Zobacz pełną wersję : wyzwalanie i TTL
michal54340
05-05-2015, 23:27
Mam pytanie czy przy zestawie sb900 oraz rf603 da sie zrobic taki myk, ze lampa bedzie na aparacie w ttl, a dodatkowo przez wyzwalacz bedzie odpalac jeszcze jedna dodatkowa lampe w manualu?
Nie.
RF-603 nie ma przejścia TTL na sanki i lampa na aparacie (na nadajniku) może pracować tylko w manualu, albo w przypadku SB-900 - automatyce własnej.
Nie.
RF-603 nie ma przejścia TTL na sanki i lampa na aparacie (na nadajniku) może pracować tylko w manualu, albo w przypadku SB-900 - automatyce własnej.
Dokładnie.
Jednak chyba jest możliwość (z pewnymi kombinacjami), aby zestaw zadziałał tak jak chce pytający (nie sprawdzałem, nie ten system): lampa na sanki i normalnie w iTTL, wyzwalacz 603n-II na "kostce z kablem" zakończonym wtyczką PC, wtyczka w gniazdku lampy w aparacie. Niestety wymaga to odpowiedniego aparatu (musi mieć gniazdko), odpowiedniego wyzwalacza (wersja "II" może pracować jako nadajnik wyzwalania lamp także poza sankami aparatu) i dodatku-"kostki z kablem". Te dwie ostatnie przeszkody można pokonać "z użyciem" zaprzyjaźnionego elektronika, można przerobić wyzwalacze w wersji pierwszej aby wyzwalały lampę "z ręki", a jak już ktoś będzie grzebał w środku, to może dodać wejście do wyzwolenia "z kabelka" (np. na istniejącym gniazdku-przez dodatkowy przełącznik).
Dokładnie.
Jednak chyba jest możliwość (z pewnymi kombinacjami), aby zestaw zadziałał tak jak chce pytający (nie sprawdzałem, nie ten system): lampa na sanki i normalnie w iTTL, wyzwalacz 603n-II na "kostce z kablem" zakończonym wtyczką PC, wtyczka w gniazdku lampy w aparacie.
Popraw mnie jeśli się mylę ale, w momencie gdy robisz foto to w przypadku zwykłej lampy (bez TTL) błysk następuje w chwili zwarcia styków (np. w złączu PC). Natomiast lampa, która ma włączone TTL to w chwili zwarcia styków (czyli kiedy robimy zdjęcie) w pierwszej kolejności dokonuje pomiarów. Jeśli połączymy w sposób, opisany przez Ciebie to nie spowoduje to jakby "dwu fal błysków"? Pierwszy to błysk z lamy bez TTL + przedbłyski z lampy TTL a następnie błysk z lampy TTL?
Mam pytanie czy przy zestawie sb900 oraz rf603 da sie zrobic taki myk, ze lampa bedzie na aparacie w ttl, a dodatkowo przez wyzwalacz bedzie odpalac jeszcze jedna dodatkowa lampe w manualu?
Po co taka kombinacja autorowi? :)
Krzychoo_
06-05-2015, 10:40
Używałem kombinacji SB900 w ttl'u + YN560III wyzwalane nadajnikiem 603II w manualu. SB900 wyzwalałem kombinacją YN622N-TX na body + odbiornik 622N podpięty pod lampę, czyli praktycznie tak, jakbym miał założoną lampę na body bezpośrednio. Do gniazda synchro SB900 podłączałem nadajnik 603II: kabel pc wpięty w kostkę synchro, na kostkę założony 603II. Kostka jest niezbędna, gniazdo synchro w nadajniku 603II jest gniazdem sygnału wychodzącego, nie można na niego podać sygnału do odpalenia lampy, czyli nie można podłączyć kabelkiem pc bezpośrednio SB900 i 603II. Całość działała bez pudła. Sygnał do nadajnika 603II był podawany przez SB900 tylko 1 raz, przy przedbłyskach nie było sygnału. Tak więc taka kombinacja działa. Nie zadziała tylko po przejściu na czasy krótsze niż synchronizacji. Czyli dla czasu np. 1/500 sek. w powyższym ustawieniu odpali tylko SB900, YN560III nie odpali w ogóle.
Dokładnie.
Jednak chyba jest możliwość (z pewnymi kombinacjami), aby zestaw zadziałał tak jak chce pytający (nie sprawdzałem, nie ten system): lampa na sanki i normalnie w iTTL, wyzwalacz 603n-II na "kostce z kablem" zakończonym wtyczką PC, wtyczka w gniazdku lampy w aparacie. Niestety wymaga to odpowiedniego aparatu (musi mieć gniazdko), odpowiedniego wyzwalacza (wersja "II" może pracować jako nadajnik wyzwalania lamp także poza sankami aparatu) i dodatku-"kostki z kablem". Te dwie ostatnie przeszkody można pokonać "z użyciem" zaprzyjaźnionego elektronika, można przerobić wyzwalacze w wersji pierwszej aby wyzwalały lampę "z ręki", a jak już ktoś będzie grzebał w środku, to może dodać wejście do wyzwolenia "z kabelka" (np. na istniejącym gniazdku-przez dodatkowy przełącznik).
W taki sposób się da - tylko trochę to zagmatwales.
Lampa na sanki, a wyzwalacz podłączony do gniazda PC. Niestety tylko D100/200/300, D700/8x0 i D1/2/3/4 mają gniazdo PC.
No niestety trzeba RF-603II, bo można je ręcznie przestawić w tryb nadajnika. Chyba że umiesz przerobić pierwsza wersje, aby wymusić mu przełączenie się w tryb nadajnika.
Popraw mnie jeśli się mylę ale, w momencie gdy robisz foto to w przypadku zwykłej lampy (bez TTL) błysk następuje w chwili zwarcia styków (np. w złączu PC). Natomiast lampa, która ma włączone TTL to w chwili zwarcia styków (czyli kiedy robimy zdjęcie) w pierwszej kolejności dokonuje pomiarów. Jeśli połączymy w sposób, opisany przez Ciebie to nie spowoduje to jakby "dwu fal błysków"? Pierwszy to błysk z lamy bez TTL + przedbłyski z lampy TTL a następnie błysk z lampy TTL?
Nie.
Zwarcie styków zawsze wyzwala błysk główny lampy bez znaczenia w jakim trybie ją ustawisz.
Po co taka kombinacja autorow?Po to aby była. Z resztą. Stosowana od wielu lat, jeszcze od czasów analogów. Lampa TTL na body, a pozostałe wyzwalane kablem.
WeMadeGod
06-05-2015, 14:49
Hehe, przekombinowane, wydaje mi się, że to niemożliwe
no wlasnie, czy ktorys z wyzwalaczy przenosi tte ze stopki na lampe postawiona na wyzwalaczu?
no wlasnie, czy ktorys z wyzwalaczy przenosi tte ze stopki na lampe postawiona na wyzwalaczu?
Wyzwalacze bez TTL:
- Phottix Strato II
- Pixel Bishop
- Ommlite ComTrig G430
I wszystkie z TTL, które mają sanki na nadajniku:
YN-622N (nie TX)
Pixel King, King Pro
Meike MK-GT600
Cactus V6 (uniwersalny do C, N i P)
Oloong 800-RT / Voeloon 810-RT
michal54340
06-05-2015, 18:06
mam 603 tylko nie wiem czy to wersja I, czy II. Jak mozna to sprawdzic. jeszcze jedna sprawa, czy nie mozna sb900 wrzucic na sanki i ona ma w sobie gniazdo pc i z tegogniazda odpalic wyzwalacza, ktory gdzies tam sie przymocuje do body ?
mam 603 tylko nie wiem czy to wersja I, czy II. Jak mozna to sprawdzic.
Przeczytać napis na obudowie ;)
Jeśli ma wyłącznik na środku na górze, to pierwsza wersja, jeśli z boku to druga.
michal54340
06-05-2015, 19:20
To juz wiem ze mam wersje I. Teraz nasowa mi sie pytanie czy jesli dokupie sobie cos takiego http://allegro.pl/yongnuo-dodatkowy-wyzwalacz-rf-603ii-n-nikon-d700-i5206212992.html (dodatkowy wyzwalacz) to czy bedzie mi to dzialac w ten sposob co chcialbym, tak ze lampa na aparacie, do gniazda pc w lampie podpinam dokupiony wyzwalacz z wyzej wymienionej aukcji, a moje stare rf603 I podpinam do osobnych lam? Myslicie ze bedzie to tak dzialac ?
czyli rf605 nie przenosi?
To juz wiem ze mam wersje I. Teraz nasowa mi sie pytanie czy jesli dokupie sobie cos takiego http://allegro.pl/yongnuo-dodatkowy-wyzwalacz-rf-603ii-n-nikon-d700-i5206212992.html (dodatkowy wyzwalacz) to czy bedzie mi to dzialac w ten sposob co chcialbym, tak ze lampa na aparacie, do gniazda pc w lampie podpinam dokupiony wyzwalacz z wyzej wymienionej aukcji, a moje stare rf603 I podpinam do osobnych lam? Myslicie ze bedzie to tak dzialac ?
Nie będzie działać, bo gniazda synchro są tylko i wyłącznie jednokierunkowe. Z lampy nigdy nie uzyskasz sygnału wyzwalającego.
Jeśli chcesz używać wyzwalaczy RF-603 i lampy w TTL, to masz 2 opcje:
opcja 1. przerobić wyzwalacz na tylko nadajnik - czyli rozebrać, odizolować sanki od elektroniki wyzwalacza, a następnie styki ze stopki połączyć kabelkami ze stykami z sanek.
opcja 2. kupić dowolną kostkę synchro z podłączeniem PC, kupić kostkę z przeniesieniem TTL i gniazdem PC (http://allegro.pl/kostka-synchronizacyjna-fa-696-yongnuo-i-ttl-nikon-i5012439988.html).
Kostka z TTL na aparat, na to lampa, druga kostka z RF-603II podłączona do pierwszej kablem PC-PC.
czyli rf605 nie przenosi?
Nie przenosi.
michal54340
06-05-2015, 21:05
pytanie jeszcze tylko czy jak kupie sobie ten wyzwalacz http://allegro.pl/wyzwalacz-nadajnik-radiowy-yongnuo-rf-603-ii-promo-i5326482675.html to czy on bedzie mi bez problemu wspolpracowal z moimi odbiornikami rf 603I ?
pytanie jeszcze tylko czy jak kupie sobie ten wyzwalacz http://allegro.pl/wyzwalacz-nadajnik-radiowy-yongnuo-rf-603-ii-promo-i5326482675.html to czy on bedzie mi bez problemu wspolpracowal z moimi odbiornikami rf 603I ?
Tak. I od 2 różni się tylko włącznikiem i blokadą przy stopce.
Tak. I od 2 różni się tylko włącznikiem i blokadą przy stopce.
Różni się też tym, do czego ma być użyty, wersja "I" jako wyzwalacz mogła pracować tylko na sankach aparatu (bierze sygnał z jednego z dodatkowych styków, tak wykrywa, że jest "na aparacie" i wtedy pracuje jako nadajnik wyzwalający lampy). Wersja "II" ma dodatkową pozycję na wyłączniku - TX, dlatego można nim wyzwalać lampy "z ręki" albo podłączając przez dodatkową stopkę do gniazda PC w aparacie (jeśli aparat ma gniazdo PC).
Wiem, że powtarzam to co jest napisane już wyżej, ale lepiej napisać kilka razy, niż ktoś miałby kupować niepotrzebnie
ok, to czy w takim razie yn-622n wyzwala rf-602? bo mam ich z 10... :|
ok, to czy w takim razie yn-622n wyzwala rf-602? bo mam ich z 10... :|
Nie.
Ale możesz połączyć wyzwalacze TTL z RF-602 - zakładasz nadajnik RF-602 na odbiornik wyzwalacza TTL.
Ja czasami tak robię w celu wyzwalania YN-560III wraz z lampami w TTL - na Kinga Pro zakładam jeszcze RF-603.
do du... potrzebuje cos, bo wyzwoli rf-602 i jednoczesnie przeniesie ze stopki na lampe ttl. chyba nima czegos takiego.
W jednym urządzeniu takiej opcji nie ma.
Można jedynie przerobić RF-605. Ja będę tak przerabiał sobie i znajomemu RF-603 - wystarczą 4 krótkie kabelki, lutownica i coś do przecięcia ścieżek płytce przy pinach od sanek. Minus jest taki, że po przeróbce może działać jedynie jako nadajnik.
potrzebuje wylacznie nadajnika. w sumie to dziwne... przeciez przeniesienie sygnalu na stopke wydaje sie banalnie proste...
potrzebuje wylacznie nadajnika. w sumie to dziwne... przeciez przeniesienie sygnalu na stopke wydaje sie banalnie proste...
Jest proste, ale YN tego nie zrobiło. Wystarczyło by, aby dodali kilka kabelków i kilka diodek więcej, aby RF-603 mogły działać jako nadajnik i odbiornik.
Najwyraźniej nie chcieli robić ich zbyt funkcjonalnych, bo wtedy zmniejszyli by ilość chętnych na wyzwalacze TTL.
Nie.
Zwarcie styków zawsze wyzwala błysk główny lampy bez znaczenia w jakim trybie ją ustawisz.
czy to znaczy, że "wystarczy" na body zapiąć wyzwalacz-nadajnik (który przenosi TTL jedynie na swoje sanki), na wyzwalacz lampę z TTLem. Na wyzwalacz-odbiornik wpinamy lampę manualną. Czy taka konfiguracja zadziała tak by autor wątku uzyskał to co chce?
czy to znaczy, że "wystarczy" na body zapiąć wyzwalacz-nadajnik (który przenosi TTL jedynie na swoje sanki), na wyzwalacz lampę z TTLem. Na wyzwalacz-odbiornik wpinamy lampę manualną. Czy taka konfiguracja zadziała tak by autor wątku uzyskał to co chce?
Tak, wystarczy, ale najtańsze takie wyzwalacze kosztują prawie tyle samo co YN-622N.
Edit:
Pixel Rook - najtańszy wyzwalacz z ttl-passthrough - zestaw 290zł, dodatkowy odbiornik - 180zł.
YN-622N - zestaw 350zł, dodatkowy odbiornik - 175zł, no i ma się pełen TTL, zdalne sterowanie, no i autoFP/HSS.