Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Lampa makro

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Lampa makro

Witam, do tej pory korzystałem z własnoręcznie wykonanego dyfuzora na wbudowaną lampę. Jednak to dla mnie już za mało. Biorę pod uwagę dwie opcje w wyborze nowej lampy do makro:

1. 2x Nissin di622/di466 + 2 kable synchronizujące+ 2x bracket+ 2x dyfuzor
    2. nissin mf 18

Pierwsza opcja wyjdzie nieco taniej. Do tego światło będzie lepsze. Ponoć lampy pierścieniowe mocno spłycają obraz. Nie wiem co mam wybrać. Pomóżcie w wyborze lub zaproponujcie coś innego.

Xerophilic

Domyślnie

Di622 nowego nie ma sensu brać... jest droższa i gorsza od Di600.
    Zamiast kabli synchro brałbym wyzwalacze radiowe - mniej zabawy i dają możliwość dalszego rozstawienia lamp, a i tak przy 2 lampach będziesz musiał użyć "głupiego" kabla bez TTL, bo z 2 lampami nie zadziała, więc ustawianie lamp tylko w manualu.

Co do spłycania obrazu - to samo będziesz mieć przy 2 lampach z dyfuzorami. To nie jest kwestia lamp pierścieniowych, a braku światła z jednego kierunku, przez co nie ma cieni na fakturze obiektów.
    MF-18 daje możliwość regulacji mocy światła na każdym z 2 palników, co powoduje, że możesz tą fakturę uzyskać, a oprócz tego masz działający TTL i wspomaganie AF.
    Minusem jest dużo mniejsza moc takiej lampy.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Dziękuję za podpowiedź. hmm coraz bardziej przekonuję się do mf18. Jednak nie mogę znaleźć zbyt wielu opinii. Nie będę żałował jak ją kupię?

Domyślnie

Poczytaj jeszcze o lampach Nikona SB-R1.
    Wychodzi to trochę drożej, ale jest kompletne, sprawne i na lata.
    Jacek

Domyślnie

Potwierdzam zestaw nikon r1 jest super, trzeba mieć tylko body obsługujące cls. Możliwości modelowania światła masz niemal nieograniczone.
    Możliwe, że będę sprzedawał swój zestaw, z racji braku czasu na makrołowy (w tym sezonie ani razu nie byłem w terenie). Ale to jeszcze musiałbym dobrze przemyśleć
    D750 | D750 | N14-24 | N24-70 | N70-200 VRII | N85 1.4D | S35 1,4 | T90 2.8 | Sb900 | Sb910 | Atlas 600TTL| MGA-684

Domyślnie

Czytałem o tym zestawie nikonowskim jednak cena nieco powala. Myślę że 1300 zł to maksymalna kwota jaką mogę w tej chwili na to przeznaczyć. Za to raczej nie kupię nawet używanych lamp. Czy w tych granicach cenowych znajdzie się coś godnego uwagi? Jest sens bawić się w tanie pierścieniowe lampy ledowe?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tatery Zobacz posta
    Czy w tych granicach cenowych znajdzie się coś godnego uwagi? Jest sens bawić się w tanie pierścieniowe lampy ledowe?
    W tej cenie masz tylko Nissina.

A czy warto w LEDowe - zależy do czego. Ich podstawową wadą jest mała moc w porównaniu do lamp błyskowych.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Lampa będzie służyć tylko i wyłącznie do makro. Znalazłem ofertę sprzedaży R1 w dość dobrej cenie. Chyba dołożę trochę i kupię R1. Dziękuję Wam za rady.

Domyślnie

Jeszcze jest coś takiego od Metza: http://www.ceneo.pl/metz-pierscienio...FSEYwwodxiAAwA
    Ale Nikon R1 zdecydowanie lepsza, nie mówiąc o zestawie R1C1 z sterownikiem. Sterownik można jednak dokupić osobno.

Uprawnienia umieszczania postów