PDA

Zobacz pełną wersję : Metz 52 AF-1 czy YN 568

cosmo123
07-04-2015, 01:23
Witam. Typowa amatorskie błyskanie w domu i pierwsza lampa, wiec dobrze działający tryb TTl.
Aparat to nikon D5100. Metza wszyscy chwalą ale wiekszość i tak ma YN
Pomóżcie coś wybrać.

TytuSin
07-04-2015, 01:41
Może używana systemowa będzie lepszym rozwiązaniem?

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

nikoniarz
07-04-2015, 05:46
Ja z podobnego dylematu wybrałem 568EX. Nie żałuję. Mam jeszcze 468-II i też działa okej.

cosmo123
07-04-2015, 17:43
Z systemowych to brałbym tylko sb910 ale nie ten przedział cenowy. Sb800 to już staruszek i zajechany a sb 700 słabsza od Metza 52 i Yn 568. Kusi mnie ten Metz choć większość wybiera chinszczyzne w której TTl tak nie do końca poprawnie naświetla fotki i trzeba wprowadzać korekty ekspozycji, czy to prawda?

Andrzej1974
07-04-2015, 18:29
Większośc wybiera chińszczyznę bo jest... tania. ;-)
Co do innych lamp... skoro nie Nikon (ta za droga, ta za stara i zajechana a tamta za słaba) to zostaje tylko Metz...

P.S. Gdybym nie miał SB-700, ktrą sobie bardzo chwalę, i chciał kupić lampę to... byłby to (na 99%) Metz 52.

Przemek-83
07-04-2015, 19:26
Chcesz zaoszczędzić ok 150zł kup YN tylko pamiętaj ,że prawdopodobieństo kupna w 100% sprawnej tej firmy graniczy z cudem.Pózniej dochodzi pałowanie się z odsyłaniem ,wymienianiem i tak nawet kilka razy.Miałem swój przykład.Kupiłem yn565ex...lampa uszkodzona.Póżniej kupiłem photoolexa (to identyczna lampa tylko inne logo) lampe 3 razy odsyłałem na swój koszt kurierem.W plecy byłem 60zł + czas i nerwy.Nigdy więcej takiego syfu.
To moja subiektywna opinia i dobrze wiem ,że są ludzie zadowoleni z tej marki.

Nie pisz równolegle w dwóch tematach nie wspominając ,że mogłeś się podpiąć pod istniejący.

DarkMinder
07-04-2015, 20:24
Każda lampa da radę "niepoprawnie naświetlić fotki" ;) Mam Metza i SB 910, nie ma jakiś kolosalnych różnic lub ja ich nie widzę.
Metz z tym ekranem dotykowym, wymaga przyzwyczajenia, ale jak się nie ma co się lubi,to się lubi co się ma.

Coś mi się o uszy obiło, że Metz zbankrutował, czy go ktoś kupił?

nikoniarz
07-04-2015, 21:18
Chcesz zaoszczędzić ok 150zł kup YN tylko pamiętaj ,że prawdopodobieństo kupna w 100% sprawnej tej firmy graniczy z cudem.
Miałeś dużego pecha. Po prostu i nic więcej. Widać pozostawiło to jakiś duży uraz na Tobie wnioskując po tym co piszesz. Mam dwie lampy YN które działają bez zarzutu. Trzech znajomych używa 565 i również chwalą. Na forum można poczytać o zadowoleniu innych użytkowników. Także pisanie, że sprawna lampa YN graniczy z cudem, to pisanie pod wpływem emocji

Pózniej dochodzi pałowanie się z odsyłaniem ,wymienianiem i tak nawet kilka razy.Miałem swój przykład.Kupiłem yn565ex...lampa uszkodzona.Póżniej kupiłem photoolexa (to identyczna lampa tylko inne logo) lampe 3 razy odsyłałem na swój koszt kurierem.W plecy byłem 60zł + czas i nerwy
Również wymieniałem jedną lampę YN bo miałem wrażenie, że TTL nie działa jak powinien. Wymiana od ręki. Jak się później okazało, błąd leżał po mojej stronie.

Nigdy więcej takiego syfu.
Właśnie o takich emocjach pisałem wyżej...

To moja subiektywna opinia i dobrze wiem ,że są ludzie zadowoleni z tej marki.
Najważniejsze, że jesteś tego świadomy...

Każda lampa da radę "niepoprawnie naświetlić fotki" ;)
Otóż to.

Metz z tym ekranem dotykowym, wymaga przyzwyczajenia
Kolejna święta prawda. To był jeden z powodów dla którego odpuściłem Metza. Drugi to jakość wykonania. Nie wiem czy był gorszy od YN. Dla mnie liczyło się to co czuję mając obie lampy w rękach- plastik w YN sprawiał wrażenie "solidniejszego" a obsługa była dla mnie szybsza i bardziej intuicyjna. Cena nie grała roli, bo miałem przeznaczone na lampę 1000 zł.

Podsumowując- nie twierdzę, że Metz jest zły. Ale jak najbardziej twierdzę, że YN nie są lampami złymi. W moim przypadku za odpuszczeniem Metza zdecydowało kilka drobniejszych szczegółów które w sumie dały jeden większy argument na nie. Ale ja kupuję sprzęt przede wszystkim z rozsądkiem. I bez emocji. A tego jak widać wielu osobom brakuje...

Przemek-83
07-04-2015, 21:20
Na 100% nie przejeło jej YN.Strona oficjalna nadal istnieje jak i serwis mimo,że niby firma rok temu ogłosiła upadłość.

nikoniarz
07-04-2015, 21:23
Na 100% nie przejeło jej YN.Strona oficjalna nadal istnieje jak i serwis mimo,że niby firma rok temu ogłosiła upadłość.

Ale mnie jako klienta to nie obchodzi nawet odrobinę. Jak po prostu chciałem mieć sprzęt który mogę używać. I mam. A to w jaki sposób oni to załatwili jest mi zupełnie obojętne.

Przemek-83
07-04-2015, 21:52
W tym wątku napisano już chyba wszystko co się dało o metz forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=255449&page=3

nikoniarz
07-04-2015, 22:36
Ale co tu wiele pisać- są osoby zadowolone z Metza i są osoby zadowolone z YN. Dla mnie podstawa do zadowolenia, to rozsądny wybór na miarę własnych potrzeb. Prawda jest taka, że nie ma większej różnicy, czy autor wybierze Metza 52 czy YN568 bo to ta sama liga. Aczkolwiek o zadowoleniu z konkretnego wyboru mogą decydować też niuanse w stylu np. intuicyjność czy prostota obsługi. A poleganie na jak najwyższej poprawności TTL to tak jak poleganie na najwyższej poprawności "zielonego trybu" w body. Odpowiednie poznanie sprzętu i umiejętne dostosowanie go do danych warunków to podstawa sukcesu. Jeśli ktoś bazuje się na poprawności działania TTL w kontekście jakości swoich zdjęć to już indywidualny wybór.

_DsP_
10-04-2015, 14:26
Miałem ten sam dylemat i padło na yn. 568 to dosyć dopracowany model (zresztą oficjalnie zaprezentowany jako następca 565) i nie mam żadnych problemów z jego używaniem. Należy jednak pamiętać, że d5100 nie wykorzysta wszystkich zalet tej lampy - brak commander Mode, czy hss.
Lampę kupiłem "przyszłościowo", bo gdzieś tam w przyszłości chciałbym przesiąść się na 7100

Wysłane z mojego HTC Desire 610 przy użyciu Tapatalka