Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Domyślnie wyzwalanie i TTL

Mam pytanie czy przy zestawie sb900 oraz rf603 da sie zrobic taki myk, ze lampa bedzie na aparacie w ttl, a dodatkowo przez wyzwalacz bedzie odpalac jeszcze jedna dodatkowa lampe w manualu?

Domyślnie

Nie.
    RF-603 nie ma przejścia TTL na sanki i lampa na aparacie (na nadajniku) może pracować tylko w manualu, albo w przypadku SB-900 - automatyce własnej.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Nie.
    RF-603 nie ma przejścia TTL na sanki i lampa na aparacie (na nadajniku) może pracować tylko w manualu, albo w przypadku SB-900 - automatyce własnej.
    Dokładnie.
    Jednak chyba jest możliwość (z pewnymi kombinacjami), aby zestaw zadziałał tak jak chce pytający (nie sprawdzałem, nie ten system): lampa na sanki i normalnie w iTTL, wyzwalacz 603n-II na "kostce z kablem" zakończonym wtyczką PC, wtyczka w gniazdku lampy w aparacie. Niestety wymaga to odpowiedniego aparatu (musi mieć gniazdko), odpowiedniego wyzwalacza (wersja "II" może pracować jako nadajnik wyzwalania lamp także poza sankami aparatu) i dodatku-"kostki z kablem". Te dwie ostatnie przeszkody można pokonać "z użyciem" zaprzyjaźnionego elektronika, można przerobić wyzwalacze w wersji pierwszej aby wyzwalały lampę "z ręki", a jak już ktoś będzie grzebał w środku, to może dodać wejście do wyzwolenia "z kabelka" (np. na istniejącym gniazdku-przez dodatkowy przełącznik).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez r_m Zobacz posta
    Dokładnie.
    Jednak chyba jest możliwość (z pewnymi kombinacjami), aby zestaw zadziałał tak jak chce pytający (nie sprawdzałem, nie ten system): lampa na sanki i normalnie w iTTL, wyzwalacz 603n-II na "kostce z kablem" zakończonym wtyczką PC, wtyczka w gniazdku lampy w aparacie.
    Popraw mnie jeśli się mylę ale, w momencie gdy robisz foto to w przypadku zwykłej lampy (bez TTL) błysk następuje w chwili zwarcia styków (np. w złączu PC). Natomiast lampa, która ma włączone TTL to w chwili zwarcia styków (czyli kiedy robimy zdjęcie) w pierwszej kolejności dokonuje pomiarów. Jeśli połączymy w sposób, opisany przez Ciebie to nie spowoduje to jakby "dwu fal błysków"? Pierwszy to błysk z lamy bez TTL + przedbłyski z lampy TTL a następnie błysk z lampy TTL?

Cytat Zamieszczone przez michal54340 Zobacz posta
    Mam pytanie czy przy zestawie sb900 oraz rf603 da sie zrobic taki myk, ze lampa bedzie na aparacie w ttl, a dodatkowo przez wyzwalacz bedzie odpalac jeszcze jedna dodatkowa lampe w manualu?
    Po co taka kombinacja autorowi?
    D7K SB900|N24-120 f4, N35 f1.8 i kilka słoików|...i masa drobiazgów|wszystko upchane w Tamrac Velocity 8x

Domyślnie

Używałem kombinacji SB900 w ttl'u + YN560III wyzwalane nadajnikiem 603II w manualu. SB900 wyzwalałem kombinacją YN622N-TX na body + odbiornik 622N podpięty pod lampę, czyli praktycznie tak, jakbym miał założoną lampę na body bezpośrednio. Do gniazda synchro SB900 podłączałem nadajnik 603II: kabel pc wpięty w kostkę synchro, na kostkę założony 603II. Kostka jest niezbędna, gniazdo synchro w nadajniku 603II jest gniazdem sygnału wychodzącego, nie można na niego podać sygnału do odpalenia lampy, czyli nie można podłączyć kabelkiem pc bezpośrednio SB900 i 603II. Całość działała bez pudła. Sygnał do nadajnika 603II był podawany przez SB900 tylko 1 raz, przy przedbłyskach nie było sygnału. Tak więc taka kombinacja działa. Nie zadziała tylko po przejściu na czasy krótsze niż synchronizacji. Czyli dla czasu np. 1/500 sek. w powyższym ustawieniu odpali tylko SB900, YN560III nie odpali w ogóle.
    A7III, A7IV, GFX50s

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez r_m Zobacz posta
    Dokładnie.
    Jednak chyba jest możliwość (z pewnymi kombinacjami), aby zestaw zadziałał tak jak chce pytający (nie sprawdzałem, nie ten system): lampa na sanki i normalnie w iTTL, wyzwalacz 603n-II na "kostce z kablem" zakończonym wtyczką PC, wtyczka w gniazdku lampy w aparacie. Niestety wymaga to odpowiedniego aparatu (musi mieć gniazdko), odpowiedniego wyzwalacza (wersja "II" może pracować jako nadajnik wyzwalania lamp także poza sankami aparatu) i dodatku-"kostki z kablem". Te dwie ostatnie przeszkody można pokonać "z użyciem" zaprzyjaźnionego elektronika, można przerobić wyzwalacze w wersji pierwszej aby wyzwalały lampę "z ręki", a jak już ktoś będzie grzebał w środku, to może dodać wejście do wyzwolenia "z kabelka" (np. na istniejącym gniazdku-przez dodatkowy przełącznik).
    W taki sposób się da - tylko trochę to zagmatwales.
    Lampa na sanki, a wyzwalacz podłączony do gniazda PC. Niestety tylko D100/200/300, D700/8x0 i D1/2/3/4 mają gniazdo PC.
    No niestety trzeba RF-603II, bo można je ręcznie przestawić w tryb nadajnika. Chyba że umiesz przerobić pierwsza wersje, aby wymusić mu przełączenie się w tryb nadajnika.

Cytat Zamieszczone przez EMILjo Zobacz posta
    Popraw mnie jeśli się mylę ale, w momencie gdy robisz foto to w przypadku zwykłej lampy (bez TTL) błysk następuje w chwili zwarcia styków (np. w złączu PC). Natomiast lampa, która ma włączone TTL to w chwili zwarcia styków (czyli kiedy robimy zdjęcie) w pierwszej kolejności dokonuje pomiarów. Jeśli połączymy w sposób, opisany przez Ciebie to nie spowoduje to jakby "dwu fal błysków"? Pierwszy to błysk z lamy bez TTL + przedbłyski z lampy TTL a następnie błysk z lampy TTL?
    Nie.
    Zwarcie styków zawsze wyzwala błysk główny lampy bez znaczenia w jakim trybie ją ustawisz.

Cytat Zamieszczone przez EMILjo Zobacz posta
    Po co taka kombinacja autorow?
    Po to aby była. Z resztą. Stosowana od wielu lat, jeszcze od czasów analogów. Lampa TTL na body, a pozostałe wyzwalane kablem.
    Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal54340 Zobacz posta
    Hehe, przekombinowane, wydaje mi się, że to niemożliwe

Domyślnie

no wlasnie, czy ktorys z wyzwalaczy przenosi tte ze stopki na lampe postawiona na wyzwalaczu?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez R Zobacz posta
    no wlasnie, czy ktorys z wyzwalaczy przenosi tte ze stopki na lampe postawiona na wyzwalaczu?
    Wyzwalacze bez TTL:
    - Phottix Strato II
    - Pixel Bishop
    - Ommlite ComTrig G430

I wszystkie z TTL, które mają sanki na nadajniku:
    YN-622N (nie TX)
    Pixel King, King Pro
    Meike MK-GT600
    Cactus V6 (uniwersalny do C, N i P)
    Oloong 800-RT / Voeloon 810-RT
    Nikon

Domyślnie

mam 603 tylko nie wiem czy to wersja I, czy II. Jak mozna to sprawdzic. jeszcze jedna sprawa, czy nie mozna sb900 wrzucic na sanki i ona ma w sobie gniazdo pc i z tegogniazda odpalic wyzwalacza, ktory gdzies tam sie przymocuje do body ?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów