PDA

Zobacz pełną wersję : D80 i dane EXIF

Vim_Woodenhands
11-05-2007, 14:00
Od dłuższego czasu szukam sposobu, żeby wpisać do aparatu swoje dane tak, żeby automatycznie pojawiały się one w EXIF-ach wszystkich robionych przeze mnie zdjęć. Chodzi mi głównie o takie dane jak imię i nazwisko. Szukałem długo i jak dotąd bezskutecznie; może ktoś wie, czy jest to w ogóle możliwe bez wizyty w serwisie i bez utraty gwarancji? I jeśli tak, to jak?

Sever
11-05-2007, 14:05
Poszukaj informacji w instrukcji - jest coś takiego "SETUP > Image Comment."
Jest w D200 i D40 więc w D80 pewnie też.

Kekacz
11-05-2007, 14:35
Od dłuższego czasu szukam sposobu, żeby wpisać do aparatu swoje dane tak, żeby automatycznie pojawiały się one w EXIF-ach wszystkich robionych przeze mnie zdjęć. Chodzi mi głównie o takie dane jak imię i nazwisko. Szukałem długo i jak dotąd bezskutecznie; może ktoś wie, czy jest to w ogóle możliwe bez wizyty w serwisie i bez utraty gwarancji? I jeśli tak, to jak?

Menu -> Ustawienia -> Komentarz do zdjecia -> Wpisz komentarz -> ok -> Dołącz komentarz -> Gotowe

Vim_Woodenhands
11-05-2007, 14:56
Poszukaj informacji w instrukcji - jest coś takiego "SETUP > Image Comment."
Jest w D200 i D40 więc w D80 pewnie też.
Tę funkcję sprawdziłem na samym początku :-)
Ale dodaje ona komentarz, który jest widoczny tylko używając Capture NX lub PP. Mi natomiast chodzi o to, żeby dane o autorze były zapisywane bezpośrednio w EXIF-ie, a widoczne w każdym programie, który je odczytuje.

ksviper
11-05-2007, 15:00
ja tam widzę ten komentarz i IrfanView, i w Opandzie, i w PS więc nie wiem gdzie jest problem

Kekacz
11-05-2007, 15:01
Ależ jest wyświetlane, np. w irfanview i podobnych.

Zrzut z irfana

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img515.imageshack.us/img515/5724/komentarzyl5.jpg)

Vim_Woodenhands
11-05-2007, 15:12
ja tam widzę ten komentarz i IrfanView, i w Opandzie, i w PS więc nie wiem gdzie jest problem
W Lightroom nie ma

Kekacz
11-05-2007, 16:30
Bo wyglada na to ze lightroom wyswietla tylko najpotrzebniejsze dane, ignorując komentarze. To juz wina programu a nie D80

Wojteksw
11-05-2007, 17:38
Kekacz ma rację, u mnie wpisałem i wyświetla w większości programów.

Vim_Woodenhands
11-05-2007, 17:50
Kekacz ma rację, u mnie wpisałem i wyświetla w większości programów.
Wszystko to prawda, tylko nie o to mi chodzi. Załączam zrzut z Lightroom'a, gdzie są informacje EXIF zdjęcia zrobionego Dynax'em 5D. Na czerwono zaznaczyłem pozycję, która mnie interesuje.
To, o czym piszecie, jest tylko komentarzem do zdjęcia (UserComment)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.tadeuszturski.info/zrzut.gif)

tomiu
11-05-2007, 18:03
Same puszki tego nie posiadają. Aby w polu Author znalazła się stosowna notka w dużej ilości plików, użyj jakiegoś programu do hurtowej edycji Exifa, np. Exifer... Pozdr!

Kekacz
11-05-2007, 18:04
No to mam dla Ciebie niespodziankę:
Przy imporcie zdjecia, w Lightroom, kiedy juz zaznaczysz klatki ktore chcesz wciagnac do obróbki i dasz "ok" otworzy sie okno Import Photos
Znajdz menu Metadata -> New -> w nowootwartym oknie na samej gorze nadaj jakas nazwę
W obszarze IPTC Creator -> znajdz wiersz Creator -> wpisz swoje imię i nazwisko oraz zaznacz kwadracik obok tego wiersza -> Kliknij na samym dole Create
Teraz przy imporcie zdjec uzywaj tego profilu dla danych Metadata. Program domyslnie zostawia ostatnio uzywany profil.

Juz po imporcie, w prawym panelu programu gdzie sa histogramy i ustawienia wywolania, po lewej stronie od napisu Metadata masz rozwijalne menu, ustaw w nim All lub Exif
Teraz poszukaj wiersza artist.

Vim_Woodenhands
11-05-2007, 18:11
No to mam dla Ciebie niespodziankę:
Przy imporcie zdjecia, w Lightroom, kiedy juz zaznaczysz klatki ktore chcesz wciagnac do obróbki i dasz "ok" otworzy sie okno Import Photos
Znajdz menu Metadata -> New -> w nowootwartym oknie na samej gorze nadaj jakas nazwę
W obszarze IPTC Creator -> znajdz wiersz Creator -> wpisz swoje imię i nazwisko oraz zaznacz kwadracik obok tego wiersza -> Kliknij na samym dole Create
Teraz przy imporcie zdjec uzywaj tego profilu dla danych Metadata. Program domyslnie zostawia ostatnio uzywany profil.
Wielkie dzięki! To jest to, co mnie zadowala!
Lightroom'a mam na własność dopiero od wczoraj i na razie porządkuję dotychczasowe zbiory; teraz na bieżąco zrzucając foty będę tak robił.
Kekacz: respect :-)