają środki i hcą na pentaxie zarobić... Jesteś ich księgowym? Skąd wiesz ile i na co mają pieniądze? Jak już napisałem wcześniej kto chiał ff to już je ma.

fIlek piszesz o zacofaniu technicznym a podasz jakiś przykład? dla mnie np zacofaniem canona i nikona jest brak tabilizacji w korpusie. Punkt widzenia zależy od wysokości siedzenia...

Jacek_Z
26-02-2010, 13:57
na tym forum nie dociera do użyszkodników wieść taka, iż FF w pentaxie nie jest priorytetem!
...
Jak już napisałem wcześniej kto chiał ff to już je ma
ze strony szefostwa firmy - nie jest priorytetem. Od strony pewnej części użytkowników - zapewne tak.

Popatrz na firmę nikon. Wiesz jak tu było z FX ? Też szefowie uważali, że go nie potrzeba. Po paru latach od wprowadzenia go w canonie zmienili zdanie. Nie wiem jak będzie w pentaxie.

Jacek mówi Ci coś nazwa Hoya? oni mają środki i hcą na pentaxie zarobić... Jesteś ich księgowym? Skąd wiesz ile i na co mają pieniądze? ..No tak, Hoya to jest bogata.
Nie wątpię, że chcą zarobić i pewnie zarobią. Ale pierw poniosą nakłady. Bo bez tego nie zarobią. Sądzisz, że firma ma nieograniczone mozliwości i może jednoczesnie projektować i wypuszczac tyle body DX, MF, obiektywów do DX i obiektywów do MF ile chce? Coś kosztem czegoś. Canon i nikon potrafią wypuścić najwyżej 5 nowych obiektywów w roku. Gdyby sobie wymyślili nagle MF, to zapewne premier obiektrywów małoobrazkowych przez kilka sezonów byłoby mniej.

Jeśli komuś w systemie małoobrazkowego pentaxa czegoś brak, szczególnie body FX, to na wieść o 645 szybko bym zmienił system. Bo szanse, że dostanie się to co się chce bardzo maleją.

Nie jestem przeciwnikiem czy zwolennikiem marki pentax, sony czy olympus, ale widzę w tych systemach sporo słabszych miejsc (i pewne plusy niektórych rozwiązań - wspomniana stabilizacja P, S czy miniaturyzacja O). Nie ma się na co obrażać. Tym bardziej, że bardzo szanuje to co te firmy prezentowały za analoga (oczywiście wtedy nie sony, a minolta).
Ja przedstawiłem swój punkt widzenia. Można miec inne poglądy i się z tym nie zgadzać.

piters1986
26-02-2010, 14:39
Firma ma strategię i ją realizuje. Nic nie sądzę a stwierdzam to co widzę. Pentax chce zrobić 645 niech robi bo ma tradycje na tym polu. Jescze raz powtarzam kto chciał FF dawno je ma i nie czeka na pentaxa bo to by był szczyt naiwności. Cały czas drążysz temat FF jak by to był cel nadrzędny każdego systemu. Jak widać nie jest i bardzo dobrze. Przykładowo pentax zamiast k-x i k-7 rzuca FF i co? Myślisz że zarobi więcej na FF? Jeśli komuś polityka P nie pasuje to co stoi na przeszkodzie zmienić system? Sporo ludzi z forum P tak zrobiło bo marzyła im się "pełna klatka". Nie umarli po rozstaniu z P, są zadowoleni a to jest najważniejsze. Jest wybór, wolna wola. Ludzie zamiast się cieszyć że powstają nowe ciekawe sprzęty to marudzą bo coś jest nie po ich myśli. Do wszystkiego można się przyzwyczaić i odzwyczaić od wszystkiego da się. Wyleczyć z FF też się da. Jacku jeśli zamiast k-7, limitedów DA, fajnych starych manuali z których można korzystać, pentax miał by FF to było by nudno jak cholera dla mnie jeśli chodzi o system pentaxa, wtedy dla mnie by nie istniał. Na chwilę obecną pentax jest z słaby tak jak napisałeś, ale robią to co chcą bo zwęszyli interes. Przecież nie robią tego (645) dla checy, rozgłosu, reklamy. Robia to dla pieniędzy jak każda inna firma. Mylę się?

piters1986
26-02-2010, 14:43
a już najbardziej niezrozumiałe jest "zrzędzenie" użytkowników innego systemu niż pentax, bo nie ma FF to nie ma przyszłości, system upadnie, bla bla bla... a niech upadnie, skończy się pi...e i narzekanie.

Jacek_Z
26-02-2010, 15:06
... Cały czas drążysz temat FF jak by to był cel nadrzędny każdego systemu. nigdzie tak nie twierdzę. To "trzeci" system i chyba jednak jest bardziej wyczekiwany (pasuje część optyki) niż 645. FF w canonie, nikonie, sony nie spowodowało zniknięcia DX.

. Przykładowo pentax zamiast k-x i k-7 rzuca FF i co? Myślisz że zarobi więcej na FF? Oczywiście, że nie. Podiobnie jak nikon, canon, sony więcej zarabiać będzie na tańszym DX. kasa jest tam, gdzie jest tanio. I miedzy innymi dlatego pentax nie zarobi kokosó na 645. Nie piszę, że straci! Wypuszcza 645 bardziej ze względu na prestiz marki. Nikon 3 lata tracił na prestizy, bo ni emia nic większego niż DX. Pentax widac uznał, że skoro sa w 3 firmach body FF to zamiast byc czwartym podbuduje się przebijając te firmy 645.

. Jeśli komuś polityka P nie pasuje to co stoi na przeszkodzie zmienić system? Sporo ludzi z forum P tak zrobiło bo marzyła im się "pełna klatka".
No i o tym pisze. Sam to zauważyłeś, a jednocześnie piszesz o braku potrzeby FF w pentaxie. To oszukiwanie samego siebie.

. Wyleczyć z FF też się da. Jak ktoś ma potrzebę FF to pentax go nie wyleczy. On zmieni system, klnąc na czym świat stoi. To nie jest dobre. To tak jak opinie o złym serwisie. Szkodzi.

. Jacku jeśli zamiast k-7, limitedów DA, fajnych starych manuali z których można korzystać, pentax miał by FF to było by nudno jak cholera dla mnie jeśli chodzi o system pentaxa, wtedy dla mnie by nie istniał.Brutalnie cie spytam. Dlaczego jesteś zwolennikiem pentaxa? By być zaskakiwanym? Pierwszy raz słyszę, że chodzi o to, by nie było nudno. To sprzet do robienia zdjęć! No chyba, że się jest jednoczesnienp sprzedawcą albo testerem.

.Na chwilę obecną pentax jest z słaby tak jak napisałeś,
Trochę to wyjąłes z kontekstu

. ale robią to co chcą bo zwęszyli interes. Przecież nie robią tego (645) dla checy, rozgłosu, reklamy. Robia to dla pieniędzy jak każda inna firma. Mylę się? Ale przecież pieniędzy nie ma bez rozgłosu i reklamy! Oni właśnie to robią. Wypuszczenie FX w nikonie miało zatrzymac ludzi w systemie i zatrzymać spadek zakupów sprzetu nikona, sprzętu DX !
Wypuszczenie 645 spowoduje to, że o pentaxie będzie się mówić. I dzieki temu zarobia na k-7 więcej, niż na 645 ! O to tu biega.

a już najbardziej niezrozumiałe jest "zrzędzenie" użytkowników innego systemu niż pentax, bo nie ma FF to nie ma przyszłości, system upadnie, bla bla bla... a niech upadnie, skończy się pi...e i narzekanie.Skąd ta gorączka. Albo upadek, albo świetlana przyszłość. Nic po środku. Tu jest walka, konkurencja. Zachowanie pozycji czy lekka jej poprawa to też może być cel.

domi
27-02-2010, 03:17
Ale przecież pieniędzy nie ma bez rozgłosu i reklamy! Oni właśnie to robią. Wypuszczenie FX w nikonie miało zatrzymac ludzi w systemie i zatrzymać spadek zakupów sprzetu nikona, sprzętu DX !
Wypuszczenie 645 spowoduje to, że o pentaxie będzie się mówić. I dzieki temu zarobia na k-7 więcej, niż na 645 ! O to tu biega.

Dokładnie tak,
chodzi o prestiż, reklamę, no i dumę dla wielu osób.
Co z tego, że ktoś ma d40x, skoro poza tym to nikon, a nikon robi też D3x. Nikon to wobec tego dobry system.
No i jaki to argument w dyskusji. Można rozmawiać o konkretnych aparatach, ale taki 645D to mocny argument. Co z tego, że nie ta waga, nie ta cena i w ogóle - ważne, że jest as w rękawie.

Dla mnie osobiście zupełnie bez znaczenia jak mój system ma się zarówno do średnioformatowego formatu czy tak samo do małych evilków. Producenci owszem po części cośtam dopasowywują, jakieś lampy błyskowe, może pilot czy inny drobiazg. Zasadnicza część czyli body + obiektyw jednak zdecydowanie są inne. W średnim nie podłączymy 35mm, w drugą stronę podpasuje, ale wtedy zazwczaj wiele lepiej jednak kupić zwykły obiektyw - będzie mniejszy, lżejszy, pewnie z lepszą jakością. Podobnie ma się sprawa z evilkami - to ma być malutkie i ma mieć jasne tanie obiektywy tylko dlatego, że będą bardzo blisko matrycy. No i znów jaki to wielki ma sens podłączanie obiektywów z 35mm i aps-c? w obydwu przypadkach zmarnujemy zupełnie cechę dla której się tego evila kupiło - zyskaną nową przestrzeń zmieni się na rurowatą przejściówkę i równie wielki co kiedyś obiektyw. No i co to za interes?

Dla jasności: dobrze że coś się dzieje w fotografii, że wychodzą coraz to lepsze średniaki, że będzie ten pentax. Jestem pewien, że wiele osób wyczekiwało takiego aparatu, bo im potrzebny w pracy, bo mają zestaw optyki itd. Wciąż jednak uważam, że dla większości będzie to tylko ciekawostka i nieosiągalny cel. Chwalenie się w takim tonie, że jakaś firma, bo jakiś drogi korpus będzie po prostu nie na miejscu. Tym bardziej, jeśli w popularnym segmencie brakować będzie krytycznych elementów jak jakieś szkiełko czy konkretny korpus. To właśnie to powinno być przede wszystkim przedmiotem rozważań dla danej osoby i obecność najlepszego korpusu w astronomicznej cenie ma się tu naprawdę nijak.

Z Toba Jacku nie zgadzam się za to jeśli chodzi o wyprzedawanie pentaksa na wieść o jego średniaku. Byćmoże pozornie wyjdzie to na lepsze. Jak sam pisałeś wrzawa marketingowa, nowe nadzieje i optymizm użytkowników. Pewnie przez to będzie mniej szkiełek czy korpusów, bo przecież nowy system się tak sam nie urodzi, ale może po jakimś trudniejszym okresie będzie w końcu lepiej. Obawiać się można tylko tego, że pentaks nie wytrzyma i poniesie więcej strat niż pożytku co już może być przyczyną końca. Niestety i tak wielcy odchodzili w fotografii. Mnie szczególnie martwi, że sojusz z Samsungiem okazał się zupełną klapą - tzn, pentaks przez to był w tyle z matrycami, realnie nie zmieniło się wiele, a już od k-7 wielki brat się wycofał obierając inny cel rynkowy. Samsung z swoim potencjałem mógłby mocno dokopać starym graczom na rynku i szturmem zdobyć conajmniej pozycję taką jak sony, które już jest rozpoznawalne, a startowali z straconej pozycji i dalekiego miejsca. Jakoś to nie wyszło, a szkoda bo pewnie rynek byłby bardziej wyrównany dziś. Czy teraz wyjdzie przy takiej strategii niewiadomo.

radekone
27-02-2010, 22:06
Ale to bardzo proste i logiczne dlaczego Pentax robi 645 a nie FF:

C i N opanowaly ten rynek proponujac bardzo dobre produkty a Pentax wygladalby na tym polu jak ich ubogi krewny: z mniejszym potencjalem, brakiem opinii jako o dostawcy sprzetu pro i kilkoma latami do nadrobienia w technologii. Poniesiony naklady moglyby sie nie zwrocic, bo malo prawdopodobne jest, aby ludzie zaczeli masowo przerzucac sie na pentaxa.

Rynek cyfrowych sredniakow innych niz z polki top pro jest dla odmiany jeszcze pusty, pentax ma doswiadczenie w produkcji dobrych 645, a co najwazniejsze wydaje mi sie ze 645D bedzie skierowany do zaawansowanych amatorow, czyli tak jak pentax siebie widzi na rynku DX. Sredniakowe cyfry to jeszcze przyszlosc i ogromny rynek do zagospodarowania.

Po co sie pchac tam, gdzie konkurencja wymiata jak mozna pojsc krok dalej, gdzie jeszcze jej nie ma.

Jacek_Z
28-02-2010, 00:48
..Z Toba Jacku nie zgadzam się za to jeśli chodzi o wyprzedawanie pentaksa na wieść o jego średniaku. Oczywiście mi chodziło o te osoby, które czekały na FF w Pentaxie, bo ci zadowoleni z DX nie mają powodu.

ja się cieszę, że będzie konkurencja, bo to zawsze wpływa na spadek cen. Nawet jeśli nie kupię pentaxa to może dostanę taniej sciankę do mamiyi czy potanieją hasele.

fafniak
28-02-2010, 09:51
Nawet jeśli nie kupię pentaxa to może dostanę tanej sciankę do mamiyi czy potanieją hasele.
Co do hasselków - to niemożliwe - une są u nas "kultowe" a to co jest "kultowe" musi być drogie ;)

samek
10-03-2010, 06:32
http://www.dpreview.com/news/1003/10031002pentax645d.asp

prz3mo
10-03-2010, 08:56
http://optyczne.pl/2762-nowo%C5%9B%C4%87-Pentax_645D.html
http://www.optyczne.pl/index.php?aparat=122

piters1986
10-03-2010, 09:19
No to jak Panowie? Rozumiem że wrzucamy między bajki mit o pogoni pentaxa za C, N i S:p

prz3mo
10-03-2010, 09:41
No to jak Panowie? Rozumiem że wrzucamy między bajki mit o pogoni pentaxa za C, N i S:p

Ja tam nigdy o żadnej pogoni Pentaxa za C i N nie pisałem, ale bez przesadyzmu też, że średni format kupi sobie teraz każdy posiadacz Pentaxa np. K7, który chciałby mieć wyższy model korpusu w tym systemie, do "różnych" zastosowań.
To jest specyficzny sprzęt, raczej nie dla mas.
Ci co jakiś czas temu przesiadali się z P do C czy N i kupowali np. 5Dmk2 czy D700... nadal będą się przesiadali.

Coś czuję, że dziś na konkurencyjnych forach będzie się logowało sporo użytkowników Pentaxa :-D

mishieck
10-03-2010, 09:45
Cena startowa D3X - 799.000 JPY
Cena startowa 645D - 850.000 JPY

Tak wiem, to są inne segmenty. Ale dla wielu "pro" D3X to aparat do studia, a tu 645D może go pobić.

Ciekawie się robi na rynku ;)

prz3mo
10-03-2010, 09:48
Cena startowa D3X - 799.000 JPY
Cena startowa 645D - 850.000 JPY

Tak wiem, to są inne segmenty. Ale dla wielu "pro" D3X to aparat do studia, a tu 645D może go pobić.

Ciekawie się robi na rynku ;)

Owszem, może tak być.
I bardzo fajnie, że Pentax wreszcie ten korpus pokazał. Nie ma nic lepszego na rynku niż konkurencja.

d_an
10-03-2010, 09:55
Cena jak na te parametry całkiem niska. Pół z tego, co chce Leica za S2. Może Pentax rozrusza trochę konkurencję w cyfrowym MF.
Choć będzie trezba na to jeszcze trochę poczekać - dopiero w lipcu mają zapowiedzieć dostępność poza Japonią, zdaje się więc, że póki co nie są w stanie produkować go w większych ilościach.

piters1986
10-03-2010, 09:55
ale bez przesadyzmu też, że średni format kupi sobie teraz każdy posiadacz Pentaxa np. K7, który chciałby mieć wyższy model korpusu w tym systemie, do "różnych" zastosowań.
To jest specyficzny sprzęt, raczej nie dla mas.
Ci co jakiś czas temu przesiadali się z P do C czy N i kupowali np. 5Dmk2 czy D700... nadal będą się przesiadali.

Coś czuję, że dziś na konkurencyjnych forach będzie się logowało sporo użytkowników Pentaxa :-D

absolutna prawda! mnie tylko zaskoczyła bardzo mała waga korpusu i obiektywu oraz kompaktowość tej puszki na poziomie d3. ciekawe jak się będzie sprzedawał w japonii.

prz3mo
10-03-2010, 10:03
Może Pentax rozrusza trochę konkurencję w cyfrowym MF.

Pisząc konkurencję masz na myśli Canona i Nikona ? Nie wydaje mi się, by na tych firmach wymusiło to jakiekolwiek kroki do skonstruowania czegoś podobnego ... Canon czy Nikon kosi kasę na innym "targecie", a nie czarujmy się - dana firma jeśli wchodzi w dany segment to tylko po to by zarobić.
Pentax zwietrzył okazję na wypełnienie pewnej jakby luki, czyli powiedzmy "tańszego MF" i fajnie. Ale wydaje mi się, że z tego powodu nikt akurat w C czy N paznokci nie obgryza :)

d_an
10-03-2010, 10:06
Pisząc konkurencję masz na myśli Canona i Nikona ?

Chodziło mi raczej o taie firmy jak Mamiya czy debiutująca również w tym segmencie Leica. Jeżeli ten pentax w takiej cenie będzie szerzej dostępny chyba będą musieli jakoś zareagować.

prz3mo
10-03-2010, 10:14
Chodziło mi raczej o taie firmy jak Mamiya czy debiutująca również w tym segmencie Leica. Jeżeli ten pentax w takiej cenie będzie szerzej dostępny chyba będą musieli jakoś zareagować.

Aaaa... chyba, że tak :) No ciekawe czy będzie to miało wpływ, przede wszystkim na ceny np. Mamiya. Jeśli tak to tylko się cieszyć.

cygan
10-03-2010, 10:43
Bardzo fajny korpus ciekawe jak to będzie obrazowało. Jeżeli to prawda co piszą że matryca to Kodak KAF-4000 to w sumie taka większa leika:)

Jacek_Z
10-03-2010, 10:47
http://www.optyczne.pl/2762-nowo%C5%9B%C4%87-Pentax_645D.html
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=10553

Cena 9.400 USD. Nie wiadomo kiedy będzie oferowany poza Japonią.
Napisze to co na optycznych:
Pojechali po bandzie. Średnioformatowa lustrzanka z "niestudyjnym" natywnym ISO 200 ??? Kto jest docelowym klientem tego aparatu? No chyba nie fotoreporterzy? Landszafciarze też lubią niskie ISO. Hm

karty SD ??? Zdaje się, że to sa karty wolniejsze niż CF, pojemności też mają mniejsze. W tym momencie wybór takich kart do dużego body (tam by się znalazło miejsce, to nie kompakt), mającego do zrzucenia dane z 40 MPx matrycy jest dziwny. Wolny zrzut dużej ilości danych na karty o małej pojemności? Dla "reporterskiego" body?
Pentax na siłę chce byc oryginalny?

prz3mo
10-03-2010, 10:48
Cena 9.400 USD. Nie wiadomo kiedy będzie oferowany poza Japonią.
Napisze to co na optycznych:
Pojechali po bandzie. Średnioformatowa lustrzanka z "niestudyjnym" natywnym ISO 200 ??? Kto jest docelowym klientem tego aparatu? No chyba nie fotoreporterzy? Landszafciarze też lubią niskie ISO. Hm

Ooo, to nawet nie doczytałem z tym ISO, że dopiero od 200...

cygan
10-03-2010, 10:50
iso 200 dla ślubnych będzie jak znalazł ;)

prz3mo
10-03-2010, 10:52
iso 200 dla ślubnych będzie jak znalazł ;)

tiaa... i maksymalne (1000) też będzie dla nich OK ? :)

wyrwiflak
10-03-2010, 10:53
To nie jest żaden cyfrowy średni format. To jest analogicznie jak APSH w stosunku do FF - crop x1,35.

malita
10-03-2010, 10:59
sweet pentax dobrał się do tortu, nic tylko czekać na jakieś zdjęcia testy etc.
Niższa cena i konkurencja też będzie popuszczać, wiele osób nie kupi d3x z racji pentaxa i nikon obniży cenę aby stać się konkurencyjnym. Jak na razie jest to najlepsza cena za duży zapas megapixeli i chociaż że dostępność tylko w Japonii ale można się spodziewać ile będzie kosztować poza. Zresztą kto będzie go chciał kupić to i tak kupi bo to nie jest problem :o)

to wszystko idzie w najlepszym kierunku dla nas :-)

prz3mo
10-03-2010, 11:07
wiele osób nie kupi d3x z racji pentaxa i nikon obniży cenę aby stać się konkurencyjnym.

Nie sądzę.

loki_p
10-03-2010, 11:12
Nie rozumiem tego całego zamieszania i nagonki na to że najniższe iso to 200. Nie będzie sie dało przez to robić zdjęć? Lampy będą za mocne? Chyba zazwyczaj jest problem w drugą stronę :) Jakość będzie za słaba na tym iso?

fafniak
10-03-2010, 11:15
Poczekajmy na to jak wyglądać będzie te 100ASA może nie będzie tak źle?
Co do 200ASA - tak lampy bywają za mocne, bywa że jest w plenerku zbyt duzo światła itd. itp.
A wielki nikon z powodu jakiegoś tampaxa na 100% nie obniży ceny :D

malita
10-03-2010, 11:31
Pożyjemy zobaczymy, d3x jest jeszcze drogi, mam nadzieję że szybko Canon czy Sony wypuszczą większą ilość megapixeli aby ceny spadły bo sam mam ochotę na większą ilość megapixeli.

nowart
10-03-2010, 12:46
Drobne pytanie techniczne - czy tak niska żywotność migawki (50 tys) w porównaniu z dzisiejszymi konstrukcjami, choćby ze wspomnianego D3x-a, jest w sprzęcie średnioformatowym normą ?

fIlek
10-03-2010, 12:52
Drobne pytanie techniczne - czy tak niska żywotność migawki (50 tys) w porównaniu z dzisiejszymi konstrukcjami, choćby ze wspomnianego D3x-a, jest w sprzęcie średnioformatowym normą ?

Na pewno dla Pentaxa to norma, z drugiej strony jest on na tyle wolny, że te 50 tys. fotek to naprawdę duuuuużo :) Poza tym z 3 Pentaxów 645N, które dobrze znam, każdy jest już grubo po 150 tysiącach i nic złego się nie dzieje nie tylko z migawką, ale ogólnie z mechaniką. Jeśli trafiały do serwisu, to wskutek kretynizmu obsługującego. Z wad fabrycznych pamiętam tylko luzujące się sanki od lampy błyskowej, ale naprawa jest banalna - wystarczy wysunąć blaszkę osłaniającą i dokręcić 2 wkręty :)

Calme
10-03-2010, 14:39
" 70 uszczelek zabezpiecza korpus przed wilgocią, kurzem oraz umożliwia fotografowanie przy niskich temperaturach do −10°C." Faktycznie rewelacja dla pejzażystów....

Luźna gumka
10-03-2010, 14:50
Przyznam, że już chciałem pochwalić konstrukcję Pentaxa, do momentu, w którym zagłębiłem się w specyfikację aparatu - a mianowicie wspomniane już przez Jacka, brak natywnego ISO 100 (albo nawet 50-80). To jest prawie tak jak Sony A900. Zakres ISO 200-1600. Ani dla studyjnych, ani dla reporterów, ani landszafciarzy. I do tego obiektyw 55mm ... ???? Yyy...

Taka zabawna rzecz mi się skojarzyła - patrząc na aparat z góry to mam wrażenie, że wygląda jak statek kosmiczny z gier rodem z Amigi... ;)

Calme
10-03-2010, 14:56
Bez przesady - od kiedy to na iso200 nie można robić pejzażu ;)

Meggido
10-03-2010, 14:59
Zawsze można znaleźć punkt, którego można się uczepić jak rzep... ;-)

piters1986
10-03-2010, 15:06
hehe jak zwykle głosy niezadowolenia społecznego:-P

samek
10-03-2010, 15:10
...I do tego obiektyw 55mm ... ???? Yyy...

Coś nie w porządku z tym szkłem?

joker333
10-03-2010, 16:25
co niektóre wypowiedzi z gory cos negujące sa hmmm .....
myśle ze news powinien ucieszyć wszystkich którzy noszą się z zakupem czegoś z najwyższej półki C lub N (bo ceny moga spaść) i tych co maja szkła MF Pentaxa, inni użytkownicy Pentaxa nie maja sie zbytnio czym podniecać bo oprócz nazwy nic to wspólnego z lustrzankami APSc tego systemu nie ma inne mocowanie obiektywu etc
No chyba że ktoś chce mieć "argumenty" w wojenkach sprzętowych a to że ten system ma FF a ten nie (no to teraz ma MF)

Jacek_Z
10-03-2010, 16:46
myśle ze news powinien ucieszyć wszystkich którzy noszą się z zakupem czegoś z najwyższej półki C lub N (bo ceny moga spaść) Z jakiego powodu by miały spadać? Ceny MF nie wpływają na ceny FF i na odwrót. To dwa inne światy. Podobnie: ceny ciężarówek nie wpływają na ceny samochodów sportowych.
Mało kto ma cyfrowe 2 systemy MF i 24x36. A jak je ma to mu służą do innych celów. Tak jak do innych celów jest kombiak i ferrari.
Półka superpro ma swoje wymagania. Brak tu kompromisów. Tu się nikt nie sciga kombiakiem i nkt nie wozi kartofli ferrari. 2 systemy MF i FF w pełni wyposażone to grubo ponad 100 tys, nie licząc wyposażenia studia.

morzon
10-03-2010, 16:52
Bez przesady - od kiedy to na iso200 nie można robić pejzażu ;)

No właśnie też nie rozumiem :)

joker333
10-03-2010, 17:00
Z jakiego powodu by miały spadać? Ceny MF nie wpływają na ceny FF i na odwrót. To dwa inne światy.

cena i zastosowanie np d3x i 645d chyba powoduja ze nie sa to dwa światy i jest to alternatywa jednak....

Jacek_Z
10-03-2010, 17:10
teoretycznie czy praktycznie? Zreszta jedno i drugie tak samo. To inne zastosowania. Kupno 645 absolutnie nie wyręcz fotografa z posiadania D3x.

joker333
10-03-2010, 17:12
czyli nie ma wspolnych zastosowan tych 2 aparatow?

a ze MF i FF nie była to do tej pory konkurencja i alternatywa to wiadomo dlaczego przede wszystkim (cena)

Benek-Piast
10-03-2010, 17:19
Dyskusja jest bez sensu. Przecież wiadomo że 645D nie umywa się do boskich studyjnych Nikonów. Jest w najlepszym wypadku taką pogrubioną wersją wieśniackiej A900.

Jacek_Z
10-03-2010, 17:24
Znajdzie się z jedno wspólne zastosowanie. Tylko komu to wystarcza? :)
Nie, to nie cena. To inne zastosowanie.

Dyskusja jest bez sensu. Przecież wiadomo że 645D nie umywa się do boskich studyjnych Nikonów. .To zupełnie o to chodzi. Widać, że masz sporo praktyki w pracy z MF :sad:
MF ma przewagę nad D3x w pewnych zastosowaniach, a D3x ma przewage nad MF w innych zastosowaniach. To jasne jak słońce, a jednak nie dociera to do wszystkich.

piters1986
10-03-2010, 17:32
Kupno 645 absolutnie nie wyręcz fotografa z posiadania D3x.

możesz jaśniej?

Benek-Piast
10-03-2010, 17:33
MF ma przewagę nad D3x w pewnych zastosowaniach, a D3x ma przewage nad MF w innych zastosowaniach. To jasne jak słońce, a jednak nie dociera to do wszystkich.

Żartujesz? A w jakich to niby zastosowaniach taki Pentax 645D może mieć przewagę nad D3x?

sailor
10-03-2010, 17:44
ci studyjni ktorzy beda potrzebowali jakosci kupia hassella, ci ktorych nie bedzie stac kupia canona nikona lub sony, canona lub nikona kupia tez ci ktorzy beda potrzebowali wyzszego iso i czasem beda chcieli pobawic sie w reporterke, w tym cala rzesa slubopstrykow, bo hassel powyzej 400 jest do bani. szpanerzy kupia leice, a pentax zostanie z reka w nocniku bo po wielu latach przygotowan i pianiu o superhiperniewiadomojakim sprzecie wypuscil cos co ma byc kompromisem miedzy puszka srednioformatowa a malym obrazkiem i laczyc studio z reporterka a de facto wyszlo z tego wielkie nie wiadomo co. przynajmniej patrzac po specyfikacji, bo tak naprawde to trzeba poczekac na zdjecia z tego sprzetu zanim sie wyda o nim opinie.
ale dobrze ze cos w ogole wyszlo. moze dzieki temu ruszy sie troche na rynku srednioformatowym.

Jacek_Z
10-03-2010, 17:53
Żartujesz? A w jakich to niby zastosowaniach taki Pentax 645D może mieć przewagę nad D3x?
To prowokacja? Podpowiem. Jest to związane z przekątną klatki formatowej, inną w apartach MF niż w FX. Która to przekatna ma wpływ na ....
Kolejnej przewagi pentax nie wykorzystał, bo nie oparł sie na migawce centralnej.
Najczęsciej także matryce MF sa na CCD i miewają kolor 16-bitowy i potężną DR. Tu nie wiadomo jak to w praktyce wyjdzie, kolor jest 14 bitowy, jak w D3x. Zobaczy się niedługo na DXO.

Benek-Piast
10-03-2010, 18:29
pentax zostanie z reka w nocniku bo po wielu latach przygotowan i pianiu o superhiperniewiadomojakim sprzecie wypuscil cos co ma byc kompromisem miedzy puszka srednioformatowa a malym obrazkiem i laczyc studio z reporterka a de facto wyszlo z tego wielkie nie wiadomo co.

No to wszystko jasne z czym mamy do czynienia - z Wielkim Nie Wiadomo Czym!
Bogu dzięki! Kolejny produkt Pentaxa i kolejna klapa. Uff - już się bałem, że będzie inaczej.

To prowokacja? Podpowiem. Jest to związane z przekątną klatki formatowej, inną w apartach MF niż w FX. Która to przekatna ma wpływ na ....

To pytanie, zwyczajne pytanie. Mowisz, że są sytuacje gdzie taki Pentax 645D ma przewagę nad Nikonem D3x. Wydało mi się to nieprawdopodobne, niemożliwe, żeby taki Pentax - wielkie nie wiadomo co - mógł być lepszym niż D3x. Więc byłem ciekawy w jakich konkretnych zastosowaniach Pentax może być lepszym sprzętem od Nikona? Konkretnie w jakich zastosowaniach? Dlatego pytałem.

Powiesz, czy nie powiesz? No chyba że nie wiesz.

Jacek_Z
10-03-2010, 18:43
gdzie taki Pentax 645D ma przewagę nad Nikonem D3x
..
Dlatego Pytałem. Powiesz, czy nie powiesz? No chyba że nie wiesz.Mam nadzieję, że nie masz sklerozy. Ten watek, post 46 i nastepne to nasza polemika na temat zalet i wad pentaxa 645. Nie widzę sensu przechodzic przez to od początku, bo moje zdanie sie nie zmieniło. Szkoda, że widziałes tylko argumenty w jedną stronę, zapatrzony bezkrytycznie w pentaxa.

Większa przekątna matrycy to mniejsza GO. Można upakować więcej MPx, kłopoty z dyfrakcja pojawią sie później, więc mozna mocniej przymknąć niż FF. Będzie więcej detalu niż da się osiągnąć z małego obrazka. To tak w skrócie na szybko w czym generalnie MF jest lepsze od FF. Może miec także migawkę centralną, lepsza synchronizację z błyskiem. No ale tu ten konkretny pentax nie zaszalał - jest 1/125.

Benek-Piast
10-03-2010, 18:50
Pytałem o konkretne sytuacje, gdzie 645D przewyższa D3x. Nie dałeś mi odpowiedzi na to pytanie. Albo jej nie znasz, albo - co bardziej prawdopodobne - D3x w każdej sytuacji jest po prostu lepszy od tego Tampa... przepraszam Pentaxa.

Sam zresztą pisałeś - brak natywnego ISO 50/100, niczm nie zachwycająca synchronizacja, 14 bitowe pliki, raczej nie powalajaca DR. Moim zdaniem 645D to kiszka, tragiczny niewypał, przy której nawet d700 rules.

sailor
10-03-2010, 19:09
No to wszystko jasne z czym mamy do czynienia - z Wielkim Nie Wiadomo Czym!
Bogu dzięki! Kolejny produkt Pentaxa i kolejna klapa. Uff - już się bałem, że będzie inaczej.

widze ze jakakolwiek dyskusja z toba ma tai sens jak dyskusja z fanatykami minolty. nie wazne co sie mowi i tak nie przyjma tego do wiadomosci.
rynek pokaze jak to bedzie wygladac. jakos nie widze zbyt wiele miejsca na rynku komercyjnym dla sredniego formatu pentaxa, ale ja sie na sprzecie nie znam. ja tylko zdjecia robie.

ale ty jak widac - znasz nowy produkt pentaxa lepiej niz jego producenci. i to jeszcze przez pojawieniem sie na rynku. cieszy mnie bardzo ze dzielisz sie wiedza z nami malutkimi

Benek-Piast
10-03-2010, 19:15
widze ze jakakolwiek dyskusja z toba ma tai sens jak dyskusja z fanatykami minolty. nie wazne co sie mowi i tak nie przyjma tego do wiadomosci.
rynek pokaze jak to bedzie wygladac. jakos nie widze zbyt wiele miejsca na rynku komercyjnym dla sredniego formatu pentaxa, ale ja sie na sprzecie nie znam. ja tylko zdjecia robie.

ale ty jak widac - znasz nowy produkt pentaxa lepiej niz jego producenci. i to jeszcze przez pojawieniem sie na rynku. cieszy mnie bardzo ze dzielisz sie wiedza z nami malutkimi

Ależ źle mnie zrozumiałeś! Ja naprawdę z tobą się zgadzam! Naprawdę uważam, że nowy Pentax to Wiekie Nie Wiadomo Co! Podobnie jak ty, jestem zdania, że ten psedo-MF to poranek z ręką w nocniku Pentaxa! Że chociaż jeszcze nie ma go w sklepach, to i tak wiadomo że nie kupi go nikt - jak sam zauważyłeś - bo ludzie wybiorą albo Hassela, albo C albo N, albo Leikę.

piters1986
10-03-2010, 20:21
sami marketingowcy na forum, co zbadali potrzeby japończyków wzdłuż i wszerz, "racj jest jak du... każdy ma swoją" (J. Piułsudski) już On wiedził że będziecie się żreć o 645D

graber
10-03-2010, 21:25
T
Kolejnej przewagi pentax nie wykorzystał, bo nie oparł sie na migawce centralnej.
Najczęsciej także matryce MF sa na CCD i miewają kolor 16-bitowy i potężną DR. Tu nie wiadomo jak to w praktyce wyjdzie, kolor jest 14 bitowy, jak w D3x. Zobaczy się niedługo na DXO.

Starsze obiektywy ktore pasuja do 645D maja migawke centralna.
Co do 16 bitow to K10 ma 22 bity :) To jest dopiero sredni format heh :)
Poza tym pentax jest dziwny i tyle. Tam jest troche inaczej niz wszedzie

fafniak
10-03-2010, 22:21
sailor....nie mam zamiaru rozpoczynać żadnej wojenki, ale nawiązując do twoich własnych słów "...widze ze jakakolwiek dyskusja z toba ma tai sens jak dyskusja z fanatykami minolty. nie wazne co sie mowi i tak nie przyjma tego do wiadomosci.
rynek pokaze jak to bedzie wygladac. jakos nie widze zbyt wiele miejsca na rynku komercyjnym dla sredniego formatu pentaxa, ale ja sie na sprzecie nie znam. ja tylko zdjecia robie." - dokładnie można to samo zarzucić tobie...(pomijajac fanatyzm "minoltowy")
wyluzuj...

prz3mo
10-03-2010, 22:39
Ja tylko tak, asekuracyjnie, mam prośbę by powstrzymać emocje w tym temacie, nie zróbmy w tym temacie "atmosfery" jak w wątkach o M9. Z góry dzięki.

fafniak
10-03-2010, 22:48
Mi chodzi tylko o to że jest jednak wiele "miejsc" , sytuacji gdzie nowy pentax ma sznase na zaistnienie i sprzedaż/funkcjonowanie.A teksty w stylu sailora na zasadzie JA WIEM to jest do kitu są nei na miejscu.
W sytuacji gdzy MF za dzień kosztuje 2000zł - to wolałbym kupić tego pentaxa - wyjdzie taniej :D

perl
11-03-2010, 01:28
Pragnę zabrać tutaj głos, jako jeden z forumowiczów pentax.org.pl z nieco dłuższym "stażem" oraz długoletni użytkownik systemu Pentax ;] (fajnie brzmi, taki oficjalny ton, co nie?)
Nie podzielam tego, co wypisuje tutaj forumowicz Benek-Piast - ani treści, ani tym bardziej formy.
Jestem wręcz zażenowany tym, jaki był poziom tej dyskusji....

Jeśli mowa już o konkretnej osobie, to pomimo tego, że zdarza mu się mieć rację (jeśli powiela jakąś wiedzę nabytą na forum P), to jednak jego posty są na tyle nasycone emocjami i często mocno kontrowersyjne, że społeczność się od nich dystansuje - znalazło to swoje odzwierciedlenie na forum p.

domi, Jacek_Z, inni urażeni (lub przygnieceni poziomem intelektualnym) - sorry wielkie ;-)
Zresztą, przypuszczam Jacku, ze on po prostu nawet nie wie z kim ma okazje sie wykłócać ;-)

I zaznaczam, że nie jest to oficjalne stanowisko pentaksiarzy ;-) ale myślę, że takie nie jest tutaj potrzebne.

Na przyszłość - nie zwracajcie uwagi na debilne, prowokacyjne zaczepki, chociaż nie wiem jak by was korciło, żeby odpisać. Nie miejcie oporów, żeby dawać ostrzeżenia a nawet bany za takie wyskoki - na pewno nie będzie to postrzegane jako przejaw rasizmu systemowego.
BTW, Jacku, to juz nie pierwszy raz kiedy dałes sie sprowokowac ;]

Pokój. Kufel prosto z Pentaxa
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/03/icon_beer-1.gif
źródło (http://pentax.org.pl/images/smiles/icon_beer.gif).

i niech będzie jak dotychczas: Pentax Nikon dwa bratanki, do focenia i do szklanki ;-)

Jacek_Z
11-03-2010, 01:59
Pragnę zabrać tutaj głos, jako jeden z forumowiczów pentax.org.pl z nieco dłuższym "stażem"

domi, Jacek_Z, inni urażeni (lub przygnieceni poziomem intelektualnym) - sorry wielkie ;-)

Nie jestem urażony, skąd ten pomysł. Ja po prostu generalnie jestem bardzo cierpliwy i tłumaczę po wielokroć.
By było ciekawiej - dostałem od kolejnego pentaksiarza PW z przeprosinami. Naprawde nie trzeba :)
A to dlatego, że uwielbiam :wink: innego pentaksiarza - Micha :mrgreen:. Ale on się ucieszy jak to przeczyta :wink: :mrgreen:

fafniak
11-03-2010, 08:57
Ja dalej w temacie postaram się pisać ;)
645N znalazł swoje miejsce (na świecie) w fotografii ślubnej,studyjnej oraz na różnorakich wyprawach plenerowo/zwierzątkowych. Oczywiście nie pisze że aparat ZASTĄPI korpusy typu canona/nikona , ale ma szansę być OBOK nich.Wybiorą go ludzie którzy będą potrzebować dużej rozdzielczości.
Jeżeli poprzednio pentax znalazł sobie miejsce w takich zastosowaniach - dlaczego teraz ma być inaczej?

Chomsky
11-03-2010, 11:16
Pragnę zabrać tutaj głos, jako jeden z forumowiczów pentax.org.pl z nieco dłuższym "stażem" oraz długoletni użytkownik systemu Pentax ;] (fajnie brzmi, taki oficjalny ton, co nie?)
Nie podzielam tego, co wypisuje tutaj forumowicz Benek-Piast - ani treści, ani tym bardziej formy.
Jestem wręcz zażenowany tym, jaki był poziom tej dyskusji....

Jeśli mowa już o konkretnej osobie, to pomimo tego, że zdarza mu się mieć rację (jeśli powiela jakąś wiedzę nabytą na forum P), to jednak jego posty są na tyle nasycone emocjami i często mocno kontrowersyjne, że społeczność się od nich dystansuje - znalazło to swoje odzwierciedlenie na forum p.

Zresztą, przypuszczam Jacku, ze on po prostu nawet nie wie z kim ma okazje sie wykłócać ;-)

I zaznaczam, że nie jest to oficjalne stanowisko pentaksiarzy ;-) ale myślę, że takie nie jest tutaj potrzebne.

Na przyszłość - nie zwracajcie uwagi na debilne, prowokacyjne zaczepki, chociaż nie wiem jak by was korciło, żeby odpisać. Nie miejcie oporów, żeby dawać ostrzeżenia a nawet bany za takie wyskoki - na pewno nie będzie to postrzegane jako przejaw rasizmu systemowego.

Pokój. Kufel prosto z Pentaxa
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/03/icon_beer-1.gif
źródło (http://pentax.org.pl/images/smiles/icon_beer.gif).

i niech będzie jak dotychczas: Pentax Nikon dwa bratanki, do focenia i do szklanki ;-)

Jaki to poprawny tekst! Jeszcze brakuje podpisu Wisławy i pana Kutza.
Ale powaznie!
Zastanowił mnie ostatnio sukces małego i taniego Pentaxa Kx. Obraz z tej "tanizny" smiało konkuruje z 3 krotnie droższymi konkurencyjnymi lustrzankami i wygrywa w tej konkurencji. To chyba oznacza, ze inżynierowie- projektanci Pentaksa weszli na dobrą sciezke. Konstrukcyjnie Pentaks zawsze zaskakiwał innoscia-K7 chociażby. To rokuje dobrze na przyszlość.
Nowa matryca w 645 to ccd a nie CMOS, nie dziwi dość niska najwyższa czulość, zapewne zadziwią kolory, przejścia tonalne i dynamika. To raczej aparat na statyw, także w plenerze, przyroda, krajobrazy, architektura, spokojny reportaż, studio. To bedzie jego działka. Co mi z wysokiego iso pełnego plaków na twarzy w kolorze brązu, czy starej pomaranczy?
Cześć.Ch.

Sylwiusz
11-03-2010, 11:29
To tak w skrócie na szybko w czym generalnie MF jest lepsze od FF. Może miec także migawkę centralną, lepsza synchronizację z błyskiem. No ale tu ten konkretny pentax nie zaszalał - jest 1/125.
Gwoli scislosci, migawka centralna nie jest cecha KORPUSU, a konkretnego SZKLA, bo musi stanowic integralna czesc optyki. Nie wiaz wiec tego z korpusem. Tutaj Pentax ma 2 szkielka do 645 - 75/2.8 LS i 135/4 LS, oba z migawka centralna i pozwalajace na synchro do 1/500 s. Pewnie, ze sa to szkla bez AF, ale z wielkim, jasnym wizjerem 645 i matowka z klinami, ktora to Pentax oferowal do 645, nie jest to az taki problem, zwlaszcza zeprzypracy z lampami studyjnymi mamy nieco wiecej czasu niz w fotoreporterce ;-)
Synchro standardowe - 1/125 s jest w tej chwili topowe dla sredniego formatu - po prostu te wielkie migawki mechaniczne lepiej sie nie wyrabiaja :-) We wspolpracy z dedykowanymi lampami jest tez HSS, nie wiem czy inne, srednie formaty maja to, ale raczej nie.

perl
11-03-2010, 11:32
Chomsky, to fakt. O tego K-xa jest teraz wojna z optycznymi, których testy są tak nieobiektywne, że niektórzy siwieją jak to czytaja ;]

Co do CCD w P645D.
Mnie w strone cyfrowego średniego na razie nie ciągnie, bo raz że nie mam funduszy, a dwa - że w tym momencie taki aparat jest mi kompletnie niepotrzebny
Ale jesli okazałoby sie że jednak potrzebuje, to z pewnoscia bedzie Pentax ;-)
Miałem okazje swego czasu "popracować" na mamiyi 645 AFD....(wersja II lub III, nie pamietam...)
iso400 jest w niej już nieużywalne, porównać mogę do (tak mniej wiecej) iso800 czy moze nawet 1000 z Pentaksa k10d czy Nikona D80.
Pamietac trzeba że ten aparat nadal troche kosztuje, sama ścianka oczywiscie duzo wiecej niz body ;]

Co do szumów w średnim formacie, to chyba nie ma się co na ten temat rozwodzić, kto o tym rozmawia, najzwyczajniej w Świecie nie rozumie chyba że średni format to po prostu inna filozofia niż mały obrazek.

Co by nie mówić, zgodze sie z niektorymi że iso 50~80 by sie jednak bardziej przydało niż uzyteczne 800, bo od nieszumiącego wysokiego iso jest mały obrazek.

edit: a nawet iso 25..

sailor
11-03-2010, 12:59
sailor....nie mam zamiaru rozpoczynać żadnej wojenki, ale nawiązując do twoich własnych słów

dokładnie można to samo zarzucić tobie...(pomijajac fanatyzm "minoltowy")
wyluzuj...

niestety po raz kolejny juz w kolejnym watku zle interpretujesz moje slowa. czy ja gdziekolwiek napisalem ze pentax jest zly? wrecz przeciwnie. tylko ze to swietny aparat nie wiadomo dla kogo (pomijam juz fakt ze z 5 lat za pozno). do studio? nie, bo brak mu niskich iso ktore studyjni uwielbiaja. hassel ma iso 50 z mozliwoscia obnizenia do 25. gdzie tu miejsce dla pentaxa? do reporterki? nie ze srednioformatowym AFem i tak niskim iso. Dla slubniakow? tez niebardzo chco tam chyba najbardziej sie sprawdzi. tylko kto z fotgrafow slubnych bedize chcial sie bawic srednim formatem?
oczywiscie ze 645afd znajdzie swoich zwolennikow i nawet fanatykow. przy minolcie a900 tez jeden taki udowodnil ze jest lepsza od mamyi zd i hassella 39.
ja naprawde zycze dobrze pentaxowi bo to bardzo porzadny system jest. tyle tylko ze ruchy jego projektantow sa malo zrozumiale. robienie ze sredniego formatu pseudoreporterskeij puszki, niewykorzystanie zalet srednioformatowek, wpakowanie kart sd i wiele innych sprawia ze jakos kiepsko widze podbij rynku srednioformatowego przez pentaxa. ale jak pisalem - ja sie na sprzecie nie znam i jakby co to z przyjemnsocia bede obserwowal rozwoj tego systemu.
a co do fanatyzmu minoltowego - przez dlugi czas mialem 700si zanim przesiadlem sie na nikona ;)

Mi chodzi tylko o to że jest jednak wiele "miejsc" , sytuacji gdzie nowy pentax ma sznase na zaistnienie i sprzedaż/funkcjonowanie.A teksty w stylu sailora na zasadzie JA WIEM to jest do kitu są nei na miejscu.

wskaz mi prosze miejce wktorym napisalem ze jest do kitu??
a przy okazji wskaz prosze miejce gdzie sprawdzi sie LEPIEJ niz konkurencja. bo jesli bedzie prawie tak dobry jak pozostale aparaty to kupia go tylko fani pentaxa. by przekonac kogos do zmiany systemu trzeba dac mu cos wiecej niz tylko "prawie tak samo dobrze"

W sytuacji gdy MF za dzień kosztuje 2000zł - to wolałbym kupić tego pentaxa - wyjdzie taniej :D

tyle kosztuje hassel - a nie jest to sprzet ktory jakosciowo mozna porownywac. jesli juz - porownujmy to do mamyi - ktora mozna miec za 1-1,5kpln za dzien.

axer
11-03-2010, 13:24
Gwoli scislosci, migawka centralna nie jest cecha KORPUSU, a konkretnego SZKLA, bo musi stanowic integralna czesc optyki.

Nieprawda.
A migawka Sinara i podobne? Zbudowano ją właśnie po to, by ułatwić pracę szkłami LF bez wbudowanej migawki centralnej. Jeśli zbudowano coś takiego w wielkim formacie, tym bardziej jest to wykonalne w średnim. Tyle że to pozwoliłoby na używanie niefirmowych szkieł z korpusem wyposażonym w taką migawkę, co zmniejszyłoby zysk firmy ze sprzedaży firmowych szkieł.

Jacek_Z
11-03-2010, 13:26
Gwoli scislosci, migawka centralna nie jest cecha KORPUSU, a konkretnego SZKLA, bo musi stanowic integralna czesc optyki. Nie wiaz wiec tego z korpusem.
Generalnie to tak jest. Ale co do ścisłosci to już sie mylisz ;-) Były obiektywy do LF bez migawek centralnych, a migawka centralna (i nie tyko) była montowana osobno. I ciekawostka - była małoobrazkowa lustrzanka z migawką centralną w body. Nie pamiętam jak się nazywała. Chyba Topcon, ale sobie nie dam za to uciąć głowy :)

PS - mam 3 obiektywy z migawką centralną :)

Tutaj Pentax ma 2 szkielka do 645 - 75/2.8 LS i 135/4 LS, oba z migawka centralna i pozwalajace na synchro do 1/500 s. Pewnie, ze sa to szkla bez AF,.Wiem. Podobna sytuacja jest w mamiyi 645. Tam też jest kilka obiektywów z centralną migawką.

Sylwiusz
11-03-2010, 13:43
Generalnie to tak jest. Ale co do ścisłosci to już sie mylisz ;-) Były obiektywy do LF bez migawek centralnych, a migawka centralna (i nie tyko) była montowana osobno. I ciekawostka - była małoobrazkowa lustrzanka z migawką centralną w body. Nie pamiętam jak się nazywała. Chyba Topcon, ale sobie nie dam za to uciąć głowy :)
Zgadza sie, ale do tego wyjatkowego, maloobrazkowego aparatu z migawka centralna musialy byc specjalnie zaprojektowane szkla :-) Ergo - nie daloby sie zrobic tego numeru z 645D, bo przestalyby pasowac do niego stare szkla 645 :-) Stad tez wspolczesni producenci daja centralna jako opcje, w szklach :-)
A co do zawodowcow - swego czasu np. Yann Arthus Bertrand uzywal Pentaxa 645N na ziemi min. ze szklami z centralna migawka, nawet pojawia sie ten sprzet tu i owdzie na jego stronie:
http://www.yannarthusbertrand.org/v2/yab_us.htm
A i Salgado bardzo lubi uzywac 645N i chwali go

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/03/post1681243189486-1.jpg
źródło (http://forum.brfoto.com.br/uploads/monthly_05_2009/post-168-1243189486.jpg)
Kto wie czy wobec 645D wkrotce nie wroca do tej marki? ;-)

!AGresT
11-03-2010, 13:43
W sytuacji gdzy MF za dzień kosztuje 2000zł - to wolałbym kupić tego pentaxa - wyjdzie taniej :D

Za 2000 na dobę spokojnie pożyczysz Sinara + 4 obiektywy + PhaseOne 45+ + McBookPro z softem + asystent + bezterminowa archiwizacja (backup).

sailor
11-03-2010, 16:23
moze sie do ciebie w takim razie za czas jakis zglosze jak masz takie ceny :D

fIlek
11-03-2010, 16:32
Zgadza sie, ale do tego wyjatkowego, maloobrazkowego aparatu z migawka centralna musialy byc specjalnie zaprojektowane szkla :-) Ergo - nie daloby sie zrobic tego numeru z 645D, bo przestalyby pasowac do niego stare szkla 645 :-) Stad tez wspolczesni producenci daja centralna jako opcje, w szklach :-)
A co do zawodowcow - swego czasu np. Yann Arthus Bertrand uzywal Pentaxa 645N na ziemi min. ze szklami z centralna migawka, nawet pojawia sie ten sprzet tu i owdzie na jego stronie:
http://www.yannarthusbertrand.org/v2/yab_us.htm
A i Salgado bardzo lubi uzywac 645N i chwali go

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/03/post1681243189486-1.jpg
źródło (http://forum.brfoto.com.br/uploads/monthly_05_2009/post-168-1243189486.jpg)
Kto wie czy wobec 645D wkrotce nie wroca do tej marki? ;-)

Bo to naprawdę świetny sprzęt, pracowałem na tym baaaardzo dużo i zawsze sobie chwaliłem.

sailor
11-03-2010, 16:37
Bo to naprawdę świetny sprzęt

to samo mozna powiedziec o rolleiflexie - 6008af byl swietnym sprzetem a jego nastepca hy6 sprowadzal sredni format niemal do prostoty obslugi cepa. w dodatku mial wszystki zalety sredniego formatu i kilka rewolucyjnych rozwiazan. i co z tego?? 6008 nadal robi super zdjecia ..a hy6 przepadl chyba na wyprzedazy bankrutujacej firmy

Jacek_Z
11-03-2010, 16:45
I jak po filku i Salgado widać to średnioformatówka dla ludzi z zacięciem fotoreporterskim :)
Przy czym oczywiście nie zastąpi w reporterce D3 albo 1Dmk4. Ale jest jakoś dziwnie "skonfigurowana" i ze studia jesli by miała wypychać hasela to tylko ceną, bo nie niskim ISO i nie centralną migawką.
Pentax szuka niszy i to takiej gdzie do tej pory MF nie królowały (i królować nie będą). Np reporterka slubna, fotografia przyrodnicza. Bardzo mała ta półeczka, ale w nią będzie dobrze wpasowany.

Sylwiusz
11-03-2010, 17:03
I dokladnie w takiej niszy, glownie outdoorowej Pentax ma szanse sie odnalezc z 645D. Tak jak to bylo za czasow analogowych 645 i 67, ktore mialy swego czasu ok. 40% rynku MF na swiecie - dane sprzed ok. 7 lat, nie mam juz zrodla tej statystyki niestety :-(

Jacek_Z
11-03-2010, 17:21
jest róznica. Do analoga mogłeś włozyć niskoczuły film. Tu nie masz takiej możliwości. Czyli nie może stawać w szranki z typowo studyjnymi haselkami. W dodatku popularność pentaxa brała się z tego, że nie był to kwadrat, a wiele osób nie chce obcinać kwadratów. Teraz hasel zrezygnował z kwadratu, przypomnę. Kolejna wazna rzecz to to, że pentax byłbardzo nowoczesny, zautomatyzowany. Większość haselków to były stare mechaniczne body, bez automatyki, naciągu filmu itd. Pentax zaoferował wtedy cos nowego, czego inni nie mieli.
Teraz hasel ma prostokąt, ma automatyki, ma niskie ISO, ma wymienne ścianki, ma AF i dobre szkiełka z AF i z centralna migawką. Ciężko będzie go wygryźć, szczególnie ze studia, nie mając kilku jego atutów.
W dodatku przypomni się zapewne mamiya - juz jest info o DM40 - to będzie główny konkurent pentaxa.
Oprócz swojej niszy pentax dotrze do tych, których nie stać na system hasela (pamiętajmy, trzeba mieć kilka obiektywów) i którzy jakoś przecierpią te niedostatki pentaxa kupując tańsze body i wiele tańszą optykę.

fafniak
11-03-2010, 19:00
Za 2000 na dobę spokojnie pożyczysz Sinara + 4 obiektywy + PhaseOne 45+ + McBookPro z softem + asystent + bezterminowa archiwizacja (backup).
Jak powiedziałeś A to powiedz i B - gdzie takie ceny są?

Sailor - nie bardzo chce mi się to ciągnąć - proponuję poczekać na to jak będzie wyglądać 100ASA
Bo faktycznie problemem jest 200ASA co w studio może stanowić dodatkowy element na -

Sylwiusz
11-03-2010, 19:29
Marcin, a czemu w studio to bazowe ISO200 ma przeszkadzac niby? Tak czy inaczej najnowszy Hassel H4D-40 i Mamiya DM40 uzywaja tej samej matrycy Kodaka, wiec u nich tez ISO200 jest rzeczywista bazowa czuloscia przetowrnika, a np. 100 czy 80 uzyskiwane na drodze programowej. Tyle, ze Pentax podal, ktore ISO sa rozszerzone, a H i M nie, moze zrobil z tym blad? ;-)

fafniak
11-03-2010, 19:52
200 aSA to naprawdę dużo przy lampach studyjnych - czasem może zabraknąć regulacji - tylko tyle

Sylwiusz
11-03-2010, 20:08
jest róznica. Do analoga mogłeś włozyć niskoczuły film. Tu nie masz takiej możliwości. Czyli nie może stawać w szranki z typowo studyjnymi haselkami.
Przypominam, ze najnowszy Hassel H4HD40 ma dokladnie te sama matryce co Pentax 645D a wiec i bazowa czulosc ISO200. 100 jest jeno rozszerzona.

W dodatku popularność pentaxa brała się z tego, że nie był to kwadrat, a wiele osób nie chce obcinać kwadratów. Teraz hasel zrezygnował z kwadratu, przypomnę. Kolejna wazna rzecz to to, że pentax byłbardzo nowoczesny, zautomatyzowany. Większość haselków to były stare mechaniczne body, bez automatyki, naciągu filmu itd. Pentax zaoferował wtedy cos nowego, czego inni nie mieli.
Ale 645 nigdy nie bylo tak popularne jak 67 Pentaxa. Korpus calkowicie mechaniczny, nigdy nie powstala wersja AF. Ba! 67 nie mial nawet wymiennych magazynkow a mimo to sie spopularyzowal bardzo. Ki diabel? Ano zwarta konstrukcja. To co w studio swietnie sie sprawdza - czyli modularnosc systemow Hassela w terenie okazuje sie o kant d... potluc, podobnie jak rozmiary i waga. I w takim tonie wypowiadala sie zawsze wiekszosc fotografow zawodowych, ktorzy swego czasu wybrali 67 ale i rowniez 645 (ktore na poczatku bylo manualne, AF przyszedl z wersja "n" i mial jak piszesz na pewno pewien wplyw na wybor tego sprzetu).

Teraz hasel ma prostokąt, ma automatyki, ma niskie ISO, ma wymienne ścianki, ma AF i dobre szkiełka z AF i z centralna migawką. Ciężko będzie go wygryźć, szczególnie ze studia, nie mając kilku jego atutów.
Dokladnie, ze studia Hassela raczej nie da sie "wygryzc", zwlaszcza jesli ktos juz zainwestowal naprawde gruba kase (co jest latwe w tym systemie) w system H. Ale tam, gdzie ktos bedzie liczyl kase, a bedzie mu zalezalo na tych 40 MPix i srednim obrazku, to powinien Pentax znalezc nabywcow. U fotografow terenowych jednak to zupelnie inna bajka. Tutaj Hassel jest bez szans z migawka do zaledwie 1/800 s i modularna, nieodporna na czynniki zewnetrzne, obudowa. Tylko Pentax musi dorobic jeszcze jakies dobre szklo UWA, bo poki co najszerszy w systemach 645 zoom FA 33-55 mm, da katy widzenia zblizone do 26 mm na malym obrazku, szeroko, ale daleko od UWA.

W dodatku przypomni się zapewne mamiya - juz jest info o DM40 - to będzie główny konkurent pentaxa.
Oprócz swojej niszy pentax dotrze do tych, których nie stać na system hasela (pamiętajmy, trzeba mieć kilka obiektywów) i którzy jakoś przecierpią te niedostatki pentaxa kupując tańsze body i wiele tańszą optykę.
W przypadku Mamiyi, o ile jej cena, jak wynika z zapowiedzi, bedzie 2x wyzsza od Pentaxa, to nie wroze jej specjalnego powodzenia. W koncu 645AF, ktore pokazalo sie zaledwie 2 lata po Pentaxie 645n, nigdy nie odniosla jego sukcesu.

Sylwiusz
11-03-2010, 20:10
200 aSA to naprawdę dużo przy lampach studyjnych - czasem może zabraknąć regulacji - tylko tyle
Biorac pod uwage, ze przy MF dyfrakcja zaczyna sie na mniejszych przeslonach niz na APS-C czy FF, to mozna spokojnie w razie czego domknac mocniej szklo. Chyba, ze zakladamy, ze pracujemy w studio na malej g.o., to wowczas faktycznie, iso200 moze sprawic czasemnieco problemu.

!AGresT
11-03-2010, 20:12
Jak powiedziałeś A to powiedz i B - gdzie takie ceny są?

Wysłałem Ci Be via PM.

Jacek_Z
11-03-2010, 21:07
Przypominam, ze najnowszy Hassel H4HD40 ma dokladnie te sama matryce co Pentax 645D a wiec i bazowa czulosc ISO200. 100 jest jeno rozszerzona.
mamiya ma ISO 80-800 i matryce Leafa, hasel ma matryce KAF-40000 rozmiar 7304 x 5478 pixels i 16 bitowy kolor, a pentax 7264x5440pixels i 14 bitowy kolor. Nie są więc to chyba takie same matryce. Hasel ma doświadczenie w oprogramowaniu matrycy MF. Pentax - nie. Efekty z matrycy D3x a A900 są inne. Więc z pozornego podobieństwa matryc bym wniosków nie wyciągał. Poczekajmy na DXOmark czy inne testy.
jeśli ISO 100 hasela nie jest natywne, to fakt, że kolor ma 16 bitowy jest bardzo ważny. Bo może będzie to akceptowalna czułość.

Ale 645 nigdy nie bylo tak popularne jak 67 Pentaxa. Korpus calkowicie mechaniczny, nigdy nie powstala wersja AF. Ba! 67 nie mial nawet wymiennych magazynkow a mimo to sie spopularyzowal bardzo. Ki diabel? Ano zwarta konstrukcja. No i praktycznie brak konkurencji jeśli chodzi o prace w terenie. Mamiya RB i RZ to wielkie i ciężkie grzmoty, a Bronica GS-1 nie zdobyła sobie jakoś popularności (nie wiem dlaczego). W teren noszono więc (oprócz pentaxa 67) wynalazki takie jak Mamiya 6 i potem 7 i nieliczne body 6x9. Dawało to mnóstwo detalu, więcej niż 6x4,5.

W koncu 645AF, ktore pokazalo sie zaledwie 2 lata po Pentaxie 645n, nigdy nie odniosla jego sukcesu. Rozpatrujesz body pasujące ci do koncepcji. Mamiya 645 (wszystkie modele, system) odniosła co najmniej 10x większy sukces niż pentax 645.

Sylwiusz
11-03-2010, 21:48
mamiya ma ISO 80-800 i matryce Leafa, hasel ma matryce KAF-40000 rozmiar 7304 x 5478 pixels i 16 bitowy kolor, a pentax 7264x5440pixels i 14 bitowy kolor. Nie są więc to chyba takie same matryce.
Jedyna matryca 44x33 mm o rozdzialce 40 Mpix to poki co Kodak KAF-40000, dopiero co wprowadzony w zeszlym roku na rynek. To zbyt duzy zbieg okolicznosci, ze akurat w tym okresie trzy firmy pokazuja sprzet z przetownrikiem o takich parametrach. 16-bit to kwestia przetwornika A/D, ktory w przypadku matrycy CCD jest zewnetrzny i niezalezny. Roznice w ilosci piksli juz byly podawane niejednokrotnie w inny sposob dla tych samych matryc, czasem producent podal calkowita ilosc pikseli, czasem tylko aktywne. Leaf nie robi wlasnych matryc. Ale tez nie chwali sie jakiej produkcji sa, istnieje wiec niewielka mozliwosc, ze na zamowienie produkuje mu je Dalsa, ale czemu akurat o identycznych podstawowych parametrach jak KAF-40000?

Hasel ma doświadczenie w oprogramowaniu matrycy MF. Pentax - nie.
Nie sadze, zeby byly roznice w programowaniu wiekszej czy mniejszej matrycy. A jesli idzie o mniejsze to akurat Pentax ma duzo wieksze doswiadczenie w "malych" DSLRach.

Efekty z matrycy D3x a A900 są inne. Więc z pozornego podobieństwa matryc bym wniosków nie wyciągał. Poczekajmy na DXOmark czy inne testy.
Ja podobienstwo matryc tylko pod katem natywnej czulosci wyciagalem :-) Jak bedzie w praktyce z jakoscia - okaze sie za pare miesiecy.

jeśli ISO 100 hasela nie jest natywne, to fakt, że kolor ma 16 bitowy jest bardzo ważny. Bo może będzie to akceptowalna czułość.
A to tylko praktyka pokaze. Wiele implementacji nizszych od natywnych czulosci sprawdza sie niezle. Tu tez mozemy poteoretyzowac, znow okaze sie w praktyce.

Rozpatrujesz body pasujące ci do koncepcji. Mamiya 645 (wszystkie modele, system) odniosła co najmniej 10x większy sukces niż pentax 645.
Zgodze sie z Toba co do Mamiyi 645, ale nie 645AF, ktora nie odniosla specjalnego sukcesu, pewnie min. przez brak bezposredniej kompatybilnosci z manualnymi szklami z ich systemu 645, i w praktyce sprzedalo jej sie duzo mniej niz Pentaxa 645.

stomate
11-03-2010, 22:09
Wszystkie nowe 40-stki wyposażone są w matryce Kodaka KAF-40000. Zarówno Hasselblad H4D, PhaseOne P40+, Mamiya DM40, Leaf Aptus II 8 jak i Pentax 645D wyposażone są w produkt Kodaka. Dalsa nie produkuje obecnie przetwornika o parametrach zbliżonych do KAF-40000. Jest 33-megowy FTF5066C i 48-megowy FTF6080C.
Innych producentów tego typu rejestratorów brak :-)

Piotr_
11-03-2010, 22:20
Ja podobienstwo matryc tylko pod katem natywnej czulosci wyciagalem :-)

W D3x jest natywne ISO100 w A900 ISO200 z podobno tej samej matrycy.

Jacek_Z
11-03-2010, 22:59
Ja się poddaję, tak dokładne rozbieranie sprzetu na częsci bez danych to tylko spekulacje.
te same matryce dają inny obraz, wyciągane sa z nich inne czułości itd. Nie ma sensu wyciagać wniosków o jakości na podstawie danych technicznych, bo z D3x a A900 wyciśnięto diametralnie co innego. Więc czy matryca ma decydujące znaczenie? A filtry na matrycy, oprogramowanie, przetwornik A/D itd ? To jak widac ma znaczenie.

na razie nie ma wielu matryc MF po testach na www.dxomark.com/index.php/eng/DxOMark-Sensor/Camera-rankings (http://www.dxomark.com/index.php/eng/DxOMark-Sensor/Camera-rankings) , są 2 matryce 39 Mpx i ich wyniki sa inne.

Sylwiusz
11-03-2010, 23:31
Masz racje Jacku, my tu dzielimy skore na niedzwiedziu, a sprzet ma trafic na rynek japonski dopiero w maju :-) Zapowiada sie niezle, ale czy taki faktycznie bedzie? Pokaze praktyka, za pare miesiecy :-)

perl
12-03-2010, 03:05
O. Aleście się rozgadali. O tych samych matrycach w roznych puchach.
A900 vs D3x ? ;-)

Należy mieć na uwadze, że Hoya w K-xie wyciągnęła więcej z matrycy 12mpix niż Nikon (D300, D300s, D90 ;-) )
A przeciez D300 to puszka uwazana w PL za półprofesjonalną ;-) z aspiracjami jako back-up dla reporterów posiadających D700/D3, więc Nikon musiał wyżyłować w niej matrycę ile tylko się dało ;-)
A Pentax poszedł jeszcze dalej i to w totalnie amatorskiej puszce, najniższej klasy.
Tym większa chwała dla P, bo przypuszczam, że z DX-owej matrycy dużo ciężej wyciągnąć tyle co z FX (żeby różnica była aż tak duza jak pomiedzy A900 i D3x)

Więc Sylwek moze miec prorocze racje :]
Oby ;-)

Co do kasiory, to uważam że jeśli nawet 645D nie będzie zbyt rozchwytywany, to na K-xie zbito taką kasę, że Hoya jest przygotowana na ewentualna porazke cyfrowego 645 ;]

prz3mo
12-03-2010, 08:10
Należy mieć na uwadze, że Hoya w K-xie wyciągnęła więcej z matrycy 12mpix niż Nikon (D300, D300s, D90 ;-) )
A przeciez D300 to puszka uwazana w PL za półprofesjonalną ;-) z aspiracjami jako back-up dla reporterów posiadających D700/D3, więc Nikon musiał wyżyłować w niej matrycę ile tylko się dało ;-)

Spoko, tylko zauważ jaki okres czasu dzieli premierę tych dwóch puszek. Gdy pokazał się D300 to co Pentax miał w tej klasie? Odpowiedź brzmi - nic.

Benek-Piast
12-03-2010, 10:06
Spoko, tylko zauważ jaki okres czasu dzieli premierę tych dwóch puszek. Gdy pokazał się D300 to co Pentax miał w tej klasie? Odpowiedź brzmi - nic.

A jaki czas dzielił premierę Nikona d300s od Pentaxa k-x?

prz3mo
12-03-2010, 10:55
A jaki czas dzielił premierę Nikona d300s od Pentaxa k-x?

Pisałem o D300, nie D300s.

Wracajmy jednak do tematu, którym jest 645D.

perl
12-03-2010, 11:46
Mam prośbę. Nie dyskutuj z Benkiem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem...

W każdym razie, jaki czas dzielił premierę Alfy900 od D3x ?
Bo też niemały.
O tym właśnie mówię....

A to czy Nikon miał wtedy coś takiego jak Alfa900, czy nie, to już mało znaczące, tak samo jak w przypadku Pentaxa. Ale przypomnę Ci, że oczywiście nie miał.

Jacek_Z
12-03-2010, 12:33
Teraz nikon ma D5000 z jakością D300, więc .. czas ma niebagatelne znaczenie. Półka - drugorzedne, bo te same matryce się wsadza do coraz niższych body.
Nikon miał matryce 6 MPx CCD w kilku body, potem 10 MPx CCD w kilku body i 12 MPx CMOS w kolejnych kilku. To wszystkie matryce we wszystkich cropowych body nikona od początku, czyli od czasu D70 ! w body Dxx, Dxxx i Dxxxx (nie liczę "eksperymentów" na półce jednocyfrówek). Trzy matryce załatwiały prawie wszystkie (cropowe) lustrzanki nikona!

fafniak
12-03-2010, 14:44
No... to jeżeli zapowiedzi sprawdzą się to do tego tampaxa będzie szeroki i być może będzie miał wbudowanego polara :)

prz3mo
12-03-2010, 14:53
No... to jeżeli zapowiedzi sprawdzą się to do tego tampaxa będzie szeroki i być może będzie miał wbudowanego polara :)

Teraz ja Ci napiszę jak Ty mi kilka dni temu na forum Pentaka :-P :
Sio na swoje forum ! :-P

ps.
Może mieć nawet wbudowany toster, badziew i już ;)

;)

fafniak
12-03-2010, 15:27
:-P
toster - po cholere?!?? Ale dobrą wewnętrzną wywoływarkę RAW - jak najbardziej - szczeg. z filtrem mist albo promist lub black proamist o róznych gradacjach....... ale to juz było by zbyt pięknie

prz3mo
12-03-2010, 15:41
:-P
toster - po cholere?!??

No jak po cholerę...focisz sobie na jakiejś sesji, nagle chce Ci się jeść, odpalasz w menu funkcję tostera, wkładasz do korpusu chleb tostowy i heeeja.. :-P

fafniak
12-03-2010, 15:58
cholera... tylko jedyny elemnt grzejny to matryca - na tosty trochę zbyt mała...

mishieck
12-03-2010, 16:14
Na duże tosty to tylko 8x10. Z 645D to najwyżej chipsy.

Sylwiusz
12-03-2010, 16:56
Toster ciezko zrobic z mala matryca 645D, ale tym wielkim lustrem w trybie seryjnym pewnie schabowe podlozone pod matowke daloby sie tluc? :-P

prz3mo
12-03-2010, 20:42
Toster ciezko zrobic z mala matryca 645D, ale tym wielkim lustrem w trybie seryjnym pewnie schabowe podlozone pod matowke daloby sie tluc? :-P

hehehe :)

kh29228
12-03-2010, 22:01
no i klasycznie jak w każdym wątku pojawił się mega OT:mrgreen:

mnie zastanawia tylko czemu oni decydują się na tak małe (pod względem rozmiarów) matryce. Wydaję mi się, że gdyby nawet kosztem znacznie wyższej ceny dali matrycę ~6x4,5 to byłby to znacznie ciekawszy produkt. A tak to mamy takie w sumie mydło i powidło.

Jacek_Z
12-03-2010, 22:11
1. matryca by była nie trochę, a wiele, wiele droższa.
2. boja się jak by rysowała starsza optyka na brzegach matrycy. Jak pokazało doświadczenie zebrane na FF - wypada to znacznie gorzej niz na analogu. Szczególnie winieta.

domi
14-03-2010, 17:59
Akurat winieta jest chyba najmniejszym problemem w cyfrowych puszkach (a przynajmniej w szerokim dość zakresie, np 2-3EV) , o wiele gorsze jest to co idzie wraz z nią, a dokładniej to zmniejszający się MTF, bo tego to nie ma jak poprawić. Żeby pozbyć się w ogóle problemu trzeba by było sięgnąć po rozwiązanie jak w Leice M9 - czyli system skomplikowanych mikrosoczewek wprost na matrycy.

A tak w ogóle to kiedy są jakieś szanse na to, że aparat trafi w ręce niezależnych osób? Pentaks pokazał prototyp czy wersję finalną? Bo dalej nie wiem czy traktować to jak zapowiedź czy jednak realny i dostępny już za chwilkę produkt?
No i jeden szczegół jeszcze. Nazwa kiedyś wskazywała na format aparatu bo i filmy były stosunkowo tanie. Aparat powinien być z tego co wiem 6x4,5 a jest.... no właśnie crop. To co z tą nazwą teraz?

Jacek_Z
14-03-2010, 20:45
Akurat winieta jest chyba najmniejszym problemem w cyfrowych puszkach (a przynajmniej w szerokim dość zakresie, np 2-3EV) To zalezy jaka kto przykłada wage do jakości. Bo wyciaganie niedoświetlenia rogów na poziomie 3 EV to nic ciekawego.

No i jeden szczegół jeszcze. Nazwa kiedyś wskazywała na format aparatu bo i filmy były stosunkowo tanie. Aparat powinien być z tego co wiem 6x4,5 a jest.... no właśnie crop. To co z tą nazwą teraz? Co niektorzy unikają nazw związanych z formatem.:) Mamiya juz sie nie nazywa 645, tylko ZD albo DM. Pentax nadal brnie ze starą nazwą, któfa faktycznie wprowadza w błąd.

domi
15-03-2010, 00:57
To zalezy jaka kto przykłada wage do jakości. Bo wyciaganie niedoświetlenia rogów na poziomie 3 EV to nic ciekawego.

Zgadza się, ale dzisiaj jeśli to tylko jasność i takie ekstremum w tych mniej przyciągających wzrok miejscach (rogi) to dla mnie to pomniejszy problem, bo programowo da się całkiem nieźle pozbyć. Innymi słowy wolałbym większą matrycę i pozbywać się, niż mniejszą i nie mieć wyboru :)
Tak samo jestem całkowicie za obiektywami, które mają wszelkie zniekształcenia geometryczne. Dla mnie programowo to wyrzucać nie jest problemem, a jeśli za to szkło będzie tańsze, lżejsze i będzie można się skupić na ważniejszym czyli MTF oraz korekcja CA - to niech sobie tamte wady będą. Jedyne zastrzeżenie to że nie lubię jak puszka decyduje na siłę. Takie korekcje mogą iść do JPG, do RAW tylko na wyraźne życzenie użytkownika, bo mimo wszystko nie każdy i nie zawsze tak chce.

Co niektorzy unikają nazw związanych z formatem.:) Mamiya juz sie nie nazywa 645, tylko ZD albo DM. Pentax nadal brnie ze starą nazwą, któfa faktycznie wprowadza w błąd.

Zdecydowanie nazwa niefortunna, ale z drugiej strony ten pentaks to coś więcej niż taka leica S - tzn. chociaż matrycę mają tę samą to pentaks całą otoczkę ma już na 6x4,5 gdy leika wydaje się już na zawsze związać z koncepcją trochę większego aparatu od canona 5D (zarówno korpusem jak i matrycą). Nazewnictwo pentaksa więc można jakoś na siłę dotoczyć do formatu o ile jest przejściowy, z drugiej strony jak nic wszelkie tymczasowe rzeczy pokutują bardzo długo i mocno się utrwalają.

Doktor_V
15-03-2010, 02:03
leica S - tzn. chociaż matrycę mają tę samą to pentaks.

To jest Lajka:
sensor CCD o rozmiarze 45 x 30mm
rozdzielczość 37,5-megapikseli
A to Pnetaks:
sensor CCD o rozmiarze 44 x 33mm
rozdzielczość 40-megapikseli

Więc raczej inna matryca ;)

domi
15-03-2010, 04:38
Myślałem że te same, ale ok. Zapewne efekty i tak będą zbliżone do siebie. W każdym razie leika raczej już się nie będzie wychylać ponad to co dali do S2. Pentaks pewnie zrobi pełnoklatkowy aparat średnioformatowy - kiedyś kiedyś.

Doktor_V
15-03-2010, 13:30
To czy Pentax zrobi pełnoklatkowy średni format zależy bardziej od tego czy kodak wyprodukuje taką matrycę, o ile pamiętam istnieje tylko jedna takowa i już swoje lata ma. Osobiście "pojedynek" między s2 a 645d mnie najbardziej interesuje, ponieważ wydają mi się one najbliższe.

inzynierwdepresji
15-03-2010, 15:26
Żeby pozbyć się w ogóle problemu trzeba by było sięgnąć po rozwiązanie jak w Leice M9 - czyli system skomplikowanych mikrosoczewek wprost na matrycy.
czy Leica wprowadziła jakiś nowy system mikrosoczewek? bo z tego, co pamiętam, to już wszystkie matryce cyfrowe mikrosoczewki mają. poza tym to nie jest jedyne konieczne remedium na zlikwidowanie winietowania w ogóle. potrzebny jeszcze telecentryczny obiektyw...

No i jeden szczegół jeszcze. Nazwa kiedyś wskazywała na format aparatu bo i filmy były stosunkowo tanie. Aparat powinien być z tego co wiem 6x4,5 a jest.... no właśnie crop. To co z tą nazwą teraz?

Pentax nadal brnie ze starą nazwą, któfa faktycznie wprowadza w błąd.
nie ma na co narzekać, to ponarzekajmy na nazwę ;)
myślę, że jak ktoś wydaje kilkadziesiąt tysięcy na sprzęt, to go nazwa nie zmyli ;)
ale żarty na bok ;)

Tak samo jestem całkowicie za obiektywami, które mają wszelkie zniekształcenia geometryczne. Dla mnie programowo to wyrzucać nie jest problemem, a jeśli za to szkło będzie tańsze, lżejsze i będzie można się skupić na ważniejszym czyli MTF oraz korekcja CA - to niech sobie tamte wady będą.
o, a to bardzo ciekawa preferencja... wytłumacz mi tylko na co Ci w obiektywie wyśrubowane MTF, jeśli i tak będziesz to później softowo przetwarzał i te wszystkie linie na milimetr to nie będą te uzyskane z optyki, tylko te stworzone przez fotoszopę?...

domi
15-03-2010, 20:31
czy Leica wprowadziła jakiś nowy system mikrosoczewek?

Tak.

bo z tego, co pamiętam, to już wszystkie matryce cyfrowe mikrosoczewki mają.

A która to firma ma matrycę tej wielkości, dodatkowo z tak małym dystansem roboczym, dodatkowo jeszcze z tak jasnymi szkłami?
I która sobie to firma tak dobrze radzi w tym zakresie?

poza tym to nie jest jedyne konieczne remedium na zlikwidowanie winietowania w ogóle. potrzebny jeszcze telecentryczny obiektyw...

Czasem nie można przeprojektować wszystkich obiektywów i jeszcze poprosić klientów by je wymienili. Tym bardziej, że problem tkwi w matrycy cyfrowej, a nie w obiektywie.

nie ma na co narzekać, to ponarzekajmy na nazwę ;)
myślę, że jak ktoś wydaje kilkadziesiąt tysięcy na sprzęt, to go nazwa nie zmyli ;)
ale żarty na bok ;)

No właśnie, zażartujmy czasem, bo póki co to najdrobniejszą sprawę obracasz w atak przeciw świętości :P

o, a to bardzo ciekawa preferencja... wytłumacz mi tylko na co Ci w obiektywie wyśrubowane MTF, jeśli i tak będziesz to później softowo przetwarzał i te wszystkie linie na milimetr to nie będą te uzyskane z optyki, tylko te stworzone przez fotoszopę?...

Cyfrowość obrazu daje spore pole do popisu - od poprawy drobiazgów do wyeliminowania bardzo poważnych wad. Jak wspominałem - jestem za taką rewolucją jeśli pojawią się wymierne korzyści w zamian. W czasach analogowych taka korekcja byłaby bardzo trudna, czy nawet wręcz niemożliwa. Wiele osób na słowo "photoshop" dostaje drgawek. Największym oszczerstewem dla innych jest, że zrobili retusz itd.. Tylko co z tego? W ciemnii też się zmieniało wiele spraw i jedynie co to trzeba było do tego specjalnego, osobnego pomieszczenia, dobrego powiększalnika, sporo czasu i mocnego wkładu finansowego w chemię, próbki i podobne. Jak ktoś tęskni za tymi czasami to jego sprawa - swój urok to miało. Osobiście choć w ciemni bywam, to jednak jasno dostrzegam wygodę cyfrowości, a zdecydowanie da się jeszcze więcej jeśli tylko pewne bariery zostałyby przełamane.

inzynierwdepresji
16-03-2010, 01:18
jak mają jakiś specjalny system mikrosoczewek, no to spoko... nie chcę odbierać Leice żadnych zasług, po prostu zabrzmiało to w twoim poprzednim poście, jakby tylko Leica w ogóle miała coś takiego jak mikrosoczewki... w sumie zainteresowałeś mnie z tą ich nowością... może uda mi się wyszperać w czym są lepsze od tych "zwykłych" :), a może masz już coś wyszperanego? jakieś linki?

"A która to firma ma matrycę tej wielkości, dodatkowo z tak małym dystansem roboczym, dodatkowo jeszcze z tak jasnymi szkłami?
I która sobie to firma tak dobrze radzi w tym zakresie? "
to Pentaxianie mieli być fanatykami marki :P . wiesz, ja na to patrzę w ten sposób - jakbym miał zapłacić ponad 20 tys. za sam korpus i drugie tyle za obiektyw, jeden obiektyw... no to jednak pewnych cudów bym się co najmniej spodziewał... :P

ogólnie, to winietowanie samo w sobie mi nie przeszkadza, to zresztą cyfrowy wynalazek, żeby koniecznością był brak jakiejkolwiek winiety... dopóki rogi nie robią się zupełnie czarne, nie wiem w czym problem ;) :P

cyfrowego przetwarzania też nie potępiam. sam różne rzeczy w różnych szopach robię... po prostu dziwię się podejściu, że dystorsje w obiektywach są ok, ale rozdzielczość musi być jak największa... bo mówię... co z tego, że rozdzielczość będzie fantastyczna, jeśli i tak będzie pogubiona na korekcjach geometrycznych... to po prostu nielogiczne...

domi
16-03-2010, 01:48
jak mają jakiś specjalny system mikrosoczewek, no to spoko... nie chcę odbierać Leice żadnych zasług, po prostu zabrzmiało to w twoim poprzednim poście, jakby tylko Leica w ogóle miała coś takiego jak mikrosoczewki... w sumie zainteresowałeś mnie z tą ich nowością... może uda mi się wyszperać w czym są lepsze od tych "zwykłych" :), a może masz już coś wyszperanego? jakieś linki?

Pomysł polega na rozsunięciu mikrosoczewek w zależności od odległości od środka matrycy tak, by na komórkę padało światło nawet to pod kątem. Wygląda to mniej więcej tak:

źródło (http://img63.imageshack.us/img63/2150/offsetmicrolenses001.gif)

"A która to firma ma matrycę tej wielkości, dodatkowo z tak małym dystansem roboczym, dodatkowo jeszcze z tak jasnymi szkłami?
I która sobie to firma tak dobrze radzi w tym zakresie? "
to Pentaxianie mieli być fanatykami marki :P

Wypomniałem Ci tylko tyle, że leika prezentuje absolutne ekstremum jeśli chodzi o tę właściwość. M9 była cropem ponoć właśnie dlatego, że brzegi matrycy nie były w stanie sobie poradzić.

. wiesz, ja na to patrzę w ten sposób - jakbym miał zapłacić ponad 20 tys. za sam korpus i drugie tyle za obiektyw, jeden obiektyw... no to jednak pewnych cudów bym się co najmniej spodziewał... :P

Leika to produkt luksusowy, gdzie cena ma drugorzędne znaczenie i krąg odbiorców jest ściśle określony. Ma się to nijak do całej reszty. Zapewne na leikę 0 też Cię nie stać, a rozwiązania techniczne z niej uznasz za wyjątkowo słabe, produkt jednak ma swój sens i zdecydowanie nie jest to aparat dla każdego.
Wracając do technicznych zagadnień - leikowa konstrukcja to ekstremum jeśli chodzi o temat telecentryczności i całkiem nieźle się z niego broni.

ogólnie, to winietowanie samo w sobie mi nie przeszkadza, to zresztą cyfrowy wynalazek, żeby koniecznością był brak jakiejkolwiek winiety... dopóki rogi nie robią się zupełnie czarne, nie wiem w czym problem ;) :P

Do zupełnej czerni bardzo daleko.

cyfrowego przetwarzania też nie potępiam. sam różne rzeczy w różnych szopach robię... po prostu dziwię się podejściu, że dystorsje w obiektywach są ok, ale rozdzielczość musi być jak największa... bo mówię... co z tego, że rozdzielczość będzie fantastyczna, jeśli i tak będzie pogubiona na korekcjach geometrycznych... to po prostu nielogiczne...

No właśnie sęk w tym, że wyższy MTF + korekcja może być lepsze niż niższy już skorygowany. Jeśli zrobić to naprawdę porządnie to efekty mogą być całkiem niezłe. Zresztą spróbuj znaleźć jakieś zdjęcie w sieci z fisheye i je skorygować - dostaniesz całkiem uzyteczny obrazek, a to przykład ekstremalny z optyką specjalnie giętą w drugą stronę. IMHO te operacje spisują się całkiem nieźle.

inzynierwdepresji
16-03-2010, 03:22
wbrew pozorom, nt. "Leica" mamy bliższe poglądy, niż Ci się wydaje... dlatego proponuję skończyć motyw tej firmy w temacie 645D.
wady obiektywów też możemy odwiesić na kołek... co podpiąć do 645D jest i będzie... w dodatku nie jest to byle co, więc strachu nie ma...
a na koniec zwracam uwagę, że chciałeś, żebym więcej żartował, no to nie wiem, czemu zdania zakończone ;) potraktowałeś całkiem poważnie :-P ;)

domi
16-03-2010, 04:41
Masz rację, nie chciałem oceniać Twoich finansów bo ich nie znam, przepraszam. Chodziło mi o to, że leika jest luksusowa i droga z samej zasady niezależnie od użytej techniki oraz możliwości jakie z sobą niesie. Ocenia się tu nie tylko to jaka jest, ale też kultowość, wyjątkowośc i właśnie luksusowość. To taka inna kategoria.

Bardzo dobrym przykładem leika jest w konktekście telecentryczności. Mam nadzieję, że pomysł zostanie wcielony również przez innych, w tym właśnie w 645D jeśli to rzeczywiście to było problemem ku jego pełnowymiarowości matrycy tego formatu.

Co do buźków to jakoś nie mogę się przyzwyczaić do tych żółtych pokrak, wolałbym ascowe nawiasy, ale nie ma co na to liczyć niestety. Od lat nie używam zbyt wielu graficznych symboli, ale wierz mi, że mimo prawie kompletnego ich braku podchodze do dyskusji na luzie i często podpuszczam, ale taka już moja wredność. Nie ma się co o to obruszać :roll: (specjalnie dla Ciebie).

Jacek_Z
29-03-2010, 11:04
prawdopopdobna cena 10.350 USD (preorder), dostepny od maja www.optyczne.pl/2821-nowo%C5%9B%C4%87-Pentax_645D_w_sklepach_od_20_maja.html

Piotr_
29-03-2010, 14:12
prawdopopdobna cena 10.350 USD (preorder), dostepny od maja www.optyczne.pl/2821-nowo%C5%9B%C4%87-Pentax_645D_w_sklepach_od_20_maja.html (http://www.optyczne.pl/2821-nowo%C5%9B%C4%87-Pentax_645D_w_sklepach_od_20_maja.html)

Czyli w Europie ok. 10k € a na naszym podwórku o ile w ogóle będzie dostępna 40k zł. Koniec nadziei na tani MF i obniżkę topowych FF.

domi
30-03-2010, 04:21
Powoli, nie od razu wszystko potaniało. Jak na nowość w preorder to chyba i tak ok. Pierwsi się rzucą Ci, którzy czekali na puszkę tego typu i mają jakiś arsenał z starszych czasów. W kolejnych modelach będzie lepiej.
A FF dzisiaj już jest rozsądnie tani, około 5,5kzł za nowego pełnoklatkowca (A850) lub od jakichś 4kzł w zależności od stanu za używkę całkiem ciekawego jeszcze starego 5D. To już nie są jakieś zupełnie kosmiczne ceny i kto chciał to już dawno kupił. O wiele większą przeszkodą jest natomiast to, że na puszce się nie kończy i trzeba jeszcze odpowiednio droższy obiektyw do puszki dopiąć. Jak zsumować kilka takich to robi się znaczna różnica.

Mavierk
06-04-2010, 12:59
Czemu trzeba kupić droższe szkła - czy 50/1.4 czy 85/1.8 już zdjęć nie robią z FF?
Jest spora rzesza ludzi, którzy kupują starą piątkę, bo chcą móc używać swoich starych manuali w taki sposob, w jaki robili to 30 lat temu.

Sylwiusz
08-04-2010, 13:12
Stalki b. ladnie z reguly sie sprawuja na FF. Najwiecej problemow moga sprawic szerokie zoomy, ale te z reguly po dobrym przymknieciu, czyli tak jak je sie najczesciej w praktyce uzywa, sprawuja sie rowniez b. dobrze, czytaj maja wystarczajaco ostre rogi i brak winiety.

Slon
20-05-2010, 15:06
sa pierwsze zdjecia: http://www.pentax.jp/japan/imaging/digital/medium/645d/ex.html

deep
20-05-2010, 16:41
No rozdzielczość robi wrażenie.

wasilewk
20-05-2010, 17:39
No rozdzielczość robi wrażenie.

Ale też jasność obiektywu: 12,3 !

koniecpolska
14-06-2010, 09:41
Ponoć można już kupić na ebay. 9500$ puszka, 12 000$ puszka z Pentax D FA 645 55 mm f/2.8 AL IF SDM AW.

marszull
14-06-2010, 15:18
no niby jest (http://cgi.ebay.com/Pentax-645D-40MP-Medium-Format-DSLR-Body-Only-/330443000002?cmd=ViewItem&pt=Digital_Cameras&hash=item4ceff008c2)

fafniak
24-06-2010, 08:43
Aparat jest i działa :)
I niech się schowają wszelkie foolframe-y :)

Facet
04-12-2010, 05:11
http://www.dpreview.com/previews/pentax645d/

źródło (http://a.img-dpreview.com/reviews_data/pentax_645d/boxshot/tiles/imgp0984/022-023.jpg?437)

Teraz wiem, że to japoński zegarek :P

Winston
07-12-2010, 18:58
http://www.youtube.com/watch?v=7wPD1wRpels

Calme
18-12-2010, 21:30
W jakim zakresie temperatur może pracować ?

stomate
18-12-2010, 22:06

-10 do 40. Nieźle jak na średni format :-)

morzon
18-12-2010, 22:15

Czyżbyś się przymierzał do poważnego skoku sprzętowego? :mrgreen:

Calme
19-12-2010, 11:56
S4int - zimy u mnie bywają bardziej srogie niż -10 :D

fafniak
19-12-2010, 19:20
Może zobacz jakie dane podają inni producenci?

marszull
17-02-2011, 19:54
Pare zdjec testowych
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=12310

stig
17-02-2011, 20:21
Pare zdjec testowych
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=12310Zdjecia architektury na f/3.5-4.5 -- geniusze... :|

Michu
18-02-2011, 00:46
Test Ukraiński:
http://atstudio.kiev.ua/story.asp?Code=1552

krzyzne
19-02-2011, 10:30
O tak, za taką maszynę to bym nerkę oddał ! :P