Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: D80 i dane EXIF

Domyślnie D80 i dane EXIF

Od dłuższego czasu szukam sposobu, żeby wpisać do aparatu swoje dane tak, żeby automatycznie pojawiały się one w EXIF-ach wszystkich robionych przeze mnie zdjęć. Chodzi mi głównie o takie dane jak imię i nazwisko. Szukałem długo i jak dotąd bezskutecznie; może ktoś wie, czy jest to w ogóle możliwe bez wizyty w serwisie i bez utraty gwarancji? I jeśli tak, to jak?
    "Błogosławiony, kto nie mając nic do powiedzenia nie ubiera tego w słowa" - J. Tuwim
    www.TadeuszTurski.info

Domyślnie

Poszukaj informacji w instrukcji - jest coś takiego "SETUP > Image Comment."
    Jest w D200 i D40 więc w D80 pewnie też.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vim_Woodenhands Zobacz posta
    Od dłuższego czasu szukam sposobu, żeby wpisać do aparatu swoje dane tak, żeby automatycznie pojawiały się one w EXIF-ach wszystkich robionych przeze mnie zdjęć. Chodzi mi głównie o takie dane jak imię i nazwisko. Szukałem długo i jak dotąd bezskutecznie; może ktoś wie, czy jest to w ogóle możliwe bez wizyty w serwisie i bez utraty gwarancji? I jeśli tak, to jak?
    Menu -> Ustawienia -> Komentarz do zdjecia -> Wpisz komentarz -> ok -> Dołącz komentarz -> Gotowe
    Dziewiąty najstarszy użytkownik forum.
    Sansa Clip 4 GB + Sennheiser PX100 II
    kekacz.blogspot.com

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sever Zobacz posta
    Poszukaj informacji w instrukcji - jest coś takiego "SETUP > Image Comment."
    Jest w D200 i D40 więc w D80 pewnie też.
    Tę funkcję sprawdziłem na samym początku
    Ale dodaje ona komentarz, który jest widoczny tylko używając Capture NX lub PP. Mi natomiast chodzi o to, żeby dane o autorze były zapisywane bezpośrednio w EXIF-ie, a widoczne w każdym programie, który je odczytuje.
    "Błogosławiony, kto nie mając nic do powiedzenia nie ubiera tego w słowa" - J. Tuwim
    www.TadeuszTurski.info

Domyślnie

ja tam widzę ten komentarz i IrfanView, i w Opandzie, i w PS więc nie wiem gdzie jest problem
    D810+N24-70/2.8+T17-50/2.8+N50/1.8+N70-210/4+SB800+...

Domyślnie

Ależ jest wyświetlane, np. w irfanview i podobnych.

Zrzut z irfana

Ostatnio edytowane przez Kekacz ; 11-05-2007 o 15:06
    kekacz.blogspot.com

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ksviper Zobacz posta
    ja tam widzę ten komentarz i IrfanView, i w Opandzie, i w PS więc nie wiem gdzie jest problem
    W Lightroom nie ma
    www.TadeuszTurski.info

Domyślnie

Bo wyglada na to ze lightroom wyswietla tylko najpotrzebniejsze dane, ignorując komentarze. To juz wina programu a nie D80
    kekacz.blogspot.com

Domyślnie

Kekacz ma rację, u mnie wpisałem i wyświetla w większości programów.
    Wojtek: Trochę sprzętu jest, ale mało czasu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wojteksw Zobacz posta
    Kekacz ma rację, u mnie wpisałem i wyświetla w większości programów.
    Wszystko to prawda, tylko nie o to mi chodzi. Załączam zrzut z Lightroom'a, gdzie są informacje EXIF zdjęcia zrobionego Dynax'em 5D. Na czerwono zaznaczyłem pozycję, która mnie interesuje.
    To, o czym piszecie, jest tylko komentarzem do zdjęcia (UserComment)
    www.TadeuszTurski.info

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów