PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa makro

Tatery
18-05-2015, 19:20
Witam, do tej pory korzystałem z własnoręcznie wykonanego dyfuzora na wbudowaną lampę. Jednak to dla mnie już za mało. Biorę pod uwagę dwie opcje w wyborze nowej lampy do makro:

1. 2x Nissin di622/di466 + 2 kable synchronizujące+ 2x bracket+ 2x dyfuzor
2. nissin mf 18

Pierwsza opcja wyjdzie nieco taniej. Do tego światło będzie lepsze. Ponoć lampy pierścieniowe mocno spłycają obraz. Nie wiem co mam wybrać. Pomóżcie w wyborze lub zaproponujcie coś innego.

Xerophilic

GonzoG
19-05-2015, 01:50
Di622 nowego nie ma sensu brać... jest droższa i gorsza od Di600.
Zamiast kabli synchro brałbym wyzwalacze radiowe - mniej zabawy i dają możliwość dalszego rozstawienia lamp, a i tak przy 2 lampach będziesz musiał użyć "głupiego" kabla bez TTL, bo z 2 lampami nie zadziała, więc ustawianie lamp tylko w manualu.

Co do spłycania obrazu - to samo będziesz mieć przy 2 lampach z dyfuzorami. To nie jest kwestia lamp pierścieniowych, a braku światła z jednego kierunku, przez co nie ma cieni na fakturze obiektów.
MF-18 daje możliwość regulacji mocy światła na każdym z 2 palników, co powoduje, że możesz tą fakturę uzyskać, a oprócz tego masz działający TTL i wspomaganie AF.
Minusem jest dużo mniejsza moc takiej lampy.

Tatery
19-05-2015, 07:24
Dziękuję za podpowiedź. hmm coraz bardziej przekonuję się do mf18. Jednak nie mogę znaleźć zbyt wielu opinii. Nie będę żałował jak ją kupię?

JK
19-05-2015, 09:51
Poczytaj jeszcze o lampach Nikona SB-R1.
Wychodzi to trochę drożej, ale jest kompletne, sprawne i na lata.

kornikbp
19-05-2015, 10:44
Potwierdzam zestaw nikon r1 jest super, trzeba mieć tylko body obsługujące cls. Możliwości modelowania światła masz niemal nieograniczone.
Możliwe, że będę sprzedawał swój zestaw, z racji braku czasu na makrołowy (w tym sezonie ani razu nie byłem w terenie). Ale to jeszcze musiałbym dobrze przemyśleć :)

Tatery
19-05-2015, 15:16
Czytałem o tym zestawie nikonowskim jednak cena nieco powala. Myślę że 1300 zł to maksymalna kwota jaką mogę w tej chwili na to przeznaczyć. Za to raczej nie kupię nawet używanych lamp. Czy w tych granicach cenowych znajdzie się coś godnego uwagi? Jest sens bawić się w tanie pierścieniowe lampy ledowe?

GonzoG
19-05-2015, 16:30
Czy w tych granicach cenowych znajdzie się coś godnego uwagi? Jest sens bawić się w tanie pierścieniowe lampy ledowe?
W tej cenie masz tylko Nissina.

A czy warto w LEDowe - zależy do czego. Ich podstawową wadą jest mała moc w porównaniu do lamp błyskowych.

Tatery
19-05-2015, 16:35
Lampa będzie służyć tylko i wyłącznie do makro. Znalazłem ofertę sprzedaży R1 w dość dobrej cenie. Chyba dołożę trochę i kupię R1. Dziękuję Wam za rady.

markB
19-05-2015, 16:43
Jeszcze jest coś takiego od Metza: http://www.ceneo.pl/metz-pierscieniowa-15-ms-1-macro-slave-met000040-p11835180?se=L-A0oZ8HFKG5Fw4Glw6LR8suYNmaiX-8&gclid=CNDy-qqEzsUCFSEYwwodxiAAwA
Ale Nikon R1 zdecydowanie lepsza, nie mówiąc o zestawie R1C1 z sterownikiem. Sterownik można jednak dokupić osobno.