Zobacz pełną wersję : Display Port nie działa
digger-gp
15-04-2015, 16:51
Witam,
Monitor Eizo CS240, karta graficzna Nvidia Quadro FX580 - wszystko śmiga razem na kablu DVI-I, a nie chce na kablu Display Port (czarny ekran). Przeszukuję googlarkę i nie mogę znaleźć odpowiedzi na konkretnie mój problem. Może jakiś sugestie...?
Dodatkowe informacje; Windows 7(64bit) płyta główna Gigabite 78LMT-USB3
RobertMiernik
15-04-2015, 17:02
Głupie pytanie - nie ma przypadkiem w menu ekranowym wyboru, z którego źródła obraz ma być wyświetlany? Może jest na stałe DVI wybrane?
To dobry trop, ja w necu musiałem wybrać DP
digger-gp
15-04-2015, 17:06
w menu jest Auto i monitor przeszukuje imput signal.. pokazuje że nie ma połączenia z żadnym z trzech... i przechodzi w uśpienie.. Jak połączony jest kablem DVI nie ma żadnego problemu.. Próbowałem też resetować BIOS po włożeniu karty graficznej
siedemczwartych
15-04-2015, 17:08
wiem, że banał, ale... może kabel walnięty?
digger-gp
15-04-2015, 17:11
no nówka z eBaya..
Dispaly port w monitorze i w karcie graficznej?
digger-gp
15-04-2015, 18:12
Tak...
Chodzi o to że Quadro FX580 daje sygnał 30bpp a monitor cs240 nie wykorzystuje tego gdy jest podłączonykablem DVI (zgodnie ze specyfikacją monitora)
Doszukałem się w necie jakiś wzmianek o niekompatybilności Win7 i kart nvidia odonośnie DP 1.2 Cyt; I have been in contact with ASUS (Sweden) and their reply is: "As of today, Nvidia cards require Windows 8 in order to get DP 1.2 to work. Sorry..."
Głupie pytanie: restartowales komputer po podłączeniu?
digger-gp
15-04-2015, 18:22
za każdym razem
może ktoś wie jak w Windows 7 dokopać się do zainstalowanych sterowników... gdzie mógłbym sprawdzić czy są stery na Display Port i która wersja i ewentualnie jeśli jest wersja 1.2 to ją usunąć i zainstalować wresję 1.1
Tak...
Chodzi o to że Quadro FX580 daje sygnał 30bpp a monitor cs240 nie wykorzystuje tego gdy jest podłączonykablem DVI (zgodnie ze specyfikacją monitora)
work. Sorry..."
To wreszcie przewód Display Port czy DVI?
Co do sterowników, to obawiam się że nie chodzi o sterowniki 1.1 i 1.2 tylko o standard DP.
digger-gp
15-04-2015, 18:35
Kiedy monitor podłączony jest do karty graficznej kablem DVI (DVI do DVI) to wszystko działa normalnie. Kiedy monitor podłączę do karty graficznej kablem Display Port (DP do DP) mam czarny ekran, choć słyszę że po resecie Windws się ładuje.
Oczywiście chodzi o standard DP
To jeszcze tylko zapytam - na pewno wiedzą Ci co używają połączenia Dispalay Port z kartą graficzną Nvidia
Czy Windows 7 (legalny po wszystkich aktualizacjach) wspiera złącze Display Port? Czy wystarczy podłączyć kabel DP i wszystko będzie działać samo z siebie, czy też konieczna jest instalacja jakiegoś sterownika do tego by działało?
Bo karta graficzna Quadro FX580 musi wspierać, ponieważ ma dwa gniazda DP i jedno DVI, jest tylko kwestia który standard - DP 1.1 czy DP 1.2 obsługuje kartę. Dodam że zainstalowałem najnowszy sterownik dedykowany na nią. I druga kwestia czy Windows 7 wspiera standar DP 1.2
Wszystko powinno działać po podłączeniu, przynajmniej u mnie tak działa na Win7/8.1 i 3 monitorach. W ustawieniach można grzebać później w zależności co chcesz uzyskać na dodatkowym monitorze.
Co prawda mam kartę graficzną ATI, ale nie sądzę, żeby u zielonych było inaczej. Proponuję sprawdzić przewód na innym sprzęcie, albo inny przewód na Twoim sprzęcie.
Czemu ma nie działać? U mnie śmiga monitor na nVidiowym DP 1.2 (GTX 970).
Za przedmówcami - sprawdź kabel.
... albo inny przewód na Twoim sprzęcie.
Inny, działający kabel na jego sprzęcie. :)
Walnięty kabel, karta albo monitor. Proponuję zastosować metodę eliminacji w takiej właśnie kolejności.
digger-gp
15-04-2015, 23:16
Wprawdzie nie mam możliwości wypróbować inny działający przewód w tej chwili, ale sprawa nie wydaje mi się tak banalna jak sugerujecie ponieważ na angielskojęzycznych forach ludzie zgłaszają podobny problem że nie działa im DP na Windows7 i kartach nVidia. Mowa jest o karcie Quadro FX580 z przed dokładnie 6 lat (data premiery) której zaletą nie jest wielka wydajność podczas grania w gry komputerowe, lecz 30 bitowe przetwarzanie koloru (10 bit na każdy kanał RGB).
W Windowsie pojawiło mi się szereg błędów po tym jak odinstalowywałem sterownik poprzedniego gForca, zainstalowałem sterownik do grafiki zintegrowanej, po czym go odinstalowałem żeby zainstalować sterowniki do Quadro. Między innym i zniknął mi monitor(Generic PnP) z listy urządzeń w oknie Color Management(są tylko drukarki i fax), nie otwiera mi się tez Adobe Rider XI.
Dziękuję uprzejmie za rzeczowe podpowiedzi i zabieram się do przeinstalowania systemu.
Tom01, Możebyć problem kompatybilności złącza (Windows-karta-monitor)? albo przewróciło mi się coś w systemie..? Nie mam możliwości prawidłowo zarządzać kolorem ponieważ nie mam monitora na liście w Color Managemant... ktoś napisał na jakimś forum że jedyną radą na to jest przeinstalowanie Windowsa
Inny, działający kabel na jego sprzęcie. :)
Nie pisałem o działającym, bo nie widzę sensu sprawdzać niedziałającego :D
Tom01, Możebyć problem kompatybilności złącza (Windows-karta-monitor)? albo przewróciło mi się coś w systemie..? Nie mam możliwości prawidłowo zarządzać kolorem ponieważ nie mam monitora na liście w Color Managemant... ktoś napisał na jakimś forum że jedyną radą na to jest przeinstalowanie Windowsa
Starsze karty miały interfejs DP potraktowany po macoszemu i faktycznie bywa, że nie działa. Pomaga wyłącznie wymiana karty.
digger-gp
15-04-2015, 23:48
Dziękuję wszystkim i znikam
kabel był wadliwy... zakupiłem inny kabel też chińskiej produkcji i wszystko pięknie działa...