Zobacz pełną wersję : Jaka torba Think Tank Retrospective?
Fraglesso
09-05-2015, 12:34
Witajcie.
Dorosłem do decyzji zakupienia torby Think Tank Retrospective, ale mam problem z dobraniem rozmiaru. Pracuje głównie na stałkach i ostatnio dokupiłem sobie T70-200/2.8. Dotychczasowy system pracy na sakwach reporter lekko mi się zaburzył - może nie tyle z powodu wygody, bo na to narzekać nie mogę ale z powodu groteskowego wyglądu. Jak wchodzę do kościoła obwieszony sakwami, to budzę niezdrową ciekawość ;).
Chciałem dotychczasowy system sakw zamienić na wygodną torbę i jak bym nie szukał, to zawsze ląduję na stronie Think Tanka ;).
Pytania do posiadaczy modeli retrospective:
Jaka wielkość, żeby była mała torba i wygodna do zmiany szkieł, ale pomieściła: D700+grip, N35/1.8G, N50/1.8D, N85/1.8D, T70-200/2.8 (zamiennie ze N180/2.8), SB-900, drobne akcesoria typu baterie, karty, duży telefon lub/i 7cali tablet? Wiem, że na stronie są zdjęcia i opisy, ale ... opinia użytkowników jest bezcenna.
Do focenia w kościele wypadałoby mieć czarną torbę, ale niesamowicie mi się podoba Pinestone... czy wypada? :D
Dzięki za wszelką pomoc.
Body z podpiętym gripem i 70-200 zmieścisz do retrospective'a 20 lub 30.
W tej mniejszej zostanie Ci miejsce na lampę, dwie stałki w jednej komorze i resztę drobiazgów.
Chyba zdecydowanie wygodniejsza będzie dla Ciebie "30-tka". Zapakujesz wszystko i zmiana szkieł będzie bardziej komfortowa, ale ten model to już chyba pod kategorię "średnie" torby podpada.
Nie miałem nigdy 20-tki, używam tej większej.
Restorspective 30 ma 2 przednie kieszenie, każda pomieści dwie lampy wielkości SB-900, wchodzi także mały tablet. Są także dwie płaskie na całą szerokośc torby, zapinane na suwak (wewnętrzna i zewnętrzna).
Środek torby ma dwa inserty, który położenie możesz regulować, czyli masz 3 komory na obiektywy, a po bokach dwie dodatkowe, do których mieści się lampa.
Generalnie decydując się na "30-tkę" dostaniesz dużo miejsca na przerózne drobiazgi, ale nie zapakujesz każdego obiektywu do osobnej komory.
Pozdrawiam
pss
Mam 20 i spokojnie mieści D700 z gripem i zapiętym 80-200, a do tego mogę załadować jeszcze dwa takie szkła i jedną puchę luzem (np. D3).
Miałem ttr10, pakowalem d700 (z gripem też wejdzie) z 2470, obok 70200, w trzeciej przegrodzie jedno na drugim, dwie stałki 1.8. W pierwszej kieszeni sb900 i 910. Z tymże całość jeść wypchana. Ale stosunkowo mała. Uwielbiałem tę torbę, mimo iż sama w sobie kilo ważyła.
Ale do 10 nie wejdzie 70-200 spięty z puchą, z tego też powodu ja wybrałem 20. Ona jest tylko wyższa o te kilka cm od wersji 10.
szkoda ze te torby nie nadaja sie dla stalkowiczow. jak ktos fotografuje powiedzmy skrzynka + 20,24,35,50,85 to nie ma zadnej rozsadnej torby. nawet na maly zestaw skrzynka +24,35,85 /1,4 nie ma nic fajnego z szybkim dostepem do kazdego szkla, bez gmerania pod 2 warstwach torby. pozostaja tylko plecaki.
szkoda ze te torby nie nadaja sie dla stalkowiczow. jak ktos fotografuje powiedzmy skrzynka + 20,24,35,50,85 to nie ma zadnej rozsadnej torby. nawet na maly zestaw skrzynka +24,35,85 /1,4 nie ma nic fajnego z szybkim dostepem do kazdego szkla, bez gmerania pod 2 warstwach torby. pozostaja tylko plecaki.
No jak nie ma :)
http://ttfoto.pl/torby-na-ramie-seria-retrospective-retrospective%C2%AE-lens-changer-3--pinestone--o_l_219_444.html
ta torba to jest chyba na stalki do teleskopu hubble'a :|
Fraglesso
09-05-2015, 21:16
Ale jak patrzę na te torby, to właściwie po wyjęciu aparatu mam 3 komory na 2 stałki i 70-200, więc operowanie powinno być dość wygodne. w przedniej kieszeni można trzymać lampę jeśli nie jest w danej chwili używana. Jeśli jest w danej chwili używana, to i tak mam loozik na swobodne zarządzanie szklarnią. W jedną komorę zawsze mogę wrzucić 2 stałki, na dole ta mniej używana.
Ogólnie teraz tylko się zastanawiam... 10, czy 20 (bo 30 jest już spora i nie wiem czy ogarnę).
szkoda ze te torby nie nadaja sie dla stalkowiczow. jak ktos fotografuje powiedzmy skrzynka + 20,24,35,50,85 to nie ma zadnej rozsadnej torby ...
"No jak nie ma" :D :D
Billingham je robi i możesz dostać takie inserty jakie Ci pasują.
Tylko nie pytaj o cenę.
Pozdrawiam
pss
http://ttfoto.pl/zamien-stara-na-nowa...torbe-fotograficzna...-n_65.html