Zobacz pełną wersję : Wu-1b
nie znalazlem na forum zadnych informacji na ten temat - czy ktos uzywa? to jest standard wifi?
bedzie dzialac tylko z jakas aplikacja nikona czy np z LR rowniez? jest w stanie wysylac kazde zrobione zdjecie na komp?
Tak, jest to WiFi.
Nie wiem jak LR, ale działa z qDSLRDashboard (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=253747) bez problemów i można zarówno przesyłać zdjęcia na komputer jak i sterować aparatem z komputera.
PS. Camera Control Pro chyba nie ma możliwości łączenia się po WiFi .
wymaga sieci z routerem czy jest tez opcja ad-hoc?
wymaga sieci z routerem czy jest tez opcja ad-hoc?
Tylko i wyłącznie bezpośrednie podłączenie do AP stworzonego przez aparat.
aparat ma jakies swoje oprogramowanie czy trzeba dodatkowych aplikacji na tel/tablet?
aparat ma jakies swoje oprogramowanie czy trzeba dodatkowych aplikacji na tel/tablet?
Potrzebna jest aplikacja. Aparat sam nic nie zrobi.
Na Androida i iOS masz aplikacje od Nikona - prosta ale działa.
Na wszystkie systemy (poza win phone) jest qDSLRDashboard (płatna na iOS).
no to jeszcze tylko pytanie czy wysyla bezposrednio do LR i bedzie pelna jasnosc. ide szukac. dzieki za info.
LR chyba nie obsługuje opcji połączenia po WiFi.
Można to bardzo prosto obejść - w LR dać auto-import z folderu do którego są zgrywane zdjęcia przez qDSLRDashboard. Jedyny minus tej aplikacji, to aktualnie brak możliwości ściągania RAWów gdy ustawione w aparacie masz RAW+JPEG.
----------
Edit:
digiCamControl też ma opcję połączenia po WiFi, ale na razie tylko w wersji beta od 1.2.40 i nie wiem czy ma pobieranie obu plików, czy tylko JPEGów.
Stabilna - 1.2.0 jeszcze tego nie ma.
Sprawdziłem jak działa digiCamControl z D610 i MR3040 (podobna zasada co WU-1a/b) i transfer zdjęć wiesza połączenie routera z aparatem. qDSLRDashboard transferuje bez problemów.