Zobacz pełną wersję : Lampa makro
Witam, do tej pory korzystałem z własnoręcznie wykonanego dyfuzora na wbudowaną lampę. Jednak to dla mnie już za mało. Biorę pod uwagę dwie opcje w wyborze nowej lampy do makro:
1. 2x Nissin di622/di466 + 2 kable synchronizujące+ 2x bracket+ 2x dyfuzor
2. nissin mf 18
Pierwsza opcja wyjdzie nieco taniej. Do tego światło będzie lepsze. Ponoć lampy pierścieniowe mocno spłycają obraz. Nie wiem co mam wybrać. Pomóżcie w wyborze lub zaproponujcie coś innego.
Xerophilic
Di622 nowego nie ma sensu brać... jest droższa i gorsza od Di600.
Zamiast kabli synchro brałbym wyzwalacze radiowe - mniej zabawy i dają możliwość dalszego rozstawienia lamp, a i tak przy 2 lampach będziesz musiał użyć "głupiego" kabla bez TTL, bo z 2 lampami nie zadziała, więc ustawianie lamp tylko w manualu.
Co do spłycania obrazu - to samo będziesz mieć przy 2 lampach z dyfuzorami. To nie jest kwestia lamp pierścieniowych, a braku światła z jednego kierunku, przez co nie ma cieni na fakturze obiektów.
MF-18 daje możliwość regulacji mocy światła na każdym z 2 palników, co powoduje, że możesz tą fakturę uzyskać, a oprócz tego masz działający TTL i wspomaganie AF.
Minusem jest dużo mniejsza moc takiej lampy.
Dziękuję za podpowiedź. hmm coraz bardziej przekonuję się do mf18. Jednak nie mogę znaleźć zbyt wielu opinii. Nie będę żałował jak ją kupię?
Poczytaj jeszcze o lampach Nikona SB-R1.
Wychodzi to trochę drożej, ale jest kompletne, sprawne i na lata.
kornikbp
19-05-2015, 10:44
Potwierdzam zestaw nikon r1 jest super, trzeba mieć tylko body obsługujące cls. Możliwości modelowania światła masz niemal nieograniczone.
Możliwe, że będę sprzedawał swój zestaw, z racji braku czasu na makrołowy (w tym sezonie ani razu nie byłem w terenie). Ale to jeszcze musiałbym dobrze przemyśleć :)
Czytałem o tym zestawie nikonowskim jednak cena nieco powala. Myślę że 1300 zł to maksymalna kwota jaką mogę w tej chwili na to przeznaczyć. Za to raczej nie kupię nawet używanych lamp. Czy w tych granicach cenowych znajdzie się coś godnego uwagi? Jest sens bawić się w tanie pierścieniowe lampy ledowe?
Czy w tych granicach cenowych znajdzie się coś godnego uwagi? Jest sens bawić się w tanie pierścieniowe lampy ledowe?
W tej cenie masz tylko Nissina.
A czy warto w LEDowe - zależy do czego. Ich podstawową wadą jest mała moc w porównaniu do lamp błyskowych.
Lampa będzie służyć tylko i wyłącznie do makro. Znalazłem ofertę sprzedaży R1 w dość dobrej cenie. Chyba dołożę trochę i kupię R1. Dziękuję Wam za rady.
Jeszcze jest coś takiego od Metza: http://www.ceneo.pl/metz-pierscieniowa-15-ms-1-macro-slave-met000040-p11835180?se=L-A0oZ8HFKG5Fw4Glw6LR8suYNmaiX-8&gclid=CNDy-qqEzsUCFSEYwwodxiAAwA
Ale Nikon R1 zdecydowanie lepsza, nie mówiąc o zestawie R1C1 z sterownikiem. Sterownik można jednak dokupić osobno.