Zobacz pełną wersję : Cokin 121S vs 121L
Witam,
Czytając poradnik Alfa nt. Cokina wywnioskowałem, że filterek L jest bardziej uniwersalny od filtra S, gdyż ma mniejszy obszar przyciemniany i stąd może być używanym nawet wtedy, gdy w kadrze mamy drzewa czy budynki na linii horyzontu. OK, ale z drugiej strony L ma tylko 0,3 (1 f-stop) i boję się, że może być zbyt mało widoczny efekt jego działania. Dlatego pytanie brzmi: co lepiej wziąć, aby nadal nie mieć przepalonego nieba ;) - 121L czy 121S.
Aha, jeszcze pytanie dodatkowe, czy naprawdę Hitech są lepsiejsze od Cokina w tej materii?
Ja zawsze używałem filtrów L z przejściem miękkim.
O efekt działanie możesz się nie bać jest dobrze widoczny
Co do porównania Cokin - Hitech to tak się nie da, to po prostu dwa różne rodzaje filtrów.
Cokin jest połówkowy szary, a Hitech połówkowy neutralny
Oba są dobre
[...] Cokin jest połówkowy szary, a Hitech połówkowy neutralny
Oba są dobre
Cokin robi również filtry ND w odróżnieniu od chińskich filtrów Gray! P121S i P121L to właśnie filtry neutralne.
Cokin robi również filtry ND w odróżnieniu od chińskich filtrów Gray! P121S i P121L to właśnie filtry neutralne.
Według mnie nie masz racji, bo cokin nie robi filtrów neutralnych, neutralne są hitechy.
Ale może niech Alf się wypowie on zna się lepiej:-D
Ja zawsze używałem filtrów L z przejściem miękkim.
O efekt działanie możesz się nie bać jest dobrze widoczny
Oba są dobre
Okej, ale czy przejście w S też nie jest miękkie? Moim zdaniem (wnioskując z broszurki Cokina) jest, a podstawową różnicą jest obszar pokrywany przesz szarzyznę - w L jest to jakaś 1/4, zaś w S ok. 1/2 wysokości - oraz stopień utraty światła - 50% w L i 87,5% w S.
Czy jesteś w stanie używając L w ciągu dnia, gdzie niebo spowija biała płachta chmur uzyskać zdjęcie, gdzie nie wyjdą one przepalone? Jeśli tak, to L mnie urządza. Coś mi się jednak kołacze w głowie, że Alf wspominał w jakimś poscie, iż to własnie filtr 0,9 (a więc S) jest jego najczęściej używaną połówką.
Myślę że kol,ega ALF się nie obrazi że skopiowałem to z jego poradnika
Może to trochę rozjaśni
Co do pytania to nawet przy dużych różnicach między niebem a ziemią, połówką z przejściem L da się zrobić zdjęcie nie przepalone. Zdarza się że muszę założyć dwa filtry na raz nap. 0,6+0,9 i dopiero wtedy jest ok
Rodzaje przejść filtrów połówkowych:
Dla filtrów kolorowych i szarych to L – Light – miękkie; S – Soft – średnie; F – Full – pełne.
Dla filtrów ND to L – Light – miękkie; S – Soft – średnie; H – Hard – twarde. (Niektóre firmy nie robią przejść L, a przejście S jest czym pośrednim między L i S, a określa się je jako miękkie)
Na czym polegają różnice?
Dla filtrów kolorowych i szarych – Light – zajmuje ok. 1/2 powierzchni filtra, Soft – zajmuje ok. 1/4 powierzchni filtra, Full, to filtr pełny, czyli przejście rozpoczyna się na górze filtra, a kończy na jego dole.
Dla filtrów ND – Light – zajmuje ok. 2/3 powierzchni filtra, Soft – zajmuje 1/3 lub 1/4 powierzchni filtra, Hard jest twardym przejściem, praktycznie nie ma przejścia lub, jak kto woli jest kreską.
Jak dobierać przejścia?
- Light jest najbardziej uniwersalnym przejściem, ponieważ nawet jeśli w kadrze pojawią się np. drzewa lub inne przeszkody, to na zdjęciu nie będzie widać skokowego zastosowania filtra, a przejście przyciemnienia górnej części zdjęcia będzie bardzo łagodne.
-Soft można używać, gdy przeszkody nie występują blisko lub, gdy nie są istotne dla kadru.
-Przejścia Hard stosuje się raczej wyłącznie na otwartych przestrzeniach, np. morze, pustynia, nizinne łąki, gdyż brak przejścia zaskutkuje widocznym przyciemnieniem na „wystających” obiektach. Natomiast, gdy horyzont jest kreską, przejście Hard sprawdzi się jak najbardziej.
PYTANIA I PODPOWIEDZI:
- Co kupić?
Często zadawane pytanie na forach fotograficznych...co kupić? Odpowiedź wcale nie jest łatwa. W dużej mierze zależy to od potrzeb i zasobności portfela. Przyjmijmy trzy opcje:
- Uczeń z minimalną ilością gotówki;
1 – podstawowe filtry nakręcane: UV lub skylight na każdy obiektyw oraz filtr polaryzacyjny – to podstawa!
2 – do krajobrazu przydał by się filtr połówkowy ND i (lub) szary (gradual grey)...proponuję zakup systemu cokina (minimum holder i adapter/y) oraz filtra ND 0,9 z miękkim przejściem, a jeśli pieniędzy wystarczy to może jeszcze 121L firmy Cokin lub PPL (tańszy).
3 – jeśli robi portrety: center spot incolor 1 lub 2 – to taki najprostszy i nie wymagający wielkich umiejętności filtr zmiękczający otoczenie znajdującej się w centrum postaci.
Przeczytaj jeszcze cały tekst
http://alf.home.pl/ALF/fotografia/cokin_filtry.htm
Według mnie nie masz racji, bo cokin nie robi filtrów neutralnych, neutralne są hitechy.
Ale może niech Alf się wypowie on zna się lepiej:-D
Nie tylko Hitech robi ND, ma je w ofercie kilka innych firm. Cokin podaje w specyfikacji, że filtry są neutralne.
Ja nie napisałem że tylko Hitech robi filtry neutralne, ale że on na pewno je robi
Wiem bo takie mam. Co do cokina to może tak podają ale w takim razie dlaczego wprowadzają one lekki zabarwienie na zdjęciach?
Ja nie napisałem że tylko Hitech robi filtry neutralne, ale że on na pewno je robi
Wiem bo takie mam. Co do cokina to może tak podają ale w takim razie dlaczego wprowadzają one lekki zabarwienie na zdjęciach?
Bo nie są filtrami szklanymi z najwyższej półki, podobnie jak filtry Hitech: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=16445
Podstawową sprawą jest to że ja swoje osądy pisze na temat filtrów które posiadam Hitech 0,6 i 0,9 i cokin 121
Z tego co zauważyłem to właśnie hitech nie powoduje pojawiania się takich dominat jak na podanym przykładzie a cokinowi się to zdarza. Powiem więcej, te dwa filtry założone razem często dają takie rezultaty jak na załączonym linku
Pozdrawiam
Hitecha połówkowego nie miałem, ale miałem w garści ND i mnie rozczarował, nie kupiłem. Mam P121S Cokina (oryginał) i efekty są ok, faktycznie nie oceniałem specjalnie zafarbu, ale jak się poprawi nieco pogoda to zrobię to na pewno. Swoją opinię opieram na informacjach podawanych przez Cokina, a tam filtr opisany jest jako Gradual Neutral Grey G2 Soft.