Zobacz pełną wersję : Coś do makro?
Witam.
Podpowie ktoś czy do Nikkora 180 2.8 da się zastosować coś co by pozwoliło robić fotki makro? Jeśli nie, to co dokupić do Tamrona 90 2.8 żeby uzyskać większą skalę odwzorowania.
_13_jacek
01-05-2015, 21:28
co dokupić do Tamrona 90 2.8 żeby uzyskać większą skalę odwzorowania.
raynox dcr-250
marcin_G
04-05-2015, 22:52
W obu przypadkach pomogą Ci pierścienie pośrednie. W jakie skale odwzorowania celujesz?
Mam 180 i mam pierścienie. I próbowałem z nim makro.
Niby sie da. Ale widac ze to portretowka. Odleglosc ostrzenia tez nie jest na plus mz.
Duzo bardziej wole np heliosa czy choćby N50/1,8E.
Ale sie da i 180. Jakies zdjęcia nim tez zrobilem.
Dodam, ze nie lubie w makro budyniowego bokeh. A 180 taki wlasnie ma.
Probuj. Moze Ci podejdzie...pierscienie i tak musisz dokupic...
Dzięki za posty. Czyli 180 darować sobie, co do Tamrona 90 2.8 to ma chyba 1:1, nie bardzo wiem jaką skalę trzeba do fajnych zdjęć makro. Myślę że 2:1 wystarczy. Kolega Jacek proponuje Raynoxa DCR-250, chyba wolałbym jakieś pierścienie. Mam też 50 1.8 ale tu też nie wiem kompletnie co zastosować. Jeśli pierścienie to jakie?
Pierścienie dają lepsze efekty przy krótszych obiektywach - im krótszy obiektyw, tym mniejszy pierścień potrzeby do uzyskania tej samej skali. Minusem niestety jest drastyczne skrócenie odległości ostrzenia.
Co do pierścieni - to jakich trzeba zależy od obiektywu. Jeśli masz obiektywy typu "G" (bez pierścienia przesłony), to potrzebujesz pierścieni z przeniesieniem automatyki (ze stykami). Jak masz obiektywy z pierścieniem przesłony, to wystarczą pierścienie bez styków.
Do 180mm miałeś polecony Raynox, bo nie używa się pierścieni do tak długich obiektywów - dla uzyskania skali 1:1 potrzebowałbyś ok ~180mm pierścieni.
Przy krótszych ogniskowych pierścienie dadzą lepsze efekty niż Raynox.
_13_jacek
06-05-2015, 22:30
Raynox dcr 250 + T90 uzyskasz skalę prawie 2:1 i nie stracisz na świetle, odległość robocza coś niecałe ok.10cm(nie pamiętam)
Pierścienie dobre ale tracisz na świetle.
Jeszcze zastanawiam się nad pierścieniem odwrotnego mocowania do 50 1.8. Co myślicie?
Ja nie myślę, żeby była to zła opcja, ale jednak Tamron + pierścienie (lub ewentualnie Raynox) daje większą swobodę w realizacji makro.